Back to basics met Core Power

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr5 2012

I body•LIFE 5I2012

Guy van der Reijden, LAPT co-founder & Master Trainer:

“Kijk naar het woord FUNCTIONEEL. Functioneel is pas functioneel als het echt functioneel is. Lees dit nog een keer. Naar mijn mening is de term functioneel trainen compleet uit z'n verband gerukt. Binnen mijn PT bedrijf draaien we 500 sessies per maand. In alle sessies trainen we functioneel. Namelijk exact wat er nodig is om de doelstelling van de cliënt te halen! Dan is het functioneel. Als de doelstelling spiermassa toename is, zie je mijn cliënt echt niet op een bosubal staan met een medicinbal. Functioneel trainen bestaat dan uit zware squats, pulls, presses en lunges. Gaan we meer voor bijvoorbeeld vetverlies, kunnen we best een keer met bijvoorbeeld een ViPR aan de gang, maar alleen als het in lijn ligt van het trainingsplan.

Vanuit mijn functie als Master Trainer van  LAPT zie ik te vaak dat trainers denken dat ze een circusartiest van hun cliënt moeten maken omdat ze zonodig ‘functioneel’ moeten trainen. Cut the crap en haal resultaat met je cliënt! Daar word je voor ingehuurd.”

De Stelling Functioneel trainen is zwaar overrated!

In iedere editie van body•LIFE leggen we een prikkelende stelling voor aan een aantal belangrijke spelers in de markt.

Bianca Karel, Train The Trainers:

"Zeker niet alles betreffende fitness wordt functioneel genoemd. De vraag is echter of trainers wel weten wat echt functioneel trainen is. Een ingewikkelde krachtoefening uitvoeren op een stabilityball of een sportbeweging nabootsen met weerstand worden vaak ten onrechte als functioneel of specifiek gezien terwijl ze dat juist niet zijn. Functioneel trainen kan verschillende betekenissen hebben, afhankelijk van de doelstellingen van de desbetreffende klant of klanten. Algemeen bekeken is functioneel trainen gericht op de basis bewegingskenmerken van het menselijk lichaam. Daarbij opgeteld trainen in de verschillende energiesystemen. Kenmerkend zijn samengestelde bewegingen en duur en intensiteit zo gepland dat de juiste hormonen gestimuleerd worden. Dus don’t worry als je geen ‘kunstjes’ op een bal of onstabiele ondergrond kunt. Hoe knap dan ook, het is en blijft een kunstje."

www.trainplus.nl www.trainthetrainers.nl

Rob Floris, Exercise & Holistic Lifestyle Coach:

“Functioneel trainen dreigt te verworden tot een verzamelnaam voor alles wat met fitness te maken heeft.

Als we geen spieren meer trainen, maar bewegingen, …meer driedimensionaal, in alle vlakken en richtingen in plaats van te zitten op machines, dan is er meer sprake van bewegen zoals de natuur het bedoeld heeft.

Aangezien bodybuilding al langer tot een vies woord is verworden, omdat daardoor de deuren van fitnesscentra zich openden voor de grote massa en er vanwege een economische crisis minder diep in de buidel getast kan worden, is functioneel trainen, met gebruik van losse materialen, plotsklaps interessant geworden.

De vraag is nu of men werkelijk het nut en de vele voordelen van ‘vrij’ bewegen inziet of dat het slechts een welkome oplossing is van het imagoprobleem waarmee de fitnessmarkt worstelt.

De tijd zal het leren…”

Edities