Fitnessbranche in beweging…

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr3 2012

I body•LIFE 3I2012

Fit, fitter, FIBO

Het zal de laatste keer zijn dat de FIBO in Essen gehouden wordt. Door de groei van de FIBO in de laatste jaren, kampte de organisatie steeds meer met ruimtegebrek. Vandaar dat in 2013 de FIBO naar het beurscomplex in Köln verhuist waar meer ruimte is om de groei en de internationale aspiraties van de FIBO verder gestalte te kunnen geven.

Noviteiten

Voor de bezoekers aan de FIBO wordt het genieten. De FIBO 2012 is dit jaar niet alleen groter, maar ook internationaler en diverser. Steeds meer bedrijven buiten Europa gebruiken de FIBO voor de wereldpremière van hun producten. “Bezoekers kunnen zich verheugen op een groot aantal innovatieve producten,” zegt beursorganisator Olaf Tomscheit. “Maar we verraden niet alles.” Kom kijken is zijn devies. Hij vertelt dat de uitreiking voor de 13e FIBO Innovation Award spannender wordt dan ooit vanwege de vele innovatieve inzendingen. Op de website van de FIBO is te zien welke producten genomineerd zijn. Op 20 april worden de Awards ’s middags om 3 uur in hal 7 uitgereikt door de vakjury van de FIBO Innovation Award, een onafhankelijk panel van deskundigen onder leiding van de TÜV Rheinland Groep en in samenwerking met het magazine FIT FOR FUN. De leden zijn onder andere journalisten, sportwetenschappers en sportartsen.

Meer internationale bezoekers

Ongeveer 30 procent van de bezoekers komt uit het buitenland, waaronder 13 procent van buiten Europa. Dat de FIBO in het buitenland wint aan belangstelling, toont de ontwikkelingen bij de exposanten: 45 procent zijn internationale klanten. Daarbij zijn de top drie landen: USA / Canada, Italië en Groot-Brittannië volop vertegenwoordigd. Tomscheit: “We willen de FIBO in de komende jaren nog nadrukkelijker op de kaart gaan zetten, want vooral op het Europese continent loopt de groei van de fitnessbranche parallel met de groei van de FIBO. Het door de FIBO geïntroduceerd ambassadeursconcept in 2010 zal ook worden voortgezet in 2012. Internationale fitness celebrities zullen worden ingezet om de FIBO in Europa te promoten zoals bijvoorbeeld in Spanje de Iberisch fitness celebrity Jessica Exposito en Doug Miller in de Scandinavische landen, een veteraan in de fitnessindustrie. Daarnaast wil de FIBO de samenwerking versterken met internationale organisaties.

FIBOmed: Ruimte voor gezonde concepten

Intelligente concepten voor gezondheidsbevordering worden al vanaf 2008 onder de noemer FIBOmed gepresenteerd. De trend in de richting van het thema fitness en gezondheid wordt steeds actueler. FIBOmed mag zich de laatste jaren verheugen met bezoekers uit een brede kring van medische beroepsgroepen. Hun aantal is verdubbeld sinds 2005: een op de vijf bezoekers op FIBO werkt in de gezondheidszorg. Tomscheit: “We werken aan een verdere uitbreiding en versterking van ons FIBOmed concept. Er zullen dit jaar voor het eerst een aantal lezingen gehouden worden die het thema fitness versus gezondheidszorg zullen belichten. Voor 2013 is inmiddels al een grote conferentie gepland in samenwerking met FIBOmed MedCongress, een dochteronderneming van FIBO organisatoren Reed Exhibitions Duitsland GmbH.

Omdat de FIBOmed een beurs binnen een beurs is, hebben de organisatoren met het oog op de bezoekers van deze beurs zoals artsen, fysiotherapeuten en andere vertegenwoordigers uit de gezondheidzorg, de herkenbaarheid van de stands en de routing in hal 7 aangepast en verbeterd. Uiteraard zijn alle FIBOmed exposanten gemarkeerd in het hallenplan en worden ze nog eens apart vermeld op www.fibo-med.de. De organisatie van FIBOmed heeft verder in hal 7 een gemeenschappelijk stand met aparte ruimte voor lezingen. Sprekers uit de praktijk presenteren en discussiëren hier over de laatste ontwikkelingen en trends in de branche. Eveneens is in hal 7 een aparte ruimte ingericht voor het thema functioneel trainen dat in de zorgsector steeds meer wordt toegepast voor revalidatie of om mensen te mobiliseren. Functionele training is een speciale trainingsmethode die afkomstig is uit de competitiesport. Steeds vaker wordt functionele training niet alleen gebruikt door fysiotherapeuten, maar ook door andere segmenten en behoort dus duidelijk tot de FIBOmed onderwerpen. Perform Better Europe zal de eerste keer op de FIBO vertegenwoordigd zijn en een breed scala van functionele training in verschillende categorieën zoals balans en stabiliteit, cardio-training, krachttraining in diverse workshops en seminars presenteren.

Wellness en Beauty

Of het nu gaat om sauna- of solariumapparatuur, lichaamsverzorging, cosmetica, medische wellness en therapie apparatuur, in hal 2 zijn de nieuwste producten, diensten en concepten voor de wellnessbranche te zien. Zowel pure wellnesscentra, kuuroorden, fitnesscentra en hotels spelen steeds meer in op de behoeften van hun klanten die vooral een wens hebben: even uit de sleur van het dagelijkse leven. Tevens exposeert in hal 2, standnummer F34 het Europese Wellness Instituut (EWI) waar een team van medewerkers en onafhankelijke deskundigen klaar staat om geinteresseerden te informeren over de nieuwste trends en ontwikkelingen en over onderwerpen als onderwijs en opleiding, arbeidsbemiddeling in de wellnessmarkt, advies over wellness- en spaprojecten en Spa Management.

www.fibo.de

Meer dan 600 exposanten uit de hele wereld zijn in Essen vertegenwoordigd

De ondertussen ‘s werelds grootste Fitnessbeurs die van 19 t/m 22 april wordt gehouden in Essen, is dit jaar groter dan ooit. Meer dan 600 exposanten uit 35 landen presenteren hun nieuwste producten en diensten op deze internationale beurs voor fitness, wellness en gezondheid. Er worden 60.000 bezoekers verwacht uit 100 landen.

fibo 2012 I branche actueel

body•LIFE 3I2012 I

Edities