- THP2

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr3 2014

“Eigenlijk is het verhaal vrij simpel”, legt Van der Veer uit. “Als je een kind test op aanleg voor obesitas, kun je eigenlijk net zo goed meteen meten welke sport het beste bij hem of haar past. Daar hoeven kinderen of de ouders ervan niets mee te doen, maar dat mag natuurlijk wel.”

Behalve uit deze ‘slimme sportkeuze’, valt er nog heel wat meer winst te boeken. Van der Veer: “De fysieke overeenkomsten tussen schaatsers en wielrenners zijn genoegzaam bekend. Maar is roeien bijvoorbeeld ook geen vergelijkbare sport? Nu is die tak van sport voorbehouden aan studenten, maar er zijn vast en zeker meer mensen die roeien een geweldige sport vinden. En die ook nog eens aanleg hebben.”

Voor Seneca is het verzamelen van data van eminent belang. “In principe gaat het bij ons altijd om onderzoek dat aansluit bij de markt. Seneca moet zijn eigen broek ophouden, want het kan natuurlijk niet zo zijn dat wij geld opmaken dat voor onderwijs bestemd is. In de praktijk wil dat zeggen dat wij gezondheidsmetingen verrichten bij bedrijven en overheidsinstellingen. Dat levert geld op.”

Bij deze ‘sportmetingen’ ligt dat verdienmodel ingewikkelder, geeft Van der Veer toe. “Maar ik bekijk het nuchter en volgens mij is daar geen speld tussen te krijgen; mensen die in beweging zijn en blijven, kosten de samenleving minder geld. Het voorkomen van diabetes op jonge leeftijd voorkomt dat je dertig, veertig jaar lang hoge gezondheidskosten hebt. Dus als kinderen enthousiast gemaakt kunnen worden om een bepaalde sport te gaan doen waarvoor ze aanleg hebben, vergroten we de kans dat ze gaan bewegen. Dat we dan ook talenten ontdekken is een prachtige bijvangst.”

InnosportNL heeft inmiddels laboratoria op ‘vaste plekken’. Zo is er een Heerenveen eentje die toegespitst is op schaatsen, Eindhoven heeft een zwemonderzoekscentrum in Den Bosch worden innovatieve ideeën voor turners getest.

InnosportNL en HAN SENECA gaan met name samenwerken in het Mobile Health and Performance Lab. De inmiddels beroemde truck van HAN SENECA staat binnenkort op plekken waar jonge mensen uit een specifieke sportrichting opduiken. Van der Veer: “Je moet bijvoorbeeld denken aan de RABO-fandagen, waar veel wielrenners op afkomen.”

Het mes snijdt aan meerdere kanten, stelt Van der Veer. “Bij de testen spelen studenten een belangrijke rol. Ze leren metingen te verrichten, en data op te slaan. En uiteindelijk zorgen al die verzamelde data ervoor dat er degelijk onderzoek verricht kan worden.”

Bobsleeën kan geen grote sport worden in een land zonder bergen (en zonder sneeuw). Maar met een beetje slimme aanvliegroute vallen er wél medailles te winnen bij de Olympische Spelen. Met die gedachte begon Innosport al voor de vorige OS van Vancouver aan een traject om Nederland in deze on-Hollandse sport uiteindelijk aan een medaille te helpen. Dat was nog bijna gelukt ook. Esmé Kamphuis en remmer Judith Vis werden vierde in Sotsji.

Innosport vormde een projectconsortium bestaande uit de bedrijven DSM, Eurotech/Viking Engineering en Modesi. De TU’s Delft, Twente en Eindhoven zorgden voor ondersteuning van TeamNL. Aldus werden er innovaties gerealiseerd aan onder andere materialen en onderdelen. Verder werden aerodynamica en stuurgedrag verbeterd, met een uiteindelijke vierde plaats als voorlopige topprestatie. Doordat de ideeën ook werden verkocht (aan Canada) kan het consortium toch een medaille tonen. Het Canadese team werd tweede en won dus zilver.

testen en meten I branche actueel

HAN SENECA

HAN SENECA is het expertisecentrum voor sport, arbeid en gezondheid van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Daarin werken onderzoekers en studenten van HAN Sport en Bewegen, waar het expertisecentrum een onderdeel van is, samen aan diverse projecten.

InnoSportNL

InnoSportNL is dé verbindende factor tussen sport, wetenschap en bedrijfsleven. InnoSportNL initieert, faciliteert en realiseert de ontwikkeling van innovatieve producten en diensten voor Nederlandse sporters. Deze innovaties stellen sporters in staat om duurzame vooruitgang, voorsprong en winst te boeken en om sportprestaties neer te zetten die olympische ambities waarmaken en Nederland vitaal maken.

body•LIFE 3I2014 I

Edities