- Zumba

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr3 2014

MFT rug concept

Coördinatie is de onderscheidende factor voor gezonde gewrichten en een gezonde rug – om pijn te vermijden en om plezier aan bewegen te verhogen.

Het in Oostenrijk ontworpen MFT Rug Concept is in te zetten tijdens circuit-, kleine groeps- en personal-training. Het concept bestaat uit 5 Magic sits en 5 Fit Discs incl. 2 Workout Dvd’s met daarop tal van oefeningen.

Door middel van coördinatie training met de MFT Rug Set worden zelfs de zwakste spieren versterkt en dat terwijl de wervelkolom wordt ontzien en de houding verbeterd. Met het unieke gepatenteerde 2-kamersysteem van de MFT Magic Sit is doormiddel van het ventiel de intensiteit van de training regelbaar en de MFT Fit Disc staat garant voor een optimale trainingsprikkel!

Groups for Balance is het officiële MFT verkooppunt van Nederland en België

Meer informatie op onze website www.groupsforbalance.nl

Afvallen of een PR verbeteren?

Nooit eerder kon een sporter zo eenvoudig doelgericht te werk gaan. Wahoo Fitness introduceert twee unieke hartslagmeters voor de fitness branche: de TICKR en de TICKR Run. Tijdens het sporten worden hartslag en caloriegegevens realtime op een smartphone, GPS-horloge of tablet weergegeven. In combinatie met de gratis Wahoo Fitness-app voor iOS of Android is hartslagtraining nog nooit zo eenvoudig geweest: een sporter meet eenmalig zijn Burn- en Burst-waarden op basis van twee simpele tests, kiest een doel (Burn voor vetverbranding of Burst voor hoge-intensiteitstraining) en de training kan starten. Het Burn & Burst-programma bestaat uit twee verschillende trainingsschema’s die ieder acht weken duren en geschikt zijn voor allerlei soorten cardiotraining. De TICKR hartslagmeters zijn waterproof en werken met alle bekende sportapps. De TICKR Run beschikt over Wahoo Running Smoothness™, dat de wijze van hardlopen analyseert en een loopbandmodus, die de snelheid en afgelegde afstand meet tijdens een training op een loopband.

Uw leden ook doelgericht laten trainen? Neem voor meer informatie contact op met: sales@2moso.com

Vaarwel zware work-out, hallo Essentrics

Vergeet urenlang afzien, zware gewichten en intense spierpijn. Essentrics is een dynamische full body work-out uit Canada die goed doet én goed voelt, zonder urenlange intensieve training, gewichten en moeilijke pasjes. Essentrics is gebaseerd op vloeiende stretches en krachttraining voor het hele lichaam. Doordat de spieren tegelijkertijd worden verlengd en versterkt, krijgt je lichaam de slanke vorm en mooie houding die je ook bij klassieke dansers ziet. De techniek is dan ook ontwikkeld door Miranda Esmonde-White, voormalig ballerina bij het Canadese Nationale Ballet. Zij ontwikkelde de work-out met twee doelen: sterk en slank blijven en het voorkomen van blessures.

Essentrics heeft een aantal slimme work-out DVD’s gelanceerd, waarbij je in slechts 25 minuten het gewenste resultaat kunt bereiken: van full-body work-out voor meer souplesse en kracht tot het slanker en strakker maken van armen, benen, billen en buik.

De Nederlandse Daniëlle de Wildt heeft ESSENTRICS naar Europa gebracht en leidt als Master Trainer ESSENTRICS docenten op, in onder meer in Nederland en Groot-Brittannië. Je kan op verschillende plekken groepslessen volgen. Kijk op essentrics.nl voor alle leslocaties. Danielle geeft ook ESSENTRICS fitness retreats bij het toonaangevende Champneys Spa Resort in Tring (UK).

Essentrics wordt in Nederland ook als groepsfitness gegeven. De lessen zijn onder meer te volgen in Amsterdam, Utrecht en op het Zandvoortse strand. Daarnaast vindt van 22 t/m 28 juni het eerste Europese Essentrics Fitness Retreat plaats in de Algarve, Portugal. Het retreat, georganiseerd samen met Puurenkuur.nl, is een actieve vakantie met 2x per dag een Essentrics work-out onder begeleiding van Essentrics Master Trainer Daniëlle de Wildt en haar team. Het retreat biedt de ideale gelegenheid om intensief kennis te maken met Essentrics en tevens te ontspannen. Keer fitter, slanker en met nieuwe energie terug naar huis!

Meer informatie: www.essentrics.nl

nieuws I producten en concepten

body•LIFE 3I2014 I

I body•LIFE 3I2014

Terug naar de basis

Wie is Boris Sala?

“Sportinstructeur! Ik begon op 15-jarige leeftijd met fitness, toen nog met groepslessen, en langzaam maar zeker ben ik erin gegroeid, ook heb ik mijn vrouw en schoonzus leren kennen in dezelfde sportclub, eind jaren ’80. En nu ben ik al bijna 30 jaar bezig als sportinstructeur. Deze maand bestaan we met de club overigens 20 jaar!”

Welke opleiding(en) heeft u gevolgd?

“Mijn vrouw en ik zitten wat anders in onze achtergrond vergeleken met de ‘normale’ clubeigenaar. Zo heb ik onder andere psychologie en medicijnen gestudeerd. Dat levert wat op, want we ontwikkelen ook trainingen. Dan helpt die achtergrond, want je denkt over het algemeen wat verder en dieper dan laten we zeggen de sportinstructeur die gewoon zijn lessen afdraait. Dat vind ik het leukste om te doen, maar de positie waarin we nu zitten hebben we niet alleen verworven door de kennis en kunde als sportinstructeur, maar ook door de dingen die we eromheen hebben gedaan.”

Kunt u daar een voorbeeld van geven?

“Al heel lang geven we hier trainingen aan instructeurs, ik geef les, maar houd ook lezingen op congressen en dergelijke, dan is het leuk voor jezelf om niet alleen met sport bezig te zijn maar ook met andere dingen. Bijvoorbeeld in september vorig jaar was ik spreker op een congres in Los Angeles over alternatieve behandelingsvormen van kanker. En ik ben zelf in de voorhoede van anti-verouderingsmiddelen, ik geloof daar ook in, en ik experimenteer daar ook mee. Ik geloof ook dat de eerste mens die 1.000 jaar wordt, al is geboren. Of het wenselijk is, sociaal-maatschappelijk, dat is de vraag. De vraag of het mogelijk is, op cel-niveau, is al beantwoord: het is mogelijk. Maar dat is meer een belangstelling van mij, daar ben ik sinds een jaar of 18 mee bezig.”

Gebruikt u die medische en psychologische achtergrond ook om mensen te helpen met gerichte adviezen?

“Nou, wat ik zeker vind is dat mensen moeten stoppen met hardlopen. Over manipulatie van de gekheid gesproken: beschouw de mens, en waar je in gelooft moet je zeker doen, maar ik geloof dat de mens een soort van veredelde aap is, een primaat. En wat doet een primaat in de natuur? We jagen of we vluchten, in het kort. En heb je ooit een aap lang zien rennen? Nee, die klimt in een boom. Ons lichaam is nog steeds wat we oorspronkelijk waren, ook al trainen we het. In 2012 was er een onderzoek van TNO onder 800 lopers. Die hadden zich bewust opgegeven bij een loop- of atletiekvereniging om te leren hardlopen, heel verstandig. Dus die 800 leerden daar de techniek aan, ze bouwden op. Maar toch was bijna 40 procent van al die mensen na 3 maanden zo geblesseerd dat ze nauwelijks meer konden lopen. Dat kwam in de media, heel kort, ik denk niet eens een halve dag. En toen verdween het weer, het was weg. Het rapport heb ik nog, want het is gewoon een bona fide onderzoek van een bona fide instituut, maar het was niet wenselijk. Over het algemeen worden wij gezien als teveel vragende charlatans, commerciële flikkers. En ik denk dan altijd: wat zou nu gebeuren als morgen zou blijken dat van elke 800 mensen die gaan fitnessen, er na 3 maanden 40 procent geblesseerd is? Dat is niet zo, natuurlijk, maar hypothetisch. Wat denk je dat er dan in de Tweede Kamer gebeurt? En dat vind ik raar, die selectieve verontwaardiging.”

Kan de VES daar wat tegen doen?

“Het probleem van deze branche is ook dat het nog steeds geen echte eenheid is. Het zou goed zijn om een vuist te kunnen maken tegen dit soort zaken. Maar de VES vind ik een van de beste clubs in Nederland op het gebied van samenwerken, we wisselen juist informatie uit. Je bent veel meer collega, minder concurrent. Waar we naartoe willen: op het moment zie je bij een heel grote groep consumenten dat ze het idee hebben dat ze jarenlang in de maling zijn genomen, dat ze 50 euro hebben betaald terwijl ze hetzelfde konden krijgen voor een tientje of vijftien euro. Dat is deels waar, want het is helaas niet zo dat in elke fitnessclub alles perfect voor elkaar is, maar reëel gezien kun je voor 15 euro nooit bieden wat je voor 50 euro wel kunt krijgen bij een eenpitter of een club die er echt gevoel in heeft. Wij willen niet alleen een stel spullen neerzetten, maar ook daadwerkelijk, echt onderwijs gaan geven. De prijs/kwaliteitverhouding moet kloppen. Zoals ik het zie, moet je zorgen als VES-club dat je duidelijk iets bijzonders en anders biedt dan andere. Het neerzetten van hele rijen loopbanden en fietsen, is passé. Er zijn ook clubs die gaan voor het design, zo van het moet er ook mooi uitzien, dan zal het wel goed zijn. Ik ga meer voor de inhoud.”

Jullie gaan beginnen met The CrossBox. Wat houdt dat in en waarom die insteek?

The CrossBox wordt echt het beeldmerk van de VES functionele training. Dat gaat echt wel verschil opleveren. Met de VES gaan we waarschijnlijk een kring maken van een club of 20 waarmee we The CrossBox gaan doen. Wij zijn vrij om dat te doen, ik begin hier met The CrossBox aanstaande zondag (6 april, red.), dan hebben we de eerste bijeenkomst, en deze maand gaan er al drie of vier open. Dit is echt een VES-initiatief. De instructeurs worden hier opgeleid, en we hebben onder anderen Yvonne van der Stoep, de laatste Nederlandse wereldkampioen gewichtheffen en powerliften, we hebben de Nederlands kampioen turnen, dan krijg je ook heel specifiek echt training van de beste mensen op een niveau nog niet gezien in deze branche. We moeten naar een mentaliteitsverandering toe, dat mensen weten dat je op een andere manier moet trainen, want langer dan een half uur duurt dit nooit. Het is hoog-intensief.”

Heeft de VES daar een grote rol in, om dat breder bekend te maken?

“De VES is een verademing want je hebt daar te maken met mensen die allemaal in dezelfde situatie zitten. En allemaal dezelfde kant op willen. Het is een vereniging van clubs die op een bepaalde manier denken, dat maakt het ook interessant, het zijn over het algemeen vrij bijzondere mensen die je daar tegenkomt. In ieder geval geen doorsnee mensen. Dat merk je als je met mensen praat van budgetclubs. Maar de bedoeling van VES is de hele look and feel optimaliseren.

In de jaren ’80 trainde ik in een zelfde soort club als deze. Daar ging het veel meer om de inhoudelijke kern, maar er zaten ook dingen in als kameraadschap, het was meer een clubsfeer. En dat willen we hiermee, en ook binnen de VES, terughalen. Het moet naast een trainingsomgeving ook duidelijk een sociale omgeving zijn, en een ontmoetingsplek zijn. Waar je er echt even uit bent, zonder dat het een soort vijfsterrenhotel gaat worden. Het mag wel leuk zijn. We willen een zekere vorm van ‘horen bij’ hebben. Persoonlijke aandacht, en dat betekent vaak ook betrokkenheid. En ook professionaliteit. Dit is niet iets wat voor een budgetclub op zou gaan. Dat kunnen ze niet, dat is een heel andere uitstraling. Maar je moet uitleggen wat je doet, en dat gaan we via de VES doen met allerlei media. We gaan daarom beginnen met een campagne die eigenlijk een uitleg is van wat de bedoeling is.

Het idee van de VES is dus veel meer de verdieping in te gaan en het hele idee van ‘we hebben een zaal met wat fitnessapparaten en zoek het maar uit’, dat wordt totaal losgelaten. We gaan echt met specialisten werken, onderling instructeurs, kennis en workouts uitwisselen. Hoe meer we dat gemeenschappelijk doen en hoe meer mensen daar aan meedenken, hoe sterker we staan. Je krijgt echt kruisbestuiving en een echt inhoudelijke invulling zoals die naar mijn mening altijd al geweest had moeten zijn. Een sportclub moet leuk zijn, maar kan ook een leeromgeving zijn. Het kan niet zo zijn dat je iemand een blaadje toewerpt en zegt: doe maar 12 herhalingen van alle oefeningen, dan ben je er wel. Dat kun je niet maken! Dat is echt niet hoe we zouden willen werken, en al helemaal niet als VES-clubs. Dat is waar we bij de VES erg in geloven: het moet echt terug naar lesgeven, naar de basis.”

Naar aanleiding van de inschrijving van het 100ste VES-lid werd besloten een aantal van die lid-clubs te portretteren, over hun eigen aanpak, de waarde van de VES en eventuele nieuwe trajecten. Daarom gingen we op bezoek bij Boris Sala in zijn club It’s All-in Sports in Alphen aan den Rijn.

Edities