- 25 jaar Willemsen Sport

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr5 2013
Een nieuwe retentie visie?

Hoe houden we onze klanten langer vast? Daar breekt de gehele internationale fitnessbranche zich het hoofd over. 4 van de 10 lopen nog steeds weg binnen 12 maanden en bij een dalende instroom kan dit voor veel centra de bottleneck worden. We moeten zorgen voor ‘beleving’, een relatie opbouwen met de klant, elk bezoek zorgen voor een prettig gevoel, maar is dit allemaal voldoende om het verloop onder de 20% te houden?

Meningen verschillen erover, echter primair komen mensen naar het sportcentrum om meer en effectief te bewegen. Ze hebben een bepaald doel voor ogen, volgens onderzoek uit 2008 wil 52% fitter worden en wil 39% van de nieuwe leden van sportcentra afvallen. De vraag die wij ons moeten blijven stellen, is: ‘Is dat wat wij leden aanbieden voldoende om hun naar hun doel te begeleiden?’ Het antwoord is in de meeste gevallen ‘nee’. De meeste mensen sporten slechts één keer per week en van de 168 uren die de week bevat, mag je niet verwachten dat dat ene uurtje het resultaat gaat brengen. Maar ook al sport men 2 à 3 keer per week, dan nog is het behalen van resultaat lastig.

Volgens het ACSM moeten we elke dag bewegen, liefst 30 tot 60 minuten per dag en als we fysiek significant resultaat willen bereiken, zelfs 60 tot 90 minuten. Hiervan zou 3 keer per week uithoudingsvermogen getraind mogen worden en moet 2 keer per week de spieren worden getraind. Dit advies geeft ACSM en heeft de WHO overgenomen, omdat met dit ‘recept’ van bewegen, niet alleen resultaat kan worden bereikt, ook werkt het sterk preventief voor de meeste chronische aandoeningen.

Zouden wij, als fitnessbranche, ons niet meer moeten toeleggen op het begeleiden van mensen naar duurzaam bewegen volgens deze internationale beweegrichtlijn? Dat vergt misschien een andere kijk op begeleiden, we begeleiden momenteel immers primair om veilig de oefeningen uit te voeren, uitzonderingen daargelaten. Leggen we de focus op het behalen van de nieuwe richtlijn, dan stappen we dus buiten onze eigen kaders, want de begeleiding en het advies verleggen zich naar buiten het sportcentrum. De persoon wordt dan meer in zijn/haar totale leefstijl begeleid in de plaats van uitsluitend in de training.

Momenteel wordt ook in Nederland de bekendmaking van de nieuwe richtlijn voorbereid door TNO en NISB in opdracht van VWS. Zou toch mooi zijn als straks de gehele fitnessbranche al kan zeggen dat we volledig volgens deze nieuwe richtlijn adviseren en begeleiden. Dit kan ook nog zomaar eens één van de meest belangrijke retentiepijlers voor het sportcentrum worden.

Column john van heel I branche actueel

John van Heel

EFAA, j.vanheel@efaa.nl

06-53623485

body•LIFE 5I2013 I

Edities