- Opleidingen en trainingen

Functional Training

vrijdag 14 juni Tilburg

Deze workshop richt zich in het bijzonder op Personal Trainers die met hun klanten op een leuke en effectieve manier aan de slag willen met vrije materialen zoals de TRX, Kettlebell en Bosu-bal.

Daarnaast wordt er uitgebreid stilgestaan bij de meerwaarde van functionele trainingsvormen. De nadruk wordt gelegd op eigen vaardigheid en de technische keypoints bij de fundamentele oefeningen die elke trainer zou moeten beheersen.  Daarnaast zal er uitleg worden gegeven over de verschillende soorten trainingsprincipes die gemakkelijk in de praktijk zijn toe te passen.

Nieuwe cursus functional trainer Start2Move

Vanwege de alsmaar toenemende vraag naar functionele trainingsvormen, heeft Start2move besloten haar 1 daagse workshop Functional Training uit te breiden naar een 2 daagse cursus Functional Trainer. Deze cursus is uitermate geschikt voor (toekomstige) Personal Trainers die kennis willen maken met vernieuwende, uitdagende trainingsvormen die direct toepasbaar zijn in de praktijk. Tijdens deze praktijkgerichte cursus wordt oa. gewerkt met TRX, VIPRs, Kettlebells en Clubbels aangeboden volgens de CrossFit methodiek.

Fit!vak Personal Trainer

Vrijdag 5 juli Zwolle

Deze 2 daagse Fit!vak cursus Personal Trainer is een uitstekende aanvulling op de Fit!vak Fitnesstrainer A en B opleiding. Tijdens deze cursus maak je kennis met de veelzijdigheid van het vak van Personal Trainer. Je leert jouw kwaliteiten optimaal in te zetten en krijgt handvatten om je eigen bedrijf en klantenkring op te bouwen. Er zal bovendien veel aandacht worden besteed aan de financiele en juridische aspecten van het vak.

Meer informatie is te

vinden op

www.start2move.nl

Fitness A (Plus) opleiding

Inclusief gratis 1 daagse “Core Conditioning” trainingsdag t.w.v. € 125,-. Starten kan op elk moment met de e-learning zelfstudie.

Beweegdeskundige (pre)diabetes (e-learning)

Leer op je eigen tempo en wanneer je zelf wil starten wat je dient te weten om het 4 + certificaat te behalen.

Functioneel Fitness- en Bewegingsassessment Nieuwegein

21 september 2013 Alphen a/d Rijn

Tijdens deze eendaagse opleiding leer je een functioneel Fitness- en bewegingsassessment uit te voeren en te interpreteren.

Introductieworkshop Kineticode®

Pilates Basiscertificatie Weert

9 juni in Weert

Dit is een zes uur durende instructeurtraining waarbij de deelnemers de belangrijkste richtlijnen van de Kineticode®Pilates programma's zullen leren.

NLP Technician Turbo opleiding

Start 13 juni in Den Bosch

Deze opleiding leidt op tot het internationaal erkende certificaat: NLP Technician en geeft de mogelijkheid tot een lidmaatschap van NVNLP, de Nederlandse Vereniging van NLP. Doelstelling: De opleiding tot NLP Technician van Vidarte kent de volgende

doelstellingen: 1. kennismaken met het NLP principe en methodologie, 2. verwerven van competentie binnen communicatieprocessen, 3. Kennis van NLP begrippen en deze herkennen in de praktijk.

KinetiCode®Pilates Basis Certificatie – module A

Start 15 juni Amsterdam

Module A is een complete, hoog gekwalificeerde pilates opleiding welke een evenwigtige en complete mix biedt van theorie, observatie en praktische hands on training om de cursist te helpen het optimale niveau van Kineticode Pilates te beheersen.

Meer informatie;

EFAA - T 0495-533229

E info@efaa.nl - W www.efaa.nl

2 daagse JustBounce® Trainersopleiding

Deze opleiding voor trainers en personal trainers wordt gegeven op 22 juni en 23 juni, 21 september en 22 september bij Special Sports in Amstelveen. De oefenvormen: balans-, coördinatie-, conditie-, interval-, kracht-, flexibiliteit-, relaxoefeningen op de minitrampoline worden gegeven op basis van ontspanning en respect voor de zwakke schakels in het lichaam. Tijdens de opleiding is er behalve aandacht voor de verscheidenheid aan oefenvormen ook aandacht voor andere gezondheidspijlers zoals: ontspanning, rust en slaap, voeding, super-loods, water, detox en omgevingsinvloeden.

Meer informatie:

info@justbounce.eu of www.justbounce.eu

I body•LIFE 4I2013

Samen staan we sterk!

Zoals de meeste van mijn collega´s begin ook ik mijn dag met het openen van mijn inbox. Wat spam, reclame, Facebook en LinkedIn meldingen, wat facturen en wat aanvragen en mededelingen worden gevolgd door een mail met de aankondiging van het inmiddels jaarlijks terugkerende ‘Fitspiration’. Even mijn agenda raadplegen en alvast noteren, 26 september 2013. ‘Fitness/wellnessvakdagen’ Ahoy Rotterdam…

Is dit nou toeval of een ongelukkige samenloop van omstandigheden?

Daar waar Fitspiration zo’n 3 jaar geleden door een selecte groep leveranciers in het leven is geroepen, wordt dit evenement dit jaar mede georganiseerd door branchevereniging Fitvak en brancheorganisatie FGHS, aldus de aankondiging. De inschrijvingskosten zijn inmiddels tot een minimum gereduceerd en met een korte blik op de site zie ik dat inschrijven met slechts 1 druk op de knop supersnel gerealiseerd kan worden. Het dagprogramma leert mij dat een bezoek aan dit evenement een schat aan informatie zal opleveren. Goed plan, het belooft een mooie dag te worden. Toch is het jammer dat van de 365 dagen die dit jaar telt slechts 1 dag geschikt blijkt voor het organiseren van de 2 toonaangevende evenementen die onze branche kent.

Ik ben er even stil van en moet hier toch eens goed over nadenken. Omdat ik er echt van overtuigd ben dat op dit niveau over dit soort zaken goed zal worden nagedacht, probeer ik mij voor te stellen wat de beweegredenen zijn om dit evenement samen te laten vallen met één van de twee beursdagen in het Ahoy-complex van Rotterdam. Ik kan zo gauw niets bedenken. Tegelijkertijd ben ik mij ervan bewust dat deze toevallige samenloop van omstandigheden, hoe dan ook, waarschijnlijk gevolgen zal kennen voor de Fitness en wellnessvakdagen. Mijn gedachten gaan uit naar de initiatiefnemers en organisatoren van deze beurs. Het is naïef te veronderstellen dat beide evenementen niet door elkaar zullen worden beïnvloed, immers 50% van de beurstijd wordt in beslag genomen door een aantal ‘concullega´s’ en brancheorganisaties die er de voorkeur aan geven om gezamenlijk een eigen congres te organiseren. Ik vind het spijtig niet te zijn geïnformeerd omdat ik misschien wel had willen deelnemen in de organisatie, hoewel deelname op de beursvloer ook een serieuze optie is. Uiteindelijk is automatisering zeker een cruciaal onderdeel voor de bedrijfsvoering van een geoutilleerde club of instelling.

Hoewel er in de basis niets mis is met beide organisaties denk ik, in alle bescheidenheid, dat een samenwerking dan wel een spreiding van beurs en congres toch meer in het belang zou kunnen zijn van onze sportindustrie. Daar waar de leveranciers de keuze zullen moeten maken om al dan niet aan de beurs deel te nemen, zullen clubeigenaren waarschijnlijk moeten beslissen om beurs of congres te bezoeken.

Ik vind het oprecht jammer dat het effect van samenwerken, in deze economisch zware tijden, niet van doorslaggevend belang is geweest bij het plannen van de contactmomenten tussen klant en leverancier. Daarbij hoop ik dat in 2014 een planning zal kunnen worden gerealiseerd waarbij iedere ondernemer in de sport- en leisure industry aan beide evenementen zal kunnen deelnemen. Want uiteindelijk: Samen, staan we sterk, toch?

Column Marie Anne van Laak I producten en concepten

Marie Anne van Laak

Delcom

body•LIFE 4I2013 I

Opleidingen verhogen de kwaliteit van de fitnessbranche

Na afronding van zijn studie (2002) is Jelmer aan de slag gegaan als docent bij Landstede Sport en Bewegen in Zwolle. Tegelijkertijd was hij werkzaam als examinator voor Fit!vak op diverse locaties in Nederland. Na enkele jaren besloot hij de overstap te maken naar de fitnessbranche en is hij gaan werken als manager van een 4-tal fitnesscentra. Vanaf 2007 is Jelmer werkzaam als docent op het CIOS in Arnhem en eigenaar van Start2move. Daarnaast gaat Jelmer per medio juni aan de slag als conditie-, kracht- en hersteltrainer bij het eerste elftal van sc Heerenveen, als assistent van Marco van Basten.

Markt

De markt voor fitnessopleidingen is in 2000 vrij gegeven. Jelmer vindt dit een goede zaak. “In de praktijk betekent dit wel dat door dit vrijemarktmechanisme er steeds meer opleidingsinstituten bij komen.” Jelmer is ervan overtuigd dat opleidingsinstituten die kwaliteit leveren het overleven. Daarnaast dien je je te onderscheiden in de markt door een gevarieerd opleidingsaanbod dat bovendien erkend is. “Start2move is een Fit!vak erkend opleidingscentrum en staat voor kwaliteit en betrouwbaarheid. Daarnaast is Start2move door het CRKBO getoetst op de onderdelen zorgvuldigheid, kenbaarheid, rechtszekerheid en redelijkheid. En is het door kenniscentrum Calibris erkend als leerbedrijf. Dit staat garant voor goede leermogelijkheden en deskundige begeleiding binnen ons bedrijf op niveau 3 en 4 op het gebied van Sport en Bewegen.”

Hoog slagingspercentage

Voor de opleidingen maakt Start2move gebruik van hoogopgeleide, enthousiaste docenten waarvan een groot aantal ook werkzaam is in het onderwijs. Daarnaast hebben de docenten ruime ervaring opgedaan in het werkveld, zodat ze exact weten wat er van de cursist wordt verwacht. Een aantal van hen is bovendien werkzaam als examinator voor Fit!vak en betrokken bij de ontwikkeling van de verschillende opleidingen zodat ze exact weten wat er op het examen wordt verwacht. Dat blijkt ook wel uit het slagingspercentage. De afgelopen jaren heeft Start2move een slagingspercentage behaald van meer dan 80% voor de opleidingen Fit!vak Fitnesstrainer A en B. Dit ligt ruimschoots boven het landelijk gemiddelde. â€œWij proberen onze cursisten zo adequaat mogelijk op te leiden. Het studietempo bijvoorbeeld passen we – indien gewenst – aan de persoonlijke situatie en capaciteiten van de cursist aan. Zo bieden we bij een aantal opleidingen (o.a. Fit!vak Fitnesstrainer A) een verkort traject aan voor de cursist die reeds ervaring als trainer heeft opgedaan in de (fitness)branche. Bovendien bieden wij de mogelijkheid – afhankelijk van het instroomniveau – tussentijds in te stromen bij een opleiding en een gemiste lesdag gratis op een andere locatie in te halen. Daarbij hebben we voor diverse opleidingen, trainingen en workshops online leermiddelen ontwikkeld. Via het beveiligde gedeelte van onze website hebben cursisten de mogelijkheid om o.a. de Powerpoints, lesinhouden, examendocumenten en interessante filmpjes te benaderen. Verder organiseren we regelmatig bijscholingsdagen met als doel (toekomstige) trainers op de hoogte te brengen c.q. te houden van de laatste ontwikkelingen in de fitness- en gezondheidsbranche. Daarnaast zijn deze dagen een mooie gelegenheid om te netwerken en medecursisten te ontmoeten.”

Trends in opleidingen

De laatste jaren lijkt het aanbod aan opleidingen eerder toe dan af te nemen. “Voor elk programma onderdeel binnen de fitnessbranche wordt tegenwoordig een cursus/opleiding gegeven”, constateert Jelmer. “Ik merk dat er nog steeds een toenemende vraag is naar Personal Trainer opleidingen. Daarnaast is er steeds meer behoefte aan cursussen op het gebied van Functionele Training en leuke, uitdagende trainingsvormen zoals Bootcamp. Ontwikkelingen die we als Start2move nauwgezet volgen en waarop we zo goed mogelijk proberen te anticiperen. Vandaar dat we samenwerken met diverse partijen in de markt zoals Outsport, MSP Opleidingen, Hamel College, en Meijers om Start2move te laten uitgroeien tot een toonaangevend opleidingscentrum op het gebied van fitness en gezondheid in heel Nederland. Verder hebben we een samenwerkingsverband met First 1 Bedrijfsfitness in Den Haag die vanaf september – onder de vlag van Start2move – opleidingen voor ons gaat verzorgen. We streven naar een landelijke dekking met onze opleidingen en hebben op dit moment opleidingslocaties in Amersfoort, Arnhem, Den Haag, Leeuwarden, Tilburg, Weesp en Zwolle.”

Toekomst

De toekomst ziet Jelmer zonnig tegemoet. “We zitten nog steeds in een stijgende lijn en vinden het erg leuk om te merken dat de mond-tot-mondreclame steeds meer haar werkt doet. Maar naast het binnenhalen van nieuwe cursisten vinden we het ook erg belangrijk dat de huidige cursisten tevreden zijn over onze opleidingen, zich betrokken voelen bij Start2move en goed voorbereid het werkveld in gaan.

Dit doen we o.a. door het regelmatig organiseren van verschillende 1 daagse-workshops en bijscholings- c.q. netwerkdagen. Daarnaast bieden we ondersteuning in het zoeken naar een geschikte baan middels de samenwerking met een vacaturebank.”

Volgens Jelmer zijn er genoeg kansen in de markt voor goed opgeleide trainers om aan de slag te kunnen. “Als reactie op de sterke toename van de ‘low budget’ clubs dienen de ‘high-end’ centra zich steeds meer te profileren op basis van kwaliteit. Enthousiaste, goed opgeleide trainers en een uitdagend, vernieuwend aanbod zijn hierbij uitermate belangrijk.”

Op dit moment komen er steeds meer tools op de markt voor online ondersteuning en coaching op afstand, het begint een markt op zich te worden. Start2move houdt zich ook bezig met de ondersteuning van een online platform, waarin alle disciplines zoals huisartsen, diëtisten, fysiotherapeuten en trainers zijn vertegenwoordigd en waar mensen die thuis of buiten sporten hun vorderingen online kunnen bijhouden en voor advies/ondersteuning terecht kunnen. Een ontwikkeling die past binnen het digitale tijdperk en hopelijk een grotere groep mensen aan het bewegen krijgt.

Dit zegt Jelmer Siemons, oprichter en eigenaar van Start2move. Jelmer is afgestudeerd aan de Christelijke Academie Lichamelijke Opvoeding (CALO) in Zwolle en begon al tijdens zijn studie met diverse werkzaamheden in de sportbranche. Zo was hij al op jonge leeftijd (16) werkzaam als fitnessinstructeur, (sport)reisleider en skileraar.

nr4 2019
nr3 2019
nr2 2019
nr1 2019
nr10 2018
nr9 2018
nr8 2018
nr7 2018
nr6 2018
nr5 2018
nr4 2018
nr3 2018
nr2 2018
nr1 2018
nr10 2017
nr9 2017
nr8 2017
nr7 2017
nr6 2017
nr5 2017
nr4 2017
nr3 2017
nr2 2017
nr1 2017
nr10 2016
nr9 2016
nr8 2016
nr7 2016
nr6 2016
nr5 2016
nr4 2016
nr3 2016
nr2 2016
nr1 2016
nr10 2015
nr9 2015
nr8 2015
nr7 2015
nr6 2015
nr5 2015
nr4 2015
nr3 2015
nr2 2015
nr1 2015
nr10 2014
nr9 2014
nr8 2014
nr7 2014
nr6 2014
nr5 2014
nr4 2014
nr3 2014
nr2 2014
nr1 2014
nr9 2013
nr8 2013
nr7 2013
nr6 2013
nr5 2013
nr4 2013
nr3 2013
nr2 2013
nr1 2013
nr10 2012
nr9 2012
nr8 2012
nr7 2012
nr6 2012
nr5 2012
nr4 2012
nr3 2012
nr2 2012
nr1 2012
nr10 2011
nr9 2011
nr8 2011
nr7 2011
nr6 2011
nr5 2011
nr4 2011
nr3 2011
nr2 2011
nr1 2011
nr10 2010
nr9 2010
nr8 2010
nr7 2010
nr6 2010
nr5 2010
nr4 2010
nr3 2010
nr2 2010
nr1 2010
nr10 2009
nr9 2009
nr8 2009
nr7 2009
nr6 2009
nr5 2009
nr4 2009