- KOMT NOG IETS VOOR

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr5 2014
Voedingsmiddelen die de bloeddruk omlaag brengen

Hoewel ook stress en andere externe factoren een hoge bloeddruk teweeg kunnen brengen, blijven slechte eetgewoontes de enige echte hoofdoorzaak. Daarom is het eten van voedsel waarvan bewezen is dat het zeer gunstig is voor hart en vaten een geweldige manier om deze aandoening op een natuurlijke manier te voorkomen en behandelen.

Knoflook

Dit aromatische en sterk ruikende kruid, dat al meer dan 5000 jaar wordt gebruikt als medicijn, staat bekend om het bloeddrukverlagende effect. Uit een pilot-onderzoek dat in 1993 in Pharmacotherapy werd gepubliceerd, bleek bijvoorbeeld dat patiënten die een knoflookpreparaat innamen, 5 uur na die dosis een lagere (zittende) bloeddruk hadden en een aanzienlijke verhoging van de diastolische bloeddruk (onderdruk) tussen de 5 en 14 uur na de dosis. Bovendien werd in een studie, gepubliceerd in het Journal of Agricultural en Food Chemistry uit 2009, geschreven dat de hart- en vaatbeschermende eigenschappen van knoflook sterker waren in vers geperste knoflook dan in bewerkte.

Hete chilipepers

Chilipepers zitten vol met capsaïcine, een geurloze verbinding die ze hun welbekende scherpte geeft. Capsaïcine is toevallig ook een vaatverwijder; het kan de bloedvaten verwijden en de doorstroming van bloed bevorderen. Ook is bewezen dat met capsaïcine allerlei cardiovasculaire problemen kunnen worden behandeld, inclusief hoge bloeddruk. Uit een onderzoek uit 2010, gepubliceerd in Cell Metabolism, bleek dat consumptie van capsaïcine over een langere periode de bloeddruk kon verlagen bij ratten die leden aan genetische hoge bloeddruk.

Over het algemeen geldt dat hoe heter de peper is, hoe meer capsaïcine erin zit. Cayennepeper is een prima keus als je de bloeddruk wilt verlagen, want het capsaïcinegehalte is hoog genoeg om het juiste effect te hebben, maar niet zo hoog dat het onplezierig is om te eten.

Cacao

Dit Centraal- en Zuid-Amerikaanse superfood, dat meestal wordt gegeten in poedervorm of als nibs, is één van de meest antioxidantrijke voedingsmiddelen ter wereld en het bevat meer dan 300 fytochemicaliën. Gezien de voedingskracht zou het niemand moeten verbazen dat de inheemse stammen in Amerika cacao eerst als medicijn zagen en daarna pas als voedsel.

De cardiovasculaire voordelen van cacao, die vaak worden toegeschreven aan de hoge concentratie van flavanolen en magnesium, zijn uitvoerig onderzocht. Uit een studie uit 2011, weergegeven in Acta Medica Indonesiana, bleek dat donkere chocolade de bloeddruk bij mensen met een iets verhoogde bloeddruk (prehypertensie) in 15 dagen kon verlagen.

Kurkuma

Kurkuma is een warme, peperachtige specerij die rijk is aan curcumine. Net als de capsaïcine die in pepers wordt gevonden, is curcumine sterk ontstekingswerend en vaatverwijdend. Het werkt zeer goed bij het behandelen van cardiovasculaire aandoeningen zoals hoge bloeddruk. In een studie die in maart 2014 in Nutrients verscheen, werd ontdekt dat curcumine een verhoogde bloeddruk en vaatproblemen bij muizen kon tegengaan. Volgens een overzichtsonderzoek in het International Journal of Cardiology, kan curcumine ook de 'ontwikkeling van cardiale hypertrofie (vergroting van de hartspiercellen) en hartfalen verminderen bij proefdieren'.

Volgens een recent onderzoek het RIVM heeft één op de drie Nederlanders een verhoogde bloeddruk. Gemiddeld heeft dus één derde van de volwassenen te maken met deze stille moordenaar. Een hoge bloeddruk is feitelijk een epidemie in de Westerse wereld.

Voeding I health

body•LIFE 5I2014 I

NIEUW!

Actie; 10 flessen

FCN cooking spray

a e€4.95 (normaal e 8,50)

per 200ml

I ONLY LIKE IT FIRST CLASS

First Class Cooking Spray is zeer zuinig en gemakkelijk in gebruik!

Als aanvulling op je dagelijkse voeding, gebruik je First Class Cooking Spray ter vervanging van boter of olie. Of het nu gaat om het invetten van een bakvorm of het bakken, grillen en braden van vlees, roerbakken van groenten of simpel een eitje bakken. First Class Cooking Spray is een makkelijk en gezond alternatief, beperkt je calorie-inname en past prima in een cholesterolverlagend dieet.

Bestel nu op www.sportandhealthnutrition.nl

Edities