Business nieuws

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr7 2012
Innoveren 2012 De rol van functionele anatomie bij Feel-Good-Fitnessâ„¢

Zoals in de laatste editie aangegeven liggen de grootste kansen in de markt bij Feel-Good-Fitness™/Look-Good-Fitness™ benadering. Als je kiest voor één van deze versies wordt het belangrijk de voorwaarden te optimaliseren om deze keuze tot zijn recht te laten komen.

Wij hebben samen met onze trainers/instructeurs de richting Feel-Good-Fitnessâ„¢ gekozen en onze trainers/instructeurs zijn door Peter Rijfkogel opgeleid tot Artros Healthfocus Bewegingsanalistenâ„¢. Naar mijn mening is de belangrijkste voorwaarde voor de Feel-Good-Fitnessâ„¢ variant het kennisniveau van het team. Geen witte-jas mensen die vanuit een aantal geprotocolleerde systemen een diagnose stellen zoals we zo vaak zien bij de medische fitness. Nee, onze mensen maken een functionele analyse van elke nieuwe klant en elke bestaande klant die hun hulp inroept. Aan de hand van die analyse worden trainbare doelen opgesteld of bijgesteld.

Functionele anatomie

Feel-Good-Fitness™ richt zich vooral op de inhoud van de programma’s. Dit moet zich wel vertalen in een verantwoorde analyse op basis van de bewegingspatronen die geleid hebben tot een verminderde prestatie, lichamelijke klacht of blessure. Omdat wij een bewegingscentrum zijn, maken wij geen gebruik van individuele (bekrompen) onderzoekshokjes, maar gaan we kijken naar de manier waarop de functionele bewegingspatronen uitgevoerd worden in de vrije ruimte en maken zo een analyse van de structuren die betrokken zijn bij het gecompenseerde bewegingspatroon en het daaruit voortgekomen probleem. Om functionele bewegingspatronen te kunnen analyseren in hun onderdelen is het van groot belang dat een goede kennis van functionele anatomie aanwezig is bij de analist. Alleen met kennis van functionele anatomie kunnen de gecompenseerde bewegingspatronen deskundig geanalyseerd worden. Vervolgens kunnen alleen dan de trainbare voorwaarden worden gedestilleerd om omgezet te worden in een optimaal individueel trainingsprogramma.

Maar wat verstaan wij bij het Artros Healthfocusâ„¢ Bewegingscentrum onder functionele anatomie?

Functionele anatomie omvat de integratie van de anatomie en functie van de weefsels in het menselijk lichaam. Het functioneel anatomisch onderzoek is vooral gericht op de onderlinge taken van bot, spier, gewrichten, neuroinnervatie, stabiliteit en biomechanica in de bewegingspatronen van de klant. Het gaat bij functionele anatomie niet om de mechanistische methode van origo/insertie en beweging bij aanspanning. Bij functionele anatomie gaat het om de Vitalistische™ methode van de werking van het weefsel bij het specifieke individu en de consequenties die dat heeft op de functie. Functionele anatomie gaat over het achterhalen welke weefsels niet optimaal functioneren. Deze tekortkomingen vervolgens vertalen naar specifieke trainbare grootheden en die in een programma aan de klant aanbieden. Bij een tekort aan kennis van de functie van de weefsels en de integratie van deze weefsels bij uitvoering van taken of sport, loopt de kracht van fysiek trainen direct een sterke deuk op. Bij voldoende kennis kan het analyseren door gebruik van functionele anatomie leiden tot een systeem waar klanten volledig geholpen worden met hun vragen en op maat gemaakte trainingsadviezen en –programma’s krijgen. Alles staat en valt dus met de kennis van het team.

Let wel: functionele anatomie betekent hier niet extensie in de schouder of adductie in de heup. Nee, functionele anatomie betekent hier hoe een bal in het doel geschopt wordt; hoe een sprint ingezet wordt op de fiets of de atletiekbaan; hoe een muurtje gemetseld wordt; hoe een steiger gebouwd wordt; hoe een kind op de fiets gezet wordt of hoe een patiënt uit bed gehaald wordt. Uit de analyse moet dus een lijst gemaakt kunnen worden van de tekortkomingen in de bewegingspatronen. Deze tekortkomingen zijn er vaak na jarenlang verkeerd gebruik van het lichaam, ingeslopen en zullen niet alleen met training opgelost worden. Toch is het trainen op fitnessapparatuur wel cruciaal voor een (sportieve) prestatie. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat het trainen van kracht in de juiste componenten van de bewegingspatronen door middel van verantwoord opgestelde trainingsprogramma’s op fitnessapparatuur, leiden tot een sterke verbetering van de sportieve en functionele prestatie. De training op fitnessapparatuur resulteert dan in een verbetering van de onderlinge taken van bot, spier, gewrichten, neuroinnervatie, stabiliteit en biomechanica. Met deze verbetering geraakt het lichaam functioneel in balans en kan het optimaal presteren. Des te meer reden voor ons om, in dienst van de prestaties die onze klanten zich wensen, het trainen op basis van functionele anatomie en Feel-Good-Fitness te blijven uitdragen.

innoveren I business

Lilian Rijfkogel, LPT; C.E.A.S.

Artros Healthfocusâ„¢, HQ: Almenseweg 3; 7231PG Warnsveld

Facility location: Heliumstraat 9; 7463PL Rijssen, T: 06-53614366

E: lilian@artros.nl

body•LIFE 7I2012 I

Edities