De weg naar Olympisch succes

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr6 2012

Lobke Beekhout en Lisa Westerhof, Kranking Benelux

I body•LIFE 6I2012

Plantina-sporters naar Londen 2012

Beachvolleybalsters Madelein Meppelink, Sophie van Gesten, Sanne Keizer en Marleen van Iersel, die onlangs Europees Kampioen Beachvolleybal zijn geworden, hebben zich geplaatst voor de Spelen in Londen. Plantina Vitaminen is official supplier van de Nederlandse Volleybalbond. Het Beach Team Holland maakt exclusief gebruik van Plantina producten. Bert Goedkoop, technisch directeur van de Nevobo: “Al jarenlang zijn we tevreden over de Plantina-producten. Ik ben daarom blij dat we officieel samenwerken.” Ook tienkamper Ingmar Vos heeft een startbewijs voor Londen 2012. Ingmar wordt al enkele jaren gesponsord door Plantina Vitaminen. Dat hij baat heeft bij voedingssupplementen, staat voor hem als een paal boven water. Ingmar slikt dagelijks een uitgebreid palet voedingssupplementen. “Voor mij betekent het vooral dat ik sneller kan herstellen van het zware trainingsprogramma dat ik volg.” In mei dit jaar kwalificeerden ook de roeisters Maaike Head en Rianne Sigmond zich. De twee vrouwen zijn in Londen het enige nummer voor lichte dames en hierdoor is het internationale niveau hoog. Ook judoka Birgit Ente, die uitkomt in de categorie onder de 48 kg op de Spelen, gebruikt de producten van Plantina, zoals de Plantina Multi, Vitamine C en Trimare visolie, om scherp te blijven en snel te herstellen.

Plantina wenst alle sporters veel succes!

Meer informatie op www.plantina.nl

Matrix & Olympics Eyecatchers

Matrix Fitness draagt het Olympics Eyecatchers team een warm hart toe. Daarom heeft Matrix Fitness Olympische zeilsters Lobke Berkhout en Lisa Westerhof voorzien van een Elliptical Trainer met Virtual Active, een roeier en een group cycling bike met het MyRide-systeem. ‘Olympic Eyecatchers’ is een zeilcampagne die Lobke en Lisa via verschillende topprestaties begeleidt naar een gouden plak op de Olympische Spelen. De zeilsters zijn hier erg blij mee: “Matrix is expert op het gebied van fitnessapparatuur en gaat verder dan het standaardconcept. Ze hebben ons thuis voorzien van een group cycling bike met beeldscherm (MyRide) waarmee we routes door de mooiste plekjes op aarde afleggen, een elliptical trainer - met Virtual Active - en een roeier. Aan het fysieke aspect kan het dus écht niet meer liggen!”

Meer info op www.olympiceyecatchers.com / www.matrixfitness.nl

Amadasport voorziet Olympische wielrenners van interactieve trainingsfietsen

Amadasport werkt nauw samen met Tacx aan de ontwikkeling van haar interactieve trainingsfietsen voor de Fitness en Fysio branche. Tijdens de komende wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen rijden de renners zich warm op de remsystemen die gebruikt worden in de fietsen van Amadasport. Dat is goed nieuws voor veel wereldtoppers, onder wie Fabian Cancellara, want zij rijdt zich al jaren warm op deze fietstrainers. Hetzelfde geldt voor de weg- en baanwedstrijden van de Olympische Spelen van 2012 in Londen; ook daar is Tacx de officiële leverancier van fietstrainers. Amadasport is trots op de samenwerking met het gerenommeerde Tacx, en hoopt hierdoor continu de nieuwste noviteiten aan te kunnen bieden.

Meer informatie op www.amadasport.com

Atleten fit in Londen met Octane

De atleten Robert Lathouwers en Patrick van Luijk gebruiken sinds de herfst van 2011 de crosstrainer als alternatief trainingsmiddel om fit te blijven. De 800 meter loper en sprinter trainden met het oog op de Spelen in Londen. Als gevolg van de zware trainingen balanceren de topsporters op de rand van blessures. De crosstrainer is voor hun een passend middel om, met een lage belasting voor de gewrichten en pezen, toch een training op uithoudingsvermogen te doen of juist als hersteltraining. Zo heeft Robert de laatste jaren veelvuldig last gehad van blessures aan de gewrichten en pezen onder de knie. “Als ik nu niet kan lopen en met een lage belasting moet trainen is de crosstrainer een prima alternatief”, zo vertelt Robert, die in Londen zo graag wil schitteren in de finale. Ook voor sprinter Patrick, sinds kort Europees Kampioen, is de crosstrainer een goede alternatieve training waarbij hij ook nog aan de stoere sprinterbiceps kan werken. Patrick is geen fan van cardio apparatuur, maar kan zich op deze crosstrainer wel uitleven met een programma voor het bovenlichaam. “Deze crosstrainer lijkt het meest op de natuurlijke loopbeweging, omdat ik de pas ook nog aan mijn lengte kan aanpassen”.

Voor meer informatie www.octanefitness.com

Samenwerking tussen Diplan en oud Olympisch kampioen roeier Henk Jan Zwolle.

Oud Olympisch kampioen Henk-Jan Zwolle van hjzsport begeleidt o.a. de dames uit de Olympische judoselectie en enkele roeiers uit de ‘Holland acht’ en ‘vier’. Dit doet hij onder andere middels inspanningstesten, trainingsanalyses, maar vooral ook met het online begeleidingssysteem MyPerfectCoach. Hierin wordt de conditie en de zwaarte van de training bijgehouden. Daarnaast wordt het persoonlijk herstelvermogen gemeten m.b.v. de StressChecker. De StressChecker meet het autonome zenuwstelsel en bepaalt hoe goed de sporter van de dagelijkse belastingen is hersteld. Niet alleen van trainingen, maar ook van andere activiteiten. Momenteel loopt er een pilot met de Stresschecker bij Jawi Sportcentrum waar Henk-Jan en Diplan (voedingsadviezen) hun kennis bundelen om het begeleidingstraject voor gewichtsbeheersing te perfectioneren.

Meer informatie op www.diplan.nl

Zeilsters Fit op de Olympische Spelen

Lobke Berkhout en Lisa Westerhof vormen samen een zeilteam in de 470 klasse en vertegenwoordigen Nederland op de Olympische Spelen 2012. Lisa wordt het grootste talent van de mondiale zeilwereld genoemd. Op jonge leeftijd werd zij wereldkampioen vóór alle mannen in de optimist. Lobke wordt de zeilkoningin van Nederland genoemd. Ze heeft bijna alles gewonnen wat er te winnen valt. Kranking Benelux ondersteunen dit zeilduo met de Krankcycle. Kranking is een fantastische training voor het bovenlichaam waarbij kracht en cardio in één training gecombineerd wordt. Excuses dat zij niet fit zijn op de Olympische Spelen, zal dus niet het geval zijn. Wij wensen Lobke en Lisa heel veel succes toe! Namens het Kranking Benelux team.

Voor meer informatie www.krankcycle.nl

Meijers Fit & Gezond hoopt op goud voor Joeri Verlinden op de Olympische Spelen in London.

In de aanloop naar de Spelen, waar zwemtopper Joeri Verlinden zal uitkomen op de 100 meter vlinderslag en de 4x100 meter wisselslag, hebben Joeri en zijn teamgenoten intensief getraind met het pakket trainingsmaterialen van Meijers Fit & Gezond. “Ons dagelijkse trainingsprogramma omvat standaard een aantal trainingsvormen: zwem-, kracht- en landtraining”, aldus Joeri. “Daarnaast doen wij twee maal per week controle en aansturingsoefeningen onder leiding van onze fysiotherapeut. Dit laatste met de gedachte om in het water het maximale uit bewegingsuitslagen en stuwing te halen met minimale inspanning, oftewel efficiënt omgaan met de beschikbare energie. Met de trainingsmaterialen van Meijers Fit & Gezond is het nu mogelijk om nóg meer specifieke oefeningen te doen waar we profijt van hebben in het water. In onze trainingszaal maken we veel gebruik van de Flowin® Friction Trainer, deze mat ligt dan ook prominent in het midden. De mogelijkheden met dit concept zijn bijna grenzeloos.”

“Als we op trainingsstage gaan of naar het buitenland voor een korte wedstrijdtrip willen we zo goed mogelijk in vorm zijn en af en toe de spieren op spanning zetten. Omdat niet altijd overal de beschikking is over een toereikende krachtzaal is het fijn dat we nu het aeroSling® systeem in ons bezit hebben. Naast het gebruik in ons landtraining programma, kan dit ook onderweg gebruikt worden en zijn we er zeker van dat we altijd en overal de juiste oefeningen kunnen doen. â€œ

Namens het hele team van Meijers Fit & gezond wensen wij Joeri heel veel succes bij zijn Olympische optreden!

Voor meer informatie www.meijers.com

Joeri Verlinden, Meijers Fit & Gezond

Van 2,1 naar 3 miljoen fitness leden

Hoe meer fitness leden, des te beter voor de staatskas, want actieve mensen consumeren minder zorg. Alleen dat zou al reden voldoende kunnen zijn voor de overheid om mensen te stimuleren in beweging te komen bij sportcentra. VWS en NOC*NSF pakken het echter iets breder aan. De doelstelling is om van 65% sportparticipatie te groeien naar 75% voor het jaar 2016. Dat is een toename van 1,7 miljoen sporters.

Fit!vak zal deze uitdaging samen met NOC*NSF en CWS aangaan, waarbij Fit!vak zelf de lat hoog legt, namelijk van 2,1 miljoen fitnessleden naar 3 miljoen. Dat is een flinke sprong, maar de vooruitzichten zijn goed. Bewegen wordt vanuit alle richtingen als steeds belangrijker geacht voor een gezond leven, er is zelfs sprake van een soort van boete voor ongezond leven, zoals verhoogde premie voor zorg, hogere btw op ongezonde voeding, lagere eigen bijdrage als men lid is van een sportcentrum, vergoedingen voor leefstijl programma’s enz. Van 2.1 miljoen naar 3 miljoen is echter niet alleen maar een zaak van regelgeving en inspanningen vanuit de brancheorganisatie. Elk individueel sportcentrum heeft er een taak in om mensen in beweging te krijgen en te houden.

Hoe gaan wij vanuit ons eigen lokale sportcentrum een bijdrage leveren aan de doelstellingen van VWS, NOC*NSF en Fit!vak? De reguliere marketing acties schijnen niet meer het effect te bereiken van voorheen, de instroom zakt de laatste maanden zelfs terug bij veel centra. De consument heeft tegenwoordig veel meer keuzes, economisch zit het niet mee en ook bedrijven stappen niet meer zo snel in een collectief bedrijfsfitness programma. Voor het reguliere sportcentrum wordt het steeds noodzakelijker om op verschillende fronten de marketing en beweegstimulering in te zetten.

Allereerst natuurlijk de reguliere acties, vergeet daarbij echter niet de social media en een variant van de actie om leden te betrekken. Leads genereren kan echter ook op andere manieren dan onze reguliere acties. Denk aan “het bedrijf van de maand”, een “winter lidmaatschap” voor sportverenigingen, meer aandacht voor specifieke doelgroepen zoals senioren en mensen met chronische aandoeningen, een daltarief voor sporten in de middag, enz. Ook aan de achterkant moet echter gewerkt worden, juist om mensen actief te houden. Voer exit gesprekken om goed in beeld te krijgen wat de reden van stoppen is en behoefte analyses om doorlopend de behoeften van leden te peilen om zo de service te kunnen optimaliseren.

Van 2,1 naar 3 miljoen, bij 2.000 sportcentra is dat een groei van 450 per sportcentrum, bij 3.000 clubs een groei van 300. Laat ons daar samen 5 jaar over doen, dat is een groei van 60 a 90 per jaar. Wie gaat die uitdaging met ons aan?

Column john van heel I branche actueel

John van Heel

EFAA, j.vanheel@efaa.nl

06-53623485

body•LIFE 6I2012 I

Drukbezochte relatiedag HAN Sport en Bewegen

Vanaf half 1 was er lunch en daar sloten ook de professionals van bedrijven en organisaties uit de sport- en beweegwereld aan. Daarop volgde het openingswoord door Marcel Rözer samen met eerst Tjeerd de Jong (directeur HAN Sport en Bewegen) die het belang onderstreepte van samenwerken en het professionaliseren van onderwijs, onderzoek en dienstverlening in de relatief kleine wereld van sport- en beweegorganisaties. Daarna kwam Geert van der Veer (Hoofd HAN SENECA) aan het woord, die in het kort iets vertelde over het nieuwe Mobile Health & Performance Lab van HAN SENECA.

Presentaties

De middag ging verder met Pecha Kucha's: korte presentaties van niet langer dan zeven minuten waarin de vijf expertisegebieden van HAN Sport en Bewegen en HAN SENECA aan bod kwamen. Deze zijn Lifestyle & Health Promotion, Talent Identification & Development, Health & Performance, Sports Economics & Management en Sports & Exercise Nutrition. Interessant was de presentatie van het kennisteam (KT) Lifestyle & Health Promotion. Dit team houdt zich bezig met het ontwikkelen, evalueren en verankeren van integraal gezondheidsbeleid, zorg en sport in de wijk, verbinden van preventie en zorg, afstemming en samenwerking tussen betrokken spelers en organisaties, stimuleren van eigen verantwoordelijkheid en kracht van mensen en het ontwikkelen van gezondheidsvaardigheden. Kort werd ingegaan op de initiële opleidingen en de post-initiële opleidingen. Binnen het KT Lifestyle, and Health & Promotion, werkt men met het model van Green & Kreuter. Dit model zorgt ervoor dat men op een deductieve wijze kan zoeken naar oorzaken en oplossingen van ongezond gedrag. Daarbij baseren ze zich op gegevens van CBS, RIVM, Gemeentelijke onderzoeken. Binnen het KT is een aantal afstudeeronderzoeken gedaan naar o.a. voedings- en beweeggedrag van VO-leerlingen en een analyse van gedrag en gedragsdeterminanten van jongeren met overgewicht op de Stichting Brede School Tilburg. Het blijkt dat interventies niet aansluiten bij de beleefwereld van de jongeren van 12 t/m 18 jaar. De centrale vraagstelling in het onderzoek was wat de behoeftes van jongeren, in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar zijn, ten aanzien van interventies gericht op overgewicht en obesitas. Het onderzoek omvatte een kwalitatief onderzoek onder een focusgroep en interviews met vijf docenten lichamelijke opvoeding van vijf verschillende middelbare scholen. Daarnaast een kwantitatief schriftelijk onderzoek onder 404 jongeren binnen de gemeente Tilburg. Het onderzoek leverde opvallende resultaten op: 58% drinkt frisdrank tijdens de lunch, 53% wil meer gymles om overgewicht tegen te gaan, 11% van de jongeren sport of beweegt nooit en 54% wil door lessen op school meer informatie over overgewicht en obesitas krijgen. De les uit het onderzoek is: benader jongeren via specifieke communities en social media en zorg voor kennisvergroting. Een ander interessante presentatie was van het kennisteam Voeding en Nutrition. Dit team houdt zich bezig met onderwijs en onderzoek en dienstverlening in de praktijk en de teamleden worden gezien als professionals op het gebied van sportvoeding en begeleiding. Het kennisteam verzorgt hierbij twee minoren. Naast opleiding adviseert dit team nationale teams zoals wielrennen en volleybal en doet ook onderzoeken zoals de supplement inname van topsporters. Momenteel wordt door Renske Geers en Saraï Pannekoek, onder leiding van Ingrid Ceelen en Floris Wardenaar, onderzoek verricht naar de vitamine D inname en status bij topsporters. De vitamine D inname en status in het bloed worden verzameld als onderdeel van een topsporttraject. Floris Wardenaar maakt deel uit van het team Voeding van NOC*NSF en binnen dit team voorziet hij in de begeleiding van topsporters. Tevens ontwikkelen deze twee vierdejaarsstudenten Voeding en Diëtetiek een screeningsinstrument om sporters die risico lopen op een insufficiënte of deficiënte vitamine D status in kaart te brengen. Met behulp van dit screeningsinstrument kunnen sportdiëtisten overwegen om de vitamine D status van de sporter te laten bepalen, zodat deze geoptimaliseerd kan worden. Na de Pecha Kucha's volgde een discussieronde waarin de aanwezigen in gesprek konden gaan met de specialisten van de verschillende expertisegebieden. Op dat moment was er ook een markt waar vier student companies te zien waren (SHI, ObEar, Biketracer en Coldcure), het Sport Ondernemings Bureau (SOB), Topsport Gelderland en Sport FM.

Total Health & Performance Plan

Buiten stond het Mobile Health & Performance Lab (MHPL) van HAN SENECA. Met deze trailer kan het expertisecentrum voor sport, arbeid en gezondheid van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen op locatie gezondheidstests afnemen. Het lab bevat een uitgebreid test- en meetsysteem. Na de metingen kan er direct een digitaal interventietraject gestart worden om het welzijn op de lange termijn te verbeteren. Eind maart startte HAN SENECA al met het testen van werknemers van de Nederlandse politiekorpsen. Met de verzamelde relevante gezondheidswaarden uit het werkveld doet de HAN vervolgens onderzoek. Dit onderzoek wordt ingezet om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren en daarmee de verbinding tussen onderzoek, onderwijs en de praktijk te versterken. In het onderzoek werken studenten, docenten en lectoren samen aan praktijkgerichte vraagstukken. Voor de fitnessbranche biedt het Total Health & Performance Plan tevens een nieuwe potentiële ledenmarkt en een kans om onderscheidend te zijn op het gebied van gezondheidsinterventies.

Tot slot was er de netwerkborrel met overheerlijke hapjes, waarin zowel studenten als professionals met elkaar in gesprek gingen en de HAN hoopt achteraf nog te horen dat hier wat uit is gekomen, zoals kennis, stages, contacten of misschien zelfs wel een baan. Het was in ieder geval voor herhaling vatbaar en zeker ook interessant voor fitnessondernemers die met bepaalde vraagstukken zitten of onderzoek willen laten doen.

www.han.nl

De relatiedag van HAN Sport en Bewegen en HAN SENECA van 12 juni jl. werd druk bezocht. Met dagvoorzitter Marcel Rözer en speciale gast Jacco Eltingh werd de aftrap gedaan van het middagprogramma, waar professionals uit het werkveld van sport en bewegen voor waren uitgenodigd. In de ochtend waren er workshops voor studenten en alumni van de ALO, SBE en SGM.

Edities