Column Marie Anne van Laak: Rommel de bommel, wat een gestommel

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr8 2013

De perikelen rond onze oude vertrouwde zwarte Piet zijn nauwelijks een beetje naar de achtergrond verdrongen of onze voorbeeldcultuur heeft alweer een volgende deuk opgelopen. Trouwens, ik zou me enorm vereerd voelen om vergeleken te worden met een lach-Piet, knuffel-Piet, muziek-Piet, test-Piet, koele-Piet, hoge hoogte-Piet, prof-Piet, dans-Piet of keukenpiet. Ik vind ze allemaal bijzonder leuk, lief, gul, kundig en aardig. Waarbij onze Pieten er voornamelijk voor zorgen dat onze kindjes kunnen genieten van HUN feest. Tenslotte zorgen zij er ook voor dat alle cadeautjes bij onze kindertjes terechtkomen. Maar ja, ik heb makkelijk praten want ik ben blank en een vrouw. Geen last van discriminatie dus!

Te zot voor woorden wanneer je je bedenkt dat zelfs de VN zich hiermee gaat bemoeien en de woordvoerster ver voor haar beurt haar verontrusting uitspreekt over het gegeven dat de Nederlandse bevolking middels Pietermanknecht massaal de zwarte medemens opnieuw degradeert tot een tweederangs burger!

Nee, wij willen daarentegen graag vergeleken worden met de baas (Sinterklaas) of de hoge Pieten van bijvoorbeeld de ABN AMRO of ING bank. Of onze bazelende politici of artsen of uitermate succesvolle ondernemers. Kortom, we hebben meer respect voor slimme individuen die via slinkse wegen alleen hun eigen gewin belangrijk vinden en alle zeven zaakjes naar hun hand weten te zetten. Want geld creëert geld en macht. Hoe hoger je klimt des te meer inkomen je kunt genereren en daarmee macht. Veel geld maakt daarom veel macht.

Zo ook het braafste kindje uit de klas. De Rabobank. De van oorsprong coöperatieve boerenleenbank werd in 1898 opgericht onder het motto: 'Den woeker te weren, den landman in zijn nood bij te staan, maar ook spaarzaamheid, naastenliefde, arbeidzaamheid en matigheid bevorderen'.

De bank die meedenkt met de ondernemer en waar sociaal gedrag nog steeds de scepter zwaait. De bonussen zijn immers voor altijd afgeschaft (waarbij de lonen natuurlijk flink omhoog moesten) en bedrijfskredieten worden als beloning ingezet voor bedrijfsplannen die garant staan voor bloeiende ondernemingen. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat slechts excellente en uitmuntende bedrijfsplannen worden beloond, maar gelijktijdig ook sporadisch bij de bank worden ingediend.

De Rabobank, de grootste hypotheekverschaffer van het land, met de inmiddels hoogste hypotheekrentetarieven, is ook mede verantwoordelijk voor de vaststelling van de Libor-rente, de basisrente waarop de uiteindelijke hypotheekrente wordt vastgesteld. Geheel voor eigen gewin hebben de verantwoordelijke binnen deze instelling de afgelopen jaren deze rente vastgesteld. De uiteindelijke Libor-fraude kon worden afgekocht voor het luttele bedrag van US$ 1 miljard.

Uiteindelijk zal de klant van de Rabo deze rekening wel weer betalen. Ik heb inmiddels mijn rekening opgezegd en ben met een grote glimlach klant geworden bij de plaatselijke Regio bank. De Regio bank, waarbij de plaatselijk directeur regelmatig even langs wipt om bankpasjes of readers af te geven, oplossingen biedt op vragen die worden gesteld en uiteindelijk mij het gevoel geeft weer gewaardeerd klant te zijn bij een organisatie die mij nodig heeft en ik nodig heb.


Marie Anne van Laak
Delcom

Edities