Health & Wellness nieuws

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr7 2012

De zomer kwam dit jaar wat graag op gang, maar eenmaal losgebarsten ging het hard met de temperaturen en de zonuren. De zonnebank zal in uw bedrijf dan ook wel minder uren hebben gedraaid. Alhoewel: het blijft ook in de zomer een goed alternatief om comfortabel en verstandig het bruine kleurtje op de huid te krijgen. Dit in tegenstelling tot het bakken in buitenzon die voor velen veel te fel was op de onvoorbereide witte huid.

Verbrandingsrisico is buiten groter

“En daar liggen de risico’s: bij het verbranden van de huid. Het zonlicht van de zon en uit de zonnebank is gelijk en heeft dezelfde effecten op de huid. Het licht hebben we nodig voor een gezond leven en wordt door veel mensen als prettig beschouwd. Het geeft letterlijk warmte, maar ook energie. Wanneer je echter teveel blootstelling aan UV-licht hebt, zal de huid verbranden. Met elke huidverbranding nemen de risico’s op huidkanker toe”, legt Ad Brand uit. Het grote voordeel van de zonnebank ten opzichte van de zon buiten, is dat je precies kunt berekenen hoeveel zonlicht een bepaald huidtype kan verdragen voordat deze verbrandt. “Zo’n uitgekiend zonadvies geeft dus de perfecte hoeveelheid zonlicht voor de positieve effecten en minimaliseert de negatieve effecten als verbranden. Het verbrandingsrisico buiten is vele malen groter, omdat mensen dan vaak te lang in de zon blijven”, aldus Brand.

Onderzoek IPRI

Hoe staat het dan met de recente aandacht voor een onderzoek waaruit 800 Europese doden per jaar worden toegeschreven aan zonnebankgebruik? “Het onderzoek waar het Internationale Preventie en Research Instituut (IPRI) haar uitspraken op baseert, is gepubliceerd in het British Medical Journal. In dit onderzoek zijn diverse studieresultaten bij elkaar gezocht van de periode 1981 tot en met 2012. Sinds 2007 zijn de regels voor zonneapparatuur aangepast in een norm die de Europese Commissie als ‘veilig’ betitelt. In de onderzoeken die ze nu gekozen hebben, zijn diverse zonneapparaten (en lampsterkten) meegenomen. Evenals onderzoeken waar mensen met huidtype 1 en/of jonger dan 18 jaar onder de zonnebank zijn geweest. Deze twee doelgroepen mogen in Europa niet onder de zonnebank”, legt Brand uit. Daarnaast zijn bij de onderzoeken op geen enkele wijze de zonuren en verbrandingen door de zon buiten meegenomen. De boodschap dat ‘zonnebank tot 800 Europese doden per jaar leidt’, kan dus niet zo ‘simpel’ worden gesteld en al helemaal niet op de huidige zonnebank en situatie worden geprojecteerd. Brand: “Er is inmiddels dan ook gedegen, en naar mijn mening terecht, wetenschappelijke kritiek op het onderzoek in British Medical Journal ontstaan. Vooral het weglaten van alle blootstelling aan zonlicht buiten, maakt dat andere wetenschappers het een ‘bevooroordeeld’ en niet onafhankelijk onderzoek vinden. Een zeer interessante discussie om te volgen.”

Risico’s Vitamine D-tekort vele malen hoger

Maar stel dat de onderzoeksfeiten van IPRI wel door alle wetenschappers en de huidige situatie in de zonnebranche ondersteund zouden zijn en 5% van de huidkankergevallen inderdaad veroorzaakt zou zijn door onverantwoord zonnebankgebruik. Dat zou inhouden dat het over-overgrote deel - 95%! - een andere oorzaak heeft. “Zoals bij alle zaken, moet men dan een afweging maken: wegen de voordelen op tegen de risico’s? Het aantal levens dat een tekort aan Vitamine D (indirect) kost, is vele malen groter dan die 800 in Europa. Zo stelden wetenschappers twee jaar geleden al dat voldoende vitamine D bij de Westerse bevolking tot 18% minder sterfte zou leiden. Om nog maar te zwijgen over de kosten in de gezondheidszorg. Het lichaam heeft zonlicht nodig. Niet te veel, maar ook niet te weinig. En met het klimaat en onze levensstijl in Nederland, hebben we van oktober tot en met maart zeker te weinig mogelijkheden om voldoende UVB tot ons te nemen via de zon”, wijst Brand op de grote tekorten bij de Westerse bevolking aan deze zonvitamine. Voldoende Vitamine D (dat het lichaam zelf aanmaakt na blootstelling aan UVB-licht) zorgt volgens vele onderzoeken op een verminderde kans op verschillende interne kankervormen (zoals darm-, borst- en prostaatkanker), maar werkt ook preventief bij hart- en vaatziekten, MS, astma,

Verantwoord zonnen aanbieden

Of een zonnebank wel of niet risico’s voor de huid met zich meebrengt, valt of staat dus met de wijze waarop je er mee omgaat. Wanneer je zonnen op een verantwoorde manier aanbiedt, zoals ook de Europese norm voorschrijft, dan profiteer je optimaal van de positieve effecten en minimaliseer je de negatieve effecten van zonlicht. Ook van de buitenzon, want wanneer je binnen met het UVA en UVB-licht van de zonnebank een goede basis legt, is het risico op verbranding buiten ook minder. Zorg dus ook binnen de fitnessbranche voor goede kennis van het personeel, zodat zij de klanten een persoonlijk zonadvies kunnen geven. Meer informatie over verantwoord zonnen, is ook te vinden op de website van de branchevereniging SVZ: www.svzinfo.nl. Meer informatie over wetenschappelijke studies, vindt u op de site van het Sunlight Research Forum: www.sunlightresearchforum.eu

Dermatoloog Pavel adviseert over voorbereiding zonvakantie:

‘Voorbruinen op een moderne zonnebank is goed mogelijk’

Dit voorjaar waarschuwde dermatoloog Stan Pavel al voor het verbranden van de huid in de felle vakantie/zomerzon. Het overgrote deel van de Nederlanders verbrandt tijdens de zomervakantie. Door vele uren en dagen in de zon te verblijven, krijgt de huid het vakantiebruine kleurtje. Toch beseffen de meeste mensen niet dat zoveel zon in één keer op de onvoorbereide huid niet goed is. Bovendien maken de meeste mensen op een verkeerde manier gebruik van anti-zonnebrandmiddelen, met huidverbrandingen en overmatig zonnen tot gevolg.

Dermatoloog Stan Pavel legt in een video-interview uit dat een zonnekuur op een moderne zonnebank de huid erg goed voorbereidt, waardoor de kans op verbranding afneemt.

Het interview kunt u vinden op youtube. Goed om zelf eens te bekijken en om aan uw leden te tonen! http://www.youtube.com/watch?v=M_LTrzhV7Ak

veiligheid I health

body•LIFE 7I2012 I

Edities