- 'Belang vestigingsplaats wordt te vaak onderschat'

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr5 2014

I body•LIFE 5I2014

Belang vestigingsplaats wordt te vaak onderschat!

“Doe dus altijd een uitgebreid onderzoek naar de geschiktheid van de locatie voor het concept dat jij voor ogen hebt”, is het devies van Johan van de Graaf van Life Fitness. “Hierin neem je naast het aantal inwoners en de aanwezige concurrentie uiteraard ook de demografische gegevens mee, zoals leeftijdsopbouw, opleidingsniveau en besteedbaar inkomen.”

Verzorgingsgebied

Aan de hand van deze gegevens kun je een analyse maken van het verzorgingsgebied waarin de ondernemer zich wil vestigen. “Wij weten dat mensen het liefst gaan sporten bij het fitnesscentrum dat het dichtst bij ligt en op maximaal 10 minuten (autorijden/lopen/fietsen) gelegen is. Het interessante is dat een rivier, kanaal, brug, viaduct of ander fysiek of natuurlijk obstakel een reden kan zijn voor een sporter om niet naar je toe te komen. Daar moet je dus ook goed naar kijken. Neem als ondernemer niet te snel een beslissing waar je niet honderd procent achter staat, omdat er mogelijk meer geïnteresseerden zijn voor hetzelfde pand. Eenmaal gevestigd ga je namelijk ook niet snel meer weg, dus het moet allemaal goed doordacht zijn.” De locatie en het bijbehorende kostenplaatje spelen een grote rol in het succes van de club. Veel clubs zitten op dit moment vast aan langlopende contracten met betrekking tot de huur van het pand en kunnen niet zo maar aanpassingen doen aan de overeenkomst. Toch loont het regelmatig de moeite om het gesprek met de verhuurder aan te gaan als de situatie daar om vraagt, en te bespreken of je bijvoorbeeld de vierkantemeterprijs kunt verlagen in ruil voor een langere verbintenis, de beschikbare ruimtes kan aanpassen of een andere inspanning van de verhuurder kunt bedingen. In de huidige markt zijn verhuurders er over het algemeen bij gebaat om mee te denken, kijkend naar de grote leegstand van het aantal bedrijfspanden.

Concept

Er komen steeds meer onderscheidende concepten op de markt. Franchiseketen Anytime Fitness is hier een goed voorbeeld van. Ze zijn altijd gevestigd op een zicht A-locatie met veel aanloop, liefst naast een supermarkt of winkelcentrum met parkeerplaatsen voor de deur. Met de ervaring van 2.500 clubs wereldwijd, doen zij geen concessies m.b.t. de locatiekeuze. Zij zien dit als de keyfactor voor hun succes. Gemak met betrekking tot bereikbaarheid voor de klant speelt hier een cruciale rol. Johan: “In Nederland hebben we te maken met relatief veel clubs in het middensegment. Het is niet eenvoudig voor zo’n bestaande club om het concept zo aan te passen dat de klanten goed het verschil zien tussen hen en bijvoorbeeld de inmiddels goed uitgeruste clubs in het budgetsegment. De ligging, met name de uitstraling en inrichting van de locatie speelt ook hier weer een grote rol. Voor Life Fitness is het uitermate belangrijk om hierin creatief mee te denken, te adviseren en op die manier van meerwaarde te zijn voor onze klanten”, aldus Johan.

Inrichting

Naast de locatie en de uitstraling van het pand is de inrichting van de club een zeer belangrijk aspect. Uiteindelijk draait alles om beleving. Wat ervaren de gasten als ze de club binnenkomen? “Als Life Fitness hanteren we een super simpel model dat gebruik maakt van onze zintuigen: wat zie ik, wat hoor ik, wat ruik ik en wat voel ik? Je kan aan de hand van deze 4 zintuigen een lijst opstellen met scores en zo relatief snel eventuele pijnpunten blootleggen in je club. Stel dat de club lekker ruikt en schoon oogt dan krijgt die misschien als score een 9, terwijl schreeuwerige muziek een 3 scoort. Hiermee krijg je snel inzicht hoe mensen de club ervaren en hoe je dit kunt verbeteren. Wordt de muziek aangepast aan de op dat tijdstip aanwezige doelgroep? Zeker overdag als er veel ouderen trainen zou de muziek misschien wel wat rustiger mogen. Het hoeft niet altijd de favoriete muziek van de aanwezige medewerker te zijn.

Quick-scan

“Om onze klanten zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, werkt Life Fitness met een aantal partners die ons goed aanvullen en zich onderscheiden in de branche. Op het gebied van de inrichting en het succesvol aanpassen van clubconcepten werkt Life Fitness samen met de Activation Group. Door het maken van een Quick-scan maken we snel inzichtelijk waar de verbeterpunten voor de club liggen en aan welke knoppen gedraaid kan worden om als onderneming succesvoller te zijn. Vaak zijn er met relatief kleine aanpassingen, grote resultaten te boeken. Samen met de Activation Group geven wij onder het motto “Van Sportschool naar Lifestyle club” ondernemers een handvat om zich opnieuw uit te vinden.

In combinatie met de Life Fitness Journey, waarbij we door het aanbieden van variatie en progressie mogelijkheden binnen en buiten de club, de consument zoveel mogelijk op zijn niveau en capaciteiten bedienen, helpt het concept “van bankzitter tot topper” de leden een lifestyle change te laten maken. Wij weten dat dit enorm gecompliceerde materie is, maar we weten ook dat de fitness industrie hier tot op heden tekort is geschoten en dat er grote kansen liggen om de consument en dus de fitnessondernemingen daadwerkelijk te helpen.”

Als advies wil Johan tenslotte meegeven: wees creatief in je ondernemerschap en denk buiten de geijkte paden.

Het kiezen van een locatie voor je fitnesscentrum is erg belangrijk en hangt van veel verschillende dingen af. Uit de praktijk blijkt dat ondernemers vaak onvoldoende tijd nemen om tot een weloverwogen locatiekeuze te komen.

locatie I branche actueel

body•LIFE 5I2014 I

Edities