Ondernemer in beeld

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr4 2012

I body•LIFE 4I2012

RTL Nieuws maakt grote fouten in berekening ‘Olympische kosten’

Wie beter kijkt naar de specificatie van de Olympische kosten ziet namelijk dat de journalisten van RTL Nieuws alle uitgaven waar het woordje ‘Olympisch’ bij wordt genoemd, bij elkaar op hebben geteld. Zo zouden er onder andere studiereizen zijn gemaakt, haalbaarheidsstudies uitgevoerd en nieuwe sportaccommodaties gerealiseerd zijn speciaal voor de Olympische Spelen. Maar zouden deze sportaccommodaties en studiereizen zonder de Olympische ambities van Nederland anders niet zijn gemaakt?

De realiteit is dat veel gemeenten en provincies zijn aangehaakt bij de Olympische ambities om te laten zien dat zij ook hun steentje bijdragen. Daarmee hebben reguliere uitgaven aan bijvoorbeeld sportaccommodaties een Olympische stempel gekregen. Zo kreeg Rotterdam bijvoorbeeld een heus Olympisch schoolplein en werd het Drentse dorp Grollo een jaar lang Olympisch sportdorp genoemd om de inwoners meer aan het sporten te krijgen. Een groot deel van deze uitgaven zouden echter ook zonder Olympische planmakerij gewoon worden uitgegeven aan dezelfde projecten.

Daarnaast wordt door de journalisten de indruk gewekt dat de opgetelde kosten weggegooid geld zijn zodra wordt besloten de Olympische Spelen niet te organiseren. Maar als al deze uitgaven ervoor hebben gezorgd dat onze jeugd aan het sporten is gegaan, er bestuurlijke samenwerkingen zijn opgezet en Nederland als toeristische trekpleister op de kaart is gezet, in hoeverre is er dan sprake van dat de Olympische plannen 188 miljoen hebben gekost? Zouden we dan niet moeten spreken van Olympische investeringen waar we Nederland mee vooruit helpen?

Om ervoor te zorgen dat er op een juiste manier naar de waarde van sportevenementen wordt gekeken hebben verschillende hogescholen, adviesbureaus en sportorganisaties de handen ineengeslagen in de Werkgroep Evaluatie Sportevenementen (WESP). Door duidelijke richtlijnen op te stellen voor het meten van kosten (en baten), wordt er een open en eerlijke discussie gevoerd over de mogelijke impact van een grootschalig sportevenement. Jelle Schoemaker is werkzaam voor het kennisteam Sporteconomie en Sportmanagement van de HAN Sport en Bewegen (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen). Dit team van specialisten beheert het secretariaat van de werkgroep en doet regelmatig onderzoek op dit gebied.

Afgelopen weken is er veel te doen geweest rondom de publicatie van RTL Nieuws dat berichtte dat de Olympische Spelen Nederland al zo’n 188 miljoen hebben gekost. Verschillende media namen dit bericht klakkeloos over, zonder dat er al te veel gekeken werd naar de manier waarop dit bedrag tot stand is gekomen. Dit valt te betreuren want er werden door RTL Nieuws grote fouten gemaakt in de berekening van deze kosten.

Olympische kosten I business

body•LIFE 4I2012 I

Edities