eGym: Een optimale sportbeleving

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr2 2014

Uit bodyLIFE  editie 2, 2014



Matrix Fitness exclusieve partner van cirkelconcept eGym

De fitnessmarkt is continu in beweging. Trainen moet leuk, veilig en toegankelijk zijn voor elk niveau. Maar dat niet alleen; onze sporters hebben het druk en willen in korte tijd goede trainingsresultaten behalen. Een uitdaging? Het kan met eGym! Matrix Fitness biedt als exclusieve partner van eGym een volautomatisch cirkelconcept.

Een concept dat trainen efficiënter, effectiever en leuker maakt? Dat is eGym. Marco Nijland is eGym Trainer bij Matrix Fitness en traint sinds januari met het nieuwe toestellenconcept. Hij is erg enthousiast: "Met dit concept, bestaande uit elektrische toestellen die in een cirkel in de club staan opgesteld, legt de sporter in korte tijd een intensieve krachttraining af. De elektrische toestellen passen zich automatisch aan op het niveau van de sporter. Dat zorgt voor een optimale training, afgestemd op de tijd, behoeften en wensen van de sporter. Precies wat sporters tegenwoordig willen! Omdat het toestel automatisch afstemt op de persoonlijke instellingen van de sporter, wordt bovendien de kans op blessures geminimaliseerd."

Een complete workout in 30 minuten...
Benieuwd hoe het werkt? Marco legt het graag uit: "Elektrisch trainen met eGym betekent dat je als sporter via een LCD-scherm door de oefening heen wordt geloodst terwijl een elektromotor de weerstand van je training bepaalt. Na een korte, effectieve krachttraining op het ene toestel, zie je via het scherm dat het tijd is om te wisselen. Je verplaatst je naar het volgende toestel in de cirkel en voert ook daar een korte, effectieve training op uit. Het wisselen houdt de workout spannend en doordat je via het scherm direct je sportresultaten ziet, is de training een soort competitie tegen jezelf. Ik heb veel ervaring met krachttraining en ben echt wel wat gewend. Maar met eGym werd ik enorm uitgedaagd!"

Maar er zijn meer voordelen. Een trainer hoeft slechts één keer met een sporter langs alle toestellen te gaan om de juiste instellingen voor de sporter te bepalen. Daarna neemt een chip die taak over. Yuri Berens, eGym Specialist Benelux bij Matrix Fitness: "Iedere sporter krijgt een chip. Hierop worden zijn persoonlijke instellingen en trainingsgegevens opgeslagen. De chip zorgt er vervolgens voor dat het toestel elke keer automatisch wordt ingesteld op de persoonlijke instellingen. Je haalt de chip langs het toestel en een paar seconden later staan de hoogte van de zitting, de juiste reikwijdte van de armen en de weerstand voor je ingesteld. Gebruiksklaar zonder enkele moeite dus!" Het idee van het cirkelconcept is dat een sporter binnen 30 minuten een complete krachttraining achter de rug heeft.

Chipped & Clouded
De persoonlijke chip staat via het toestel in verbinding met de cloud en slaat daar alle trainingsdata op. Ook dat biedt voordelen. Marco: "Het toestel weet in welke trainingsperiode een sporter zit en de data laten zien waar zijn sterke en zwakke punten liggen. Na elke zesde training bekijk je als trainer de vorderingen en geef je de sporter een aangepast trainingsgewicht voor een nieuwe trainingsmethode. Dat verbetert de prestaties aanzienlijk. Voor mij als trainer is dat erg overzichtelijk. Daarnaast biedt het me de mogelijkheid om een sporter door te verwijzen naar trainingen op reguliere toestellen of groepslessen om daar gericht een bepaalde spier(groep) aan te pakken. Ik kan dus heel gericht adviseren, het trainingsschema waar nodig tussentijds aanpassen en ik kan mijn tijd beter verdelen tussen de sporters. Een aanzienlijke tijdbesparing dus!"

Yuri vult aan: "Doordat het toestel volautomatisch is, krijgt de instructeur een professionelere begeleidende rol en kan hij zich richten op het optimaliseren van de trainingen in plaats van het uitleggen en instellen van toestellen. Dat tilt het fitnesscentrum naar een hoger niveau."

Breed publiek, sterke training
In Duitsland, waar eGym vandaan komt, wordt al in zo'n tweeduizend clubs met elektrische krachtapparatuur getraind. Ook in Nederland wordt elektrisch trainen steeds populairder. Niet zo gek, want je bedient er een breed publiek mee. Er wordt op maat op zowel kracht als snelheid getraind en in één trainingsrondje komen het bovenlichaam, het onderlichaam en de core aan bod. De training wordt eenmalig voorafgegaan door een maximale krachttest. Zo wordt de weerstand voor de sporter bepaald. Vervolgens kan een sporter zowel regulier als negatief trainen. Marco: "Een reguliere training kun je vergelijken met een klassieke training met gewichten. Bij negatief trainen, ofwel excentrisch trainen, wordt het gewicht in de negatieve fase van de beweging zwaarder waardoor de spierbelasting verhoogt. De prikkelsterkte en het sportresultaat bij eGym liggen daarom erg hoog. Veiligheid staat daarbij voorop, want het is bekend dat excentrische bewegingen sneller tot spierschade kunnen leiden. Maar, niet met eGym! Te zwaar sporten wat blessures kan veroorzaken, is bij eGym niet aan de orde omdat het concept zorgt voor een geleidelijke opbouw in de training. Het toestel is exact ingesteld op de trainingsfase van de sporter. Ook te licht trainen (en daardoor je doelstelling niet halen) kan met eGym niet."

Fitnessondernemend Nederland knijpt in de handjes
Het mag duidelijk zijn dat eGym een heel prettig concept is voor sporters en trainers. Maar ook fitnessondernemend Nederland kan in de handjes knijpen. Yuri: "Allereerst ziet eGym er geweldig uit. Strak vormgegeven toestellen met scherpe LCD-schermen, ik had het nog niet eerder zo gezien. Ik had meteen een 'wow-gevoel' toen ik het zag. Een echte eyecatcher in de club. Daarnaast spreek je met eGym een breed publiek aan en kun je er vele sporters mee bereiken. Omdat het toestel automatisch afstelt en een krachttraining niet lang duurt, is het concept bijvoorbeeld ook heel interessant voor 50+-ers en vrouwen. Doelgroepen voor wie krachttraining belangrijk is maar daar vaak niet direct enthousiast van worden. Tja, eigenlijk is het heel simpel: eGym is een mooie mogelijkheid om meerwaarde aan je leden te bieden. Je professionaliseert de begeleiding van de sporter, breidt je trainingsmogelijkheden uit en je biedt een beleving die perfect aansluit bij de wensen van de sporter van nu."

Marco vult aan: "En ook niet onbelangrijk: de trainingsgegevens in de cloud geven je als ondernemer inzicht in het aantal bezoeken, het soort trainingen en de trainingsintensiviteit van je leden. Daar kun je mee aan de slag om je centrum nog verder te verbeteren."

Samen zijn we heel sterk!
De samenwerking tussen Matrix Fitness en eGym ligt voor de hand. Niet alleen zetten beide merken zich in voor concepten die zowel sporters als fitnessondernemers sterker maken, ook de motivatie en werkwijze komen overeen. Yuri: "Matrix Fitness helpt ondernemers bij hun business. Door lezingen te geven, marketingacties op te zetten en door concepten uit te denken. Ook eGym doet dat. Bij eGym krijg je namelijk niet alleen een goede trainingsmethode, je wordt ook voorzien van een mooi marketingpakket. Je krijgt een promotiepakket met flyers, posters en banners voor intern en extern gebruik. Uiteraard wordt alles met een concepttraining aan het personeel uitgelegd." Kortom, de medewerkers van Matrix Fitness zijn zeer te spreken over het exclusieve partnerschap met eGym.

Yuri sluit af: "We streven bij Matrix Fitness naar optimale service en kwaliteit en kiezen daarom alleen voor partners die uitblinken in hun vakgebied. eGym doet dat. We gaan samen de fitnessbranche verder vormgeven en zijn dan ook erg blij met deze krachtige samenwerking!"

Beleef het zelf!
Genoeg gelezen? De hoogste tijd om iets te zien! Bekijk de eGym video's! Tik in de zoekbalk op Youtube: exclusief cirkelconcept: eGym! en zie de toestellen in actie! Zelf ervaren? Kom naar FIBO en bezoek de eGym-stand in hal 7. Nog geen kaarten? Neem dan telefonisch contact op met Matrix Fitness: 030 -  2445 435 of mail naar marketing@matrixfitness.nl




 

Edities