Column Vlamincxk

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr6 2012

LaVita is een van de eerste centra in Nederland die een totaaloplossing bieden voor iedereen die op een leuke, gezellige en ontspannende manier wil werken aan het verbeteren van zijn gezondheid, sportprestaties of uiterlijk. Terwijl Masy Sports & Spirit het budo centrum is voor iedereen die graag aan zelfverdediging doet, om te ontspannen of om te trainen voor wedstrijden.

Uit wat voor gezin komen jullie?

Ik kom uit een doorsneegezin en heb nog een broer en zus die geen van allen ondernemers zijn. Mijn ouders begrepen ook niet wat ik wilde gaan doen. Mea, mijn vrouw, komt ook niet uit een ondernemersgezin.

Hoe bent u

ondernemer geworden?

Ik ben van huis uit karateleraar. In 1978 ben ik gestart als zelfstandig ondernemer, waarbij ik als zelfstandige karate les gaf op sportscholen. Hier bleek veel belangstelling voor te zijn waardoor ik in 1988 mijn eerste sportschool ben gestart. In 1992 ben ik destijds met Masy sport in Veenendaal begonnen met mijn toenmalige partner Sylvia, die helaas is overleden. In Veenendaal was nauwelijks concurrentie. Er zat maar één andere club. In 2003 is Mea erbij gekomen en gezamenlijk zijn we als Masy verder gegroeid en hebben we op gegeven moment onze vechtsportlessen uitgebreid met fitness en groepslessen. Sinds kort hebben we een nieuw centrum erbij, LaVita Lifestyleclub Fitness & Spa, gelegen op een steenworp afstand van hier. Daarbij zal Masy binnenkort verbouwd worden tot een complete vechtsportschool.

Hoe is uw onderneming gegroeid en hoe heeft dat plaatsgevonden?

De plannen voor LaVita dateren al uit 2007. De gemeente had voor deze locatie een openbare inschrijving uitgeschreven. Daar hebben we op gereageerd, maar we lagen er al in de eerste ronde uit. Het bureau dat namens de gemeente de selectie deed, vond ons niet de meest geschikte ondernemers. Uit de selectie bleven een aantal zelfstandige ondernemers en ketens over, die zich uiteindelijk allemaal terugtrokken. Aan mij werd gevraagd of ik het alsnog wilde doen. Vorig jaar zijn we begonnen met de bouw, waarbij we alles zelf hebben geregeld:

architect, aannemer, installateur, inrichting enz. Het is wel een flinke investering geweest, maar vanuit de Rabobank hebben we alle financiële ondersteuning gekregen. Zij geloofden in ons concept dat we zelf hebben ontwikkeld in nauwe samenwerking met Matrixx, Fit!vak en Activation Group en zich sec richt op leefstijlpreventie. We bieden een combinatie van beweging, fysiotherapie, mensendieck, podotherapie, voedingsadvies, huisarts en psycholoog, dit alles onder één dak en wat een directe link vormt naar de eerstelijns gezondheidszorg. Mensen kunnen nu dus kiezen voor een regulier abonnement voor de sportschool of kiezen voor het leefstijlpreventie traject, waar Lavita lifestyleclub door Fit!vak is gecertificeerd als Fit!vak preventiecentrum en waar deelnemers gedurende minstens een half jaar intensief worden begeleid door bovengenoemde disciplines. Naast dit concept hebben we Veenendaal Vitaal opgericht, een samenwerking met de eerstelijns gezondheidszorg en Sportservice Veenendaal met als doel de vitaalste gemeente van Nederland te worden. Momenteel zijn we actief bezig met het werven van nieuwe leden. Een aantal leden van Masy zijn overgestapt en we hebben inmiddels al meer dan 1.000 leden.

Marcel en Mea verwachten veel van hun nieuwe club. Mede ook door de vele mogelijkheden die hun multifunctioneel sportcentrum biedt.

Zien jullie mogelijkheden voor verbetering van de fitnessbranche?

Aloude concepten werken niet meer. Je zult je moeten onderscheiden in de markt. Hier in Veenendaal zitten 12 clubs waarvan 4 low budget clubs die allemaal geënt zijn op hetzelfde concept. Fitness zal anders in de markt gezet moeten worden en meer gericht op leefstijlpreventie. Om mensen bewuster te maken van het grote belang van een gezonde levensstijl, steken wij momenteel daarom veel tijd en energie in de uitrol van Veenendaal Vitaal. Daarnaast denken we dat je als ondernemer buiten de gebaande paden moet treden. Zo zijn we in het kader van Fitness 2.0 samenwerkingsverbanden aangegaan met een aantal sportverenigingen in Veenendaal waarbij we vice versa van elkaars diensten/concepten en faciliteiten gebruik kunnen maken.

Zijn jullie ook maatschappelijk betrokken bij de regio?

Jazeker. We gaan een nieuw concept neerzetten onder de noemer ‘vechtsport en maatschappij’ om jongeren te leren hoe ze met hun agressie om kunnen gaan. Daarnaast doen we ook veel voor de gehandicaptensport. We gaan in ons nieuwe centrum dansles geven voor gehandicapten in rolstoelers. Verder werken we samen met NOC*NSF en zijn topsportcentrum waardoor alle sporters met een A-licentie hier kunnen komen sporten.

Hoe combineren jullie werk en privé-leven en hoe zien jullie de toekomst?

In het afgelopen jaar hebben we nauwelijks vrije tijd gehad. Alle tijd werd opgeslokt door de bouw. Nu dit klaar is, hopen we in wat rustiger vaarwater terecht te komen. Gelukkig hebben we een goede clubmanager, Wesley (de zoon van Mea), die alles goed onder controle heeft. Dat neemt niet weg dat we beiden soms lange dagen maken, zeker nu met dit nieuwe concept, waarvan we denken dat dit de toekomst heeft en zich zal uitbreiden met steeds meer partijen met als uiteindelijk doel een gezonde samenleving.

Ondernemer in beeld I business

Trivia

• Favoriete restaurant: Japans en restaurant

Het Gelag

• Favoriete vakantiebestemming: Marcel gaat graag naar Rusland en Mea houdt meer van Azië

• Favoriete auto: Dodge Pickup “Hij is heel groot en zit een Viper motor in.”

• Mijn mobiel is een: iPhone, uit noodzaak

• Paspoortcheck: Marcel en Mea, geboren in Arnhem en Velp

• Opleiding: Vechtsporten, fitness, didactiek en management

body•LIFE 6I2012 I

Edities