- De ‘geheimen’ en mythen van voeding ontrafeld

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr7 2013
More than one way to skin a cat

Dit is een populair gezegde en betekent: er leiden meerdere wegen naar Rome oftewel er zijn meerdere manieren om een probleem op te lossen. Als ik twee mensen zou observeren die hun huis schoonmaken, dan zouden er zeker verschillen zijn in de manier waarop ze schoonmaken. Maar het eindresultaat is hetzelfde: een schoon huis. Met andere woorden: een doelstelling kan gelijk zijn maar de manieren om deze doelstellingen te bereiken kunnen en moeten soms anders zijn.

I body•LIFE 7I2013

Dat de manier soms anders moet zijn geldt zeker voor correctieve training. Nu de interesse voor het concept: Trainen om klachten te bestrijden en te vermijden© toeneemt, ligt het gevaar op de loer dat je steeds hetzelfde trainingsregime gaat gebruiken voor een bepaalde klacht. Maar wat blijkt? Wat voor de een wel werkt, werkt voor de ander niet! Als je namelijk hetzelfde trainingsregime gebruikt voor een klacht, benader je de klant vanuit de klacht en niet vanuit de persoon en zijn functionele mogelijkheden. Het is echter niet vreemd dat je dit doet, want de hele medische wereld redeneert al vanuit de klacht en het is niet dan ook verwonderlijk dat we in fitness geneigd zijn dat bij een klachten-analyse ook te doen.

De medische wereld spreekt bijvoorbeeld over artrose, een hernia of slijmbeursontsteking alsof deze problemen uit zichzelf ontstaan. Alsof het op zich staande problemen zijn en de mens en zijn functie daar geen enkele invloed op heeft. Maar dat is niet het geval, want waarom kan de één zijn leven lang bukken en tillen zonder de tussenwervelschijven kapot te maken, en tilt de ander zich al een hernia bij het minste of geringste? Kortom, de een is de ander niet en daarmee is ook de ene klacht de andere zelfde klacht niet.

In ons centrum hebben we daarom een heel arsenaal aan trainingstesten, oefeningen en technieken van waaruit we kunnen putten om een bewegingspatroon te verbeteren, een blessure op te lossen of een aandoening te verbeteren. Zo hebben we in de afgelopen 10 jaar een database aangelegd om deze correcties op bewegingspatronen op verschillende manieren aan te kunnen pakken.

Belangrijk daarbij wel is dat deze database staat of valt bij een goede intake. In deze intake moeten de potentiële aandachtsgebieden naar voren gebracht worden. Vanuit die aandachtsgebieden kan men voor de klant dan een specifiek en op-maat trainingsprogramma schrijven. Dat klinkt heel eenvoudig, maar wat als je een dysfunctie of misschien wel meerdere dysfuncties vindt? Dan kun je de correcte bewegingsoefeningen selecteren om een optimaal bewegingspatroon voor die persoon in te slijten.

Maar wat als die persoon meerdere bewegingspatronen heeft die niet deugen? Bij ons zien we vaak mensen met bijvoorbeeld een kuitklacht. Na intake blijkt echter, dat het gebrek aan rompstabiliteit er voor zorgt dat die kuitklacht in stand gehouden wordt of erger nog: misschien veroorzaakt wordt. Wat pak je dan eerst aan: de kuitklacht of de rompstabiliteit? Vanuit de verschillende disciplines zien we vaak dat er veel naar de ergste klacht wordt gekeken. Deze klacht wordt als eerste aangepakt om daarna mogelijk de andere aspecten te bekijken. In mijn ogen doe je mensen daar tekort mee. In ons concept maken we direct gebruik van de integrale aanpak van alle problemen. Alle onderdelen van het probleem worden tijdens de intake naar voren gebracht en aan de klant duidelijk uitgelegd. Het trainingsprogramma is dus niet geconcentreerd op het slechtste onderdeel maar op een geheel van alle onderdelen. Als de klant het totaal plaatje vanaf het begin inziet en alle onderdelen direct kan beginnen te trainen, zie je dat de trainingstrouw veel groter is en de effectiviteit optimaal. Dat is de reden waarom die grote voorraad aan oefeningen zo van belang is. Je kunt dan kiezen welke aanpak voor je klant het beste is.

Zoals al gezegd, de ene oefening werkt voor klant A maar niet voor klant B. Maar uiteindelijk aan ons de taak om tot hetzelfde resultaat te komen voor klant A en B.

Eenvoudig gezegd: er leiden meerdere functionele wegen naar Rome. Er is geen setje magische oefeningen die altijd werken. Bouw een database op van oefeningen die je in bewegingspatronen kunt gebruiken en kijk wat er nodig is. En ga altijd uit van het standpunt: als het een effectieve oefening is werkt deze vrijwel direct. Dus je hoeft geen weken te wachten op resultaat. En wat doe je als het niet werkt? Terug naar je database en direct veranderen!! Want niemand hoeft te wennen aan een goede training. Als het goed is voelt het ook direct goed. Het resultaat is waar je voor gaat.

Lilian Rijfkogel, LPT; C.E.A.S. Artros Healthfocusâ„¢, HQ: Almenseweg 3; 7231PG Warnsveld

Facility location: Heliumstraat 9; 7463PL Rijssen,

T: 06-53614366, E: lilian@artros.nl

training I health

body•LIFE 7I2013 I

Edities