- Harlands Group

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr7 2013

I body•LIFE 7I2013

Het nieuwe fitness

Aerofit Healthclub is verrassend groot, als je de ingang betreedt en eenmaal voorbij de poortjes bent, dan biedt de club een ruimte die maar door lijkt te gaan naar achteren. Prominent is de synrgy360 opgesteld, een echte eye-catcher. Naar links is de krachtruimte met ruim voldoende toestellen, met daar weer achter de cardiogroepen. Daarnaast zijn er aparte zalen voor de spinning- en de groepslessen. Bovendien is er een sauna. Op de bovenverdieping bevinden zich de kleedkamers. In de even gezellige als smaakvolle bar/restaurant kan de sporter genieten van allerlei (gezonde) drankjes en snacks. Het geheel ziet er modern, smaakvol en schoon uit.

Trends

We spreken Frank Reijn, mede-eigenaar van de club. Hij vertelt: “We zitten hier nu bijna 17 jaar, we zijn als klein schooltje begonnen op 400m2, en nu hebben we 1.200 m2, we zijn zeg maar middelgroot. In de loop der jaren hebben we het aanbod ook enorm uitgebreid, ingespeeld op de vragen en trends uit de markt, dat moet je eigenlijk altijd doen als ondernemer, ook in de fitnessbranche.” Eén van de trends die Reijn signaleerde, was de terugkeer naar de basis. Als voorbeeld noemt hij spinning, “dat is vrij ‘to the point’. Vroeger had je veel aerobic- en stepslessen, met veel choreografie. Moeilijke pasjes, en het ene was nog niet doorgebroken of het volgende stond alweer klaar. Tegenwoordig wil iedereen weer gewoon, en kort. Maar men wil wel vermaakt worden. Op zich is het weer terug naar de basics, wat fitness betreft. De synrgy360 past daar juist in.”

Basistraining

Reijn legt het verschil uit: “Als je alleen toestellen hebt, dan ga je zitten, doet je ding, en ga je naar het volgende toestel. Dat kan als vrij saai worden ervaren, en het duurt vrij lang, zo’n circuit. De synrgy360 is ook een circuit, maar dat zijn 12 oefeningen die je in twee rondjes doet – bij ons dan. Dan ben je dus 24 minuten bezig: 50 seconden oefening, 10 seconden wissel. Daar tussendoor doen we nog wat andere oefeningen met de gehele groep. En dan kom je op een half uur uit, waarin je dus intensief bezig bent. Het is eigenlijk allemaal basistraining: dingen optillen, dingen wegduwen, opspringen, heel compleet. Er zit coördinatie in, er zit balans in, snelheid, kracht, noem het one-stop-shopping, en in dat half uur heb je alle spiergroepen gehad. Als je dat twee keer in de week goed uitvoert, heb je ook echt wel resultaat. Hoewel het back to basics is, past het uitstekend in de snelle wereld van vandaag de dag waarin alles om tijd draait.”

Begeleiding

Aerofit heeft de synrgy360 sinds juni, en de reacties van de leden waren unaniem enthousiast. Reijn vertelt: “Vroeger hadden we heel veel ‘slapende leden’, we hebben nu 1.400 leden, maar we hebben er ook 1.800 gehad. Met de synrgy360 zien we weer een stijgende lijn, we zien ook dat mensen vrienden en kennissen meenemen om er ook aan te gaan doen. En oud-leden komen weer terug. Ik had eigenlijk verwacht dat meer mensen uit de fitness aan de synrgy360 zouden gaan, maar het blijken toch meer mensen die uit de lessen komen die er gebruik van maken. Ze zijn gewend om begeleiding te krijgen, en nu krijgen ze dus begeleid fitness. Het is dus blijkbaar ook een manier om mensen naar de fitness te krijgen. Dit vind ik het nieuwe fitness, het is veel leuker. En het is veel effectiever: met de synergy360 train je veel meer – in een korte tijd. Het is veel completer, elke oefening is veel beter voor je core, je rug-, buik- en borstpieren, en als je die sterk hebt, heb je daar in het dagelijks leven veel meer aan.”

Reijn vervolgt: “Al onze instructeurs hebben van de Life Fitness Academy een dag training gekregen, dat is hier in de club gebeurd. Bij elk van de 12 stations hebben we meerdere oefeningen doorgenomen, wat je er mee kunt doen. En natuurlijk de aandachtspunten doorgenomen. Op die 12 oefeningen kun je misschien wel 200 varianten bedenken, en ze lichter of zwaarder maken. Je kunt dus je programma’s oneindig veranderen. Life Fitness heeft op zijn website een database met oefeningen, ik geloof iets van 2.000 verschillende, alleen voor de synrgy360. Dus leef je uit! En het wordt dus nooit saai. Het daagt ook uit om te gaan sporten. Het vormt een duidelijke meerwaarde voor de club. Het heeft ook te maken met ledenbehoud, je wilt steeds wat nieuws bieden. Elke maand maken we een nieuw parcours, we maken er een filmpje van en zetten dat op YouTube. Daarnaast hebben we een app, daar staan die oefeningen ook in. Dan kun je dus zien of het iets voor jou is om in de groepsles te gaan doen, maar ook leden die alleen willen en kunnen trainen hebben daar hun voordeel mee. Want er wordt ook uitleg bij gegeven.”

Maar de clubeigenaar ziet nog meer mogelijkheden voor toepassing van de synrgy360: bedrijfsfitness, trainingen voor sporters die te maken hebben met zomer- en winterstops, enzovoort. Plannen genoeg! Reijn: “Natuurlijk blijf je ook de doelgroep houden van mensen die twee uur op allerlei toestellen willen werken, daar blijven we natuurlijk ook gelegenheid voor bieden. Met de synrgy360 werk je individueel in een groep, dat is anders en veel mensen vinden dat leuker. Je combineert het nuttige met het aangename, het is gewoon een goed concept. Veel variatie, veel fun. Of het concept voor elke club geschikt is? Het staat of valt met de deskundigheid van de instructeur, die moet kunnen analyseren, bepalen of iemand het zwaarder kan maken of het juist beter lichter kan doen. En beter, of veiliger. En motiveren, dat is heel belangrijk, maar ook een geintje kunnen maken: mensen komen hier ook om te ontspannen – door zich in te spannen.”

www.aerofit.nl

fotografie: Michel Porro

Net als veel andere eigenaren van fitness- en healthclubs zagen Frank Reijn en zijn partner Linda van Paassen het ledenaantal van hun club Aerofit Healthclub in Wassenaar langzaam teruglopen. Zij beseften ook dat mensen die aan fitness doen, graag regelmatig wat nieuws, afwisseling willen. De aanschaf van een Life Fitness synrgy360 opstelling leek een goede optie om de clubleden precies dat te bieden. Die keuze bleek een heel goede, al pakte het anders uit dan in eerste instantie werd verwacht.

Edities