Motivatie, het fundament van verandering

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr5 2012

I body•LIFE 5I2012

Voeding als voorwaarde voor topprestatie

Floris Wardenaar heeft een wereldbaan. Niet alleen geeft hij les op de HAN over sportvoeding, hij begeleidt ook nog eens topsportploegen 'all over the world'. Van China tot Engeland, van Shanghai tot Leeds, Wardenaar is erbij. ‘En dat kan spannend zijn’, vertelt de 31-jarige voedingsdeskundige. ‘Een topsporter die bedorven eten neemt, is kansloos voor een topprestatie. De ellende kan groot zijn. En dan heb ik het nog niet eens over een sporter die verkeerd eet en aldus positief reageert op de dopingtest.’

Clenbuterol heette het schrikwoord toen Wardenaar in 2011 voor een voorbereidingsstage op het wereldkampioenschap naar China ging met de nationale zwemploeg. Daar waren in de periode ervoor om onverklaarbare redenen meerdere sporters positief getest. Het middel staat op de dopinglijst en kan dus meteen het seizoen van een topsporten in duigen laten vallen. ‘Zou ons dat ook kunnen overkomen?,’ vroeg Wardenaar zich af. Hij analyseerde het probleem en kwam erachter dat Chinese runderen het middel toegediend krijgen om sneller te groeien. ‘Het middel zit in het vlees en komt zo ook in het bloed van de vleeseters.’ Hij lijkt er nog van te gruwen.

Boodschappenlijstje als redmiddel

Om te voorkomen dat ook de zwemmers een te hoge clenbuterolwaarde zouden krijgen, moest het hotel daarom een certificaat laten zien van de lokale overheid. Dit diende als middel waarmee het opdienen van vlees dat het dopingproduct bevatte, officieel uitgesloten was. ‘Dat certificaat zag er echter wel uit als een kassabon dus heel officieel leek het niet, maar we hadden in ieder geval iets’, grapt de voedingsdeskunde.

Naast het voorkomen van te hoge clenbuterolwaardes, was Wardenaar ook verantwoordelijk voor de afstemming over de voeding met de keuken van het hotel. ‘Het klinkt saai, maar het eten van westerse maaltijden is voor onze sporters ook in China het beste,’ aldus de wereldburger. Om de magen van de topsporters niet van streek te maken, is de kans dus groter dat zij in China eerder een stamppot voorgeschoteld krijgen, dan een Foe Yong Hai. Wardenaar: ‘De sporters kregen ook alleen voedsel dat verhit kon worden zodat in ieder geval de bactieriën gedood waren. Zelfs rauwkost werd kort in kokend water verhit. Want waar bijvoorbeeld die groenten vandaan komen daar,’ klinkt het vragend, ‘daar heb je totaal geen idee van. Dan kan je beter het zekere voor het onzekere nemen en aan de smaak gaat ook nog niet eens wat verloren’ Geen rauwe groenten dus voor de zwemploeg, maar immer voorgekookte wortels. Maar het was het waard.

Voeding basis voor succes

Op de terugweg reisde Wardenaar via Sjanghai, waar het wereldkampioenschap later ook daadwerkelijk plaats zou vinden. Als adviseur van de zwemploeg deed hij een controle naar de voedingsomstandigheden daar en hield hij een fotoalbum en dagboek bij. Op basis hiervan gaf hij advies aan de zwemmers over wat ze wel en niet zouden moeten eten tijdens het WK, waarmee de voedingsdeskundige een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de prestaties van de zwemploeg op dat kampioenschap.

Dat bevestigt ook Sebastiaan Verschuren. Hij haalde op de 200 meter vrije slag de halve finales en op de 100 meter vrije slag zelfs de finale. ‘Mede door Floris kon ik, na ziekte, zo boven mezelf uitstijgen tijdens de WK,’ aldus de Nederlandse topzwemmer op de website van Wardenaar. In de series zwom Verschuren zelfs de tweede tijd op de 200 meter vrije slag en liet daarmee bijvoorbeeld Olympisch kampioen Michael Phelps en wereldkampioen Paul Biedermann achter zich. Tijdens de voorbereidingsstage in Leeds op de Olympische Spelen van Londen zal Wardenaar hetzelfde doen. Bovendien zal hij enkele topsporters ook persoonlijk begeleiden om tot topprestaties te komen op de Spelen. Alles in het teken van goud!

Eigen belang opzij

Wardenaar was als voedingsdeskundige ook werkzaam voor de TVM schaatsploeg. Daarmee was hij in 2007, een jaar na de winterspelen in Turijn weer in de Italiaanse stad. Hier werden voor één van de laatste keren schaatswedstrijden verreden. Bij aankomst in Turijn bleek de voedingsdeskundige plots ziek geworden. ‘Na overleg met de teamdoktor en Gerard Kemkers (coach TVM, red.) werd besloten dat ik niet zou werken. Hierdoor heb ik het toernooi wel beter kunnen volgen als toeschouwer, maar ik was er niet blij mee. Je moet echter in zo’n situatie je eigen belang opzij kunnen zetten. Dat is de les die ik toen leerde.’

Training en Voeding I health

Onderzoek naar

voedingsinname topsporters

Wardenaar is als docent en onderzoeker verbonden aan HAN Sport en Bewegen op het expertisegebied Sports & Exercise Nutrition. Alle onderzoeksresultaten zijn via het expertisecentrum HAN SENECA beschikbaar. www.han-seneca.nl, seneca@han.nl.

body•LIFE 5I2012 I

Edities