- Piazza Sports bestaat 25 jaar

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr8 2013

‘De sleutel tot meer gezondheid ligt voor een groot deel bij partijen buiten de zorg’, dat staat in de oktober nieuwsbrief van het Nationale Programma Preventie van de Rijksoverheid. ‘Mensen zelf, scholen, bedrijven, werkgevers, sportverenigingen en gemeenten. Het Nationaal Programma Preventie werkt met al die partijen samen aan een gezond en vitaal Nederland’. Er is een duidelijke terug kentering plaats aan het vinden wat de behandeling van ziekten en de voorkoming van ziekten betreft. Ik benoem terug kentering omdat de medische wetenschap niet altijd dominant is geweest over gezondheid.

De meeste traditionele genezingspraktijken, het vitalisme en Ayurveda, gingen ervan uit dat ziekte het resultaat van één of andere onevenwichtigheid in de essentiële energieën was die het leven van niet-leven onderscheidt. In de Westelijke traditie werden deze essentiële krachten geïdentificeerd als humeuren; de oostelijke tradities poneerden gelijkaardige krachten zoals qi, prana, enz. Geholpen door de uitvinding van de microscoop in de 16e eeuw betekende de kiemtheorie van ziekte een impuls en daagde de rol van vitalisme in Westelijke geneeskunde uit. De aandacht werd ook gevestigd op de rol van de diverse organen van de menselijke anatomie in het behoud van het leven, in tegenstelling tot essentiële krachten. Er kwam dus een focus te liggen op individuele organen binnen de medische wetenschap in de plaats van de aandacht voor het lichaam als een energetisch geheel. De verdere chemische en anatomische ontdekkingen schoven de "essentiële kracht" verklaring terzijde, aangezien levensprocessen meer en meer in zuiver wetenschappelijke termen werden beschreven, en het medisch model van ziekte meer en meer op de mislukking van bijzondere organen en processen in het lichaam werd geconcentreerd.

Nu lijkt men daarop langzaam terug te komen. De individuele organen behandelen wordt steeds meer als symptoom bestrijding gezien, we moeten weer terug naar het onderhouden van het lichaam als een energetisch geheel. Daarin spelen beweging, oefeningen doen, lenigheid, vitale voeding, positivisme en sociale interactie een belangrijke rol. National Geographics onderzocht 5 jaar lang de zogenoemde ‘Blue Zones’, 5 plaatsen in de wereld waar mensen vitaal 10 tot 15 jaar ouder worden dan gemiddeld (www.bluezones.com). Hier kwam men tot de zelfde conclusie. De tijd voor echte preventie is aangebroken en wij als fitnessbranche spelen er een sleutelrol in.

Hoe het Nationaal Programma Preventie er de komende jaren uit zal zien, staat beschreven in ‘Alles is gezondheid’. Met de inhoud van dit document heeft de ministerraad inmiddels ingestemd. Welke rol de fitnessbranche er exact in gaat hebben is natuurlijk afhankelijk van de keuzes van de ondernemers. Fit!vak heeft in ieder geval een eerste stap genomen, de Preventiecentrum ontwikkeling, nu zijn de ondernemers aan zet.

De sleutel tot meer gezondheid!

Column john van heel I branche actueel

John van Heel

EFAA, j.vanheel@efaa.nl

06-53623485

body•LIFE 8I2013 I

I body•LIFE 8I2013

body LIFE: U heeft nogal wat bijnamen: Lady Tyson, The Dutch Destroyer, ‘the most dangerous woman in the world’, Lady Ali, maar wie is nu eigenlijk Lucia Rijker?

Lucia Rijker: Een vrouw met een gevoelig hart.

bL: Heeft dat misschien te maken met het boeddhisme dat blijkbaar een grote rol speelt in uw leven?

LR: Het boeddhisme was een soort van ommezwaai in mijn leven waar ik leerde om mijn eigen verantwoordelijkheid te nemen. Maar dat ging heel geleidelijk aan, het was eigenlijk een soort van reis om gelukkig te willen worden, mijn potentie als mens naar boven willen brengen. Maar het begon met problem solving: in het centrum van mijn leven wilde ik me powerful voelen. Dat had ik niet, ik had het gevoel dat ik snel omgeblazen werd door mijn omgeving. Erdoor beïnvloed werd. Het boeddhisme heeft me diepgang gegeven, ik ben anders gaan kijken naar het leven, naar mijn prestaties.

bL: U heeft als lijfspreuk: Be your greatest self. Heeft dat ermee te maken?

LR: Jazeker: je kunt je omgeving niet altijd controleren maar je kunt wel zelf keuzes nemen hoe je er over denkt, je potentie naar boven brengen. Als je je talenten niet benut omdat je met boosheid vindt dat je eigenlijk op het grote toneel had moeten staan, dan geef je eigenlijk een gedeelte van jezelf op. Waar het om gaat is: breng jij je talenten naar boven?

bL: Heeft het u geholpen met de beoefening van de sporten die u gedaan heeft?

LR: In het begin van mijn carrière was het alleen maar winnen om het winnen. Ik identificeerde me ook met het winnen. Op het moment dat ik begon met de beoefening van het boeddhisme werd ik wakkerder en wilde ik ook waarde creëren met het winnen. Dus niet alleen de profits voor mijn ego binnenhalen, maar ook iets voor mijn generatie neerzetten. Zoals bij de Olympische Spelen 2012 waar voor de eerste keer de acceptatie was van vrouwen in het boksen, daar wilde ik een bijdrage aan meegeven, ik wilde laten zien dat vrouwen kunnen vechten.

bL: Dat is u aardig gelukt!

LR: Ja, maar de mensen verklaarden me altijd voor gek, dat ik zo fanatiek was. Doorzetten, je niet laten verslaan, maar je ook niet teveel identificeren met je prestaties. Want dan verlies je ook weer jezelf. Dat is allemaal relatief, en daar heeft het boeddhisme me mee geholpen, ook. Niet alleen met de sport, maar ook in het omgaan met de roem, dat ik met beide benen op de grond blijf.

bL: Voelt u zichzelf een rolmodel?

LR: Nou, een rolmodel…ik probeer mensen te inspireren in mijn werk als coach en als spreker. Als mensen zich door mij geïnspireerd voelen, prima! Het hoeft niet zo te zijn dat mensen mij geweldig vinden. Ik doe het vanuit mijn hart, met passie, omdat het mijn missie is. Ik krijg heel veel feedback van mensen die daar iets uit halen, en dat is wel heel fijn, maar om nu te zeggen dat ik een rolmodel ben, dat zeg je toch niet over jezelf?

bL: Mag ik zeggen dat u lichamelijk fit blijft door het trainen, maar geestelijke fitheid haalt uit het stimuleren van mensen?

LR: Het is een combinatie van beide. Ook doordat ik spiritueel oefen, en mezelf wil uitdagen, op alle vlakken, continu, dat ik mezelf blijf verdiepen, en dat vind ik belangrijk.

bL: U heeft nogal wat verschillende sporten beoefend, is dat ook een zoektocht geweest?

LR: Niet zo, ik denk dat ik gewoon atletisch begaafd ben. Als kind ga je zoeken waar je goed in ben, en ik was toevallig overal goed in. Schermen heeft de basis voor het voetenwerk neergezet. Met softbal heb ik geleerd in een team te werken, maar ook dat ik een individuele sporter was. Karate gaf me de eerste taste van een-op-een combat, met kickboksen moest ik handschoenen aan, was het iets serieuzer, en boksen, ja dat was weer een ander kunstwerk. Het was allemaal nuttig voor waar ik nu ben.

bL: Hoe vond u het om te spelen in Million Dollar Baby?

LR: Dat was een bekroning op mijn carriere, op alle jaren hard trainen, afzien, het was echt een bekroning om met zo’n crew te mogen werken.

bL: U had eigenlijk een dubbele rol: u trainde Hilary Swank voor de rol, maar u speelde ook haar tegenstander. Was dat de aanleiding voor u geweest om te gaan coachen?

LR: Nee, ik heb eigenlijk mijn hele leven lang les gegeven. Maar op de een of andere manier voelde ik mezelf er te jong voor. Toen ik in 2005 officieel stopte als atlete, heb ik twee jaar lang een lifestyle coaching training gedaan, daarmee ben ik gaan kijken: hoe kan ik mijn talenten bundelen in een levensstijl die bij me past? Daarom ben ik begonnen met Rijkerstriker Coaching.

bL: Wie wilt u ooit nog eens ontmoeten?

LR: Nelson Mandela. Niet alleen om wat hij heeft meegemaakt, maar ook om wat hij heeft neergezet. Als je iets achterlaat, dat je iets betekend hebt voor andere mensen, dat vind ik heel mooi.

bL: Is dat ook wat u nastreeft in uw leven?

LR: Mensen inspireren vind ik fijn. Maar ook trouw aan mezelf zijn terwijl ik dat doe. Dus niet alleen me bezig houden met het geluk van anderen, het gaat hand in hand. Het geluk van mezelf is verbonden met het geluk van anderen.

bL: Is dat de reden waarom u begonnen bent met het Health and Lifestyle Centrum in Suriname?

LR: Dat idee is eigenlijk ook weer een bundeling van alle trainingen, alle experimenten. Ik ben eigenlijk een soort dokter Freud, ik heb alles op mezelf uitgeprobeerd en ik ben heel diep gegaan om te herkennen wie ik ben en wat ik wil in het leven.

bL: Wat is uw ultieme doel?

LR: Ik zou wereldwijd trainingen willen geven voor duizenden mensen en een impact hebben die mensen dichter bij hun hart brengt waardoor we een betere wereld krijgen. Met het health and lifestyle instituut denk ik aan een combinatie van mind, body and spirit. Niet alleen het lichaam trainen, maar een levensstijl neerzetten. Het idee is dat mensen komen voor een week of een weekend en zich dan transformeren middels een programma dat ik heb samengesteld in de afgelopen 32 jaar. Dat mensen zichzelf kunnen worden, terug naar zichzelf. Ze handvatten te geven om een andere levensstijl aan te nemen. Het wordt ons zo opgelegd om koffie te drinken, vlees te eten, vol te gooien met allerlei smaakversterkers en stimulerende middelen. Maar als je eet wat je kracht geeft, gedachtes hebt die je kracht geven, en bewegingen die je energie geven, dagelijks, dan verbeter je je levensstijl. En soms moet je dan even naar een trainingskamp als je dat niet gewend bent. Het is ook niet niks, je hele leven omgooien. Dat hoeft niet drastisch te zijn, je kunt gewoon elke dag iets kiezen waarvan je weet dat het niet goed voor je is, je niet blij maakt; door dat niet meer te doen en er iets voor in de plaats te doen wat je wel blij maakt en wat goed voor je is.

bL: En u wijst ze erop wat niet goed is?

LR: Ik denk dat mensen dat zelf wel weten, ik kan dingen aanreiken maar ze komen zelf wel tot het inzicht dat ze ergens niet blij van worden. Veel mensen werpen dan barrières op: dat kan ik niet. Maar waar een wil is, is een weg, al moet je niet verwachten dat je dat in één dag voor elkaar krijgt. Probeer het dan met één ding per dag tegelijk.

bL: Maar uiteindelijk kan iedereen een ‘million dollar baby’ worden?

LR: Iedereen is een million dollar baby. Maar het zich bewust worden daarvan, dat is de kwestie. En daar hoop ik een bijdrage aan te kunnen leveren, om dat besef bij mensen te laten komen.

bL: Ontdekt u zichzelf elke keer weer opnieuw?

LR: Ja, het leven is zo mooi, en er is nog zoveel te ontdekken. Ik voel me als een kind in een candystore. Ik ben zo gelukkig dat ik nog steeds mag verkennen. En beleven en verdiepen. En ik hoop dat ik dat tot de dood mag doen.

Boek: Lucia Rijker, bokser, boeddhist, George Schouten met Lucia Rijker, Kosmos Uitgeverij.

Websites: www.luciarijker.net ; www.rijkerstriker.com

Edities