- Motivational interviewing 4

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr8 2013

Stel, u bent in gesprek met een sporter van uw club. U heeft net het gezondheidsprobleem in kaart gebracht en u ziet vanuit uw deskundigheid dat meer bewegen een aanknopingspunt is om het gezondheidsprobleem te lijf te gaan. Vol enthousiasme legt u uit dat meer bewegen de sporter zeker gaat helpen om het probleem de baas te worden. De sporter lijkt uw uitleg echter niet zo te begrijpen en uit allerlei bezwaren. U geeft vervolgens nog wat meer informatie over de voordelen die bewegen met zich mee brengt. Nu lijkt de sporter nog meer tegengas te geven en trekt zelfs uw deskundigheid in twijfel. U weet zeker dat het klopt wat u zegt en u merkt diep van binnen dat u zelfs een beetje boos wordt.

Hakken in het zand

Het zal voor veel instructeurs herkenbaar zijn dat omgaan met weerstand vaak veel energie kost. Onze natuurlijke reflex is om extra moeite te doen ons punt te maken. Maar dat resulteert vaak in het gegeven dat de sporter nog krachtiger zijn hakken in het zand zet. Wat is weerstand eigenlijk en hoe kun je er het beste mee omgaan? Vanuit de visie van Motivational Interviewing (MI) wordt een antwoord gegeven op deze vragen.

Wat is weerstand?

Weerstand wordt binnen de methodiek van Motivational Interviewing gezien als een resultaat van de communicatie tussen de sporter en de instructeur, waarbij de partijen niet op ‘dezelfde golflengte’ zitten. Met weerstand geeft iemand eigenlijk aan: ik loop niet meer samen met u op, u gaat te snel of u wilt iets anders dan ik. Los van het feit dat het in stand houden van weerstand voor zowel de instructeur als de sporter niet prettig is, worden hoge niveaus van weerstand geassocieerd met lage kansen op verandering. Met andere woorden: hoe meer weerstand iemand toont, des te kleiner de kans dat gedragsverandering optreedt. De methode MI geeft de instructeur een handvat om de weerstand zo laag mogelijk te houden. Soms is het lastig om signalen van weerstand op te vangen. Maar het is van groot belang deze te leren herkennen, want zonder deze waarschuwingen loopt u als het ware de verkeerde kant op. We kennen twee soorten weerstand:

1. Weerstand tegen de manier van communiceren/de interactie tussen de instructeur en sporter.

2. Weerstand tegen verandering.

1. Weerstand tegen de manier van communiceren

Deze vorm van weerstand is een reactie op de manier van communiceren door de instructeur en is enigszins vergelijkbaar met het fight or flight-principe, dat we kennen vanuit stresstheorieën. In bovenstaand kader leest u de oorzaken voor deze weerstand.

Hoe herkent u dit type weerstand? Mensen laten hun weerstand merken door zowel verbaal als nonverbaal gedrag. Fronsen, wegkijken, schouders ophalen en /of de armen over elkaar slaan kunnen voorbeelden zijn van nonverbale uitingen. Verbaal zijn er vier vormen waaraan we deze vorm van weerstand bij mensen kunnen herkennen. Te weten: het argumenteren, het onderbreken, het ontkennen en het negeren. Het verbaal uiten van weerstand in de communicatie wordt ook wel weerstandtaal genoemd.

2. Weerstand tegen de verandering

Deze vorm van weerstand is gericht tegen verandering, waarbij iemand liever alles bij het oude laat: de status-quo. Waardoor wordt deze weerstand veroorzaakt? In onderstaand kader vindt u een overzicht van de oorzaken van deze weerstand. Mensen overwegen misschien wel om te veranderen, maar zullen dit niet snel doen wanneer de voordelen van de status-quo zwaarder wegen dan de voordelen/de noodzaak van verandering. Uitingen van weerstand tegen verandering noemen we status-quotaal. Dit kan op verschillende manieren worden geuit:

- Sporter benoemt de wens om alles bij het oude te laten: “Zo erg vind ik dat ‘buiten adem zijn’ niet, als ik gewoon wat minder hard de trap op loop heb ik er geen last van.”

- Sporter benoemt alleen de voordelen van behoud (status-quo) van de huidige situatie: “Deze week komt het fitness er niet van, ik heb een deadline op het werk en woensdag wil ik voetbal kijken en dat wil ik echt niet missen.”

Weerstand? Meeveren! Hoewel het verleidelijk kan zijn om te proberen de weerstand te doorbreken, levert het in de praktijk meestal alleen maar meer weerstand op. Vandaar dat deze strategie vanuit het MI-perspectief niet wenselijk is. In plaats van tegen de weerstand te vechten (door bijvoorbeeld argumenteren, adviseren, overtuigen of ongevraagd informatie geven), dient de instructeur ‘mee te veren met de sporter’ met als doel de weerstand te laten afnemen. De kans op gedragsverandering wordt hiermee vergroot.

Wat werkt dan wel?

Het is van belang alert te zijn op de aanwezigheid van weerstand én indien deze aanwezig is, te signaleren welke weerstand dit betreft: weerstand in de communicatie of weerstand tegen de verandering. Afgestemd op deze soorten zijn er verschillende manieren om op weerstand te reageren en deze te laten afnemen. Wanneer er sprake is van weerstandtaal is het van belang om terug te gaan naar het punt waar de sporter en u elkaar zijn kwijtgeraakt. Probeer uzelf in te leven in de situatie van de sporter en toon empathie voor zijn reactie.

Dit doet u voornamelijk door te luisteren en te reflecteren. Reflecteren is het onder woorden brengen van wat u als instructeur denkt dat de sporter bedoelt te zeggen. In feite benoemt de instructeur de ‘ondertitel’ van datgene wat iemand eigenlijk bedoelt te zeggen, ondanks dat

iemand mogelijk letterlijk iets anders zegt. Reflecteren of reflectief luisteren heeft als doel te checken of je de ander echt begrepen hebt en het heeft tevens tot gevolg dat de ander zich op een natuurlijke manier begrepen voelt. In het volgende artikel wordt nader ingegaan op reflecteren. Andere technieken die nog toegepast kunnen worden zijn: Verandering van focus, de aandacht van de sporter wegtrekken van datgene wat een struikelblok blijkt te zijn in het kader van de vooruitgang, benadrukken van eigen keuze en verantwoordelijkheid, herformuleren in andere context en Paradox: een schijnbare tegenstrijdigheid waarbij de instructeur pleit voor behoud van gedrag in plaats van vóór verandering.

Voor meer informatie: www.academiemg.nl of mail naar stijnvanmerendonk@academiemg.nl

motivational interviewing I health

Stijn van Merendonk is expert in Motivational Interviewing en richtte in 2009 de Academie voor Motivatie & Gedragsverandering op. Zijn motto: Gemotiveerde sporters? Dat heb je zelf in de hand! Tijdens zijn werk als sportcoach, fysiotherapeut en leefstijlcoach stond motivatie en gezond gedrag altijd centraal. In 2006 specialiseerde hij zich in Motivational Interviewing. Hij paste deze methodiek toe en ontdekte meteen de kracht van motiveren. De resultaten die hij boekte, bleven niet onopgemerkt. Al snel vroegen collega's naar zijn "geheim". Dat veranderde zijn loopbaan. Nu traint hij fitnessinstructeurs, leefstijlcoaches, artsen en specialisten, paramedici en diverse zorgnetwerken in het toepassen van Motivational Interviewing.

Voor meer informatie: www.academiemg.nl of mail naar stijnvanmerendonk@academiemg.nl

body•LIFE 8I2013 I

Bedrijvengids

Airconditioning & Klimaatbeheersing

ALF International

Touwslagerij 10 - 4762 AT Zevenbergen

0168-335478 - info@alf-international.nl

www.alf-international.nl

------------------------------------------

Automatisering & ICT

Easy2Begin

Curieweg 9, 3208 KJ Spijkenisse

010-7600136, info@easy2begin.nl

www.easy2begin.nl

www.facebook.com/easy2begin

-----------------------------------------

Delcom

Dussendijk 14 - 4271 XL Dussen

0162 580258 - info@delcom.nl

www.delcom.nl

------------------------------------------

Buikbanden

Belly Attack

Mortelweg 10d - 6551 AE Weurt

0485 - 820 222

info@bellyattack.com

www.bellyattack.com

Referentie

Meer dan 300 Professionele Fitness centra’ s maken gebruik van het BellyAttack® concept. Voor een Referentie bij u in de buurt kijk op www.bellyattack.com en klik op

postcode check

------------------------------------------

Slim Belly by Greinwalder & Partner Marketing Services

Hoge Weere 12 - 1689 CG Zwaag

06 – 2128 3117, www.greinwalder.com

Matthijs.Mennes@greinwalder.com

Referentie

Sportcentrum Vredehof

Vredehofstraat 5, 1624 XG HOORN

0229- 215094

vredehof@sportcentrumvredehof.nl

www.sportcentrumvredehof.nl

Yvonne's Lifestyle Centre

Sportlaan 2 a, 3223 EV Hellevoetssluis

0181- 399501, info@ylifestyle.nl

www.ylifestyle.nl

Fiscaal en Juridisch advies

Vlaminckx Advocaten

Noorderpoort 7 - 5916 PJ Venlo

077 320 19 20 - info@vlaminckx.nl 

www.vlaminckx.nl

------------------------------------------

Prime Accountants & Belastingadviseurs

Rivium 1ste straat 53-4

2909 LE Capelle a/d IJssel

010-2355580- info@prime-ab.nl

www.prime-ab.nl

------------------------------------------

Fitness apparatuur - Allround

Precor

Plesmanstraat 1 - 3833 LA Leusden

0416-690859 - info@precor.nl

www.precor.nl

------------------------------------------

Life Fitness

Bijdorpplein 25 - 31

2992 LB  Barendrecht

0180 64 66 66

marketing.benelux@lifefitness.com

www.lifefitness.com

Referentie Life Fitness

Wellnesselande

Bijdorp-Zuid 1

2992 LB Barendrecht

0180-646400

info@wellnesselande.nl

www.wellnesselande.nl

Fitness apparatuur -

Circuit training

Milon Cirkel

Postbaan 38 - 3290 Diest

06 53 42 07 00

vanderpijl@milon.com

www.milon.com

Referentie Milon

Essink Sportcentrum

Toon Schroderlaan 2

5644 HS Eindhoven

t.essink@essinksportcentrum.nl

www.essinksportcentrum.nl

Living Well

Keerkring 4 - 2801 DG Gouda

0182-689992 - quinten@livingwellgouda.nl

www.livingwellgouda.nl

Family Fit Healthcentre

Schotsestraat 4c, 5171 DT Kaatsheuvel

0416-540000

info@familyfit-healthcenter.nl

www.familyfit-healthcenter.nl

M & M the Next

Henri Nouwenstraat 2

3863 HV Nijkerk - 033-2452406

info@menmthenext.nl

www.menmthenext.nl

Fit & Wellnesscenter Oosterbeek

Past. Bruggemanlaan 33

6861 GR Oosterbeek - 026-4432700

info@wellnesscenteroosterbeek.nl

www.wellnesscenteroosterbeek.nl

Fitness apparatuur - Pneumatische apparatuur

Keiser I The Sports Company

Hagelkruisweg 11 - 5971 EA Grubbenvorst

077-3661640 - info@thesportscompany.nl

www.thesportscompany.nl

Groepsles programma's

Zumba Fitness

+ 1 954-925-3755 - info@zumba.com

www.zumba.com

------------------------------------------

XCO Sports Company, Postbus 401 2260 AK Leidschendam, 070 427 6810 info@xco.nl , www.xco.nl

------------------------------------------

Just Bounce

Haltestraat 63 - 2042 LL Zandvoort

023 573 1835 - info@justbounce.eu

www.justbounce.eu

------------------------------------------

Radical Fitness

0032 485 154 241

emmanuel.nkosi@radicalfitness.net

www.radicalfitness.nl

------------------------------------------

Megawalk Nederland

Trompstraat 16 - 7482 VX Haaksbergen

T 06 – 2472 7676 - info@megawalk.nl

www.megawalk.nl

Referentie Lifemaxx

Vitalcentre, Hammerweg 8b

8101 NE Raalte, Tel. 0572-351840

raalte@vitalcentre.nl, www.vitalcentre.nl

Sportcenter Bodycontrol

Leigraafseweg 15b, 6983 BR Doesburg, Tel. 0313-474058

info@sportcenterbodycontrol.nl

www.sportcenterbodycontrol.nl

Wenters Sports Club

Haitsma Mulierweg 22-24

7101 CA Winterswijk, 0543-513878

Klein fitness materiaal

Meijers Fit & Gezond

Kokkelertstraat 6 - 6116 AR Roosteren

046 4496100 - info@meijers.com

www.meijers.com

------------------------------------------

Lifemaxx Fitness Accessories

Linschotenstraat 2-b

3044 AW Rotterdam - 010 - 415 98 00 info@lifemaxx.com - www.lifemaxx.com

Referentie Lifemaxx

The Fitnessclub

(Rotterdam & Leiderdorp)

Info@thefitnessclub.nl

www.thefitnessclub.nl

Ringer Sportplaza (Dordrecht)

T 078 – 631 0378

E info@ringer-sportplaza.nl

W www.ringer-sportplaza.nl

Big Gym (Heemskerk & Wormerveer)

T 0900 – 999 2 444 - www.biggym.nl

MFT Academy NL - Groups for Balance, Morsweg 246

2332 EV Leiden - 06 4414 9119

bob.kruis@mft-academy.nl

www.mft-academy.nl

Klimwand

Climbstation

Stemerdingweg 7a - 3769 CE Soesterberg

06 4817 2310 - info@climbstation.nl

www.climbstation.nl

Referentie Climbstation

Juliën Sport, Health & Wellness

Provincialeweg 16 - 4033 BR Lienden

0344 – 602 204 - info@julien.biz

www.julien.biz

Marketing & Consultancy

Greinwalder & Partner

Marketing Services

Hoge Weere 12 - 1689 CG Zwaag

0180 635 229 - avd@greinwalder.com

www.greinwalder.com

------------------------------------------

Activation Group B.V

Marketing | Architectuur | Interieur

Schiedamse dijk 157-158, 3011 EP Rotterdam, +31 (0)10 - 846 29 21

info@activationgroup.eu

www.activationgroup.eu

www.bankzittertottopper.nl

Referentie Activation Group B.V

LaVita Lifestyleclub Fitness & SPA

Sportlaan 1/ Veenendaal

wwww.lavitaveenendaal.nl

Fit Sports Sport & Lifestyleclub

Nijbracht 116 / Emmen

www.fitsports.nl

Universitair Sportcentrum Leiden

Einsteinweg 1 / Leiden

www.uscleiden.nl

Opleidingen

Train the Trainers

Oostmaaslaan 393 - 3063 AX Rotterdam

06-20262663 - info@trainthetrainers.nl

www.trainthetrainers.nl

------------------------------------------

Artros Healthfocus

Almenseweg 3 - 7231 PG Warnsveld

0575-43 11 41 - info@artros.nl

www.artros.nl

------------------------------------------

QUENO Sportopleidingen

Hoofdstraat 55B - 9431 AC Westerbork

0593-552895 - info@queno.nl

www.queno.nl

------------------------------------------

Opleidingen 2000

Scheepswerflaan 44

4941 GZ Raamsdonksveer

0162-49 88 60

info@opleidingen2000.nl

www.opleidingen2000.nl

------------------------------------------

EFAA

Houtstraat 14 - 6001 SJ Weert

0495 - 533229 - info@efaa.nl

www.efaa.nl

------------------------------------------

Start2Move

Reukgras 78 - 8043 KN Zwolle

038 - 230 36 06 - info@start2move.nl 

www.start2move.nl

------------------------------------------

Hogeschool van Amsterdam I Kenniscentrum KiK

Dr. Meurerlaan 8 - 1067 SM Amsterdam

020 5953446 - kik@hva.nl

www.hva.nl/kik

------------------------------------------

AALO opleidingen BV

Schipholweg 101,

2316 XC Leiden

071-7512800, info@aalo.nl

www.aalo.nl

------------------------------------------

Promotiematerialen

Sportgoodies.nl

De Valendries 3

3828 RA Hoogland

033 - 7440202, info@sportgoodies.nl

www.sportgoodies.nl

------------------------------------------

Hidalgo International

Platinastraat 52, 2718 RZ Zoetermeer

T 079 – 33 101 33, E info@hidalgo.nl

www.hidalgo.nl

------------------------------------------

Sportvoeding

Sportorders,

Atealaan 38

B-2200 Herentals (Belgie),

+ 32 (0)14 715150

info@sportorders.eu

www.sportorders.eu

------------------------------------------

Stacker Europe

Postbus 5072, 6130 PB Sittard

046 411 0873, info@stackereurope.com

www.stackereurope.com

------------------------------------------

Suspension training

PT4Pro® Nederland

Mortelweg 10D - 6551 AE Weurt

085-2733252 - info@pt4pro.nl

www.pt4pro.nl

Referentie PT4pro®,

De Mix Almere AALO FTP

Edvard Munchweg 123

1328 MK Almere - Tel: 030 602 1471

www.demixalmere.nl

Pure Health

Dalweg 1a - 3233 KK Oostvoorne

0181 - 487497, www.purehealth.nl

All4fit Boxmeer

Sportlaan 1, 5831 DA Boxmeer

0485 – 573997 - www.all4fit.eu

Vloeren

Mansom Fitfloor

Canneburgerweg 71a

1244 RH Ankeveen,

035 - 655 0510

mail@mansom.nl,

www.mansom.nl

------------------------------------------

Zonnebanken

Hapro International

Postbus 73 - 4420 AC Kapelle

0113-362362, info@hapro.com

www.hapro.com

------------------------------------------

Referentie Hapro International

Inverno Leisure Group

Hoge Bergen 11 -

4704 RH Roosendaal

084-4300085 - info@inverno-lg.nl www.inverno-lg.nl

------------------------------------------

SunLightShop

Hoogstad 202-207 - 3131 KX Vlaardingen 010-2341828 - info@sunlightshop.nl

www.sunlightshop.nl

El Solar

Natiënlaan 161 - 8300 Knokke-Heist (België), 0032 (0)50615449

info@elsolar.be - www.elsolar.be

Apps

Personal Trainer App

Belvederebos 210, 2715VL Zoetermeer

T 079 – 889 5877

E info@personaltrainerapp.nl

W www.personaltrainerapp.nl

------------------------------------------

Edities