Wladimirov Fitness en Wellness

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr7 2012

I body•LIFE 7I2012

Wat kunnen we leren van onze Olympiërs?

Het is slechts een aantal mensen gegeven, topsport bedrijven en je carrière bekronen met een Olympische gouden medaille. Je moet geboren zijn met een talent. Maar het zit hem niet alleen in dat talent, de top behalen is ook een kwestie van karakter. Het vergt jaren van hard werken, een ijzeren discipline, een focus als een laser en een diepgeworteld geloof in je eigen kunnen. Het gaat om keuzes maken, om passie en een oneindig doorzettingsvermogen.

Geloof dat het kan

Hoe vaak zal Epke gevallen zijn, voordat het hem voor het eerst lukte om 3 vluchtelementen achter elkaar te doen? Iets wat nog nooit door iemand was gedaan? Zijn doorzettingsvermogen won het van de zwaartekracht. Hij stond één keer vaker op dan dat hij viel en het bracht hem Olympisch goud. Hij geloofde dat het kon en stopte niet voordat hij het aan zichzelf bewezen had. Hij toonde het lef om iets als eerste aan te durven, om buiten de bekende paden te treden. Het plaatste hem boven al zijn concurrenten.

Focus

Hoe vaak had Ranomi de race van haar leven al gezwommen, tijdens haar vele trainingsuren en in haar hoofd? Ze wist wat ze kon maar er lag druk op haar schouders, want de verwachtingen lagen hoog. In de finale lukt het haar te doen wat ze moest doen. Ze wist het uiterste uit zichzelf te halen op het moment dat het moest, dat de hele wereld er getuige van was. Ze was in staat het hoofd koel te houden en was tot in het uiterste gefocust om datgene te doen waarvoor ze al die tijd getraind had. Alle voorbereidingen en gemaakte keuzes hebben geleid tot de juiste vorm op het juiste moment.

Strategie

Marianne Vos had de strategie tot in de puntjes uitgestippeld. Ze wilde als eerste over de streep komen, iets waar ze al die tijd naartoe heeft geleefd. Samen met haar ploeggenoten controleerde ze de wedstrijd. Marianne ontsnapte en haar teamgenoten probeerden de koers zwaar te maken, zodat de concurrentie vermoeid zou raken. Het stelde Marianne in staat haar voorsprong te behouden en uiteindelijk als oppermachtige in de eindsprint de gouden medaille op haar naam te zetten.

Teamprestatie

Het dameshockeyteam zette een prachtige teamprestatie neer. Niet altijd met even mooi spel, maar steeds solide en effectief. Anderhalf jaar geleden hebben ze als team besloten dat ze de beste van de wereld wilden worden. Het hele team wilde het en samen hebben ze naar deze climax toegewerkt. Om hun doel te bereiken, hebben ze continu de teamprestatie voorop gezet. Ze wisten bij elkaar het beste naar boven te halen en deze instelling en keihard werken leverde hen het zo begeerde goud.

Plezier in wat je doet

Ook Dorian van Rijsselberghe werkte de afgelopen jaren hard om in Londen de beste te zijn. Het lukte hem en Olympisch goud was een prachtige beloning. Hij gaf aan dat hij er enorm veel tijd in heeft gestoken, maar dat het hem geen moeite kostte omdat hij altijd zoveel plezier heeft gehad in zijn sport.

Laat je inspireren

Onze Olympiërs laten zien wat je kunt bereiken als je lef toont, als je gelooft in jezelf, als je gefocust bent en als je met passie gaat voor je doel. Samen met de coach, collega’s en teamgenoten de strategie uitstippelen en de weg bewandelen die nodig is voor succes. Eén keer vaker opstaan dan vallen. Jezelf vastbijten in je doel. Doorzetten ondanks eventuele tegenslagen, bij de pakken neerzitten helpt je niet om hogerop te komen. Focus en doorzettingsvermogen wel en de wil om te laten zien dat je de beste bent. Als je besluit waar je naartoe wilt, dan kun je de weg bepalen. Succes in de toekomst wordt bepaald door de fundamenten die je vandaag de dag legt. Door je prestaties steeds te bekijken om te zien waar het nog beter kan, waar nog winst te behalen is. Kijk om je heen wat je concurrenten doen, maar volg je eigen pad. Ga uit van je eigen kwaliteiten. Laat je niet uit je concentratie brengen en laat je niet uit het veld slaan door een tegenslag, maar laat je daardoor alleen maar inspireren om je nog meer vast te bijten in de strijd om het beste uit jezelf te halen.

De Olympische Spelen in Londen zitten nog vers in het geheugen. We vieren de successen van ‘onze’ helden, die hun droom hebben waargemaakt. Als natie zijn we trots en hebben we genoten van hun prestaties. Het is fascinerend om te zien hoe deze sportmensen het uiterste uit zichzelf halen. Waarom lukt het de één wel en de ander niet om op het moment suprème een topprestatie neer te zetten? En wat kunnen we er als ondernemer van leren?

fotografie: hans willems

olympische spelen I business

Anke Hendriks

Marketing Manager bij BenFit.nl,

het voedings- & levensstijlprogramma voor de fitnessbranche.

anke@benfit.nl

body•LIFE 7I2012 I

Edities