Wie ben ik?

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr6 2012

Nog niet zo heel lang geleden schudde de fitnessbranche op zijn grondvesten door de intrede van internationale ketens en daarna door de opkomst van de low budget centra. De fitnessbranche maakte een sprong in aantal centra en aantal deelnemers naar meer dan 2 miljoen participanten.

Sportparticipatie

“Maar het zijn er nog lang niet genoeg”, aldus Ronald Wouters, directeur van Fit!vak op het Fit!vak congres in Utrecht op 22 juni 2012. “NOC*NSF, VWS en Fit!vak hebben zich voorgenomen om het aantal sportparticipanten voor 2016 te verhogen naar 75% (is momenteel 65%). Een stijging van 1,7 miljoen sportdeelnemers, en daar kunnen wij een belangrijke rol in spelen”, vervolgt Ronald. En dat het nodig is wijzen alle onderzoeken op het gebied van leefstijl en gezondheid uit. In Amerika heeft al meer dan 80% van de bevolking overgewicht en men verwacht dat zonder adequate interventie ook in Nederland het geval is in 2025. “Belangrijk om als branche in deze doelstelling een aanzienlijke bijdrage te kunnen leveren is het vertrouwen krijgen van de eerstelijnszorg”, vertelt Ronald. “Momenteel worden wij als fitnessbranche nog gezien als de commerciële jongens die het doen voor het snelle geld en de status. Zeker vanuit de zorgsector is er nog niet altijd vertrouwen dat ze te maken hebben met hoogwaardige kwaliteit van begeleiding en service en met ondernemers die een passie hebben voor gezond bewegen. Dat hebben we natuurlijk zelf gecreëerd, maar het tegenovergestelde is ook te creëren.”

Richtlijn diabetes

2 jaar geleden is Fit!vak gestart met het ontwikkelen van de richtlijn (pre)diabetes, aansluitend op de Beweegkuur activiteiten van VWS. “Wij hebben een betere en goedkopere oplossing dan in de Beweegkuur gekozen”, aldus Ronald Wouters. Een van de doelstellingen van de richtlijn is het opstellen van een competentieprofiel voor de beweegdeskundige (pre)diabetes zodat opleidingsinstituten deze kunnen vertalen in opleidingen voor de trainer. Tevens ontwikkelde Fit!vak van de richtlijn een keuringsinstrument waarmee sportcentra getoetst kunnen worden, of ze aan alle voorwaarden voldoen om mensen met (pre)diabetes te begeleiden. Vanuit de richtlijn en het keuringsinstrument ontwikkelde EFAA een management programma om te kunnen waarborgen dat alle belangrijke procedures en protocollen kwalitatief verankerd liggen in de organisatie, in de plaats van vervliegen als een trainer het sportcentrum verlaat.

Op 22 juni 2012 hebben de eerste 10 fitness ondernemers van Nederland het Fit!vak Preventiecentrum certificaat in ontvangst mogen nemen. Nog ruim 70 zijn in het traject en opleiding en zullen het certificaat tussen komende maand en het eind van het jaar behalen. Nog dit jaar, in september, starten er 3 trajecten, een in Zwolle, een in Alphen aan de Rijn en een in Vught. Maximaal 20 ondernemers per locatie kunnen instappen om dan voorjaar 2013 het (pre)diabetes programma te kunnen presenteren in de regio en aan de leden en de erkende status Preventiecentrum te behalen. Doelstelling van Fit!vak is binnen 4 jaar 400 preventiecentra.

Kwaliteit

Een belangrijke stap na de implementatie van de beweegprotocollen bij de sportcentra is de bewaking van de kwaliteit. We zullen wel moeten waarmaken wat we beloven om het vertrouwen te krijgen van de eerstelijnszorg, zodat mensen die in deze risicogroep vallen straks ook doorverwezen gaan worden. Die kwaliteit waarborging wordt gekeurd door LERF maar ligt primair bij het sportcentrum zelf natuurlijk. De club managers en ondernemers zullen er nadrukkelijk op toe moeten zien dat dit nieuwe proces aan alle voorwaarden blijft voldoen, dat mensen ook inderdaad doorverwezen worden vanuit de PAR-Q indien nodig en dat de trainer inderdaad die educatieve rol in gaat vullen zoals de richtlijn duidelijk aangeeft.

Ook een nieuwe kans voor veel sportcentra is de samenwerking met de fysiotherapeut en de diëtist. De samenwerking hoeft natuurlijk niet beperkt te blijven tot het diabetes programma. Er kunnen afspraken gemaakt worden over doorverwijzing over en weer en het gezamenlijk opstellen van bv een afslank programma of presentatie. Tevens biedt de gecombineerde leefstijl interventie de mogelijkheid om op andere vlakken te kijken hoe in gezamenlijkheid non-actieve mensen in beweging kunnen worden gebracht. In dit kader is het wellicht goed om de gezondheid-, beweeg-, en leefstijldoelstellingen van de lokale gemeente eens onder de loep te nemen en daar op aan te sluiten en/of oplossingen voor te bieden.

Het (pre)diabetes protocol is een eerste stap naar een volwaardig preventie en leefstijl kenniscentrum. Er zijn al gesprekken tussen kennispartijen en Fit!vak om de volgende 4 richtlijnen te ontwikkelen, te weten; Obesitas/overgewicht, COPD, Hart en vaat en oncologie. De eerste centra hebben de stap gezet, wie volgt?

preventie centra I business

John van Heel

EFAA, j.vanheel@efaa.nl

06-53623485

body•LIFE 6I2012 I

Edities