Kansen voor aanbieders bedrijfsgezondheidsmanagement

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr5 2012

health I Dieetadvisering

I body•LIFE 5I2012

Dieetadvisering mogelijk weer in basispakket

De Minister van VWS is voornemens om dieetadvisering in 2013 weer op te nemen in het basispakket van de zorgverzekeringswet. Dit is opgenomen in de voorjaarsnota 2012 (Kunduz-akkoord of Lenteakkoord). De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) is blij met deze plannen omdat blijkt dat sinds de vergoedingsmogelijkheden voor dieetbehandeling beperkt zijn, er minder patiënten voor een behandeling naar de diëtist gaan.

Anja Evers, directeur NVD: “Door dieetbehandeling weer op te nemen in de basisverzekering, kunnen ook mensen die niet de financiële middelen hebben om zich aanvullend te verzekeren of het zelf te betalen weer de behandeling vergoed krijgen. Het gaat in veel gevallen om noodzakelijke zorg.”

Sinds 1 januari 2012 wordt dieetadvisering alleen nog vanuit de basisverzekering vergoed als dit onderdeel is van gecoördineerde multidisciplinaire zorg voor patiënten met diabetes, chronische longziekten of een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Voorheen werd 4 uur dieetadvisering vanuit de basisverzekering vergoed ongeacht de aandoening. 

Veertig procent minder dieetadvies

De eerste effecten van de verminderde vergoeding van dieetadvisering zijn al zichtbaar. In het eerste kwartaal van 2012 kwamen 28% minder mensen naar de diëtist dan vorig jaar, zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en het softwarebedrijf Ensemble. Patiënten die nog wel kwamen, kregen 17% minder behandeltijd. Samenhangend met de daling van het aantal cliënten daalde het totaal aantal uren zorg met 39%, zo blijkt uit de declaratiegegevens van de deelnemende diëtisten.

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van gegevens uit 93 vrijgevestigde diëtistenpraktijken.

NIVEL-programmaleider Cindy Veenhof: “Het lijkt erop dat de mensen die wegblijven geen aanvullende verzekering hebben waarin dieetadvisering is opgenomen. Of ze zijn niet bereid of in staat voor diëtistische zorg te betalen. Hierdoor bestaat de kans dat zij hun voeding en leefstijl niet aanpassen en op den duur complexere gezondheidsproblemen krijgen.”

Het onderzoek van het NIVEL bevestigt  eerder onderzoek dat de NVD in januari en februari van dit jaar zelf heeft uitgevoerd. Dit betekent voor 2012 dat een deel van de patiënten niet die behandeling krijgt die zij nodig hebben. Dat baart de NVD grote zorgen.

Toekomst

De verwachting voor 2013 is dat de vergoeding van de dieetbehandeling wijzigt ten opzichte van de situatie in 2011, er moet ongeveer 25% bezuinigd worden in vergelijking met de uitgaven in 2011. De NVD is over deze bezuinigingen in gesprek met het Ministerie van VWS.  Eind juni zal hierover meer duidelijkheid zijn.

Bronvermelding is De Nederlandse

Vereniging van Diëtisten

De Nederlandse Vereniging van Diëtisten is blij met de plannen om dieetadvisering in 2013 weer op te nemen in de basisverzekering.

Hoeveel moet ik drinken als ik sport?

Maar er is nog meer plezier aan het bewegen te beleven: door voldoende te drinken kun je je prestaties verbeteren en de kans op blessures verkleinen. Hoeveel vocht is er dan nodig? Wat voor soort sportdrank is dan wenselijk? Waarom is vocht van belang om blessures tegen te gaan? En hoe zit het met maag-darmklachten tijdens het lopen of fietsen?

Drinken en blessures

Wie onvoldoende drinkt loopt kans op uitdroging. Dit kan gepaard gaan met klachten als kramp, duizeligheid, flauwvallen, hoofdpijn, verminderde alertheid en op den duur zelfs gebrek aan coördinatie, waardoor het risico op verstappen en andere ongelukken toeneemt. Uitdroging is te voorkomen door voldoende te drinken voor, tijdens en na het sporten. Dit is vooral belangrijk bij duursporters.

Richtlijnen voor de hoeveelheid vocht

2 tot 3 uur voor de inspanning is het raadzaam om 500-700 ml vocht (= 2 tot 3 longdrinkglazen) te drinken. 10 tot 15 minuten voor de training is het verstandig om 200 tot 350 ml (= 1 tot 1¾ longdrinkglazen) vocht te gebruiken. Tijdens de inspanning is het advies om 150 ml tot 250 ml (1 bekertje tot 1¾ bekertje) per kwartier te drinken.

Bij warm weer verlies je meer vocht en is het nodig om meer te drinken dan de hierboven gegeven adviezen. Bij een lage luchtvochtigheid of veel wind treedt er ongemerkt veel vochtverlies op. Als je pas gaat drinken als je dorst hebt, ben je te laat. De vochtbehoefte kan per persoon sterk verschillen. Daarom is het belangrijk om van te voren goed te bepalen wat voor jou een ideale hoeveelheid drinken en een ideale (lekkere) sportdrank is om het drinken goed vol te houden.

Alsof ’ie nooit zou komen: de zomer. De hardloopschoenen worden uit de kast gehaald en de (race)fiets wordt weer gebruikt. Als de zon schijnt is het is heerlijk te sporten in die warme stralen.

drinken I health

Onderzoek naar

voedingsinname topsporters

Wardenaar is als docent en onderzoeker verbonden aan HAN Sport en Bewegen op het expertisegebied Sports & Exercise Nutrition. Alle onderzoeksresultaten zijn via het expertisecentrum HAN SENECA beschikbaar. www.han-seneca.nl, seneca@han.nl.

body•LIFE 5I2012 I

Edities