- Artros: De (on)zin van de Beweegcoach

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr2 2014

I body•LIFE 2I2014

De (on)zin van de Beweegcoach

Deze week zagen wij een tv-programma waarin een ‘Beweegcoach’ voorkwam, die aan de slag ging met iemand die volgens hem beter moest zitten. Er volgde een instructie waarvan degene die de instructie onderging zich tijdens de instructie al afvroeg of dit wel prettig zat. De rillingen liepen ons dan ook over de rug bij de informatie die verstrekt werd. Echter nadenkend over dit programmasegment, kwamen tot de conclusie dat het gevaar nog veel dieper zit. Het gaat er natuurlijk om of informatie die verstrekt wordt relevant is voor degene die het ontvangt. Maar het gevaar wat op de loer ligt is dat we weer een nieuwe term hebben uitgevonden om geld te verdienen aan fysieke (werk)belasting.

We moeten een ergonomische stoel; het gewicht dat we verwerken op een dag moet naar beneden; het aantal uren dat we werken op een dag moet naar beneden. Met andere woorden, we zijn in de 21ste eeuw nog steeds bezig om de fysieke belasting te verminderen. Maar het gaat in de moderne tijd helemaal niet om het feit of iemand zittend werk heeft, werkt in de zorg, aan de lopende band of in de bouw. Want elke activiteit brengt belasting met zich mee. In de fitness maken we er zelfs gebruik van, we maken onze klanten sterker, flexibeler en beter in conditie door de belasting van het trainen. Dus waarom zouden we fysieke belasting willen verminderen, als we er eigenlijk sterker van worden?

Natuurlijk is het van belang dat je het lichaam niet overbelast. Dat weten wij vanuit de verantwoorde fitness al lang. Het gaat in verantwoorde fitness vooral om het op-maat aanbieden van training. Op-maat ten aanzien van de huidige belastbaarheid. Op-maat ten aanzien van de verwachtingen van onze klanten.

Bij verantwoorde fitness zijn wij een groep bevlogen en betrokken bewegingsprofessionals met hart voor ons vak en voor mensen in hun dagelijkse leven en werk. Wij helpen mensen, via een revolutionaire en zeer effectieve methode (HealthMoves©), om in hun kracht te gaan staan en zelf de verantwoordelijkheid voor hun fysieke gezondheid te nemen. Zo worden pijnklachten, nu en in de toekomst, duurzaam verholpen en voorkomen en sportprestaties geoptimaliseerd. Onze aanpak:

• De oorzaken van klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat en verminderde prestaties worden eerst, op basis van het ervaren van meer of minder pijn/functie, grondig onderzocht.

• Wanneer blijkt dat de klachten/prestaties via onze methodiek te verhelpen/verbeteren zijn gaan we gezamenlijk aan de slag.

• Wij leren onze klanten, door gerichte uitleg en training te ervaren en te begrijpen waarom de klachten/verminderde prestaties optreden en hoe ze hier zelfstandig en onder de juiste voorwaarden controle over kunnen krijgen, ook op de lange termijn.

We hebben dus niets aan coaches die proberen het werk makkelijker te maken. Wij moeten onze klanten helpen sterk genoeg te zijn, in de breedste zin van het woord, voor de activiteiten die zij in het dagelijks leven moeten/willen uitvoeren. De fitnessbranche kan haar klanten bijstaan om de voorwaarden die bij deze activiteiten horen te optimaliseren. Wij kunnen klanten bijstaan hun verwachtingen om te zetten in werkelijkheden. Wij kunnen hen helpen fysiek en mentaal gezond te blijven.

bewegen I health

Lilian Rijfkogel, LPT; C.E.A.S. Artros Healthfocusâ„¢, HQ: Almenseweg 3; 7231PG Warnsveld, Facility location: Heliumstraat 9; 7463PL Rijssen,

T: 06-53614366, E: lilian@artros.nl

Wij zijn Artros Healthfocus™; een groep bevlogen en betrokken bewegingsprofessionals en educators met hart voor ons vak en voor mensen die iedere dag weer moeten presteren in sport of in hun dagelijks leven. Wij helpen onze klanten, via een revolutionaire en zeer effectieve methode (HealthMoves©), om in hun functionele kracht te gaan. Zo worden prestaties geoptimaliseerd en blessures duurzaam bestreden.

Onze aanpak:

1. Op basis van ons unieke functionele analyse, wordt de beginsituatie grondig geëvalueerd;

2. Daarna leren wij onze klanten, door gerichte uitleg en training, te ervaren en te begrijpen hoe zij zelfstandig en onder de juiste voorwaarden controle kunnen krijgen over hun prestaties of blessures.

In 2014 bieden wij, u als fitnessinstructeur de mogelijkheid zich deze specifieke kennis eigen te maken door middel van de cursus: Functioneel Trainen; Bewust Omgaan met Fysieke Belasting

Artros Healthfocus™ AIM©;

www.artros.nl; 0548-541616

body•LIFE 2I2014 I

Edities