- Uitdaging: de zomer…

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr4 2013

In de fitnessbranche wordt veel gewerkt met arbeidscontracten voor bepaalde tijd. Kenmerkend voor het arbeidscontract voor bepaalde tijd is dat dit automatisch eindigt wanneer de tijd waarvoor het is aangegaan, is verstreken. Dit wordt ook wel ‘van rechtswege’ genoemd.

Pas op met arbeidscontracten voor bepaalde tijd

Voor een werkgever is het van belang om goed in de gaten te houden op welke datum het arbeidscontract voor bepaalde tijd precies eindigt. In het arbeidsrecht is namelijk bepaald dat een arbeidscontract wordt geacht opnieuw te zijn aangegaan, als een werknemer na het einde van rechtswege blijft doorwerken en zijn werkgever dit niet tegenspreekt. Dit kan ertoe leiden dat een werkgever opnieuw voor de duur van maximaal één jaar aan een werknemer gebonden is. Een vergissing van één dag kan een werkgever dus duur komen te staan.

Bovenstaande wordt bevestigd in een uitspraak van het Gerechtshof Den Bosch van oktober 2012. In deze zaak had de werkgever met de werknemer per 12 september 2011 een arbeidscontract gesloten voor de duur van zes maanden. Op 12 maart 2012, één dag na afloop van het arbeidscontract, was de werknemer zoals gewoonlijk aan het werk gegaan. De werkgever gaf hem ’s middags echter een brief, met de mededeling dat zijn arbeidscontract voor bepaalde tijd niet zou worden verlengd en zijn dienstverband daarom met ingang van 12 maart 2012 was geëindigd. Voorafgaand aan deze brief hadden partijen nooit met elkaar gesproken over een eventuele verlenging of beëindiging van het arbeidscontract.

Het Hof vond dat de werkgever bij de werknemer het vertrouwen had gewekt dat zijn arbeidscontract voor bepaalde tijd stilzwijgend was voortgezet. De werkgever had de werknemer op 12 maart 2012 namelijk gewoon toegelaten tot zijn werk en had hem tot ver in de middag laten doorwerken. Dat de werkgever zich één dag had vergist in de einddatum van het arbeidscontract, kwam volgens het Hof voor rekening en risico van de werkgever. De werkgever moest het loon van de werknemer daarom doorbetalen.

Advies

Bent u een werkgever en wilt u het arbeidscontract voor bepaalde tijd met uw werknemer niet verlengen? Dan raad ik u aan om enige tijd voordat het arbeidscontract van rechtswege afloopt, uw werknemer (schriftelijk) te laten weten dat het arbeidscontract niet wordt verlengd. U moet ervoor waken dat uw werknemer niet langer doorwerkt dan in het arbeidscontract is bepaald.

Column Vlaminckx I business

Maudi van Bree (Vlaminckx Advocaten)

Maudi van Bree (1988) is werkzaam bij Vlaminckx Advocaten te Venlo.

m.vanbree@vlaminckx.nl / www.vlaminckx.nl /

T: 077-3201948 / F: 077-3524516

body•LIFE 4I2013 I

Edities