- Meijers

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr3 2014

I body•LIFE 3I2014

Het belang van testen en meten in relatie tot een gezonde leefstijl

De kosten van de gezondheids-zorg worden in Nederland onbetaalbaar. Bovendien zet de huidige economische situatie ons systeem van een solidair zorgstelsel onder druk.

De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg speelt daar op in met haar uitgebracht advies aan de staatssecretaris van VWS. Het advies biedt de fitnessbranche – en met name de Fit!vak Preventiecentra als lokale kennisinstituten – grote kansen. De Raad adviseert immers om een gezonde leefstijl te gaan belonen. Een voorwaarde om in aanmerking te komen voor een korting op de zorgpremie kan zijn dat deelnemers bijvoorbeeld jaarlijks meedoen aan bewezen effectieve vormen van preventie of conditietest.

Om haar leden optimaal voor te bereiden op deze nieuwe kans, organiseerde Fit!vak in samenwerking met SENECA, het expertisecentrum voor Sport, Arbeid en Gezondheid van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen, onlangs een themadag die in het teken stond van testen en meten in relatie tot een gezonde leefstijl. Het doel van deze dag was om meer inhoudelijke kennis te krijgen van testen en meten, hoe dit succesvol in te zetten in het fitnesscentrum en bestaande kansen en mogelijkheden te herkennen. Daarnaast kregen de deelnemers praktijkgerichte handvatten hoe deze mogelijkheden te vertalen naar een succesvol businessmodel.

Kosten

De inleiding van deze dag was in handen van Patrick Rijnbeek van het NISB (Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen). Hij begon zijn presentatie met een dia waarop stond Meten, soms wil ik het helemaal niet weten. In het kort vertelde hij iets over de kosten overgewicht en obesitas die in Nederland 1,2 miljard euro per jaar bedragen aan medische zorg (2,2%) en 2 miljard per jaar aan gederfde arbeidsproductiviteit en kosten voor arbeidsongeschiktheid. “Dat zal alleen maar toenemen zoals beschreven is in het boek Diagnose 2025 diabetes dat gaat over de toekomst van de Nederlandse diabeteszorg. De kosten zullen volgens dit boek enorm stijgen door meer chronische ziekten, vergrijzing, technologie en ongezonde leefstijl.” De dilemma’s waar we voor staan zijn volgens Patrick solidariteit versus eigen verantwoordelijkheid, vergoeden van ziekte versus gezondheid. “Mogelijke oplossingen zijn zelftesten, kortingen op premie, sparen via gezonde leefstijl. Hoe dat gaat uitpakken is de vraag, want in 2015 worden veel zorgtaken overgeheveld naar de gemeentes om de zelfredzaamheid van de burger maximaal te stimuleren. Feit is dus wel dat de burger meer verantwoordelijk wordt voor zijn eigen gezondheid. Maar hoe dit aan te pakken?” Patrick liet een foto zien van twee jongens met overgewicht wat de complexiteit van de doelgroep aangeeft die weinig of geen ervaring heeft met bewegen. “De term ‘sporten’ schrikt zelfs al af. De nadruk bij deze doelgroep moet liggen op plezier, gezelligheid en veiligheid.” Daarnaast pleit Patrick voor doorverwijzing vanuit de zorg, kwaliteit en profilering van sport- en beweegaanbieders, wijkgerichte netwerken en inzet van een buurtsportcoach (of vergelijkbare functionaris). “NISB wil hier een actieve rol in spelen door het verzamelen van sport- en beweegaanbod, het verbeteren van de kwaliteit en het aanbod overzichtelijk maken in een database.” Kijk op www.effectiefactief.nl Tenslotte biedt de NISB eigenaren van fitnesscentra uitwisselingen met andere interventies tijdens een netwerklunch, een werksessie of 1-op-1 contact waarin men kennis opdoet en aan de slag gaat met een eigen interventie en tips en ideeën krijgt om dit verder toe te passen op uw interventie.

Bewegen met chronisch zieken

De volgende spreker, Sarah Detaille, ging in op leefstijlinterventies voor mensen met Diabetes Mellitus. “In 2013 was van ruim 834.100 Nederlanders bekend dat zij diabetes hebben (3,5-4% van de bevolking), waarvan bijna 90% type 2 diabetes. Met name bij type 2 diabetes spelen leefstijladviezen hier een belangrijke rol, zoals het verhogen van de lichamelijke activiteit, gezonde voeding, stoppen met roken en indien nodig gewichtsafname. Vooral in een vroeg stadium van diabetes is het aanpassen van de leefstijl belangrijk om overgewicht tegen te gaan. Bij cliënten met type 2 diabetes blijken voedings- en/of beweeginterventies op korte termijn de glucose controle (HbA1c) te verbeteren, evenals het niveau van een aantal biologische risicofactoren (met name gewicht). Maar er blijkt onvoldoende bewijs te zijn voor de effecten van multifactoriële leefstijlinterventies op de langere termijn (langer dan 24 maanden).” Sarah Detaille beveelt aan om multifactoriële leefstijlinterventies te ontwikkelen (combinatie van voeding, bewegen, stoppen met roken) waarbij ook rekening wordt gehouden met comorbiditeit (bijvoorbeeld diabetes en HVZ of COPD) en er een intensief contact is met de cliënt over een langere periode. “Daarbij meer aandacht besteden aan de belasting en belastbaarheid van de cliënt en plezier hebben ten aanzien van bewegen. Vooral bij deze leefstijlinterventies geldt: meten is weten.”

Sarah zette in haar presentatie een aantal inspanningstesten op een rij. “Veel gebruikt worden de Steep-RAMP Fietstest om de maximale inspanningscapaciteit van spieren te meten. Verder de ECG◊inspannings-ECG, de Astrandtest die gemodificeerde protocollen heeft, de 6 MWT (bij zeer slechte conditie) en de Shuttle Walktest (bij zeer slechte conditie) en een betrouwbare en valide test bij het herhaaldelijk meten van het submaximaal (functionele) inspanningsvermogen. Goed testen en meten is van cruciaal belang. Zeker bij mensen met chronische ziekten”, is de boodschap van Sarah.

Topsport versus consumenten

Het belang van testen en meten werd nog eens onderstreept door Vincent Bastiaans van HAN SENECA die wat vertelde over Topsport onderzoek versus consument. “SENECA is als onderdeel van het HAN Sport en Bewegen verbonden aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen: 120 professionals in vaste dienst, dagelijks ingezet bij diverse gezondheids-

en (top) sportprojecten, verdeeld over 5 kennisteams/ lectoraten: Talent indentification – talent development, Sportsnutrition, Health promotion & lifestyle, Health & performance Sportseconomics – sports management, SENECA is Sport Medisch Advies centrum en exploiteert o.a. het Mobile Health & Performance Lab en Topsport onderzoek (talentherkenning). Het doel van het laatste onderzoek is het in kaart brengen van de huidige top en toekomstige toppers.” Onder 7 sportbonden zijn interviews en enquêtes gehouden met als resultaat 87% van de bonden test fysiek met de nadruk op kracht (63%), UHV(68%), coördinatie (63%), explosiviteit (58%) en lenigheid (42%). 39% van de bonden test ook op mentaal, vooral op persoonlijkheid (74%) motivatie (68%), stress (74%), concentratie (79%), visualisatie (58%) en doelen stellen (53%). 85% van de bonden zou zowel mentaal als fysiek willen testen. “Duidelijk werd wel dat de bonden verschillende soorten testen gebruiken. Om een goed beeld te krijgen dienen de testen bij de verschillende bonden gestandaardiseerd te worden en afgenomen te worden door een organisatie met dezelfde testprotocollen. Daarnaast is het creëren van 1 database met sport specifieke gegevens van belang (voor bv. Transfer van sporters) (thp2 systeem) waarin alle data en vragenlijsten digitaal verzameld worden. En wat voor de topsport geldt, geldt ook voor het testen van consumenten. Ook daar dienen betrouwbare en gevalideerde testmethoden te worden ingezet.”

Hertest

Onder het genot van een broodje en een kop koffie werd het nut van testen en meten nog eens uitgebreid besproken tijdens de lunch. Na de lunch kregen we een rondleiding door het fitnesscentrum van HAN SENECA. Waar Ad Berbers (fitnesscoördinator) iets vertelde over de testmethoden die worden toegepast. “Normaal gesproken wordt tijdens de intake gebruik gemaakt van een standaardvragenlijst en worden de trainingsdoelstellingen doorgenomen. Daarbij doen we een aantal testen op de Technogym apparatuur om de belastbaarheid te bepalen en tevens mogelijke risicofactoren uit te sluiten. Op basis van de resultaten van de testgegevens uit de intake doen wij een voorstel voor een trainingsprogramma. Na twee tot drie maanden bestaat de mogelijkheid om een hertest te doen om te kijken of er voortgang is geboekt. We krijgen ook steeds meer mensen binnen via het VitalFitness Portaal die via dit Portaal een digitale vragenlijst hebben ingevuld en fysieke testen hebben gedaan bij het Sport Medisch Adviescentrum van HAN SENECA die voor het testen met het TPH² testmethode werkt of via een ander kanaal die ook met dit systeem werkt. Zie artikel over VitalFitness elders in dit blad. Als voordeel van dit systeem noemt Ad dat het een betrouwbare testmethode is en de klant middels een uitgebreide rapportage een goed overzicht krijgt hoe hij er lichamelijk voorstaat. Het is een prachtig instrument om interventies te kunnen bepalen en de bijbehorende trainingsprogramma’s te kunnen samenstellen.

Waar liggen de kansen?

Tot slot ging Geert van der Veer, directeur SENECA, in op de kansen voor fitnesscentra. “Uit het trendrapport Cijfers & Trends van de Rabobank blijkt dat persoonlijke begeleiding, aansluiting bij eerstelijnszorg, bedrijfsfitness en segmentatie en specialisatie de trends zijn. Het verloop bij de meeste fitnesscentra is hoog.” Er is volgens Geert nog steeds te weinig aandacht voor ledenbehoud, marketing en een duidelijke positionering. “Dalende lidmaatschapsprijzen maken dat Premium clubs meer waarde moeten creëren.” Kansen liggen er volgens Geert in retentiemaatregelen die kunnen leiden tot een hogere mate van klantbehoud. Stimulans van fitness door werkgevers en zorgverzekeraars met kortingen, upgrading abonnement, zorggroepen begeleiden vanuit eerstelijnszorg, losse verkoop gezondheidstesten / healthchecks (vanaf € 50,-) en geprotocolleerd werken. “Naast het belang van goede kwalitatieve programma’s kun je mensen ook blijven sturen op maatwerk trainingsprogramma’s aan de hand van de behoefte die fysiek is gemeten”, vindt Geert. “Elk kwartaal opnieuw. Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat je interne communicatiekanalen optimaal zijn en kwaliteit binnen de organisatie aanwezig is.”

Testen & Meten I branche actueel

body•LIFE 3I2014 I

branche actueel I Testen & Meten

Betrouwbare en werkbare gegevens

“VitalFitness versterkt de professionaliteit en de kwaliteit van de fitnessbranche.” Dit is de mening van Geert van der Veer, directeur HAN SENECA en THP², een bedrijf dat een management systeem heeft ontwikkeld waarin het hele proces van fitness tests en aanbevelingen voor activiteiten gezamenlijk automatisch gebundeld en systematisch verwerkt worden.

Testen

Al eerder werd voor de fysiotherapiepraktijken een dergelijk systeem onder de noemer Nederland Bewust Vitaal opgezet. Met VitalFitness richt men zich op de fitnessbranche die hiermee een methode krijgt om zich te onderscheiden en nieuwe doelgroepen aan te boren. Tenslotte biedt VitalFitness de mogelijkheid om samenwerkingsrelaties met andere zorgprofessionals te versterken. Het concept heeft een tweetal speerpunten: allereerst het testen en meten, monitoren en evalueren van de gezondheid van individuen. Dit gebeurt aan de hand van (digitale) vragenlijsten en fysieke testen. De vragenlijsten en de testen zijn betrouwbaar en valide. Getest wordt o.a. op BMI, Vetpercentage, Bloeddruk en Hartslag, Cholesterol, Glucose, Spirometrie, Knijpkracht en Sprongkracht. Alle test- en meetapparatuur werkt volledig geautomatiseerd. Doordat de testpersoon als invloedrijke variabele wordt meegenomen, zijn de testresultaten betrouwbaar en vergelijkbaar. De testen zijn gekoppeld aan de meest recente, nationale en internationale gezondheidsnormen. De klant ziet in één oogopslag waar verbetering mogelijk is aan de hand van het ‘stoplichtmodel’ (zie illustratie). De fitnessprofessional kan vervolgens een trainingsplan op maat opstellen, met als doel de individuele gezondheidsstatus te verbeteren.

Opleiding

Het tweede speerpunt is gericht op opleiden. Aan professionals die gaan werken met het test- en meetlaboratorium worden opleidingen aangeboden. In de eerste plaats om te leren werken met de apparatuur, maar ook om theorieën en modellen te leren kennen op basis waarvan programma’s worden samengesteld en waarmee voortgang- en bijstellingsbeslissingen kunnen worden genomen (evidence based werken).

Testapparatuur

De testapparatuur van TPH² waarmee gemeten wordt, bestaat uit verschillende configuraties variërend van een set van 7 tot 19 toestellen. Welke set geschikt is, hangt af van wat de ondernemer wil en het budget. Voor basismetingen is de set met 7 toestellen al in principe voldoende. Deze set kan geleast worden voor een vast bedrag per maand. Daarnaast betaalt de ondernemer een vast bedrag per maand voor de dataverwerking en rapportage. De fitnessondernemer kan de testruimte niet alleen inzetten voor zijn eigen leden, maar ook om extra omzetten te genereren door bedrijven en organisaties te benaderen. De investering kan snel worden terugverdiend. VitalFitness gaat graag met de ondernemer aan tafel om een persoonlijke kosten baten analyse te maken.

Voor meer informatie: www.vitalfitness.nl

testen en meten I branche actueel

InnosportNL en SENECA:

Samen op onderzoek

Wie een University of Applied Science wil zijn, moet zich bewijzen in toegepast onderzoek. Zo weet Geert van der Veer, directeur van HAN SENECA, het expertisecentrum voor sport, arbeid en gezondheid van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN). En dus is de samenwerking tussen InnosportNL en HAN SENECA geïntensiveerd. ‘Ons mobiele laboratorium zal vaker opduiken op plekken waar jonge sporters zich verzamelen.’

“Eigenlijk is het verhaal vrij simpel”, legt Van der Veer uit. “Als je een kind test op aanleg voor obesitas, kun je eigenlijk net zo goed meteen meten welke sport het beste bij hem of haar past. Daar hoeven kinderen of de ouders ervan niets mee te doen, maar dat mag natuurlijk wel.”

Behalve uit deze ‘slimme sportkeuze’, valt er nog heel wat meer winst te boeken. Van der Veer: “De fysieke overeenkomsten tussen schaatsers en wielrenners zijn genoegzaam bekend. Maar is roeien bijvoorbeeld ook geen vergelijkbare sport? Nu is die tak van sport voorbehouden aan studenten, maar er zijn vast en zeker meer mensen die roeien een geweldige sport vinden. En die ook nog eens aanleg hebben.”

Voor Seneca is het verzamelen van data van eminent belang. “In principe gaat het bij ons altijd om onderzoek dat aansluit bij de markt. Seneca moet zijn eigen broek ophouden, want het kan natuurlijk niet zo zijn dat wij geld opmaken dat voor onderwijs bestemd is. In de praktijk wil dat zeggen dat wij gezondheidsmetingen verrichten bij bedrijven en overheidsinstellingen. Dat levert geld op.”

Bij deze ‘sportmetingen’ ligt dat verdienmodel ingewikkelder, geeft Van der Veer toe. “Maar ik bekijk het nuchter en volgens mij is daar geen speld tussen te krijgen; mensen die in beweging zijn en blijven, kosten de samenleving minder geld. Het voorkomen van diabetes op jonge leeftijd voorkomt dat je dertig, veertig jaar lang hoge gezondheidskosten hebt. Dus als kinderen enthousiast gemaakt kunnen worden om een bepaalde sport te gaan doen waarvoor ze aanleg hebben, vergroten we de kans dat ze gaan bewegen. Dat we dan ook talenten ontdekken is een prachtige bijvangst.”

InnosportNL heeft inmiddels laboratoria op ‘vaste plekken’. Zo is er een Heerenveen eentje die toegespitst is op schaatsen, Eindhoven heeft een zwemonderzoekscentrum in Den Bosch worden innovatieve ideeën voor turners getest.

InnosportNL en HAN SENECA gaan met name samenwerken in het Mobile Health and Performance Lab. De inmiddels beroemde truck van HAN SENECA staat binnenkort op plekken waar jonge mensen uit een specifieke sportrichting opduiken. Van der Veer: “Je moet bijvoorbeeld denken aan de RABO-fandagen, waar veel wielrenners op afkomen.”

Het mes snijdt aan meerdere kanten, stelt Van der Veer. “Bij de testen spelen studenten een belangrijke rol. Ze leren metingen te verrichten, en data op te slaan. En uiteindelijk zorgen al die verzamelde data ervoor dat er degelijk onderzoek verricht kan worden.”

Bobsleeën kan geen grote sport worden in een land zonder bergen (en zonder sneeuw). Maar met een beetje slimme aanvliegroute vallen er wél medailles te winnen bij de Olympische Spelen. Met die gedachte begon Innosport al voor de vorige OS van Vancouver aan een traject om Nederland in deze on-Hollandse sport uiteindelijk aan een medaille te helpen. Dat was nog bijna gelukt ook. Esmé Kamphuis en remmer Judith Vis werden vierde in Sotsji.

Innosport vormde een projectconsortium bestaande uit de bedrijven DSM, Eurotech/Viking Engineering en Modesi. De TU’s Delft, Twente en Eindhoven zorgden voor ondersteuning van TeamNL. Aldus werden er innovaties gerealiseerd aan onder andere materialen en onderdelen. Verder werden aerodynamica en stuurgedrag verbeterd, met een uiteindelijke vierde plaats als voorlopige topprestatie. Doordat de ideeën ook werden verkocht (aan Canada) kan het consortium toch een medaille tonen. Het Canadese team werd tweede en won dus zilver.

HAN SENECA

HAN SENECA is het expertisecentrum voor sport, arbeid en gezondheid van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Daarin werken onderzoekers en studenten van HAN Sport en Bewegen, waar het expertisecentrum een onderdeel van is, samen aan diverse projecten.

InnoSportNL

InnoSportNL is dé verbindende factor tussen sport, wetenschap en bedrijfsleven. InnoSportNL initieert, faciliteert en realiseert de ontwikkeling van innovatieve producten en diensten voor Nederlandse sporters. Deze innovaties stellen sporters in staat om duurzame vooruitgang, voorsprong en winst te boeken en om sportprestaties neer te zetten die olympische ambities waarmaken en Nederland vitaal maken.

See what you’re made of…

Het menselijk lichaam bestaat uit onder andere water, eiwit, vet en botten. In een normale situatie zijn deze goed in evenwicht en of dit ook bij u of uw cliënten het geval is, kunt u achterhalen door middel van de InBody-meting.

Uw lichaamssamenstelling kunt u exact bepalen zodat u onder andere inzicht krijgt in zaken als gewicht, spieropbouw en vochtverdeling. Dit is onontbeerlijk in het geven van een perfect bewegings- en voedingsadvies.

De InBody 230 bepaalt de samenstelling van het lichaam door middel van bio-impedantiemetingen. Via acht contactelektrodes wordt het gehele lichaam met twee frequenties snel geanalyseerd. De InBody 230 meet de lichaamssamenstelling ongeacht leeftijd of geslacht, in tegenstelling tot andere meetapparatuur. Bovendien geeft de meting met de InBody 230, dit in tegenstelling tot vele andere apparaten, de balans aan tussen boven- en onderlichaam en links en rechts op een prachtige A4 resultaatsheet.

Maak uw cliënten enthousiast door het concreet maken van de resultaten van hun inspanningen en bied hen een InBody meting aan.

Wij leveren een compleet systeem aan, inclusief software, printer en instructie.

Maak een afspraak voor uitleg, uitgebreid advies of demo op 046-4496100 of door mail naar info@meijers.com.

Beweging in een bewogen markt

U kunt zich nu onderscheiden! De markt stort zich massaal op het meten van uw activiteiten en lichaamsfuncties. We verzamelen een hoop gegevens, maar hoe betrouwbaar is de meting en wat doe je er mee? Mobeefit biedt u de oplossing om 100% betrouwbaar te meten en er vervolgens ook écht iets mee te doen.

Het menselijk lichaam bestaat uit onder andere water, eiwit, vet en botten. In een normale situatie zijn deze goed in evenwicht en of dit ook bij u of uw cliënten het geval is, kunt u achterhalen door middel van de InBody-meting.

Uw lichaamssamenstelling kunt u exact bepalen zodat u onder andere inzicht krijgt in zaken als gewicht, spieropbouw en vochtverdeling. Dit is onontbeerlijk in het geven van een perfect bewegings- en voedingsadvies.

De InBody 230 bepaalt de samenstelling van het lichaam door middel van bio-impedantiemetingen. Via acht contactelektrodes wordt het gehele lichaam met twee frequenties snel geanalyseerd. De InBody 230 meet de lichaamssamenstelling ongeacht leeftijd of geslacht, in tegenstelling tot andere meetapparatuur. Bovendien geeft de meting met de InBody 230, dit in tegenstelling tot vele andere apparaten, de balans aan tussen boven- en onderlichaam en links en rechts op een prachtige A4 resultaatsheet.

Maak uw cliënten enthousiast door het concreet maken van de resultaten van hun inspanningen en bied hen een InBody meting aan.

Wij leveren een compleet systeem aan, inclusief software, printer en instructie.

Maak een afspraak voor uitleg, uitgebreid advies of demo op 046-4496100 of door mail naar info@meijers.com.

De MFT S3 check Ieder mens heeft een individuele coördinatiewaarde

De wetenschappelijk erkende S3 check bepaalt nauwkeurig de persoonlijke S3 waarde door de analyse van de 3 S-en; Stabiliteit, Symmetrie en Sensomotoriek.

Waardevolle informatie – De S3 score

Normwaarden, verkregen uit meer dan 10.000 testpersonen in de leeftijd van 7-80 jaar, m/v, door metingen met de S3 check, maken het vergelijk van meetresultaten mogelijk op het gebied van objectief meten van Stabiliteit, Symmetrie en Sensomotoriek.

Stabiliteits-index

De S3 stabiliteitsindex beoordeelt de lichaamsstabiliteit tijdens het staan op een instabiele ondergrond met inachtneming van de lichaamssymmetrie en de sensomotorische regelmogelijkheden.

Sensomotoriek-index

De Sensomotoriek-index geeft informatie over de sensomotorische regelmogelijkheden (opvangreactie) tijdens de evenwichtsoefening.

Symmetrie

De S3 Check waardeert bewegingsafwijkingen van de symmetrieas bij rechts/links- en van de frontaal-as bij voor/achter meting.

De MFT S3 check is via een USB verbinding met een PC of Notebook verbonden. De meetsoftware biedt de mogelijkheid om metingen vast te leggen, te analyseren, af te drukken en de resultaten in een databank op te slaan. Op deze manier kan de ontwikkeling van de individuele meetparameters gevolgd en gedocumenteerd worden. Bovendien bestaat de mogelijkheid om op grond van de testresultaten automatisch een trainingsprogramma te laten samenstellen met de verschillende MFT discs.

De S3 waarde is net zo belangrijk als Hartfrequentie en Bloeddruk.

De lichaamsstabiliteit is de basisvoorwaarde voor een goede coördinatie en voor de actieve controle van houding en beweging. De S3 geeft weer hoe goed uw Body Teamwork is, de hartfrequentie geeft informatie over uw conditie en de maximaalkracht is een indicatie hoe sterk u bent!

Ligt de waarde vast, ligt ook de training vast

Na de vaststelling van de S3 waarde volgt automatisch een persoonlijk individueel trainingsadvies.

Hoe beter de score des te moeilijker de oefeningen op de onderstaande MFT discs.

Iedere MFT Disc staat voor een doel, de modulaire opbouw van de discs maakt het mogelijk, de bewegingsassen geïsoleerd of gecombineerd te trainen.

Toepassingsgebieden

De S3 Check is als gestandaardiseerde betrouwbare test in te zetten voor de vroegtijdige opsporing van mogelijke tekorten aan het bewegingsapparaat door Fysiotherapeuten, Personal trainers, en door onderscheidende fitness centra tijdens bijvoorbeeld de fitness intake.

MFT producten zijn te verkrijgen via de officiële MFT webshop http://shop.groupsforbalance.nl

Wilt u liever een demonstratie van de MFT S3 check

of de MFT discs zelf uitproberen?

Neem contact met ons op.

www.groupsforbalance.nl

Tel. 071-8897041 / Mob. 06-44149119

Wielrenners kunnen nu ook bootcampen

Vanaf vandaag kunnen wielrenners in verschillende Nederlandse steden zich inschrijven voor een wielerbootcamp. Onder begeleiding van een professionele trainer wordt in 60 minuten een total body workout gegeven die bestaat uit wielrennen en core stability training. Met de wielerbootcamps biedt SpurtBOM de enthousiaste wielrenner de kans wekelijks trainingen te volgen die hen in één uur op sportief gebied verder helpen, en bijdragen aan de veiligheid en het plezier op de weg.

Maximale inzet, minimale tijd

SpurtBOM is een initiatief van vier enthousiaste wielrenners uit Den Haag die op zoek waren naar een manier om op de racefiets in een korte tijd, alles uit hun wielrentraining te halen, zonder direct lid te moeten worden van een vereniging. In samenwerking met wielerprofessionals en bewegingswetenschappers hebben zij een concept bedacht waarmee in 60 minuten, onder begeleiding van een professionele trainer, een total body workout wordt gegeven bestaande uit wielrennen en core stability training, oftewel maximale prestatie in minimale tijd.

De wielerbootcamp bestaat altijd uit drie blokken. Elke training begint met een warming-up van 5 tot 10 minuten, waarin onder andere core stability oefeningen zijn opgenomen, zoals squats, tricep dips en oefeningen met de fiets als gewicht. De wielrentraining bestaat uit een mix van kracht-, tempo-, interval- en sprinttraining. Elke training wordt afgesloten met een cooling down. Tussentijds stopt de trainer om uitleg en tips te geven.

Iedereen in het bezit van een wielrenfiets, fietshelm en fietsschoenen kan zich via www.spurtbom.com inschrijven voor wielerbootcamps in de omgeving van Amsterdam, Den Haag, Gouda en Utrecht. De komende maanden zal SpurtBOM ook in de rest van Nederland worden uitgerold.

Een wielerbootcamp kost 12,50 euro. Een proefles wordt voor de helft van de prijs aangeboden. Daarnaast biedt SpurtBOM 5- en 10-rittenkaarten aan.

Keiser heeft de lat weer hoger gelegd

Keiser Corporation, wereldleider op het gebied van indoor cycling bikes, heeft de lat weer hoger gelegd. Het bedrijf dat het magnetische weerstandssysteem heeft geïntroduceerd, de eerste bike met personal display op de markt bracht en die het fenomeen trainen met power (kracht x snelheid) tot standaard binnen de branche maakte, komt nu op de markt met de meest geavanceerde techniek: Keiser M3i met Bluetooth wireless display.

Met de nieuwe Keiser Bluetooth wireless display kan de informatie worden gedeeld met een smartphone, tablet of pc. Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze baanbrekende technologie heeft Keiser een nieuw projectiesysteem ontwikkeld: de Keiser GX. In tegenstelling tot andere systemen die verbinding maken met een door de gebruiker gedragen unit, maakt de Keiser GX gebruik van de draadloze Bluetooth technologie om de gegevens te verkrijgen en de projecteren.

De Keiser M3i valt op door het kleurgebruik: zwart is de nieuwe standaard, aantrekkelijke rode accenten vallen direct op. Van de M3 zijn wereldwijd inmiddels zo’n 150.000 exemplaren verkocht, waarmee dit de best verkopende indoor cycling bike ter wereld is. Met de toevoeging van de Bluetooth-technologie legt Keiser de lat weer een stukje hoger.

Meer informatie: www.keisereurope.com

Reebok & Les Mills organiseren groots fitness event in Ziggo Dome: ONE

Op zaterdag 7 juni 2014 organiseert Les Mills samen met Reebok in Ziggo Dome te Amsterdam het gaafste fitness event dat ooit in Europa heeft plaatsgevonden: ONE! Overdag volgen instructeurs en andere sportfanaten te gekke workouts, waaronder BODYPUMP, RPM en SH’BAM, gepresenteerd door de beste trainers ter wereld. ’s Avonds genieten deelnemers tijdens de ‘Colors of ONE’ party van de sound van populaire DJ’s, waaronder Shermanology.

Wat kun je verwachten van dit unieke event?

• Uniek dagprogramma met spectaculaire workouts & special acts

• Acht Les Mills choreografen en andere (inter)nationale top trainers

• Unieke locatie met het beste licht & geluid van Europa: Ziggo Dome

• Mega Reebok clothing store aanwezig op ONE

• Day-ticket is inclusief ticket voor het feest van 22.00 – 7.00 uur

Schrijf je in voor ONE via www.thisisone.nl. It will be ONE to remember… See you there!

Beat&Burn: uniek sportfestival van het Diabetes Fonds

Op 24 mei organiseert het Diabetes Fonds voor het eerst een grootschalig sportfestival: Beat&Burn. Rond het historische Slot Loevestein gaat het maar om 1 ding: verbrand met je team al sportend zoveel mogelijk calorieën. De opbrengst gaat naar wetenschappelijk onderzoek naar de genezing en behandeling van diabetes.

 

Deelnemers schrijven zich in met een team van maximaal 500 kilogram. Tijdens Beat&Burn moeten ze in 1 middag gezamenlijk minimaal 10.000 kilocalorieën verbranden door te kiezen uit bootcamp, hardlopen, spinnen, wandelen, crosstrainen en andere sporten. Het wordt een bruisend festival met sportieve hoogtepunten waarin teamspirit centraal staat, omgeven door swingende muziek. Als klap op de vuurpijl gaan ’s avonds alle verbrande calorieën symbolisch de lucht in. Naast sporters zijn ook fans, vrienden en familie van harte welkom om de geleverde prestaties te komen vieren.

Inschrijven is vanaf deze week mogelijk op www.beatandburn.nl

nieuws I branche actueel

Basic Fitness Instructor

Start 28 juni, Den Haag

Dance Instructor

Start 8 juni, Den Haag

The Gladiator Workouts

21 juni, Den Haag

The Gladiator Workouts Kids

4 mei, Den Haag

The Gladiator Workouts Update

2 mei, Den Haag

Meer informatie:

www.trainthetrainers.nl

Opleiding XCORE®

2-daagse Basis opleiding XCORE® certified instructor - 6 en 13 juni 2014 in Zoetermeer 

(11.30-17.30).

Het XCORE® groepsfitness licentieprogramma verstevigt niet alleen je core; buikspieren en onderrug maar verbetert bovendien ook de conditie en geeft een optimale verbranding van calorieën. Bij deze les maak je gebruik van de  XCO-Trainer®; check www.xco.nl.

Opleiding BRN®

2-daagse Basis opleiding BRN® certified instructor

21 en 28 juni 2014 in Zoetermeer (12.30-18.00).

Het BRN®licentieprogramma is een toegankelijke, effectieve en motiverende "shape" les. Bovendien verbrand je 33% meer Kcal door het gebruik van de XCO® set, dan wanneer je zonder deze set zou trainen ; check

www.BRNworkouts.nl

Opleiding XCO Outdoor®

Zaterdag 3 mei  in Voorburg (9.30-17.00).

Deze cursusdag is een combinatie van theorie en praktijk. Bovendien ontvang je een handout DVD en certificaat. Als XCO Outdoor instructeur ben je na de opleiding in staat  basiscursussen te verzorgen en loopsessies uit te voeren en te begeleiden. www.xco.nl

FIT!VAK FITNESSTRAINER-A (EREPS level 3) - 3 dagen

Vrijdag 23 mei, Tilburg, Veldhoven

Zaterdag 24 mei, Nieuwegein, Zwolle

FIT!VAK FITNESSTRAINER-A (EREPS level 3) – ZOMER SPOED opleiding

Maandag 28 juli, Nieuwegein, 9 dagen

Maandag 4 augustus, Nieuwegein, 6 dagen

Woensdag 6 augustus, Nieuwegein, 3dagen

PARAMEDISCH FITNESSTRAINER

Zaterdag 10 mei, Nieuwegein, module nek/schouder

FIT!VAK BEWEGINGSDESKUNDIGE (PRE)DIABETES & OBESITAS

Zondag 15 juni, Nieuwegein

BEWEGINGSDESKUNDIGE SENIORENSPORT

Donderdag 12 juni, Breda

MEDIC FIRST AID (EHBO) OPLEIDING

Zaterdag 17 mei, Nieuwegein

MEDIC FIRST AID (EHBO) RETRAINING

Zondag 11 mei, Nieuwegein

NIEUW! VITAALCOACH TRAJECT

Mail naar info@opleidingen2000.nl voor een persoonlijk Vitaalcoach opleidingstraject.

NIEUW! FUNCTIONAL TRAINER, core power training

Vrijdag 6 juni, Nieuwegein

Meer informatie: www.opleidingen200.nl

Opleidingen en trainingen

Ook in de komende periode starten er weer veel opleidingen. En dat is wel een bewijs dat de branche volop in beweging is - de goede kant op. Want des te meer trainers en begeleiders (aanvullende) cursussen en opleidingen volgen, des te hoger het algemene niveau van de sector. Kies de opleiding die bij u of uw personeel past, en doe er uw voordeel mee. Een beter opgeleide begeleider is immers een duidelijke meerwaarde voor elke klant!

Opleidingen I producten en concepten

JUST BOUNCE

De datum voor de 3 daagse JustBounce®

opleiding: Zaterdag 17 mei, zondag 18 mei en zaterdag 31 mei

Locatie bellicon nederland Zandvoort

Voor meer informatie: I: www.justbounce.eu E: info@justbounce.eu T: 023-5731835

Fit!vak Personal Trainer

Zaterdag 24 mei, Zwolle, Zaterdag 14 juni, Den Haag

Tijdens deze 2-daagse Fit!vak cursus leer je wat het vak van Personal Trainer inhoudt en hoe jij het onderscheid maakt. Belangrijke vragen zijn: Hoe kom ik aan klanten? Hoe zet ik mijn kwaliteit optimaal in? Hoe verdien ik een goed belegde boterham?

Bootcamp trainer

Zondag 11 mei, Amersfoort, Zaterdag 24 mei, Zwolle

Deze 2-daagse cursus is geschikt voor trainers die graag gerichte en gevarieerde buitentrainingen willen verzorgen aan groepen of individuen. Je leert uitdagende en veelzijdige trainingen aan te bieden voor zowel de absolute beginner als de gevorderde sporter. De cursus kan worden afgesloten met een branche-erkend examen Bootcamp Trainer.

Functional Trainer

Zaterdag 14 juni, Tilburg

Deze 2-daagse cursus richt zich in het bijzonder op Personal Trainers die met hun klanten op een leuke en effectieve manier aan de slag willen met vrije materialen zoals de TRX, Kettlebell en Bosu-bal. Daarnaast wordt er uitgebreid stilgestaan bij de meerwaarde van functionele trainingsvormen.

Sport en Voeding

Zaterdag 17 mei, Amersfoort

Deze 4-daagse cursus is geschikt voor iedereen die meer kennis en praktische handvatten wil hebben om te komen tot een gericht voedingsplan. De cursus is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke onderzoeken en richt zich op diverse doelgroepen zoals mensen met overgewicht, sporters en diabetespatiënten.

Fit!vak Fitnesstrainer B

Zondag 18 mei, Amersfoort

Deze erkende Fit!vak opleiding is geschikt voor ervaren trainers die graag met een Europees erkend diploma EREPS 4 aan de slag willen als Personal Trainer of zich verder willen verdiepen als trainer.

Workshop Zwanger en Fit

Zaterdag 21 juni, Zwolle

Deze workshop richt zich op (toekomstige) Trainers die zwangere dames optimaal willen gaan begeleiden om zowel tijdens als na de zwangerschap optimaal fit te worden/blijven.

Pakket Personal Trainer Basis+ (Nieuw!)

Diverse locaties, diverse startdata april en mei

Dit pakket vormt de basis voor elke Personal Trainer die graag met een Europees erkend diploma (EREPS 3+4) aan de slag wil met specifieke doelgroepen (gevorderde sporters, topsporters en mensen met specifieke klachten en/of wensen).

Pakket Personal Trainer Basis (Nieuw!)

Diverse locaties, diverse startdata april en mei

Dit pakket met o.a. de erkende Fit!vak opleidingen Fitnesstrainer A en Personal Trainer zorgt voor het fundament om aan de slag te gaan als Personal Trainer.

Pakket Personal Trainer Pro (Nieuw!)

Diverse locaties, diverse startdata april en mei

Dit pakket is geschikt voor de ambitieuze Personal Trainer die naast het begeleiden van specifieke doelgroepen ook graag een deskundige voedingsbegeleiding wil kunnen bieden aan zijn of haar klanten. Dit zeer complete pakket met diverse Europees erkende Fit!vak opleidingen (EREPS 3+4) biedt bovendien uitstekende mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

www.start2move.nl

NASM Personal Training verkorte

opleiding

In deze vierdaagse praktische Personal Training opleiding worden alle trainingsvormen van het OPT model doorgenomen. Deze opleiding is bedoeld voor fitness professionals die in het bezit zijn van een Fitnesstrainer B diploma of een gerelateerde fitness of Personal Training opleiding hebben afgerond op niveau 4 (of gelijkwaardig) of fysiotherapeuten. Informatie of inschrijven; info@efaa.nl, www.efaa.nl of 0405-533229

Specialisaties voor trainers en

personal trainers

NIEUW: Voedingsspecialist/Gewichtsconsulent opleiding voor Personal Trainers

Specialiseer je op het gebied van voeding met deze erkende opleiding Voedingsspecialist/gewichtsconsulent. Na het behalen van dit diploma kan je aansluiten bij de BGN (Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland). Diverse zorgverzekeraars vergoeden de kosten van de consulten die gegeven worden door een BGN geregistreerde gewichtsconsulent. Informatie of inschrijven; info@efaa.nl, www.efaa.nl of 0405-533229

FitCoach leefstijladviseur

Fitness begeleiding wordt actieve leefstijl begeleiding met de FitCoach beweegmonitor en het leefstijladviseur coach programma. Een must voor alle trainers en sportcentra die leden willen begeleiden naar duurzaam bewegen. Informatie of inschrijven; info@efaa.nl, www.efaa.nl of 0405-533229

Outdoor training: Loop Academie

Vanuit de Hardloop Academie (centraal in het land) presenteerd EFAA vanaf maart 2014 de volgende modulen:

• Running Instructor opleiding

• Persoonlijke hardloopschema’s module A

• Persoonlijke hardloopschema’s module B

• Hardlopen en Techniek

• Oefenvormen voor alle loopniveaus

• Trainen en hartslag

Dit complete aanbod van hardloopopleidingen is ondergebracht binnen de Hardloop Academie. Na het volgen van deze opleidingen mag je jezelf een hardloopspecialist noemen! Informatie of inschrijven; info@efaa.nl, www.efaa.nl of 0405-533229

Excellente Service in Fitness

Wat is het verschil tussen goede service en excellente service? Ontdek dit samen met uw team in het nieuwe Excellente Service programma van Grow in Excellence i.s.m. EFAA. Dit 3 maanden programma omvat een management training, een team training, een management e-learning en 2 team e-learning programma, om het gehele team te betrekken. Maak uw sportcentrum sterker en aantrekkelijker en blijf de concurrentie voor. Informatie: http://www.efaa.nl/web/management/excellente_service_in_de_fitness#info

Meer informatie;

EFAA - T 0495-533229

E info@efaa.nl

W www.efaa.nl

producten en concepten I Opleidingen

Hoe het begon

Mijn avontuur begon in 2006. Destijds werkte ik nog fulltime als fitness- en groepsfitnessinstructrice. Mijn fascinatie voor motivatie was groot. Waarom lukt het maar zo weinig mensen gemotiveerd te blijven? Ik wilde antwoord geven op deze vraag en ging op onderzoek uit, wat veelal bestond uit interviewen.

Kennis = Resultaat = Motivatie

Op basis van mijn bevindingen ontwikkelde ik een programma, speciaal voor sportclubs. Bij sportclub Indoor Action in Arnhem kreeg ik in 2007 de kans mijn programma te testen. Ik noemde het de Sixpack Challenge en de methodiek gaf ik de naam: de K=R=M methode. Kennis= Resultaat=Motivatie. Het programma neemt de deelnemers van dag tot dag mee, gedurende zes weken. Voor de club interessant, want het programma creëert ontzettend veel contactmomenten (retentie), samenhorigheid en stimulans om aan groepslessen deel te nemen.

Het was één groot succes! Op basis van deze ervaringen schreef ik het boek Fitnessbijbel voor vrouwen. (Om daarna een boek voor mannen te maken.)

Nu, ruim zes jaar verder hebben er duizenden mensen het programma gevolgd. Bij sportclub Indoor Action (drie edities), landelijk met het tijdschrift Santé (twee edities) en zelfs in het bedrijfsleven.

Tegenslagen

Nu klinkt dit als een groot succesverhaal. Geloof me, ik heb flink wat tegenslagen gehad. In 2012 kwam de eerste versie van Fitnessbijbel voor vrouwen uit. Ik was zeer ontevreden over het eindresultaat en de samenwerking met de uitgeverij. Dit moest anders. Gelukkig leerde ik Pim Christiaans (uitgever van o.a. de Hormoonfactor) kennen. Hij geloofde in mijn methodiek en in Fitnessbijbel. Contractueel moest ik nog anderhalf jaar uitzitten. Hoe vreselijk ik dat ook vond, het gaf mij de kans om het boek opnieuw te schrijven en alle bevindingen van de afgelopen twee jaar te verwerken. Het is gelukt, de nieuwe Fitnessbijbel voor vrouwen is een feit én een succes!

Fitter Nederland

Met mijn bedrijf Fitter Nederland produceer ik tegenwoordig –samen met een fantastisch team – programma’s, opleidingen en producten voor sportclubs, consumenten en het bedrijfsleven.

Het is een feit dat hard werken en een volhardende mentaliteit je dromen doen uitkomen. Ik voel me vooral bevoorrecht dat mijn avontuur mij alle lessen heeft geleerd die nodig waren om te staan waar ik nu sta.

Met mijn column in body LIFE hoop ik mijn kennis met je te delen. Je nieuwe input geven en te motiveren dat je te allen tijde moet geloven in je eigen product, visie en bedrijf.

Heb jij een vraagstuk waar je graag antwoord op wil? Reactie geven op dit artikel? Stuur een e-mail naar marije@fitternederland.nl.

Column marije de vries I producten en concepten

Marije de Vries (1981) onderneemt en werkt als trainer en coach binnen de fitnessbranche en het bedrijfsleven. Met een door haar ontwikkeld veranderingsprogramma helpt zij ieder jaar duizenden mannen, vrouwen en werknemers met de overstap naar een ideale lifestyle. Kijk op www.fitternederland.nl voor meer informatie.

body•LIFE 3I2014 I

Zumba® lanceert op FIBO Zumba® Step

“Zumba® Step is afgelopen november geïntroduceerd in Amerika”, vertelt Beto. “En in januari in Duitsland bij Fitness First. Zumba® Step is gebaseerd op het wereldwijd bekende step-programma. Een programma waar in de afgelopen 20 jaren qua choreografie weinig aan is veranderd. Onze eerste gedachte was dat er meer met het step-programma te doen valt. Vandaar dat we Zumba® Step hebben ontwikkeld, met veel elementen uit de andere Zumba® programma’s zodat het een total body workout is geworden – in combinatie met natuurlijk veel fun.” Het bijzondere aan Zumba® Step noemt Beto dat leden in een club met dit programma een groter effect bereiken dat met het originele Step-programma. Met een mix uit 30 procent fitness oefeningen, 40 procent danselementen en 30 procent Step Aerobic bewegingen wordt vooral de buik-benen-billen optimaal getraind. De eenvoudig te leren workout dient deelnemers aan de Zumba® Step les aan te moedigen met hun eigen lichaamsgewicht te trainen tegen de zwaartekracht. Naast een uitdagende interval training, bevordert Zumba® Step de spieropbouw met name de dieper liggende spieren en tegelijkertijd de balans en coördinatie. Met Zumba® Step kun je volgens Beto nog meer calorieën verbranden dan met het traditionele programma. Zumba® biedt voor de Zumba® Step lessen een eigen ontworpen ronde stepboard aan dat verkocht wordt via de webshop van Zumba®. Daarnaast kunnen fitnesscentra ook de lessen volgen op de bestaande stepboard van o.a. Reebok. Zumba® Step is nu geïntroduceerd in Duitsland. Binnenkort volgt de rest van Europa. “We willen de introductie in Europa in fasen doen. Eerst moeten namelijk de instructeurs getraind worden. Daarbij moet het marketingmateriaal voor Zumba® Step nog verder ontwikkeld worden, evenals de bijbehorende muziek die door een speciaal bedrijf voor ons wordt gearrangeerd.”

Zumba® Circuit

Naast de introductie van Zumba® Step, was er ook veel belangstelling voor Zumba® Circuit dat Zumba® begin vorig jaar heeft geïntroduceerd. Een programma dat volgens Beto goed aanslaat en meer dan een alternatief is voor traditionele cardiotraining op apparaten dat door steeds meer mensen saai wordt gevonden. “Met Zumba® Circuit bieden we een dynamisch cardioprogramma aan, bestaande uit een mix van andere Zumba® programma’s met Latijns-Amerikaanse muziek en krachtoefeningen op vaste tijden. Het is in principe een workout van 30 minuten, maar nu al blijkt uit de praktijk dat er lessen gegeven worden van 45 minuten vanwege het enthousiasme van de deelnemers. Zumba® Circuit creëert dezelfde sfeer als alle andere Zumba® programma’s. Het is leuk, uitdagend en effectief en houdt op deze manier de deelnemers aan Zumba® Circuit betrokken.”

Het succes van Zumba® deelt Beto graag met alle instructeurs wereldwijd. “Zij zijn het die met hun kennis en enthousiasme mensen verleiden om deel te nemen aan Zumba®.” Om de kennis op peil te houden, heeft Zumba® ZIN (Zumba® Instructor Network) opgericht. Iedereen die door de Zumba® Academy een licentie heeft, kan toetreden tot ZIN, een systeem met carrièremogelijkheden waarmee de instructeurs het maximale uit hun potentieel kunnen halen. Zumba® biedt met ZIN ook verdere scholing aan. Beto: “De komende tijd gaan we meer het accent leggen op de Zumba® Academy en willen we meer diepgang creëren in onze trainingsprogramma’s. Het is belangrijk dat onze instructeurs professioneel te werk gaan zodat ze succesvoller kunnen opereren. Daarnaast geven we ze hulpmiddelen zoals een eigen profiel op de Zumba® website waar miljoenen bezoekers kunnen zien wie waar welke Zumba® lessen geeft.” Verder stelt Zumba® maandelijks de instructeurs muziek en choreografieën ter beschikking evenals persoonlijke marketing materialen om promotie mee te kunnen maken. “Als Zumba® proberen we steeds nieuwe tools te verzinnen, want van belang is dat onze instructeurs over goede materialen beschikken, en onze ambitie is om dit proces continu te verbeteren”, aldus Beto. “Ondanks de toenemende concurrentie van dansgroepprogramma’s op muziek, groeit Zumba® nog steeds. Vorig jaar was Zumba® vertegenwoordigd in 185 landen en we zitten momenteel op 205 landen wereldwijd. In landen als Noord-Korea, Pakistan en Koeweit komen we niet aan de bak omdat we een Amerikaans bedrijf zijn.” Beto vindt dat niet erg: “Er zijn nog genoeg landen waar Zumba® nog marktaandeel kan veroveren.” Op de vraag of er nog nieuwe programma’s komen, antwoordt Beto dat het huidige aantal van 10 programma’s voorlopig genoeg is. “We willen de markt ook niet overvoeren en we focussen ons momenteel om de huidige programma’s nog beter te promoten in de markt. Op zich heb ik nog genoeg ideeën en het is zeker niet denkbeeldig dat er over enkele jaren weer nieuwe programma’s bijkomen. Maar dat is nog toekomstmuziek.”

Bekijk hier het interview met Beto Perez over Zumba Step:

http://mvmm.nl/p/zumba

Op de Zumba® stand op de FIBO swingde het als vanouds. Instructeurs uit de hele wereld waar naar Köln gekomen om de nieuwste kledingcollectie te bewonderen en de introductie bij te wonen van Zumba® Step. Dit programma is de nieuwste loot aan de stam van Zumba®, dat inmiddels 10 programma’s telt. De redactie van body LIFE sprak met Beto Perez, oprichter en bedenker van alle Zumba® programma’s.

zumba Step I producten en concepten

MFT rug concept

Coördinatie is de onderscheidende factor voor gezonde gewrichten en een gezonde rug – om pijn te vermijden en om plezier aan bewegen te verhogen.

Het in Oostenrijk ontworpen MFT Rug Concept is in te zetten tijdens circuit-, kleine groeps- en personal-training. Het concept bestaat uit 5 Magic sits en 5 Fit Discs incl. 2 Workout Dvd’s met daarop tal van oefeningen.

Door middel van coördinatie training met de MFT Rug Set worden zelfs de zwakste spieren versterkt en dat terwijl de wervelkolom wordt ontzien en de houding verbeterd. Met het unieke gepatenteerde 2-kamersysteem van de MFT Magic Sit is doormiddel van het ventiel de intensiteit van de training regelbaar en de MFT Fit Disc staat garant voor een optimale trainingsprikkel!

Groups for Balance is het officiële MFT verkooppunt van Nederland en België

Meer informatie op onze website www.groupsforbalance.nl

Afvallen of een PR verbeteren?

Nooit eerder kon een sporter zo eenvoudig doelgericht te werk gaan. Wahoo Fitness introduceert twee unieke hartslagmeters voor de fitness branche: de TICKR en de TICKR Run. Tijdens het sporten worden hartslag en caloriegegevens realtime op een smartphone, GPS-horloge of tablet weergegeven. In combinatie met de gratis Wahoo Fitness-app voor iOS of Android is hartslagtraining nog nooit zo eenvoudig geweest: een sporter meet eenmalig zijn Burn- en Burst-waarden op basis van twee simpele tests, kiest een doel (Burn voor vetverbranding of Burst voor hoge-intensiteitstraining) en de training kan starten. Het Burn & Burst-programma bestaat uit twee verschillende trainingsschema’s die ieder acht weken duren en geschikt zijn voor allerlei soorten cardiotraining. De TICKR hartslagmeters zijn waterproof en werken met alle bekende sportapps. De TICKR Run beschikt over Wahoo Running Smoothness™, dat de wijze van hardlopen analyseert en een loopbandmodus, die de snelheid en afgelegde afstand meet tijdens een training op een loopband.

Uw leden ook doelgericht laten trainen? Neem voor meer informatie contact op met: sales@2moso.com

Vaarwel zware work-out, hallo Essentrics

Vergeet urenlang afzien, zware gewichten en intense spierpijn. Essentrics is een dynamische full body work-out uit Canada die goed doet én goed voelt, zonder urenlange intensieve training, gewichten en moeilijke pasjes. Essentrics is gebaseerd op vloeiende stretches en krachttraining voor het hele lichaam. Doordat de spieren tegelijkertijd worden verlengd en versterkt, krijgt je lichaam de slanke vorm en mooie houding die je ook bij klassieke dansers ziet. De techniek is dan ook ontwikkeld door Miranda Esmonde-White, voormalig ballerina bij het Canadese Nationale Ballet. Zij ontwikkelde de work-out met twee doelen: sterk en slank blijven en het voorkomen van blessures.

Essentrics heeft een aantal slimme work-out DVD’s gelanceerd, waarbij je in slechts 25 minuten het gewenste resultaat kunt bereiken: van full-body work-out voor meer souplesse en kracht tot het slanker en strakker maken van armen, benen, billen en buik.

De Nederlandse Daniëlle de Wildt heeft ESSENTRICS naar Europa gebracht en leidt als Master Trainer ESSENTRICS docenten op, in onder meer in Nederland en Groot-Brittannië. Je kan op verschillende plekken groepslessen volgen. Kijk op essentrics.nl voor alle leslocaties. Danielle geeft ook ESSENTRICS fitness retreats bij het toonaangevende Champneys Spa Resort in Tring (UK).

Essentrics wordt in Nederland ook als groepsfitness gegeven. De lessen zijn onder meer te volgen in Amsterdam, Utrecht en op het Zandvoortse strand. Daarnaast vindt van 22 t/m 28 juni het eerste Europese Essentrics Fitness Retreat plaats in de Algarve, Portugal. Het retreat, georganiseerd samen met Puurenkuur.nl, is een actieve vakantie met 2x per dag een Essentrics work-out onder begeleiding van Essentrics Master Trainer Daniëlle de Wildt en haar team. Het retreat biedt de ideale gelegenheid om intensief kennis te maken met Essentrics en tevens te ontspannen. Keer fitter, slanker en met nieuwe energie terug naar huis!

Meer informatie: www.essentrics.nl

nieuws I producten en concepten

Terug naar de basis

Wie is Boris Sala?

“Sportinstructeur! Ik begon op 15-jarige leeftijd met fitness, toen nog met groepslessen, en langzaam maar zeker ben ik erin gegroeid, ook heb ik mijn vrouw en schoonzus leren kennen in dezelfde sportclub, eind jaren ’80. En nu ben ik al bijna 30 jaar bezig als sportinstructeur. Deze maand bestaan we met de club overigens 20 jaar!”

Welke opleiding(en) heeft u gevolgd?

“Mijn vrouw en ik zitten wat anders in onze achtergrond vergeleken met de ‘normale’ clubeigenaar. Zo heb ik onder andere psychologie en medicijnen gestudeerd. Dat levert wat op, want we ontwikkelen ook trainingen. Dan helpt die achtergrond, want je denkt over het algemeen wat verder en dieper dan laten we zeggen de sportinstructeur die gewoon zijn lessen afdraait. Dat vind ik het leukste om te doen, maar de positie waarin we nu zitten hebben we niet alleen verworven door de kennis en kunde als sportinstructeur, maar ook door de dingen die we eromheen hebben gedaan.”

Kunt u daar een voorbeeld van geven?

“Al heel lang geven we hier trainingen aan instructeurs, ik geef les, maar houd ook lezingen op congressen en dergelijke, dan is het leuk voor jezelf om niet alleen met sport bezig te zijn maar ook met andere dingen. Bijvoorbeeld in september vorig jaar was ik spreker op een congres in Los Angeles over alternatieve behandelingsvormen van kanker. En ik ben zelf in de voorhoede van anti-verouderingsmiddelen, ik geloof daar ook in, en ik experimenteer daar ook mee. Ik geloof ook dat de eerste mens die 1.000 jaar wordt, al is geboren. Of het wenselijk is, sociaal-maatschappelijk, dat is de vraag. De vraag of het mogelijk is, op cel-niveau, is al beantwoord: het is mogelijk. Maar dat is meer een belangstelling van mij, daar ben ik sinds een jaar of 18 mee bezig.”

Gebruikt u die medische en psychologische achtergrond ook om mensen te helpen met gerichte adviezen?

“Nou, wat ik zeker vind is dat mensen moeten stoppen met hardlopen. Over manipulatie van de gekheid gesproken: beschouw de mens, en waar je in gelooft moet je zeker doen, maar ik geloof dat de mens een soort van veredelde aap is, een primaat. En wat doet een primaat in de natuur? We jagen of we vluchten, in het kort. En heb je ooit een aap lang zien rennen? Nee, die klimt in een boom. Ons lichaam is nog steeds wat we oorspronkelijk waren, ook al trainen we het. In 2012 was er een onderzoek van TNO onder 800 lopers. Die hadden zich bewust opgegeven bij een loop- of atletiekvereniging om te leren hardlopen, heel verstandig. Dus die 800 leerden daar de techniek aan, ze bouwden op. Maar toch was bijna 40 procent van al die mensen na 3 maanden zo geblesseerd dat ze nauwelijks meer konden lopen. Dat kwam in de media, heel kort, ik denk niet eens een halve dag. En toen verdween het weer, het was weg. Het rapport heb ik nog, want het is gewoon een bona fide onderzoek van een bona fide instituut, maar het was niet wenselijk. Over het algemeen worden wij gezien als teveel vragende charlatans, commerciële flikkers. En ik denk dan altijd: wat zou nu gebeuren als morgen zou blijken dat van elke 800 mensen die gaan fitnessen, er na 3 maanden 40 procent geblesseerd is? Dat is niet zo, natuurlijk, maar hypothetisch. Wat denk je dat er dan in de Tweede Kamer gebeurt? En dat vind ik raar, die selectieve verontwaardiging.”

Kan de VES daar wat tegen doen?

“Het probleem van deze branche is ook dat het nog steeds geen echte eenheid is. Het zou goed zijn om een vuist te kunnen maken tegen dit soort zaken. Maar de VES vind ik een van de beste clubs in Nederland op het gebied van samenwerken, we wisselen juist informatie uit. Je bent veel meer collega, minder concurrent. Waar we naartoe willen: op het moment zie je bij een heel grote groep consumenten dat ze het idee hebben dat ze jarenlang in de maling zijn genomen, dat ze 50 euro hebben betaald terwijl ze hetzelfde konden krijgen voor een tientje of vijftien euro. Dat is deels waar, want het is helaas niet zo dat in elke fitnessclub alles perfect voor elkaar is, maar reëel gezien kun je voor 15 euro nooit bieden wat je voor 50 euro wel kunt krijgen bij een eenpitter of een club die er echt gevoel in heeft. Wij willen niet alleen een stel spullen neerzetten, maar ook daadwerkelijk, echt onderwijs gaan geven. De prijs/kwaliteitverhouding moet kloppen. Zoals ik het zie, moet je zorgen als VES-club dat je duidelijk iets bijzonders en anders biedt dan andere. Het neerzetten van hele rijen loopbanden en fietsen, is passé. Er zijn ook clubs die gaan voor het design, zo van het moet er ook mooi uitzien, dan zal het wel goed zijn. Ik ga meer voor de inhoud.”

Jullie gaan beginnen met The CrossBox. Wat houdt dat in en waarom die insteek?

The CrossBox wordt echt het beeldmerk van de VES functionele training. Dat gaat echt wel verschil opleveren. Met de VES gaan we waarschijnlijk een kring maken van een club of 20 waarmee we The CrossBox gaan doen. Wij zijn vrij om dat te doen, ik begin hier met The CrossBox aanstaande zondag (6 april, red.), dan hebben we de eerste bijeenkomst, en deze maand gaan er al drie of vier open. Dit is echt een VES-initiatief. De instructeurs worden hier opgeleid, en we hebben onder anderen Yvonne van der Stoep, de laatste Nederlandse wereldkampioen gewichtheffen en powerliften, we hebben de Nederlands kampioen turnen, dan krijg je ook heel specifiek echt training van de beste mensen op een niveau nog niet gezien in deze branche. We moeten naar een mentaliteitsverandering toe, dat mensen weten dat je op een andere manier moet trainen, want langer dan een half uur duurt dit nooit. Het is hoog-intensief.”

Heeft de VES daar een grote rol in, om dat breder bekend te maken?

“De VES is een verademing want je hebt daar te maken met mensen die allemaal in dezelfde situatie zitten. En allemaal dezelfde kant op willen. Het is een vereniging van clubs die op een bepaalde manier denken, dat maakt het ook interessant, het zijn over het algemeen vrij bijzondere mensen die je daar tegenkomt. In ieder geval geen doorsnee mensen. Dat merk je als je met mensen praat van budgetclubs. Maar de bedoeling van VES is de hele look and feel optimaliseren.

In de jaren ’80 trainde ik in een zelfde soort club als deze. Daar ging het veel meer om de inhoudelijke kern, maar er zaten ook dingen in als kameraadschap, het was meer een clubsfeer. En dat willen we hiermee, en ook binnen de VES, terughalen. Het moet naast een trainingsomgeving ook duidelijk een sociale omgeving zijn, en een ontmoetingsplek zijn. Waar je er echt even uit bent, zonder dat het een soort vijfsterrenhotel gaat worden. Het mag wel leuk zijn. We willen een zekere vorm van ‘horen bij’ hebben. Persoonlijke aandacht, en dat betekent vaak ook betrokkenheid. En ook professionaliteit. Dit is niet iets wat voor een budgetclub op zou gaan. Dat kunnen ze niet, dat is een heel andere uitstraling. Maar je moet uitleggen wat je doet, en dat gaan we via de VES doen met allerlei media. We gaan daarom beginnen met een campagne die eigenlijk een uitleg is van wat de bedoeling is.

Het idee van de VES is dus veel meer de verdieping in te gaan en het hele idee van ‘we hebben een zaal met wat fitnessapparaten en zoek het maar uit’, dat wordt totaal losgelaten. We gaan echt met specialisten werken, onderling instructeurs, kennis en workouts uitwisselen. Hoe meer we dat gemeenschappelijk doen en hoe meer mensen daar aan meedenken, hoe sterker we staan. Je krijgt echt kruisbestuiving en een echt inhoudelijke invulling zoals die naar mijn mening altijd al geweest had moeten zijn. Een sportclub moet leuk zijn, maar kan ook een leeromgeving zijn. Het kan niet zo zijn dat je iemand een blaadje toewerpt en zegt: doe maar 12 herhalingen van alle oefeningen, dan ben je er wel. Dat kun je niet maken! Dat is echt niet hoe we zouden willen werken, en al helemaal niet als VES-clubs. Dat is waar we bij de VES erg in geloven: het moet echt terug naar lesgeven, naar de basis.”

Naar aanleiding van de inschrijving van het 100ste VES-lid werd besloten een aantal van die lid-clubs te portretteren, over hun eigen aanpak, de waarde van de VES en eventuele nieuwe trajecten. Daarom gingen we op bezoek bij Boris Sala in zijn club It’s All-in Sports in Alphen aan den Rijn.

'Nou, wat ik zeker vind is dat mensen moeten stoppen met hardlopen.'

clubreport I business

business I clubreport

'Het moet naast een trainingsomgeving ook duidelijk een

sociale omgeving zijn, en een ontmoetingsplek zijn'

De VES in actie tegen kinderkanker Afgelopen maand werd bij veel VES sportcentra Spin & Sport for Life georganiseerd

Spin & Sport for Life is de grootste fitnessactie voor het goede doel in Nederland. Meer dan 40 sportcentra organiseren evenementen waarbij klanten zich laten sponsoren door collega’s, vrienden en familie en zich vervolgens letterlijk in het zweet werken voor het goede doel.

Voor het zevende jaar is Villa Joep het goede doel van Spin & Sport for Life. Villa Joep is genoemd naar Joep Steijn uit Voorschoten. Op de leeftijd van 4,5 jaar is hij aan neuroblastoom kinderkanker overleden. Direct na zijn overlijden richtten zijn ouders Villa Joep op om geld in te zamelen voor onderzoek naar geneesmiddelen voor deze ziekte. Elk jaar krijgen zo’n 25 kinderen deze ziekte, van wie 70 procent overlijdt. Dat is een schrikbarend hoog percentage. Joeps ouders hebben zich tot doel gesteld om het genezingspercentage bij deze vorm van kanker flink omhoog te krijgen.

Alle donaties die bij Villa Joep binnenkomen gaan rechtstreeks naar onderzoek. De onderzoeken die al met de donaties zijn gedaan laten hoopgevende resultaten zien. Het afwijkende gen is bekend en de onderzoekers zijn al een eind op weg om het juiste medicijn te vinden voor kinderen met deze ziekte. Maar we zijn er nog lang niet, de strijd is nog zeker niet gestreden.

Met de opbrengsten die gehaald worden uit de evenementen van Spin & Sport for Life kan het verschil worden gemaakt. Er is door de VES sportcenta de afgelopen jaren bijna 3 miljoen euro opgehaald en daar is dit jaar ruim een kwart miljoen bij gekomen. Een resultaat waar we trots op zijn!

Spin & Sport for Life wordt ondersteund door de volgende partners van de VES:

- HDD Group

- MMD Media

- Indoor Cycling Group

- Legal Group

evenement I business

De positie van fitnesscentra

Wat zijn kritische succes- en faalfactoren van een regionale samenwerkingsrelatie tussen fitnesscentra, het lokale MKB en de regionale eerstelijnszorg?

Wat is de meerwaarde voor iedere partij om regionaal samen te werken?

Welke voorwaarden spelen vanuit iedere partij een belangrijke rol bij het aangaan van de regionale samenwerking?

Wat zijn succes- en faalfactoren van de regionale samenwerking?

Methode

Voor dit kwalitatieve onderzoek is gebruikt gemaakt van semigestructureerde interviews. De interviews hadden een open karakter, ondersteund door een topiclijst. De topiclijst is voortgekomen uit de literatuurstudie als sensitizing concepts (Boeije, 2005).De topiclijst fungeert als rode draad van het onderzoek. Interviews zijn afgenomen bij fitnesscentra, het lokale MKB en de eerstelijnsgezondheidszorg. Er zijn 18 mensen ondervraagd, evenredig verdeeld over de drie partijen. De partijen zijn geselecteerd uit het adressenbestand van HAN Seneca, het Expertisecentrum voor Sport, Arbeid en Gezondheid van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. De interviews zijn digitaal opgenomen en achteraf uitgeschreven. De belangrijke informatie is gemarkeerd aan de hand van een vooraf afgesproken codering.

Resultaten

Iedere geïnterviewde is positief over het concept. Er is veel consensus over de gedachte dat goede samenwerking de kwaliteit van de dienstverlening ten goede komt en daarmee de gezondheid van het individu stimuleert. Bijna alle geïnterviewden benadrukken dat zij positief staan tegenover het gebruik van diagnostische apparatuur. De meerderheid van de ondervraagden geeft aan meerwaarde te zien in de zin van gezondheidswinst. Men zag het belang van de invloed van het laten bewegen van mensen, maar ook het belang van testen en meten. De ondervraagde werkgevers verwachten gezondheidswinst in termen van minder verzuim, hogere productiviteit en een betere sfeer op de werkvloer. Fitnessondernemers zien de meerwaarde vooral in verkrijgen van nieuwe doelgroepen, wat van invloed zou kunnen zijn op de omzet. Huisartsen zien vooral kansen in het belang van hun patiëntengroepen, fysiotherapeuten en diëtisten mogelijkheden om hun (uit)behandelde patiënten door te sturen.

Voorwaarden

Bijna alle ondervraagden vinden dat op de eerste plaats het personeel van het fitnesscentrum in staat moet zijn om diagnostische apparatuur te kunnen bedienen. Alle partijen vanuit de eerstelijnsgezondheidszorg stellen daarbij de voorwaarde dat de begeleiders ook in staat moeten zijn om waarden te interpreteren en vanuit daar te bepalen welk vervolgtraject nodig is. Testen moeten worden uitgevoerd in een aparte ruimte met een één-op-één begeleiding. Voorwaarde is dat daadwerkelijk gezondheidsbevordering plaatsvindt voor de doorverwezen persoon. Werkgevers willen gezonder en fitter personeel en de eerstelijnsgezondheidszorg wil gezondere en fittere patiënten. (Para)medici willen ook inzicht in de effectiviteit van de ingezette interventies. De merendeel van de ondervraagde werkgevers is bereid om te investeren in zo’n samenwerking, op voorwaarde dat er duidelijkheid is over de werkwijze.

Succes- en faalfactoren

Bij het bevragen naar de vormgeving van de communicatie in een dergelijk netwerk werd het belang van korte lijntjes vaak aangekaart. De korte lijnen tussen het fitnesscentrum en de doorverwijzende partijen zorgen voor duidelijkheid en voor een actieve samenwerking. Een succesfactor zou in het fitnesscentrum het aanstellen van één persoon als coördinator kunnen zijn. Veel geïnterviewden vinden dat de samenwerkende partijen elkaar en elkaars aanbod moeten kennen, regelmatig overleg is gewenst. Samenwerken met onbekenden is niet gewenst, zo zegt de meerderheid. Uit de eerstelijnszorg gaven de (para)medici aan dat de kennis en vaardigheden van een fitnessbegeleider om een patiënt te begeleiden niet ten goede komt van de kwaliteit van de zorgverlening in het belang van de patiënt. Zij zijn daarvoor niet opgeleid en dus niet medisch erkend. Een tweede kanttekening vanuit de eerstelijnsgezondheidszorg komt vanuit de fysiotherapie, zij halen ook inkomsten uit het testen en meten van patiënten en zijn niet bereid daarvoor naar elders te verwijzen.

Conclusie

Uit het HAN Seneca onderzoek is gebleken dat de fitnessbranche door een sterkere regionale samenwerking een prominente rol zou kunnen spelen bij een betere ondersteuning en diagnostisering; dit zou gezondheidswinst en reductie van zorgkosten opleveren, wat voor de branche tot schaalvergroting zou kunnen leiden. Samenwerking zal leiden tot een toename van gezondheidswinst, een vermindering van arbeidsverzuim en een toename van arbeidsproductiviteit. De kwaliteit van dienstverlening neemt toe, alsmede de groeiende aandacht voor preventie en leefstijl. Werkgevers verwachten gezondheidswinst in termen van minder verzuim, hogere productiviteit en een betere sfeer op de werkvloer. Uit de resultaten van het onderzoek is gebleken dat als rekening wordt gehouden met elkaars belang, er veel gezamenlijk voordeel is te halen uit een regionale samenwerking

Voorwaarden

De betrouwbaarheid en validiteit van de gebruikte diagnostische apparatuur moet boven alle twijfel verheven zijn. Scholing, kwalificatie en deskundigheid van begeleiders in fitnesscentra moet gegarandeerd zijn, fitnessbegeleiders moeten geschoold zijn in het gebruik van geschikte apparatuur, daarnaast moeten ze kennis hebben van motivatie- en gedragsveranderingstheorieën. De gezamenlijke bedoeling moet gezondheidswinst zijn, en die moet objectief te meten zijn. Er moet transparantie zijn over financiën en duidelijke financiële afspraken. Het is van belang dat iedere professional bij zijn eigen vakgebied blijft en geen diagnostiek of interventies doet die behoren tot het vakgebied van andere professionals.

Succes- en faalfactoren

Heldere communicatie en afspraken zijn van belang, heldere coördinatie en regie van de samenwerking. Het aanstellen van 1 coördinator binnen het fitnesscentrum behoort hierbij tot de kansrijke morgelijkheden. Terugkoppeling over proces en resultaat is gewenst, niet alleen naar cliënt maar ook naar andere betrokken partijen. Daarbij is het van belang oog te hebben voor de privacy van de deelnemers. Regelmatig ook fysiek overleg wordt als wenselijk aangegeven, met daarbij wel de kanttekening dat samenwerking veel tijd en geld kost, dat wordt gezien als een risico voor mislukken. Het is noodzakelijk om aandacht te hebben voor zorgvuldigheid en criteria van doorverwijzing, vooral ook omdat door de eerstelijnszorg getwijfeld wordt aan de medische kennis en ervaring van fitnessondernemers. Zowel voor fysiotherapeuten als voor fitnessondernemers is het eigen ondernemersbelang van groot belang. Fitness ondernemers willen meer klanten / leden, fysiotherapeuten willen geen omzet verlies door substitutie van zorgtaken.

Aanbevelingen

Om deze veranderende rol voor de fitnessondernemers succesvol in te voeren is het aan te bevelen is het raadzaam met de verschillende stakeholders en de branchevereninging Fit!vak een zorgvuldige strategie te kiezen. Een degelijke effectevaluatie of effectmeting is aan te bevelen om toezicht te houden of de ingezette koers met het gewenste resultaat wordt geborgd. De resultaten van de effectmeting kunnen worden gebruikt om de interventiestrategie aan te passen. Zo verbetert de handhaving voortdurend en worden de achterliggende beleidsdoelen beter gerealiseerd. Het onderzoek van HAN Seneca richtte zich specifiek op de samenwerking tussen fitnesscentra, de eerstelijnsgezondheidszorg en het MKB. Een suggestie voor vervolgonderzoek is ook sportverenigingen en scholen te betrekken in het vervolgonderzoek. Daarnaast zou ook gekeken kunnen worden naar een verdere uitsplitsing van de eerstelijnszorg. Voor de langere termijn zou het interessant zijn vervolgonderzoek te doen naar de veranderde positionering van de deelnemende fitnesscentra. Door onderzoek naar de verbetering van de gezondheid bij de regionale deelnemers te doen zou een onderbouwing van het financiële voordeel van de samenwerking kunnen worden getoond. Opmerkelijk is dat gezondheidsstimulering en maatschappelijke participatie van burgers het succes van regionale samenwerking motiveert, terwijl de onderlinge individuele belangen van de actoren in het netwerk totaal verschillend zijn.

Onderzoek naar positionering van fitnesscentra in een lokaal netwerk met MKB ondernemingen en eerstelijnsgezondheidscentra

In het kader van zijn Master Opleiding heeft Geert van der Veer, directeur HAN Seneca, onderzoek gedaan in hoeverre een nieuw netwerk van lokale fitnesscentra, eerstelijnsgezondheidszorg en MKB bedrijven een bijdrage zou kunnen leveren aan het vergroten van de gezondheid en de maatschappelijke participatie van burgers in Nederland, en of diagnosticerende apparatuur gebruikt kan worden in het monitoren van de deelnemers. Om die doelstelling te realiseren staan de volgende onderzoeksvragen centraal:

onderzoek I business

body LIFE: Wie is Stanley van Duykeren (achtergrond, opleiding)?

Ik ben technisch opgeleid en vanaf mijn 26e omgeschoold naar Fitness instructeur; daarna heb ik bijna alles doorlopen wat met fitness en groepsfitness te maken heeft, en een management/marketing opleiding in Amerika gevolgd. Momenteel ben ik EREPS/FITNED geregistreerd als NIVO 4 Plus.

bL: Wat is uw band met de fitnessindustrie?

Sinds 15 jaar ben ik fitness ondernemer, en eigenaar geweest van 15 clubs in binnen- en buitenland, met name Oost-Europa. Op het drukst voerde ik 6 clubs tegelijkertijd. Ik ben ooit begonnen in de fitness omdat ik veel te zwaar was, 135 kg, momenteel ben ik 81 kg. Ik heb me met name gespecialiseerd in voeding, maar vooral ook in de Psyché van de mens, waarom afvallen bijvoorbeeld niet lukt. Ik geef momenteel lezingen waarbij ik probeer op mentaal niveau mensen te laten slagen met hun doelen. Dat kan ook topsport, aankomen, of welke reden dan ook zijn.

bL: Waarom bent u met dit project begonnen, hoe bent u ertoe gekomen dit op te zetten?

Sinds september 2013 hebben we geen fitnessclubs meer. Mijn passie / hobby was het reduceren van kosten in al mijn bedrijven zonder dat de klant maar iets merkt van bijvoorbeeld kwaliteitsverlies van de dienstverlening. En daarnaast vind ik het zeer leuk en interessant collega-ondernemers te ontmoeten en te helpen naar gezondere kosten.

bL: Hiermee samenhangend: wat is de gemiddelde situatie (financieel, maar ook bedrijfstechnisch) van een standaard/basic/high-end fitnesscentrum?

Gemiddeld kunnen de kosten met 5, tot in extreme gevallen met 25% naar beneden door de juiste netwerken te gebruiken. In Nederland is gemiddeld het kostenpatroon niet in verhouding met het dalende ledenaantal en dus de omzet.

bL: Bestaat er (een grote) behoefte aan een ‘doorlichten’ van een onderneming? En waarom kan een accountant dat minder goed dan u, wat is uw toegevoegde waarde?

Ik hoef de inkomsten niet te weten, ik weet na 15 ondernemingen heel goed wat er gemiddeld binnenkomt en wat eruit gaat. Behoefte is er wel, alleen ondernemers zijn toch vaak terughoudend als ik naar de inkoopfacturen vraag. Alsof ik niet weet hoeveel diensten of producten kosten om in te kopen. Ik ga tot in detail, dus bijvoorbeeld wat een pak koffie kost. Als ik daar 3 euro per pak op kan besparen bij een gemiddeld gebruik van 250 pakken per jaar, dan is dat serieus geld. Veel ondernemers hoor ik dan zeggen: ‘Okay, dat is 70 euro per maand en dat is peanuts’, maar wat als ik dat gemiddeld op 30 producten voor elkaar krijg? Een accountant heeft meestal geen kennis waar deze producten dan wel goedkoper in te kopen en ik bedoel gewoon hetzelfde product voor minder geld. Een accountant kan goed met cijfers omgaan en ik goed met inkoop .

Bl: Wat schiet een fitness-ondernemer op met uw advies? Waarom zou hij/zij het opvolgen?

Minder kosten is meer rendement op de huidige omzet zonder kwailteitsverlies. Ik spreek nog dagelijks ondernemers die nog veel te duur elektra, airco, alarm, brandbeveiliging, wc-papier en vouwhandoekjes inkopen en zo kan ik nog wel doorgaan. Op een centrum van 1.500m2 is de gemiddelde besparing 200 euro per maand, alleen op sanitair papier.

bL: Wordt u zelf benaderd of doet u aan ‘cold calling’ als u merkt dat een centrum beter zou kunnen presteren?

Ik word zelf benaderd, ik ga me niet opdringen. Wil je minder kosten, mail me dan maar, dit is niet het enige wat ik doe. Ik onderneem in nog meer bedrijven van mezelf. I heb genoeg te doen en dat is niet arrogant bedoeld, maar stilzitten kan ik niet.

bL: Heeft u al een ‘track record’, een soort referentielijst van ondernemingen die dankzij uw input (veel) beter zijn gaan presteren?

Ja, die heb ik zeker en zal ik indien nodig aan de klant laten zien. Presteren in ieder geval aan de kostenkant goed, maar er kan via de EFAA ook nog een traject worden gestart voor onder andere retentiebeleid.

bL: Bent u een soort bedrijvendokter, te vergelijken met Joep van den Nieuwenhuizen of Herman den Blijker?

Niet qua kostenbesparing, maar ik kan wel interim ergens tijdelijk instappen, van verbouwingen tot vergunningen, tot motiveren personeel, sales, retentie, ik kan veel zelf en of heb het juiste netwerk. We hebben met een team uit mijn netwerk in de omgeving Utrecht de laatste 2 jaar 2 centra verbouwd en opgeleverd. Inmiddels ben ik bezig met het schrijven van een concept dat retentie in de zomer gaat verbeteren.

bL: Wilt u nog iets toevoegen?

Mijn verdienmodel bestaat uit no cure no pay, alleen de eerste intake vraag ik reiskosten. Daarna is mijn beloning 1 keer de maand besparing. Dus als ik in een club een besparing per maand van 500 euro voor elkaar krijg, is dat de enige factuur die ze van mij zien. Na 1 jaar kom ik evalueren.

Club onder de (financiële) loep

Menig clubeigenaar worstelt liever met gewichten dan met cijfers. Toch is het voor de ondernemer belangrijk om te weten waar hij /zij staat, financieel gezien. Stanley van Duykeren heeft als extra specialisme dat hij clubs ‘onder de loep’ neemt – en al vrij snel verbeteringen kan doorvoeren, om ook de club gezond te maken en niet alleen de leden. We legden Stanley enkele vragen voor.

financiën I business

Chronische ziekte

De fitness sector is bij uitstek de branche die mensen met chronische lichamelijke aandoeningen kan ondersteunen. Wat de sector zich echter moet realiseren, is dat om geloofwaardig te zijn, ze overtuigend bewijs moet kunnen overleggen, en de gegevens over deze groep op een meer strategische wijze moet benaderen. Menig fitnesscentrum is gevestigd in het hart van een woonomgeving en in sommige gevallen is de algehele gezondheidstoestand van de bewoners van die omgeving niet optimaal en dreigt een sociale uitsluiting. Als we die doelgroepen kunnen bereiken met onze boodschap, kunnen we mogelijk meer mensen motiveren een actievere leefstijl aan te nemen. Sommige centra, bijvoorbeeld, combineren verschillende faciliteiten onder één dak, zoals een gymnastiekzaal, zwembad, café en zelfs een bibliotheek.

Preventie en behoud van gezondheid

De sector kan een belangrijke rol vervullen op het gebied van zowel preventie als het behoud van gezondheid, en zelfs bij het verbeteren van de leefomstandigheden van een chronisch zieke. Er is meer dan voldoende bewijs dat niet bewegen,fysieke inactiviteit, oorzaak kan zijn van (vroegtijdig) overlijden. Eén factor waar de sector zich op zou moeten concentreren is het verhogen van de activiteitsniveaus en gedragsverandering op de langere termijn. Als we dit feit koppelen aan het gezondheidsmodel van de NHS (Britse gezondheidsdienst, red.), dat mensen controleert tussen de 40 en 74 jaar, kunnen we een sterk argument bieden. Diverse ontspanningscentra bieden tegenwoordig met succes veel preventiediensten, revalidatiediensten (lijders aan hartkwalen, voormalig kankerpatiënten, mensen met gewrichtsaandoeningen), gewichtsconsulenten en dergelijke.

Inactiviteit

Vanaf het begin vormde inactiviteit één van de belangrijkste elementen of risicofactoren waarmee centra te maken hadden. Daarom gaan steeds meer centra ertoe over, de problemen aan te pakken die gekoppeld kunnen worden aan veel chronische aandoeningen. Omdat gewichtsbeheersing wordt gefinancierd vanuit de openbare gezondheidszorg, ontvangen steeds meer centra subsidies om tweedelijns interventies voor gewichtsbeheersings te plegen. Tevens levert de sector, naast traditionele oefenschema’s op basis van doorverwijzingen, andere diensten zoals revalidatie van hartproblemen en beroertes, diabetesvoorlichting en activiteitenprogramma’s, valpreventie en revalidatieprogramma’s voor (ex-) kankerpatiënten.

Doorverwijzingen door

de huisarts

Sinds eind jaren ’80 geven huisartsen in het Verenigd Koninkrijk doorverwijzingen. In 2001 werd het NQAF (National Quality Assurance Framework, nationaal kwaliteitsborgingskader) geschreven om programma’s te ondersteunen en de kloof tussen theorie en praktijk te dempen. Projecten uitgevoerd door het BHF National Centre (Exercise Referral Toolkit), NICE PH2 en de daaropvolgende herziening (verschijnt september 2014) en het Joint Consultative Forum (ukactive) ondersteunen allemaal, over het algemeen, de toepassing van bewegingsprogramma’s op basis van doorverwijzing om inactiviteit aan te pakken en het risico van chronische aandoeningen te helpen verkleinen. Deze programma’s helpen consumenten om actiever te worden, wat leidt tot een algehele verbetering van de gezondheid.

Advies

Centra die dergelijke diensten ook willen gaan aanbieden, kan ik aanraden: weet wat je wilt bereiken. Bepaal het te realiseren eindresultaat en werk dan terug. Bedenk altijd manieren om gegevens te verzamelen die innovatief zijn, zonder barrières op te werpen voor participatie of uitvoering. Er is een heel scala aan fantastische oefenprogramma’s die zelfs tot Niveau 4 gaan die mensen ondersteunen bij het veilig en effectief werken met patiënten met chronische aandoeningen. Ik zou ook aanraden om de tijd te nemen om te kijken hoe je het beste een dienst of interventie kunt uitvoeren op basis van de openbare gezondheid. Als je niet kunt aantonen dat er verandering optreedt, ga je die dienst ook niet redden door een groot aantal instructeurs in de zaal te zetten. Het is echter wel zo dat het op deze manier werken met mensen op zichzelf al een grote beloning vormt en veel nieuwe en interessante uitdagingen oplevert voor zowel het personeel als de dienstverleners.

Hoe ‘beweging op recept’ via fitness mensen kan helpen die lijden aan chronische aandoeningen

Stuart Stokes, Creative Director van het Britse instituut Refer-all, vertelde bodyLIFE UK hoe de fitness sector de afgelopen twee decennia mensen met chronische aandoeningen uitstekend geholpen heeft.

Case: Freedom Leisure

Freedom Leisure gebruikt al 20 jaar programma’s op basis van doorverwijzingen van huisartsen, en was in 1993 één van de eerste ketens in het land die het eerste programma toepaste in zijn centrum in Hailsham. Sinds die tijd is de interesse in ‘bewegen op recept’ explosief gestegen en vandaag de dag past Freedom Leisure in meer dan 95% van zijn centra deze programma’s toe. De organisatie gebruikt ook op veel van zijn locaties de software van Refer-all, en de bedoeling is dat dit verder wordt uitgebreid naar de gehele groep van centra.

Dankzij partnerships met goede doelen die werken op basis van gezondheidsproblemen, zoals de Stroke Association (vergelijkbaar met de Hartstichting) en Macmillan Nurses die zelf erkende gespecialiseerde programma’s aanbieden, kunnen de instructeurs van Freedom Leisure met patiënten werken die lijden aan specifieke aandoeningen, waaronder ook chronische.

Sharni Prentice, Coördinator van de doorverwijzingen van huisartsen bij Freedom Leisure in Haywards Heath, is van mening dat het belangrijkste aspect bestaat uit het overtuigen van de patiënten dat ze gezonde leefgewoontes moeten aanleren.

"Het Tienwekenprogramma biedt voldoende tijd om de gewoontes van mensen te veranderen en positieve resultaten te produceren zodat ze gestimuleerd worden om door te gaan. Mijn ultieme doel is het om hun mind-set te veranderen zodat ze hun verdere leven lang een gezonde leefstijl aanhouden."

body•LIFE internationaal I business

Stuart Stokes, Stuart Stokes is Creative Director bij Refer-all, een Life Fitness Solution Partner. Refer-All ontvangt online doorverwijzingen en werkt vervolgens met een patiënt om hem of haar te helpen zijn of haar gezondheid te verbeteren met een programma. Van stoppen met roken en gewichtsbeheersing, tot en met specifieke oefeningen.

Refer-all biedt patiëntenzorg, 360 graden terugkoppeling en een verbetering van de efficiëntie. Het biedt tevens een geïntegreerde benadering van het beheren van oefenschema’s van doorverwezen patiënten door het monitoren van de bewegingsactiviteiten van de deelnemer en het in real time rapporteren hiervan aan de huisarts en het verwijsteam in de fitnessfaciliteit, middels de interactieve Life Fitness Discover™ Console. Op deze manier kan de organisatie zijn programma van de doorverwezen patiënt beheren en een gedetailleerd rapport verzorgen voor alle betrokken gezondheidspartners. Het doel is om het huidige ‘papieren’ doorverwijzingsproces te transformeren zodat dit efficiënter verloopt, en wachttijden worden bekort en de gezondheid verbetert.

The future of fitness

Sportcentra zijn de ideale partners van de gezondheidzorg!

Professor Willem van Mechelen stak de spits af. Hij gaf een inspirerende presentatie waarin duidelijk werd dat elke euro geïnvesteerd bewegen economisch wel 3 tot 4 euro op kan leveren. We zijn met z’n allen tussen 1960 en 2010 meer dan 140 kcal minder per dag gaan gebruiken en misschien wel een veelvoud hiervan meer gaan eten en dat eist nu zijn tol, volgens Van Mechelen. 30 minuten bewegen per dag is de norm, maar meer is beter en intensiever is beter voor onze gezondheid. Van Mechelen presenteerde verschillende meta studies waaruit bleek dat het effect van bewegen en sport in de meeste gevallen ongeveer gelijk of beter is dan het effect van medicijnen. “Onderzoek is inmiddels voldoende gedaan, rapporten hebben we ook voldoende, nu hebben we commitment nodig”, aldus Van Mechelen. Volgens Van Mechelen is de fitnessbranche de ideale partner van de gezondheidszorg en wordt het tijd dat we die brug gaan slaan.

Even op YouTube bekijken: “23 and 1/2 hours: What is the single best thing we can do for our health?”

Voor de eerste keer een reductie van levensverwachting

Philip Roux, hoofd van de unit Health & consumers van de Europese commissie, gaf misschien wel de meest belangrijke waarschuwing die we ons aan moeten trekken: “Voor het eerst in het bestaan van de mensheid heeft de jeugd van tegenwoordig een lagere levensverwachting dan de ouders.” Er heeerst volgens Roux een ware overgewicht- en obesitas-epidemie, een voorbode voor vele chronische aandoeningen. Met name de toename van overgewicht en obesitas onder de jeugd is erg zorgwekkend volgens Roux. Hij geeft het advies om als fitnessbranche meer te focussen op het gebruik van activity sensors en sociale interactie. Ook adviseert hij om ons als fitnessbranche niet alleen te concentreren op fitness maar op oplossingen voor het inactiviteitsprobleem, wat schrikbarend aan het groeien is. Hij eindigt met de woorden “do it yourself, do it for your health”.

80 miljoen klanten in 2020

EHFA had de toestellen leveranciers van de fitnessbranche uitgenodigd voor een rondetafeldiscussie over de belangrijkste stappen om te nemen om voor 2020 80 miljoen leden te behalen in de Europese fitnesscentra. Momenteel sport 9% van de Europeanen in sportcentra, doelstelling voor 2020 is om dit te tillen naar 16%. Bob Barker (president Precor), Chris Clawson (president Life Fitness), Daniel Clayton (vise president Johnson Health Tech), Corrado Colli (Global Business Director Technogym), Art Hicks (president Cybex international) en Arie van Winkelhof (CEO Gym 80) gaven hun visie op wat er moet gebeuren. Colli’s advies: Meer beleving in de clubs en leden meer monitoren is cruciaal om leden langer vast te houden. Clawson houdt een pleidooi om er eerst voor te zorgen dat meer mensen van inactief naar actief worden gestimuleerd en de instap naar fitness laagdrempeliger en simpeler te maken. Ook hij gaf aan dat het registreren van beweeggedrag en training steeds belangrijker gaat worden. Barker gaf een inkijk in de groeiende doelgroep, 50- en 60-plussers, als we daar niet op inhaken verliezen we de slag volgens Barker. Ook Winkelhof is er van overtuigd dat we er aan moeten werken met name de ‘couch potato’ van de bank te krijgen, en Clayton sloot af met een oproep om ons product doelgroep gericht door te ontwikkelen zodat het meer toegespitst kan worden op de behoeften van de verschillende klantgroepen.

Healthy people, healthy planet

Nerio Alessandri van Technogym startte zijn inspirerende presentatie met het feit dat er nog maar slechts 2 à 3% van de zorgkosten aan preventie wordt besteed. Volgens hem gaat er geen omslag komen als we allemaal gaan wachten op de overheden om het gezondheidsprobleem op te lossen. Fitness is volgens Alessandri niet alleen sporten binnen de muren van de sportcentra, het is een leefstijl, 24/7 en heeft te maken met beleving, leefstijl educatie, wellness, een mensgerichte aanpak in de plaats van een productgerichte aanpak.

Will Norman van Nike gaf een bredere visie op de aanpak van inactiviteit. Hij waarschuwde dat er een groot gevaar schuilt in de groeiende inactiviteit in Europa. Als inactiviteit met deze snelheid blijft groeien dan zijn er over 20 jaar tussen de 30 en 40% minder klanten in sportcentra, gewoonweg omdat vooral de jeugd inactief opgroeit en straks dan lastiger te activeren is. Norman pleit voor een bredere aanpak, kijken naar alle oorzaken van inactiviteit. Goede voorlichting, scholen, een beweeg uitnodigende omgeving, goede ‘role models’, enz. Zorg voor een integrale aanpak, focus op de jeugd en kijk welke rol je als branche hierin kan spelen.

Even op YouTube bekijken: “Nike 5 Extra Years WiedenKennedy ad.”

Become useful or die!

Volgens Stephan Pffitzenmeier is het model Sportcentrum van tegenwoordig “out of date”, verouderd dus. Het moet volgens hem veel meer afgestemd worden op wat klanten willen doen en bereiken. En dat is naast doelstellingen bereiken vooral beleving. “Bewegen is leven” is hun visie. Als we alleen al een gedeelte van onze oud-leden zouden kunnen reactiveren, dan zouden we de 80 miljoen al bereiken, maar we moeten ze dan ook wel echt actief weten te houden.

Dr. Charles Eugster, 94 jaar oud en fitness expert uit Zwitserland, gaf wat mij betreft de meest inspirerende lezing van de dag. Hij hield ons de spiegel voor. De zorgsector kan nog niks met ons, te onprofessioneel, gezondheidsinvloed is te beperkt, 65% van de nieuwe leden stoppen weer binnen 1 jaar, bedrijven zien nog niet zoveel heil in fitness, kortom; volgens hem is de fitness industrie gewoonweg zelf niet fit genoeg. Hij eindigt met de woorden, ‘wake up, become useful or die”, ofwel, zorg ervoor dat je echt wat kan betekenen of je gaat ten onder.

Major factor in world health!

Is de fitnessbranche een belangrijke factor voor de gezondheid van de bevolking in de toekomst? En als dat zo is, hoe dan? Dit symposium heeft ons aan het denken gezet om beter na te denken over onze rol in het probleem van toenemende inactiviteit en het stimuleren van een actieve leefstijl.

EHFA bijeenkomst, Keulen, 2 april 2014

Op 2 april, de dag voor de Fibo, vond de bijeenkomst van de EHFA plaats, die de dag van te voren haar naam omgedoopt had naar Europe Active. Misschien is dat al de meest belangrijke toekomstvoorspelling van de organisatie en branche, maar laat ons kijken wat de dag ons fitness- en leefstijlfanaten bracht.

bijeenkomst I business

John van Heel

EFAA, j.vanheel@efaa.nl

06-53623485

Sika Nederland B.V. en Descol Sportvloeren gaan fuseren

Sika Nederland uit Utrecht, onderdeel van de Zwitserse multinational Sika AG, zal in de zomer van 2014 fuseren met zusterbedrijf Descol sportvloeren. Dit is een logische vervolgstap op de jarenlange intensieve samenwerking en zal de gezamenlijke marktpositie en de interne efficiëntie versterken.

Sika Nederland en Descol sportvloeren zijn beide actief in de markt van vloeren, wel ieder met een eigen specialisme. In de steeds groeiende complementaire marktvraag zal de nieuwe opzet de klanten van beide ondernemingen beter, sneller en vollediger bedienen. Door de gecombineerde know-how en supply chain mogelijkheden wordt het serviceaanbod uniek en ongeëvenaard in de Nederlandse markt.

Descol sportvloeren biedt met haar merk Pulastic® totaaloplossingen voor sportfaciliteiten, zowel indoor als outdoor. Sika Nederland levert producten voor de realisatie van vloeren aan professionals in de bouw en geeft advies aan applicateurs. Dit blijft in de basis hetzelfde. Descol zal zich qua applicatie en service blijven richten op sportvloeren en de focus binnen bijvoorbeeld de markten multifunctionele sportaccommodaties en scholen zal niet veranderen of verder uitbreiden. De vloerspecialisten die materialen van Sika Nederland inzetten zullen zich in de volledige breedte op de markt van hoogwaardige industriële, commerciële en decoratieve naadloze gietvloeren blijven richten. Onder één noemer wordt nu een nog krachtiger organisatie gecreëerd, waarbij elkaars netwerk en expertise in het belang van de klant zullen worden ingezet.

Profitz gaat verhuizen naar StrijpSX

Vanaf medio mei betrekt Profitz het nieuwe kantoor StrijpSX, het centrum voor sport, marketing en media in Eindhoven. Het toch al zo bruisende Strijp-S, het terrein van de oude Philips-fabrieken in Eindhoven, is vanaf komende zomer een bijzonder initiatief rijker. Het historische pand SX (1914) wordt geheel verbouwd en omgetoverd in een ‘centrum voor sport, marketing en media.’ Sport vormt de rode draad voor de bewoners, die allen binnen de eerder genoemde driehoek actief zijn. We gaan volop profiteren van elkaars expertise en competenties, maar ook genieten van het ondernemen in een sportieve context. Naast Profitz worden Triple Double, Golazo en Energy Lab bewoners van SX. Organisaties als Sport-Netwerk.nl 24 uur in bedrijf, de Rabobank Topsportdesk, Arko Sports Media, SportNext.nl, Fontys Hogescholen, onderstrepen de diversiteit van het concept. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de invulling van het sportscafé, er komt een vleugel voor startende (sport)ondernemers, een auditorium en flexplekken voor studenten/docenten

Meer informatie www.sx-eindhoven.nl

nieuws I business

Keiser M3: Prestigieuze ISO-certificaat EN ISO 20957-1

De Keiser M3 indoor cycling bike heeft als eerste indoor cycling bike het ISO-certificaat EN ISO 20957-1 uitgereikt gekregen voor de accuratesse van het power display. Deze accuratesse certificering is de allereerste die TÃœV Product Services uitreikt na uitvoerige testen op het gebied van nauwkeurigheid van de gegevens. Deze mogen gedurende heel de serie testen niet meer dan 10% afwijken van de werkelijkheid. Dit geeft de gebruiker vertrouwen in wat hij/zij leest op het display.

Meer informatie: www.keisereurope.com

Doorstart

Het bedrijf Health Software is onlangs failliet gegaan, maar het goede nieuws is dat Rene van Vessum, de programmeur van diverse producten van Health Software, het bedrijf heeft overgenomen van de curator en heeft gezorgd voor een doorstart. De onderneming zal verder gaan onder de naam Health Software-R.V. B.V. Van Vessum heeft het bedrijf overgenomen voor de programma's Exercise Assistant en Survival of the Fit-test waarvan hijzelf de programmeur is. Voor de continuering en het onderhoud van deze software alsmede nieuwe software voor sport- en fysiotherapie-ondersteunende processen kunt u bij het bedrijf terecht. U kunt tegelijkertijd zowel met de oude software als de nieuwe software werken omdat deze automatisch de data met elkaar uitwisselen indien u dat wenst.

De doelstelling van Health Software-R.V. B.V. is om voor processen in de sport en fysiotherapie ondersteunende software te bieden tegen een reële vergoeding. Meer informatie: R. van Vessum, telefoon 0624255503 of 0321 701 678.

Website: www.gymsystem.nl en www.healthsoftware.nl

Hardlopen: de trend voor de zomer 2014

Wat mij, bij de eerste warme dagen weer opvalt, is dat eenieder die zijn eigen conditie een warm hart toedraagt weer gaat denken aan hardlopen buiten. En met eenieder bedoel ik niet alleen de doorgewinterde atleet die met deze prachtige temperaturen weer volop kan genieten maar ook de novice die voor de zomer misschien wat gewicht wil verliezen of zoveel heeft gehoord over het plezier van hardlopen. En de laatste groep die we de afgelopen jaren snel groter zien worden, de sporters die mee willen doen aan verschillende obstakelwedstrijden.

Nu zien wij in ons centrum ieder jaar veel atleten die blessures hebben opgelopen tijdens hun training, dus we weten dat hardlopen een vak apart is. Echter die novice die enthousiast aan hardlopen begint, heeft daar veelal geen idee van. Allereerst moet ik een scheiding maken tussen mensen die willen rennen en mensen die willen joggen. In Nederland hebben we het eigenlijk altijd over hardlopen. In de VS heb je een distincte scheiding tussen de twee vormen van hardlopen, nl. joggen en rennen. Hierbij wordt joggen omschreven als: to go at a steady trot. Onder rennen verstaat men: to race.

Dit impliceert dat er een verschil in snelheid en intensiteit is tussen joggen en rennen. In werkelijkheid kun je aangeven dat je bij joggen tussen de 4,5-7 mijl oftewel 7-11 kilometer per uur loopt en bij hardlopen tussen de 6-14 mijl oftewel 9-22 kilometer per uur. Dat betekent natuurlijk ook dat snelheden tussen de 9 en 11 kilometer per uur voor de een nog joggen is, maar voor de ander al hardlopen betekent. Echter aangezien de snelheid pas van belang is wanneer je de techniek goed beheerst, geldt voor zowel de joggers als de renners dat de techniek het belangrijkste onderdeel is. Niet alleen om snelheid te kunnen opbouwen heb je een goede techniek nodig, maar zeker ook om blessures te voorkomen. Maar wat is een goede techniek? Als je de gemiddelde jogger/renner vraagt waar de techniek uit bestaat hoor je voornamelijk ‘heel strike’ of ‘midfoot strike’; paslengte en pasfrequentie als onderdelen.

Elk hardloopprogramma dat ik tot nu toe gezien heb, belooft de sporter dat men een aantal kilometers kan hardlopen binnen een periode van 10-12 weken. Vervolgens rept men met geen woord meer over de basistechnieken van hardlopen, maar bouwt het schema alleen op in duur en snelheid. Geen enkel programma werkt aan de techniek om duur en snelheid op te KUNNEN bouwen. Dus als zo’n programma niet de vruchten afwerpt die men wenst, gebeurt er één van twee dingen. Of men stopt weer net zo snel als men begonnen is, óf men sluit zich aan bij een atletiekvereniging. Dit laatste in de veronderstelling dat men daar leert hoe te hardlopen. Maar wat gebeurt er vaak? Er wordt gesproken over de basistechniek van hardlopen in de training, maar er wordt nooit geanalyseerd of de voorwaarden aanwezig zijn om de basistechniek eigen te kunnen maken. Er wordt gesproken dat de paslengte vergroot moet worden of dat de frequentie omhoog moet zonder dat aangegeven wordt hoe dat verantwoord te kunnen bereiken. Met als gevolg dat blessures alsnog ontstaan of dat men wordt verwezen naar het recreatieve groepje. Het groepje waar geen trainer op let en waar men één keer per week met een groep probeert mee te komen.

Met andere woorden geen enkel programma geeft hen de mogelijkheden om blessurevrij te kunnen hardlopen.

Echter, wanneer je de tijd investeert om te analyseren of iemand kan joggen/rennen en dan vervolgens de mogelijkheden aangeeft om te werken aan de voorwaarden die nodig zijn om dit op een verantwoorde manier te doen, dan kan training en jogging/rennen samengaan. Zo blijft de klant ook in de zomer lid om te werken aan de voorwaarden terwijl hij/zij als extraatje buiten kan joggen/rennen.

In deze editie van body LIFE staat de FIBO centraal. Eenieder die wel eens naar FIBO of een andere grote beurs is geweest, weet dat dit altijd een goede mogelijkheid is om de nieuwe trends te bekijken. Maar wat zien we in de daagse werkelijkheid?

Lilian Rijfkogel, LPT; C.E.A.S. Artros Healthfocusâ„¢, HQ: Almenseweg 3; 7231PG Warnsveld, Facility location: Heliumstraat 9; 7463PL Rijssen,

T: 06-53614366, E: lilian@artros.nl

training I health

Van Bankzitter tot Topper!

Zonder beweging in je lijf, geen beweging in je hoofd

Ondanks het economisch herstel lijkt er een groot aantal banen structureel te verdwijnen; processen waar voorheen mensen aan te pas kwamen worden steeds vaker geautomatiseerd, goedkope arbeidskrachten uit het Oostblok nemen het werk over van laaggeschoolden en klanten doen steeds meer dingen zelf. Juist de groep waarin nu de meeste mensen werkloos raken vormt traditioneel gezien een belangrijke klantengroep voor de meeste fitnessondernemers. Wat kunnen wij doen om deze groep mensen uit de bijstand en aan het sporten te houden?

Bied je leden een baangarantie voor het leven!

Het verlies van je baan lijkt op het eerste gezicht niet direct iets te maken te hebben met sport en beweging. Toch is dit in de praktijk niet helemaal waar. Toenemende inactiviteit manifesteert zich niet alleen op beweeggebied maar is onderdeel van een veel grotere maatschappelijke uitdaging. Als je het gevoel hebt dat je baan op de tocht staat dan kun je in de praktijk namelijk op twee manieren reageren: optie A: het overkomt je, je negeert alle signalen, wacht net zo lang tot het moment daar is en begint dan pas actief te reageren. Optie B: je reageert proactief en probeert vroegtijdig door het verbreden van je horizon en het verwerven van nieuwe kennis en vaardigheden te zoeken naar nieuwe kansen en mogelijkheden.

Het ligt voor de hand om te kiezen voor optie B. Toch blijkt dat in de praktijk voor veel mensen helemaal niet zo makkelijk. Mensen weten vaak niet zo goed waar ze moeten beginnen, of kijken als een berg op tegen alle veranderingen die dit met zich meebrengt in hun leven. Juist sport en beweging kan op dit vlak een essentiële rol spelen. Als je fysiek namelijk vaker in beweging komt, zul je merken dat je jezelf ook mentaal weer beter leert activeren en opladen om bepaalde gedrags- en denkpatronen te doorbreken. Het trainen van je zelfbeheersing en het doorbreken van gewoontegedrag in één aspect van je leven leidt veelal ook tot verbetering op andere terreinen. Zo blijkt dat mensen die in staat zijn om geregeld te gaan sporten, in de regel ook minder drinken of roken, hun huis beter schoon houden, vaker de afwas doen en allerlei administratieve taken voor zich uitschuiven. Op allerlei vlakken vertonen zij minder uitstelgedrag. Daarnaast is voldoende lichamelijke inspanning noodzakelijk voor een goed functioneren van je lichaamsfuncties, voor een goede conditie en lichaamshouding, om de energie door je lichaam te laten stromen, in balans te brengen en stress te ontladen.

Kansen voor de fitnessbranche

Inactiviteit wordt tegenwoordig betiteld als een pandemie. Pas de laatste jaren is wetenschappelijk duidelijk geworden dat het voor de gezondheid niet alleen over 1 à 2 keer per week sporten gaat. Elke dag meer dan 2 uur zitten brengt al een verandering in de bloedsuikerbalans teweeg, een voorbode van veel gezondheidsproblemen. Het feit dat mensen hun abonnement opzeggen bij uw club of te weinig bewegen betekent niet per definitie dat zij sport of beweging niet leuk vinden. Vaak zijn er andere, onderliggende redenen, waarom mensen dreigen inactief te raken of inactief zijn. Denk hierbij aan emotionele of mentale belemmeringen in de werk- of relatiesfeer. Indien mensen dreigen uit te vallen, langdurig inactief zijn geweest en/of duidelijk niet zelfstandig in staat zijn om hun gedrag- en resultaatdoelen te bereiken is intensieve coaching en meer persoonlijke aandacht gewenst. Op dit gebied ligt er een grote kans in het verschiet voor het fitness centrum van de toekomst als spin in het web op het gebied van sport, voeding en een actieve lifestyle.

Van Sportschool tot

Lifestyle club

Als we de cijfers volgen resulteert hetgeen wat nu aan activiteiten wordt aangeboden binnen de fitnessbranche tot een participatie van maximaal 15% en een gemiddeld verloop van ongeveer 50% binnen één jaar na inschrijving; het resultaat is een steeds kleiner wordende winstmarge per lid ingegeven door toenemende bedrijfsrisico’s, een dalend prijspeil, veranderende wet- en regelgeving, gelijkblijvende huur, afschrijving en stijgende personeelskosten.

Waar liggen de kansen tot resultaatverbetering?

Zo’n 85% van de Nederlanders blijkt niet of in mindere mate gevoelig voor de huidige proposities en koopmotieven van de gemiddelde sportschool om lid te worden, sterker nog er zijn inmiddels veel mensen hevig teleurgesteld gestopt. Een Lifestyle Club onderscheidt zich door persoonlijke aandacht en een geïntegreerde aanpak en werkwijze; een bredere kijk op sport, voeding en lifestyle die leidt tot bewezen resultaat. Dit gaat verder dan de traditioneel geldende koopmotieven zoals locatie, sportaanbod, faciliteiten en prijs. Een Lifestyle Club helpt mensen om op meerdere fronten fit, energiek en succesvol in het leven te staan.

Maak van uw leden een TOPPER en creëer ambassadeurs voor het leven!

Een échte Topper stapt vol overtuiging uit zijn comfort zone en maakt vol energie al zijn ambities en dromen waar. HOE? Gewoon door te doen! Een Topper draait aan meerdere knoppen tegelijk voor een optimaal resultaat: voldoende beweging, gezonde voeding, ontspanning, lichaamsverzorging, goede nachtrust, stressbestendigheid, sociale contacten en een leuke baan of studie.

In de afgelopen 3 maanden kwamen er gemiddeld 15.000 werklozen per maand bij! Inmiddels zit maar liefst 9% van de beroepsbevolking op de bank! De werkloosheid steeg in deze periode het hardst bij de 25- tot 45-jarigen: maandelijks met gemiddeld 7 duizend.

Van Bankzitter tot Topper! I health

Wouter Lagendijk, is directeur van Activation Group. Samen met een team van specialisten ontwikkelde hij het Sport, Voeding & Lifestyle programma "Van Bankzitter tot Topper!" Het Sportcoaching concept wordt inmiddels bij steeds meer fitness centra toegepast. Hij is benieuwd naar jouw reactie: wouter@activationgroup.eu of 06-32055558

Als lezer van body•LIFE bestel je het inspiratieboek “Van Bankzitter tot Topper!” nu voor de gereduceerde prijs van €12,50. Interesse? Stuur een mail met je naam en contactgegevens naar info@bodylifebenelux.nl en wij sturen het inspiratieboek voor je op. Reserveer ook tijdig een plaats voor de gratis inspiratiesessie “Van Sportschool naar Lifestyle club” en vergroot je retentie en concurrentiekracht. Kijk voor meer informatie over dit unieke sport, voeding & lifestyle programma op www.bankzittertottopper.nl

of vraag de brochure aan.

Fotografie: Behrendt & Rausch

Wat u goed onderhoudt, wordt goed én gracieus oud

Kansen voor ondernemers

We worden allemaal ouder, we kunnen het niet ontkennen. En terwijl een jong lichaam veel aankan, heeft een ouder lichaam meer preventieve aandacht nodig. Het MoveToLive Aging Gracefully programma biedt de ondernemer en haar leden een compacte oplossing die een nieuwe en veelbelovende groep aanspreekt en welke, minstens twee keer per week de daluren vult. Het geeft fitnessondernemers de mogelijkheid om te anticiperen op – en actief bij te dragen aan de verlaging van – hogere zorgkosten, die gepaard gaan met de vergrijzing. Er is een enorme groep die wel weet dat zij actief zou moeten zijn en de kracht van preventieve training onderkent, maar die nog net dat zetje nodig heeft welk het laagdrempelige Aging Gracefully nu kan bieden. En met de juiste begeleiding (instructeur of personal trainer die past bij de doelgroep) biedt dit circuit kansen voor small group training.

Herstel sneller, blijf langer vitaal

Het Aging Gracefully programma heeft haar effectiviteit bewezen. Het is in Amerika al veelvuldig ingezet en is nu door MoveToLive toegepast op de Europese markt. De circuittraining leidt tot een toename van kracht en een afname van lichaamsvet. Echter, het meeste effect is zichtbaar op het gebied van functionele onafhankelijkheid: het volgen van het Aging Gracefully programma maakt het mogelijk dat men alledaagse activiteiten moeiteloos kan blijven doen. Onder andere verkleint het de kans te vallen, verbetert het de houding, behoudt het bewegingsvrijheid en heeft het een grote positieve invloed op de mentale gezondheid.

Zo veel mensen, zo veel verschillen in het proces van ouder worden. Bij MoveToLive zijn ze ervan overtuigd: ‘Het Aging Gracefully krachtcircuitprogramma zal iedereen die zijn of haar lichaam goed wil onderhouden profijt brengen’. Degene die nog jarenlang uitstapjes wil maken met zijn/haar kleinkinderen of de persoon die uren lang aan het klussen is in en rond het huis en die nog niet bereid is dat op te geven. De persoon die na een eerdere revalidatie de kans dat er nogmaals iets gebeurd zo goed mogelijk uit wil sluiten. Die mensen die weten dat ze ouder worden, die niet het idee hebben dat zij meer vrije tijd hebben gekregen nadat ze zijn gestopt met werken, maar die wel voelen dat hun lichaam verandert en goed onderhouden zou moeten worden.

Complete marketingondersteuning

MoveToLive biedt met Aging Gracefully een totaaloplossing, inclusief de marketingondersteuning om de oudere doelgroep naar uw club te krijgen. Het marketingpakket bestaat uit middelen die de doelgroep benaderen op een respectvolle en enthousiaste manier en die een motiverende werking hebben. Het bestaat uit een instructiehandboek, flyers, posters, (web)banners, vloerstickers, clubinrichting (shop-in-shop principe aan te raden) en promotionele teksten. Zowel gericht op de doelgroep binnen het centrum (bestaande leden, personal trainers en medewerkers) als buiten (nieuwe leden, lokaal, verzorgingstehuizen, etc.).

Compact senioren circuit

Het compacte circuit bestaat uit 5 veilige, niet-intimiderende Nautilus toestellen, welke in nog geen 20 minuten per sessie gegarandeerd resultaat geven. De toestellen die gebruikt worden zijn 5 toestellen van de Nautilus One lijn: de leg press, low back, mid row, triceps press en four-way neck. De Nautilus One toestellen zijn lage toestellen met een uitnodigend design, die ook de doelgroep die zich wat minder comfortabel in de fitness voelt aanspreekt. Het gebruik is meer dan simpel: met een draai aan de knop wordt het gewicht verhoogd of verlaagd. De verbetering gaat in kleine stappen van 2,5 kilo en van buitenaf kan iemand niet zien met welk gewicht er getraind wordt. Maar het belangrijkste: de toestellen zijn veilig en hebben een optimale bewegingsuitslag. In de VS wordt het programma gebruikt in meer dan 1300 verzorgingstehuizen en zijn er meer dan een miljoen trainingen al uitgevoerd, maar geen enkele blessure is gemeld.

Ervaring uit de praktijk

Tijdens FIBO liet MoveToLive het Aging Gracefully concept presenteren door een drietal ouderen. Eén van hen, Joe West (70 jaar), verwoordde zijn ervaring als volgt: “Ik ben nu fit, maar heb ontzettende rugklachten gehad waardoor ik minder ging bewegen. De fysiotherapeut liet me echter inzien dat bewegen juist enorm belangrijk is. Toen ik eenmaal weer ging wandelen, steeds wat verder, en inderdaad krachtoefeningen ging doen zoals Aging Gracefully ook stimuleert, werden mijn klachten drastisch minder. Het is gek hoe het werkt in je hoofd: je hebt pijn dus je doet niks meer, terwijl in veel gevallen bewegen de pijn juist verlicht. En vervolgens preventief werkt!”

Aging Gracefully, the fitness program that keeps your motor running!

Voor meer informatie:

marketing@movetolive.com of 073-5947020

Met deze slogan presenteerde MoveToLive op FIBO 2014 haar nieuwste concept: Aging Gracefully. Specifiek gericht op de oudere doelgroep. Een doelgroep die gestaag doorgroeit, maar ook een doelgroep die volop in het leven staat en dit zo lang mogelijk wil blijven doen. Aging Gracefully is een compleet fitnessprogramma dat ervoor zorgt dat senioren meer kracht en souplesse verkrijgen en de alledaagse activiteiten moeiteloos kunnen (blijven) doen.

aging gracefully I health

Aging Gracefully,

circuittraining voor senioren, in het kort:

- Getest en bewezen

- Laagdrempelige en effectieve training in nog geen 20 minuten

- Veilig: geen blessures n.a.v. programma gemeld

- Positieve invloed op lichaam én geest

- Sneller herstel, langer vitaal

- Meer flexibiliteit en kracht voor alledaagse activiteiten

Bedrijvengids

Apps

Personal Trainer App

Belvederebos 210, 2715VL Zoetermeer

T 06 – 10516895

E info@personaltrainerapp.nl

W www.personaltrainerapp.nl

------------------------------------------

Airconditioning & Klimaatbeheersing

ALF International

Touwslagerij 10 - 4762 AT Zevenbergen

0168-335478 - info@alf-international.nl

www.alf-international.nl

------------------------------------------

Automatisering & Ledenadministrstie

Easy2Begin

Curieweg 9, 3208 KJ Spijkenisse

010-7600136, info@easy2begin.nl

www.easy2begin.nl

www.facebook.com/easy2begin

-----------------------------------------

Virtuagym

Piet Heinkade 181A

1019 HC Amsterdam

T: 020 71 65 216

E info@virtuagym.com

www.virtuagym.com

-----------------------------------------

Delcom

Dussendijk 14 - 4271 XL Dussen

0162 580258 - info@delcom.nl

www.delcom.nl

------------------------------------------

Buikbanden

Belly Attack

Mortelweg 10d - 6551 AE Weurt

0485 - 820 222

info@bellyattack.com

www.bellyattack.com

------------------------------------------

Referentie

Meer dan 300 Professionele Fitness centra’ s maken gebruik van het BellyAttack® concept. Voor een Referentie bij u in de buurt kijk op www.bellyattack.com en klik op

postcode check

------------------------------------------

Slim Belly by Greinwalder & Partner Marketing Services

Hoge Weere 12 - 1689 CG Zwaag

06 – 2128 3117, www.greinwalder.com

Matthijs.Mennes@greinwalder.com

------------------------------------------

Referentie

Sportcentrum Vredehof

Vredehofstraat 5, 1624 XG HOORN

0229- 215094

vredehof@sportcentrumvredehof.nl

www.sportcentrumvredehof.nl

Yvonne's Lifestyle Centre

Sportlaan 2 a, 3223 EV Hellevoetssluis

0181- 399501, info@ylifestyle.nl

www.ylifestyle.nl

Fiscaal en Juridisch advies

Prime Accountants & Belastingadviseurs

Rivium 1ste straat 53-4

2909 LE Capelle a/d IJssel

010-2355580- info@prime-ab.nl

www.prime-ab.nl

------------------------------------------

Fitness apparatuur - Allround

Precor

Plesmanstraat 1 - 3833 LA Leusden

0416-690859 - info@precor.nl

www.precor.nl

------------------------------------------

MoveToLive Benelux

Overbeeke 1, 5258 BL Berlicum

073 5947020, info@movetolive.com

www.movetolive.com

------------------------------------------

Life Fitness

Bijdorpplein 25-31, 2992 LB  Barendrecht

0180 64 66 66

marketing.benelux@lifefitness.com

www.lifefitness.com

Referentie Life Fitness

Wellnesselande

Bijdorp-Zuid 1

2992 LB Barendrecht

0180-646400

info@wellnesselande.nl

www.wellnesselande.nl

Fitness apparatuur -

Circuit training

Milon Cirkel

Postbaan 38 - 3290 Diest

06 53 42 07 00, vanderpijl@milon.com

www.milon.com

------------------------------------------

Referentie Milon

Essink Sportcentrum

Toon Schroderlaan 2

5644 HS Eindhoven

t.essink@essinksportcentrum.nl

www.essinksportcentrum.nl

Living Well

Keerkring 4 - 2801 DG Gouda

0182-689992 - quinten@livingwellgouda.nl

www.livingwellgouda.nl

Family Fit Healthcentre

Schotsestraat 4c, 5171 DT Kaatsheuvel

0416-540000

info@familyfit-healthcenter.nl

www.familyfit-healthcenter.nl

M & M the Next

Henri Nouwenstraat 2

3863 HV Nijkerk - 033-2452406

info@menmthenext.nl

www.menmthenext.nl

Fit & Wellnesscenter Oosterbeek

Past. Bruggemanlaan 33

6861 GR Oosterbeek - 026-4432700

info@wellnesscenteroosterbeek.nl

www.wellnesscenteroosterbeek.nl

Fitness apparatuur - Pneumatische apparatuur

Keiser I The Sports Company

Hagelkruisweg 11 - 5971 EA Grubbenvorst

077-3661640 - info@thesportscompany.nl

www.thesportscompany.nl

Groepsles programma's

Zumba Fitness

+ 1 954-925-3755 - info@zumba.com

www.zumba.com

------------------------------------------

XCO Sports Company, Postbus 401 2260 AK Leidschendam, 070 427 6810 info@xco.nl , www.xco.nl

------------------------------------------

Just Bounce

Haltestraat 63 - 2042 LL Zandvoort

023 573 1835 - info@justbounce.eu

www.justbounce.eu

------------------------------------------

Megawalk Nederland

Trompstraat 16 - 7482 VX Haaksbergen

T 06 – 2472 7676 - info@megawalk.nl

www.megawalk.nl

------------------------------------------

Referentie Megawalk

Vitalcentre, Hammerweg 8b

8101 NE Raalte, Tel. 0572-351840

raalte@vitalcentre.nl, www.vitalcentre.nl

Sportcenter Bodycontrol

Leigraafseweg 15b, 6983 BR Doesburg, Tel. 0313-474058

info@sportcenterbodycontrol.nl

www.sportcenterbodycontrol.nl

Wenters Sports Club

Haitsma Mulierweg 22-24

7101 CA Winterswijk, 0543-513878

Tacoyo Nederland B.V.

Hoefblad 3, 2201 MD Noordwijk

020-771-7088, r.szepesi@tacoyo.nl

www.tacoyo.nl

Klein fitness materiaal

Meijers Fit & Gezond

Kokkelertstraat 6 - 6116 AR Roosteren

046 4496100 - info@meijers.com

www.meijers.com

------------------------------------------

Lifemaxx Fitness Accessories

Linschotenstraat 2-b

3044 AW Rotterdam - 010 - 415 98 00 info@lifemaxx.com - www.lifemaxx.com

Referentie Lifemaxx

Kenamju Sport & Health

Phoenixstraat 13, 2011 KC Haarlem 

T 023 531 11 82, E info@kenamju.nl

CrossFit Climbers Cabin

Terheijdenseweg 498

4826 AB Breda, T 076-5810466

E info@crossfitclimberscabin.nl

Healthcenter Zuid

Ridderkerkstraat 70,

3076 JW Rotterdam

T 010 - 4197767

E info@healthcenterzuid.nl

MFT Academy NL - Groups for Balance, Morsweg 246

2332 EV Leiden - 06 4414 9119

bob.kruis@mft-academy.nl

www.mft-academy.nl

------------------------------------------

Klimwand

Climbstation

Stemerdingweg 7a - 3769 CE Soesterberg

06 4817 2310 - info@climbstation.nl

www.climbstation.nl

Referentie Climbstation

Juliën Sport, Health & Wellness

Provincialeweg 16 - 4033 BR Lienden

0344 – 602 204 - info@julien.biz

www.julien.biz

Marketing & Consultancy

Greinwalder & Partner

Marketing Services

Hoge Weere 12 - 1689 CG Zwaag

0180 635 229 - avd@greinwalder.com

www.greinwalder.com

------------------------------------------

Activation Group B.V

Marketing | Architectuur | Interieur

Schiedamse dijk 157-158, 3011 EP Rotterdam, +31 (0)10 - 846 29 21

info@activationgroup.eu

www.activationgroup.eu

www.bankzittertottopper.nl

Referentie Activation Group B.V

LaVita Lifestyleclub Fitness & SPA

Sportlaan 1/ Veenendaal

wwww.lavitaveenendaal.nl

Fit Sports Sport & Lifestyleclub

Nijbracht 116 / Emmen

www.fitsports.nl

Universitair Sportcentrum Leiden

Einsteinweg 1 / Leiden

www.uscleiden.nl

Opleidingen

Train the Trainers

Oostmaaslaan 393 - 3063 AX Rotterdam

06-20262663 - info@trainthetrainers.nl

www.trainthetrainers.nl

------------------------------------------

Artros Healthfocus

Almenseweg 3 - 7231 PG Warnsveld

0575-43 11 41 - info@artros.nl

www.artros.nl

------------------------------------------

QUENO Sportopleidingen

Hoofdstraat 55B - 9431 AC Westerbork

0593-552895 - info@queno.nl

www.queno.nl

------------------------------------------

Opleidingen 2000

Scheepswerflaan 44

4941 GZ Raamsdonksveer

0162-49 88 60

info@opleidingen2000.nl

www.opleidingen2000.nl

------------------------------------------

EFAA

Houtstraat 14 - 6001 SJ Weert

0495 - 533229 - info@efaa.nl

www.efaa.nl

------------------------------------------

Start2Move

Reukgras 78 - 8043 KN Zwolle

038 - 230 36 06 - info@start2move.nl 

www.start2move.nl

------------------------------------------

HAN Seneca

Kapittelweg 33, 6525 EN Nijmegen

024 353 12 62, seneca@han.nl

www.han.nl

------------------------------------------

AALO opleidingen BV

Schipholweg 101, 2316 XC Leiden

071-7512800, info@aalo.nl

www.aalo.nl

------------------------------------------

Promotiematerialen

Sportgoodies.nl

De Valendries 3, 3828 RA Hoogland

033 - 7440202,

info@sportgoodies.nl

www.sportgoodies.nl

------------------------------------------

Hidalgo International

Platinastraat 52, 2718 RZ Zoetermeer

T 079 – 33 101 33, E info@hidalgo.nl

www.hidalgo.nl

------------------------------------------

Sportvoeding

MP3 Drinks

Kerkenbos 1226, 6546 BE Nijmegen,

024 3732585, info@sportandhealthnutrition.nl, www.sportandhealthnutrition.nl

------------------------------------------

First Class Nutrition

Kerkenbos 1226, 6546 BE Nijmegen,

024 3732585

info@sportandhealthnutrition.nl,

www.sportandhealthnutrition.nl

Referentie First Class Nutrition

LAVita Lifestyleclub

Sportlaan 7 - 3905 AD Veenendaal

0318 - 745 945 -

info@lavitaveenendaal.nl

www.lavitaveenendaal.nl

City Gym Maastricht

Achter de Barakken 13 Maastricht

043 321 47 84

info@citygymmaastricht.nl

www.citygymmaastricht.nl

Speijers Sports - Kloosterstraat 8

6641 KW Beuningen - 024–6754345

info@speijerssports.nl

www.speijerssports.nl

Suspension training

PT4Pro® Nederland

Mortelweg 10D - 6551 AE Weurt

085-2733252 - info@pt4pro.nl

www.pt4pro.nl

Referentie PT4pro®,

De Mix Almere AALO FTP

Edvard Munchweg 123

1328 MK Almere - Tel: 030 602 1471

www.demixalmere.nl

Pure Health

Dalweg 1a - 3233 KK Oostvoorne

0181 - 487497, www.purehealth.nl

All4fit Boxmeer

Sportlaan 1, 5831 DA Boxmeer

0485 – 573997 - www.all4fit.eu

Test en Meetapparatuur

THP2 Europe

Torenstraat 53, 9201 JS Drachten

06 8132 5148, info@thp2.eu

www.thp2.eu

------------------------------------------

Vloeren

Mansom Fitfloor

Canneburgerweg 71a

1244 RH Ankeveen, 035 - 655 0510

mail@mansom.nl, www.mansom.nl

------------------------------------------

Voedingsprogramma

ReSize, Mortelweg 10 D

6511 AE Weurt, 0485 -820222

info@resize.nl, www.re-size.nl

------------------------------------------

Zonnebanken

Hapro International

Postbus 73 - 4420 AC Kapelle

0113-362362, info@hapro.com

www.hapro.com

------------------------------------------

Referentie Hapro International

Inverno Leisure Group

Hoge Bergen 11 - 4704 RH Roosendaal

084-4300085 - info@inverno-lg.nl

www.inverno-lg.nl

SunLightShop

Hoogstad 202-207 - 3131 KX Vlaardingen 010-2341828 - info@sunlightshop.nl

www.sunlightshop.nl

El Solar

Natiënlaan 161 - 8300 Knokke-Heist (België), 0032 (0)50615449

info@elsolar.be - www.elsolar.be

Edities