- Motivational interviewing 5

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr9 2013

Training Motivational Interviewing

Waar moet u op letten als u een training

gaat volgen?

Er is veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van verschillende manieren om Motivational Interviewing aan te leren. Het blijkt dat zelfstudie geen enkel effect heeft op het veranderen van bestaande vaardigheden en/of het verwerven van nieuwe vaardigheden. Hoe kun je het dan wel leren en waar moet je op letten?

Tips

1. Hoe is de training opgebouwd?

Uit onderzoek van Miller weten we dat de daadwerkelijke competentie van deelnemers pas toeneemt bij een meerdaagse training, niet aaneengesloten gepland, waarbij de deelnemers tussentijds individuele coaching krijgen en de groep beperkt is qua grootte (maximaal vijftien personen).

2. Welk niveau heeft de trainer?

Om Motivational Interviewing aan te leren blijken de reguliere trainingsvormen niet effectief te zijn. Daarom is het van belang dat een MI-trainer op de hoogte is welke methoden van training en coaching wel effectief zijn. Trainers die lid zijn van MINT (het internationale netwerk van MI-trainers) hebben een trainersopleiding gevolgd. Van deze trainers mag je tevens verwachten dat ze op de hoogte zijn van de recente ontwikkelingen rondom Motivational Interviewing en van de effectieve methoden van training en coaching hierin.

health I motivational interviewing

I body•LIFE 9I2013

Reflecteren is het letterlijk onder woorden brengen van wat de sporter bedoelt te zeggen. In feite benoemt u de ‘ondertitel’ van datgene wat iemand eigenlijk niet zegt, maar wel bedoelt. Uit de formulering, toonzetting, mimiek en houding van de sporter kunt u vaak al opmaken waar het eigenlijk om gaat. Door de ‘ondertitel’ terug te geven aan de sporter, houdt u hem als het ware een spiegel voor en maakt u hem van een aantal zaken bewust. De sporter zal zich op een natuurlijke manier begrepen voelen en wordt gestimuleerd om zijn verhaal verder te verduidelijken.

De kunst van het reflecteren

Reflecteren is een van de belangrijkste gesprekstechnieken binnen Motivational Interviewing (MI), omdat het verschillende functies in een gesprek heeft en de sporter in de richting van verandering kan sturen. In het kader staan de functies van reflecteren beschreven,

zowel voor de instructeur als voor de sporter. Het reflecteren is alleen succesvol wanneer dit gedaan wordt vanuit een oprechte interesse in wat de ander te zeggen heeft en met respect voor zijn opvattingen. Het allerbelangrijkste voor het goed reflecteren is het luisteren naar de sporter. U zult moeten oefenen in het luisteren naar wat er tussen de regels door wordt gezegd om uiteindelijk de vertaling van die boodschap in een korte, kernachtige reflectie te kunnen weergeven. Luistert u niet goed en geeft u daardoor geen passende reflecties, dan zal u daar direct door de sporter op worden gewezen. De sporter kan weerstand laten zien of zal op een andere manier kenbaar maken dat uw interpretatie niet voldoende overeenkomt met zijn beleving.

Soorten reflecties

Er zijn verschillende soorten reflecties die u kunt toepassen. Deze reflecties kunnen worden onderverdeeld in eenvoudige reflecties en complexe reflecties. Eenvoudige reflecties blijven voornamelijk ‘op de vlakte’, voegen niets nieuws toe en zijn op langere termijn minder effectief. Ze zijn meer bedoeld als een spiegel. Complexe reflecties hebben meer effect omdat ze bijvoorbeeld wat meer de diepte ingaan, iets ‘nieuws’ toevoegen, het gesprek op gang houden, empathie tonen, iemand in zijn kracht zetten, een focus of richting geven of iets uitlokken. In onderstaande voorbeelden wordt dit duidelijker.

Eenvoudige reflecties

Letterlijk teruggeven van wat iemand zegt of doet: Sporter: “Ik ben buiten adem als ik de trap op loop.” Instructeur: “U bent dan buiten adem.” Sporter: “Ja, maar dat was eerst niet, het is erger geworden.” Dit soort reflecties kunt u niet te vaak doen in een gesprek. Ze kunnen door het ‘papegaaien’ namelijk leiden tot weerstand. Gebruik het spaarzaam en alleen wanneer u de sporter van bepaalde zaken bewust wilt maken. Bijvoorbeeld om in het bovenstaande voorbeeld de sporter zich bewust te maken van zijn kortademigheid.

Reflectie op inhoud

Hierbij geeft u inhoudelijk aan wat de sporter bedoelt te zeggen, maar niet zegt. U benoemt hierbij de ondertitel op inhoud. Sporter: “Ik ben doodop als ik ’s avonds thuiskom van het werk.” Instructeur: “Dus u heeft geen fut meer om te gaan sporten.” Sporter: “Dat is wel het laatste waar ik dan zin in heb.”

Gevoelsreflectie

Bij een reflectie als deze benoemt u het onderliggende gevoel wat iemand laat blijken. Sporter: “Wat weet jij nou van afvallen, je bent zo mager als een lat.” Sporter: “Je voelt je vaak onbegrepen door mensen zoals ik. Ze weten niet wat je doormaakt.” Sporter: “Ze weten het altijd beter en slaan dan zo’n superieur toontje aan alsof het mijn eigen schuld is.”

Reflectie op tweezijdigheid (tweezijdige reflectie)

Bij deze reflectievorm benoemt u zonder oordeel beide kanten van de ambivalentie van de sporter, zowel de veranderkant als de niet-veranderkant.

Sporter: “Ik weet dat het zin heeft om te oefenen maar u begrijpt volgens mij niet hoe erg de pijn is. Uit bed komen is al pijnlijk, laat staan als ik ga oefenen.”

Instructeur: “U denkt dat de oefeningen op de lange termijn wel kunnen helpen om van de pijn af te komen, maar tegelijkertijd hebt u veel last en dat maakt oefenen voor u haast onmogelijk.”

Sporter: “Precies. Ik wil wel, maar ik vind het nu wel een lijdensweg.”

Versterkte reflectie

Deze versterkte vorm van reflecteren kunt u gebruiken om de ander te stimuleren om te nuanceren. Belangrijk is wel om een versterkte reflectie op een empathische manier te geven zonder sarcasme of oordeel.

Sporter: “Ik heb het erg druk, ik weet nu al dat die oefeningen er niet van gaan komen.”

Instructeur: “Uw agenda zit zo vol dat er echt helemaal niets meer bij kan.”

Sporter: “Nou ja, niets meer is wat overdreven, misschien zou ik op donderdagen wel kunnen…”

Reflecteren in de praktijk

In het begin worstelen professionals vaak met het reflecteren omdat het voelt alsof men te direct is en men denkt dat de geopperde aannames juist weerstand oproepen bij de ander. In de praktijk is juist meestal het omgekeerde het geval. De ander voelt zich gehoord en begrepen en gaat nadenken over zijn eigen gedrag en zienswijze. Om goed met reflectief luisteren te beginnen, kunt u na een open vraag op de antwoorden reageren met een (eenvoudige) reflectie. Door het reflecteren kan de patiënt op verhaal komen en komt u erachter wat hem bezighoudt. Wat MI (onder andere) zo uniek maakt, is de wijze waarop en de mate waarin complexe reflecties worden toegepast. U kunt zich voorstellen dat het enige training vraagt om Motivational Interviewing goed onder de knie te krijgen.

Conclusie

U heeft als instructeur een belangrijke rol om sporters in beweging krijgen en om sporters te stimuleren en te begeleiden naar een gezonde leefstijl. Door het toepassen van Motivational Interviewing vergroot u de intrinsieke motivatie van sporters om gedrag te veranderen. Dit doet u door ambivalentie (tweestrijd) te verhelderen en op te lossen, sporters te bewegen tot het uitspreken van verandertaal, door weerstand te verminderen en door het maken van effectieve complexe reflecties om de sporters te verleiden in de richting van gezond gedrag. Om Motivational Interviewing goed onder de knie te krijgen is het volgen van een training noodzakelijk.

Stijn van Merendonk is expert in Motivational Interviewing en richtte in 2009 de Academie voor Motivatie & Gedragsverandering op. Zijn motto: Gemotiveerde sporters? Dat heb je zelf in de hand! Tijdens zijn werk als sportcoach, fysiotherapeut en leefstijlcoach stond motivatie en gezond gedrag altijd centraal. In 2006 specialiseerde hij zich in Motivational Interviewing. Hij paste deze methodiek toe en ontdekte meteen de kracht van motiveren. De resultaten die hij boekte, bleven niet onopgemerkt. Al snel vroegen collega's naar zijn "geheim". Dat veranderde zijn loopbaan. Nu traint hij fitnessinstructeurs, leefstijlcoaches, artsen en specialisten, paramedici en diverse zorgnetwerken in het toepassen van Motivational Interviewing.

Voor meer informatie: www.academiemg.nl of mail naar stijnvanmerendonk@academiemg.nl

Foodtrends 2014

We willen meer duidelijkheid over waar ons eten vandaan komt. Puur dus. Geen gekunstelde producten uit de fabriek maar het liefst rechtstreeks van de boer. Welke voedingstrends in 2014 komen hier uit voort?

Healthcoach Janneke Koeman noemt:

- Niet te zout, niet te vet en niet te zoet

- Geen fastfood maar slowfood

- Pop up restaurants komen op

- Mensen gaan gebruik maken van websites als Foodsharing.nl een online plek waar mensen overgebleven eten aanbieden.

- Superfoods We herontdekken de kracht van de natuur met vele pure ingrediënten.

- No waste: we willen zo min mogelijk eten verspillen.

- Ontlijnen: dé nieuwe aanpak tegen het jojo effect.

- Unboxing: We kopen ons eten minder in de supermarkt. Je koopt een healthbox vol gezonde producten met pure en eerlijke ingrediënten. Je pakt je doos uit en deelt via socialmedia wat je gaat eten deze week. Meer informatie: www.ontlijnen.nl en www.healthcoach.nl

Challenge 2014 voor bedrijven en particulieren

In 2014 gaan diverse bedrijven en particulieren dé uitdaging aan. Ze starten met ìts my life – Challenge 2014: “it’s all about choices”. Meer bewegen en gezonder leven is haalbaar. Iedere dag maken we namelijk keuzes. Sommige bewust en andere onbewust. Maar kiezen we altijd het juiste? En hoe bepalen we wat juist is voor ons én onze gezondheid? Met het programma ìts my life - Challenge 2014 worden bedrijven en hun medewerkers geholpen bewuster te worden van die keuzes en uiteindelijk actiever en gezonder te worden. Laagdrempelig en in kleine stappen. Fitnesscentra uit het hele land kunnen meedoen en met bedrijven en particulieren uit de buurt deze uitdaging aangaan. Het programma is volledig uitgewerkt inclusief workshop- en ondersteunend promotiemateriaal en zorgt voor een interessant verdienmodel voor ieder deelnemend centrum . ìts my life - Challenge 2014 is een initiatief van Intenz. 020-426 1234 of info@intenz.nl

RescueMate BHV

Bent u ervan overtuigd dat de bedrijfshulpverlening binnen uw sportcentrum goed geregeld is? Dat er altijd op elk tijdstip goed getrainde hulpverleners zijn die in geval van nood direct kunnen helpen en altijd over de noodzakelijke kennis beschikken? Ook als de trainingen maar 1 x per jaar plaatsvinden?

Al bij de minste twijfel adviseer ik u naar ons aanbod, wat we hebben samengesteld voor de fitness/sportbranche, te kijken.

De RescueMate bedrijfshulpverlening kan u garanderen altijd te kunnen beschikken over de noodzakelijke kennis in geval van nood.

- De BHV trainingen zijn speciaal voor uw organisatie ingericht.

- De BHV trainingen worden gegeven in een minimaal aantal uren.

- Als de kennis bij de hulpverlener niet helemaal paraat is, is er het

elektronisch protocollen apparaat.

Dit is een interactief apparaat dat gesproken instructies aan de hulpverlener geeft.

Voor informatie over de speciale ACTIE PRIJZEN mail naar info@rescuemate.eu   

Get Inspired!

Schrijf 1 maart 2014 alvast in je agenda, dan organiseert Meijers Fit & Gezond namelijk een uniek evenement! Tijdens de Functional Training Day maak je in één dag kennis met de nieuwste thema's op het gebied van functionele training door middel van korte energieke workshops, tevens kun je gebruik maken van leuke acties.

Data event: 8 februari 2014 VOL, nieuwe data: 01 maart 2014

Inschrijven: www.meijers.com/ftd

Kosten: 50,00 incl. goodiebag!

Gebruik de kortingscode en ontvang 10% korting! Kortingscode: FTDBL14

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent de Functional Training Day? Volg Meijers Fit & Gezond op Facebook en/of meld je aan voor de Meijers Fit & Gezond nieuwsbrief.

nieuws I health

body•LIFE 9I2013 I

Bedrijvengids

Airconditioning & Klimaatbeheersing

ALF International

Touwslagerij 10 - 4762 AT Zevenbergen

0168-335478 - info@alf-international.nl

www.alf-international.nl

------------------------------------------

Automatisering & Ledenadministrstie

Easy2Begin

Curieweg 9, 3208 KJ Spijkenisse

010-7600136, info@easy2begin.nl

www.easy2begin.nl

www.facebook.com/easy2begin

-----------------------------------------

Virtuagym

Piet Heinkade 181A

1019 HC Amsterdam

T: 020 71 65 216

E info@virtuagym.com

www.virtuagym.com

-----------------------------------------

Delcom

Dussendijk 14 - 4271 XL Dussen

0162 580258 - info@delcom.nl

www.delcom.nl

------------------------------------------

Buikbanden

Belly Attack

Mortelweg 10d - 6551 AE Weurt

0485 - 820 222

info@bellyattack.com

www.bellyattack.com

Referentie

Meer dan 300 Professionele Fitness centra’ s maken gebruik van het BellyAttack® concept. Voor een Referentie bij u in de buurt kijk op www.bellyattack.com en klik op

postcode check

------------------------------------------

Slim Belly by Greinwalder & Partner Marketing Services

Hoge Weere 12 - 1689 CG Zwaag

06 – 2128 3117, www.greinwalder.com

Matthijs.Mennes@greinwalder.com

Referentie

Sportcentrum Vredehof

Vredehofstraat 5, 1624 XG HOORN

0229- 215094

vredehof@sportcentrumvredehof.nl

www.sportcentrumvredehof.nl

Yvonne's Lifestyle Centre

Sportlaan 2 a, 3223 EV Hellevoetssluis

0181- 399501, info@ylifestyle.nl

www.ylifestyle.nl

Fiscaal en Juridisch advies

Vlaminckx Advocaten

Noorderpoort 7 - 5916 PJ Venlo

077 320 19 20 - info@vlaminckx.nl 

www.vlaminckx.nl

------------------------------------------

Prime Accountants & Belastingadviseurs

Rivium 1ste straat 53-4

2909 LE Capelle a/d IJssel

010-2355580- info@prime-ab.nl

www.prime-ab.nl

------------------------------------------

Fitness apparatuur - Allround

Precor

Plesmanstraat 1 - 3833 LA Leusden

0416-690859 - info@precor.nl

www.precor.nl

------------------------------------------

Life Fitness

Bijdorpplein 25 - 31

2992 LB  Barendrecht

0180 64 66 66

marketing.benelux@lifefitness.com

www.lifefitness.com

Referentie Life Fitness

Wellnesselande

Bijdorp-Zuid 1

2992 LB Barendrecht

0180-646400

info@wellnesselande.nl

www.wellnesselande.nl

Fitness apparatuur -

Circuit training

Milon Cirkel

Postbaan 38 - 3290 Diest

06 53 42 07 00

vanderpijl@milon.com

www.milon.com

Referentie Milon

Essink Sportcentrum

Toon Schroderlaan 2

5644 HS Eindhoven

t.essink@essinksportcentrum.nl

www.essinksportcentrum.nl

Living Well

Keerkring 4 - 2801 DG Gouda

0182-689992 - quinten@livingwellgouda.nl

www.livingwellgouda.nl

Family Fit Healthcentre

Schotsestraat 4c, 5171 DT Kaatsheuvel

0416-540000

info@familyfit-healthcenter.nl

www.familyfit-healthcenter.nl

M & M the Next

Henri Nouwenstraat 2

3863 HV Nijkerk - 033-2452406

info@menmthenext.nl

www.menmthenext.nl

Fit & Wellnesscenter Oosterbeek

Past. Bruggemanlaan 33

6861 GR Oosterbeek - 026-4432700

info@wellnesscenteroosterbeek.nl

www.wellnesscenteroosterbeek.nl

Fitness apparatuur - Pneumatische apparatuur

Keiser I The Sports Company

Hagelkruisweg 11 - 5971 EA Grubbenvorst

077-3661640 - info@thesportscompany.nl

www.thesportscompany.nl

Groepsles programma's

Zumba Fitness

+ 1 954-925-3755 - info@zumba.com

www.zumba.com

------------------------------------------

XCO Sports Company, Postbus 401 2260 AK Leidschendam, 070 427 6810 info@xco.nl , www.xco.nl

------------------------------------------

Just Bounce

Haltestraat 63 - 2042 LL Zandvoort

023 573 1835 - info@justbounce.eu

www.justbounce.eu

------------------------------------------

Radical Fitness

0032 485 154 241

emmanuel.nkosi@radicalfitness.net

www.radicalfitness.nl

------------------------------------------

Megawalk Nederland

Trompstraat 16 - 7482 VX Haaksbergen

T 06 – 2472 7676 - info@megawalk.nl

www.megawalk.nl

Referentie Lifemaxx

Vitalcentre, Hammerweg 8b

8101 NE Raalte, Tel. 0572-351840

raalte@vitalcentre.nl, www.vitalcentre.nl

Sportcenter Bodycontrol

Leigraafseweg 15b, 6983 BR Doesburg, Tel. 0313-474058

info@sportcenterbodycontrol.nl

www.sportcenterbodycontrol.nl

Wenters Sports Club

Haitsma Mulierweg 22-24

7101 CA Winterswijk, 0543-513878

Klein fitness materiaal

Meijers Fit & Gezond

Kokkelertstraat 6 - 6116 AR Roosteren

046 4496100 - info@meijers.com

www.meijers.com

------------------------------------------

Lifemaxx Fitness Accessories

Linschotenstraat 2-b

3044 AW Rotterdam - 010 - 415 98 00 info@lifemaxx.com - www.lifemaxx.com

Referentie Lifemaxx

The Fitnessclub

(Rotterdam & Leiderdorp)

Info@thefitnessclub.nl

www.thefitnessclub.nl

Ringer Sportplaza (Dordrecht)

T 078 – 631 0378

E info@ringer-sportplaza.nl

W www.ringer-sportplaza.nl

Big Gym (Heemskerk & Wormerveer)

T 0900 – 999 2 444 - www.biggym.nl

MFT Academy NL - Groups for Balance, Morsweg 246

2332 EV Leiden - 06 4414 9119

bob.kruis@mft-academy.nl

www.mft-academy.nl

Klimwand

Climbstation

Stemerdingweg 7a - 3769 CE Soesterberg

06 4817 2310 - info@climbstation.nl

www.climbstation.nl

Referentie Climbstation

Juliën Sport, Health & Wellness

Provincialeweg 16 - 4033 BR Lienden

0344 – 602 204 - info@julien.biz

www.julien.biz

Marketing & Consultancy

Greinwalder & Partner

Marketing Services

Hoge Weere 12 - 1689 CG Zwaag

0180 635 229 - avd@greinwalder.com

www.greinwalder.com

------------------------------------------

Activation Group B.V

Marketing | Architectuur | Interieur

Schiedamse dijk 157-158, 3011 EP Rotterdam, +31 (0)10 - 846 29 21

info@activationgroup.eu

www.activationgroup.eu

www.bankzittertottopper.nl

Referentie Activation Group B.V

LaVita Lifestyleclub Fitness & SPA

Sportlaan 1/ Veenendaal

wwww.lavitaveenendaal.nl

Fit Sports Sport & Lifestyleclub

Nijbracht 116 / Emmen

www.fitsports.nl

Universitair Sportcentrum Leiden

Einsteinweg 1 / Leiden

www.uscleiden.nl

Opleidingen

Train the Trainers

Oostmaaslaan 393 - 3063 AX Rotterdam

06-20262663 - info@trainthetrainers.nl

www.trainthetrainers.nl

------------------------------------------

Artros Healthfocus

Almenseweg 3 - 7231 PG Warnsveld

0575-43 11 41 - info@artros.nl

www.artros.nl

------------------------------------------

QUENO Sportopleidingen

Hoofdstraat 55B - 9431 AC Westerbork

0593-552895 - info@queno.nl

www.queno.nl

------------------------------------------

Opleidingen 2000

Scheepswerflaan 44

4941 GZ Raamsdonksveer

0162-49 88 60

info@opleidingen2000.nl

www.opleidingen2000.nl

------------------------------------------

EFAA

Houtstraat 14 - 6001 SJ Weert

0495 - 533229 - info@efaa.nl

www.efaa.nl

------------------------------------------

Start2Move

Reukgras 78 - 8043 KN Zwolle

038 - 230 36 06 - info@start2move.nl 

www.start2move.nl

------------------------------------------

Hogeschool van Amsterdam I Kenniscentrum KiK

Dr. Meurerlaan 8 - 1067 SM Amsterdam

020 5953446 - kik@hva.nl

www.hva.nl/kik

------------------------------------------

AALO opleidingen BV

Schipholweg 101,

2316 XC Leiden

071-7512800, info@aalo.nl

www.aalo.nl

------------------------------------------

Promotiematerialen

Sportgoodies.nl

De Valendries 3

3828 RA Hoogland

033 - 7440202, info@sportgoodies.nl

www.sportgoodies.nl

------------------------------------------

Hidalgo International

Platinastraat 52, 2718 RZ Zoetermeer

T 079 – 33 101 33, E info@hidalgo.nl

www.hidalgo.nl

------------------------------------------

Sportvoeding

Sportorders,

Atealaan 38

B-2200 Herentals (Belgie),

+ 32 (0)14 715150

info@sportorders.eu

www.sportorders.eu

------------------------------------------

Stacker Europe

Postbus 5072, 6130 PB Sittard

046 411 0873, info@stackereurope.com

www.stackereurope.com

------------------------------------------

Suspension training

PT4Pro® Nederland

Mortelweg 10D - 6551 AE Weurt

085-2733252 - info@pt4pro.nl

www.pt4pro.nl

Referentie PT4pro®,

De Mix Almere AALO FTP

Edvard Munchweg 123

1328 MK Almere - Tel: 030 602 1471

www.demixalmere.nl

Pure Health

Dalweg 1a - 3233 KK Oostvoorne

0181 - 487497, www.purehealth.nl

All4fit Boxmeer

Sportlaan 1, 5831 DA Boxmeer

0485 – 573997 - www.all4fit.eu

Vloeren

Mansom Fitfloor

Canneburgerweg 71a

1244 RH Ankeveen,

035 - 655 0510

mail@mansom.nl,

www.mansom.nl

------------------------------------------

Zonnebanken

Hapro International

Postbus 73 - 4420 AC Kapelle

0113-362362, info@hapro.com

www.hapro.com

------------------------------------------

Referentie Hapro International

Inverno Leisure Group

Hoge Bergen 11 - 4704 RH Roosendaal

084-4300085 - info@inverno-lg.nl

www.inverno-lg.nl

------------------------------------------

SunLightShop

Hoogstad 202-207 - 3131 KX Vlaardingen 010-2341828 - info@sunlightshop.nl

www.sunlightshop.nl

El Solar

Natiënlaan 161 - 8300 Knokke-Heist (België), 0032 (0)50615449

info@elsolar.be - www.elsolar.be

Apps

Personal Trainer App

Belvederebos 210, 2715VL Zoetermeer

T 079 – 889 5877

E info@personaltrainerapp.nl

W www.personaltrainerapp.nl

------------------------------------------

Edities