Hoe inspirerend was Fitspiration?

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr8 2012
Leisure Industry Week Birmingham: De fitnessvakdagen van Engeland

De belangrijkste beurs in Engeland op het gebied van Leisure is de Leisure Industry Week (LIW) die dit jaar van 18 t/m 20 september plaatsvond in het NEC te Birmingham. Het redactieteam van body•LIFE Benelux was voor de eerste keer aanwezig op deze beurs om het team van body•LIFE UK te ondersteunen en impressies op te doen.

Tekst: Loet van Bergen

De beurs ademt een sfeer uit die vergelijkbaar is met de oude Fitnessvakdagen in Utrecht: drie hallen vol, verdeeld in 6 segmenten: Health & Fitness, Play & Attractions, Leisure Facilities, Sport, Pool & Spa and Eat & Drink. Het evenement werd door meer dan 8.000 bezoekers bezocht.

Functioneel trainen

Net zoals op de FIBO waren alle grote merken zoals Technogym, Life Fitness, Cybex, Precor enz. vertegenwoordigd. Een thema viel dit jaar niet echt te bespeuren. Veel van de apparatuur die werd getoond, was al in april op de FIBO geïntroduceerd zoals o.a. de nieuwe lijn van Matrix en de Synrgy360 van Life Fitness dat veel bekijks trok vanwege de demo’s die werden gegeven. Wat opviel was dat functioneel trainen in de lift zit. Diverse leveranciers toonden rekkensystemen voor functioneel trainen in combinatie met oefeningen met touwen, katrollen, ballen, grondoefeningen enz. In het midden van de hal was de PTA Global Functional Training Zone waar regelmatig demonstraties van o.a. Kettlebel en ViPR small group training werden gehouden. Demo’s die aantoonden dat functioneel trainen veel variatie biedt en in feite eindeloos kan worden uitgebreid.

Virtuele indoorcycling

Wat verder opviel was het aantal aanbieders van virtuele indoorcycling workouts. Of dit ten koste gaat van indoorcyclinglessen weet ik niet, maar het kan wel een goede aanvulling vormen op het aanbod en met name voor sporters die zelf willen kiezen wanneer ze gaan sporten. Bovendien zijn de virtuele indoorcycling systemen steeds beter geworden door het mega virtueel videoscherm in combinatie met dolby surround geluid dat een levensechte beleving geeft. Zo kan men onder begeleiding van een virtuele coach in allerlei prachtige omgeving fietsen zoals o.a. in de Ardennen, Zuid-Afrika, de Ronde van Vlaanderen, Monaco by Night of de Tour de France. Maar het kan nog levensechter zoals het bedrijf Praxtour (dat ook in Nederland is vertegenwoordigd) liet zien. Met de Praxtour CTR helt de bike bij stijgingen en afdalingen automatisch voor- en achterover. In combinatie met de blaaskracht van de rijwindventilatoren en de passieve zijwaartskanteling worden bochten en inhaalmanoeuvres als in het echt beleefd. Praxtour levert bij de CTR twaalf prachtige routefilms inclusief warming-up met meerdere opstart- /finish punten. De routefilms worden continu uitgebreid, ook met mooie vlakkere ritten.

Groepslessen

Ook op de LIW 2012 veel aandacht voor groepslessen. Op de Les Mills Group Exercise Training Arena werden diverse keren per dag demonstraties gegeven van de Les Mills groepslessen zoals BODYPUMP®, CXWORX®, SH'BAM® en de laatste nieuwe groepsles GRIT®. Veel bekijks op de LIW trok Bokwa®. Dit is een heel nieuwe en compleet andere benadering van groepstraining die zich momenteel heel snel verspreid over de hele wereld.

Bokwa® deelnemers tekenen letters en cijfers zoals bijvoorbeeld de L, 3, J en K en vele andere combinaties op de vloer met hun voeten tijdens het beoefenen van een energieke cardio workout routine. Hiermee verbranden ze tot 1.200 calorieën in één enkele sessie. Dit alles op actuele hedendaagse muziek. Omdat de Bokwa® stappen gestructureerd zijn en gebaseerd op de vormen van letters en cijfers, heeft Bokwa® geen telling nodig bij het maken van de stappen zoals bij een traditioneel 8-tellen systeem dat gebruikt wordt bij de meeste fitnessprogramma’s. Bokwa® is ontwikkeld door de internationaal bekende fitness personality van Zuid-Afrikaanse afkomst Paul Mavi, een van meest toonaangevende groepsfitness instructeurs in Los Angeles. Gebruik makend van zijn achtergrond als musicus (percussionist) en danser ontwikkelde hij de afgelopen 8 jaar Bokwa® voor zijn eigen groepen. Vanwege de energieke muziek die gebruikt wordt, het plezier dat je beleeft en de vaste voorgeschreven stappen samen met de motivatie die dit brengt, raken volgens Mavi mensen helemaal verslingerd aan Bokwa®.

Conclusie

De LIW was zeker de moeite waard. Temeer omdat je daar ook producten en concepten tegenkomt die je nog niet op de Nederlandse markt zijn geïntroduceerd, zoals je op een aantal foto’s zult zien. Daarnaast spreekt het beursconcept me wel aan omdat je een perfect overzicht krijgt wat er in de verschillende markten speelt, en tevens ideeën genereert die de fitnessondernemer in zijn onderneming zonder meer zou kunnen toepassen. Zo zou een combinatie van een recreatie- en fitnessbeurs geen gek idee kunnen zijn.

I body•LIFE 8I2012

leisure industry week I branche actueel

body•LIFE 8I2012 I

Edities