- Duurzame gezondheid, duurzame lidmaatschappen

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr4 2013

I body•LIFE 4I2013

Voedingscoach, Lilian Rijfkogel LPT, c.e.a.s.: Voeding belangrijk deel begeleiding

Allereerst is het van belang te weten waarom voeding een belangrijk deel is van begeleiding. Bot gezegd: training alleen werkt over het algemeen niet zo goed. Vooral als je kijkt naar resultaten gebaseerd op bodycompositie zoals vetverlies. Dit is niet nieuw, maar verschillende recente onderzoeken geven dit aan. Onder andere een onderzoek door de University of Texas en een onderzoek door de University of Oklahoma, hebben aangegeven dat in afwezigheid van een doordachte en onderbouwde voeding strategie, training zeer teleurstellende resultaten laat zien.

In het eerste onderzoek zijn twee inactieve groepen onderzocht. De eerste groep van 50 personen was de controle groep. Zij bleven inactief gedurende de gehele (12 weeks) onderzoeksperiode. De tweede groep van 50 personen ging met een personal trainer aan de slag en onderging 3 krachtsessies en 2 intervalsessies per week voor een totale trainingsduur van 5 uur per week. Beide groepen werden geïnstrueerd hun eetpatroon niet te wijzigen. Bij het afsluiten van de onderzoeksperiode bleek dat het eetpatroon inderdaad niet gewijzigd was.

Conclusie eerste onderzoek:

Hoewel de trainingsgroep statistisch gezien meer vet had verloren dan de controlegroep, bleek de trainingsgroep slechts 675 gram vet verloren te zijn. In dit onderzoek hebben 50 mensen met behulp van personal training 60 uur getraind en daarmee 675 gram vet verloren. Een mager resultaat!

In het tweede onderzoek was de eerste groep de controle groep die inactief bleef gedurende de onderzoeksperiode van 10 weken. De tweede groep trainde onder leiding van een personal trainer 2 uur per week kracht en 3 uur per week cardio. Ook hier bleven de eetpatronen constant en ook hier verloor de trainingsgroep meer vet dan de controlegroep, maar niet meer dan 675 gram. Het zelfde gewicht in vet in een kortere periode wordt mogelijk verklaard door de opbouw van de training in de verdeling van cardio-kracht-intervaltraining.

Conclusie tweede onderzoek:

Bij een hoger percentage aan cardiotraining wordt meer vet verbrand maar het totale resultaat over 10 weken is nog steeds erg teleurstellend.

Conclusie totaal

Wanneer inactieve mensen actief gaan worden, is het rendement van vetverlies door trainen alleen minimaal.

Dus waarom wordt er door fitnessprofessionals dan toch nog zoveel gehamerd op training? Misschien omdat ze zich niet thuis voelen in de wereld van voedingsleer (cellulaire functies/ spijsvertering/ voedingsabsorptiecapaciteit/ energieoverdracht en biochemie) of in de praktijk van voedingsadviezen. Met andere woorden: misschien zijn ze niet zeker hoe ze systematisch hun klanten kunnen bijstaan met voedingsadvies en begeleiding. Ik hoor vaak in de praktijk: “Ik geef goede adviezen maar men houdt zich er gewoon niet aan.” Dit komt vaak niet door het advies, maar door het systeem van adviseren.

Met het volgende systeem kunnen klanten 6,75 kg vet in de 26 weken verliezen. Dat is 4 x zo veel als met trainen alleen. Het systeem kan opgedeeld worden in 4 fasen:

Fase 1: Assessment

Een combinatie van vragenlijsten om u te helpen een goed inzicht te krijgen in de klant zelf. Wie zijn zij, waar komen ze vandaan, voeding-technisch gezien, en hoe kunt u hen het beste helpen vanaf dag 1?

Fase 2: Advies

Plan de voeding strategieën gebaseerd op het assessment van fase 1. Zo kun je het voedingsadviessysteem op maat maken, met als gevolg optimaal resultaat omdat je niet teveel maar ook niet te weinig informatie hebt gegeven.

Fase 3: Meten=Weten

Als de klant eenmaal op de rit is, moeten meetbare doelstellingen opgezet worden.

Fase 4: Aanpassing

Als uit de metingen blijkt dat de doelstellingen gehaald zullen worden, verloopt het traject goed. Wanneer het niet naar wens verloopt of de doelstellingen veranderen, is een aanpassing nodig om er voor te zorgen dat teleurstelling uitblijft

Met deze 4 fasen kunt u direct aan de slag om uw begeleidingsrol naar een hoger niveau te tillen.

In dit artikel de informatie die u kan helpen een betere fitnessprofessional te worden. Met statistisch onderzoek en empirische waarnemingen zal ik een aantal kritische voeding strategieën voorleggen, waarmee u de begeleiding binnen uw centrum naar een hoger plan kunt tillen.

Voeding I health, lifestyle & voeding

Lilian Rijfkogel, LPT; C.E.A.S.

Artros Healthfocusâ„¢, HQ: Almenseweg 3; 7231PG Warnsveld

Facility location: Heliumstraat 9; 7463PL Rijssen, T: 06-53614366

E: lilian@artros.nl

body•LIFE 4I2013 I

Edities