- Greinwalder: social media

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr1 2014

I body•LIFE 1I2014

Is payrolling interessant voor de zelfstandige instructeur/PT Trainer?

In Nederland zijn er bijna 150.000 mensen aan het werk via een payrollconstructie, waarbij werkgevers de verantwoordelijkheid voor het personeel uit handen geven aan bijvoorbeeld een loonadministrateur. Dit komt neer op 2 procent van de ongeveer 7 miljoen werknemers in Nederland. De payrollers werken vooral in de horeca, de overheid en het onderwijs. Daarnaast zijn ze ook veel te vinden in de ict-sector, de tuinbouw en dienstverlening.

De Vereniging voor Payroll Ondernemingen (VPO) verwacht dat deze opkomende groep flexwerkers dit jaar nog zal groeien naar ongeveer 180.000 personen. Dat zou een stijging van ongeveer 20 procent betekenen. In 2015 zullen er volgens de VPO 218.000 payroll-werknemers zijn. 

Voordelen van payrolling

“Binnen de fitnessbranche is payrolling nog niet echt ingeburgerd”, zegt Harry Kok van Sport SportKaderServices, terwijl dat bij tennis en golf wel het geval is. Harry constateert dat er bij sportverenigingen en sportscholen wel de behoefte bestaat om te werken met zelfstandige sportkader ZZP’ers zonder dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst.

“Ik denk dat in de praktijk een ZZP’er beter af is met payroll. Want het werken als zelfstandig ondernemer kent vele voordelen, maar ook nadelen. Zo moet je financieel en verzekeringstechnisch alles zelf regelen. Je hebt geen recht op pensioen en WW-uitkering en het contract kan per direct opgezegd worden. Vaak is de VAR-wuo een probleem bij minder dan 1.225 lesuren, of als er sprake is van een schijn VAR-wuo. Bovendien verdient een ZZP’er beter en is beter verzekerd met sportpayroll. Eigenlijk is er sprake van ‘zelfstandig in loondienst’ waarbij we de nadelen van een ZZP’er kunnen opheffen. Ook biedt payrolling voor de werkgevers veel voordelen”, vertelt Harry. “Het personeelsbeleid is naast een arbeidsintensieve ook een risicovolle aangelegenheid geworden met alle wettelijke verplichtingen en risico’s die verlegd zijn naar de werkgever. Met payrolling heeft de werkgever in feite geen zorgen meer over de personeelszaken. Hij geeft de payroll organisatie eenmalig de gegevens van de medewerkers en daarna periodiek online de gewerkte uren.”

De rest verzorgt de payroll organisatie met de volgende voordelen:

- Zekerheid vooraf

- Optimale flexibiliteit

- Geen administratieve rompslomp

- Altijd een vast uurtarief per lesuur zonder bijkomende kosten

- De payroll organisatie betaalt u alleen voor de gewerkte uren

- 100% loondoorbetaling bij ziekte is voor rekening van de payroll organisatie

- Voor u als ondernemer is er geen overhead zoals verzekeringen, ziekteverzuim en accountantskosten.

- Geen werk met salarissen, afdrachten, belastingen, re-integratie, Arbo, etc.

- Geen arbeidsrechtelijke werkgeversrisico’s ten aanzien van contracten, ontslag, proeftijden, ziekte, arbeidsongeschiktheid, etc.

- Gratis advies en kostenbesparing.

- Geen facturen meer van accountant, verzekeraar, arbodienst, pensioenfonds en belastingdienst, maar maandelijks één verzamelfactuur.

- De enige verzamelfactuur bestaat uit het door u bepaalde brutoloon x de loonsom van het tarief van een student, oproepkracht, contract voor bepaalde of onbepaalde tijd.

Nadelen zijn er volgens Harry nauwelijks. “Want de payroll organisatie neemt alle werk uit handen. De werkgever en de ZZP’er lopen eigenlijk geen risico. Als Sportkaderservices ontzorgen we de sportvereniging en sportscholen van alle administratieve verplichtingen en nemen alle arbeidsrisico’s voor onze rekening. Wij staan paraat van vacaturebank tot het betalen van de ontslagvergoeding. En we zorgen goed voor het SportKader middels goed brutoloon, 100% ziektegeld, pensioen en hebben we zelfs een 2e-baan-garantie.

Als iemand niet langer werkzaam wil, of kan zijn voor de vereniging/ school helpt onze outplacementafdeling bij het aanvaarden van een passende betrekking elders.”

Keurmerk

In Nederland zijn er circa 300 payroll organisaties. Een aantal daarvan zijn aangesloten bij de VPO Vereniging Payroll Ondernemingen (VPO), de branchevereniging die de belangen van de aangesloten payrollondernemingen behartigt. De VPO streeft naar het vergroten van de maatschappelijke erkenning van het product payrolling. Een belangrijk middel hierbij vormt het VPO-keurmerk ‘Professioneel werkgeverschap', hèt kwaliteitskeurmerk binnen de payrollbranche dat berust op drie pijlers: de financiële betrouwbaarheid van de aangesloten payrollonderneming, passende arbeidsvoorwaarden die specifiek gericht zijn op payrollovereenkomsten en de kwaliteit van de dienstverlening van de aangesloten payrollonderneming. Daarnaast zijn er payrollorganisaties die zich gespecialiseerd hebben in een bepaalde tak van sport zoals SportKaderServices dat in een specifieke tak van de sportmarkt opereert en als geen ander daarin thuis is en up to date is ingevoerd in alle wet- en regelgeving op dat terrein. Harry: “Bij ons staat er een team van specialisten klaar om alle vragen snel en deskundig te beantwoorden. De werkgever (materieel) behoudt de dagelijkse leiding over de medewerkers en zal er operationeel ook verantwoordelijk voor blijven. De ondernemer blijft altijd baas in zijn eigen bedrijf.”

Praktijk

Een fitnesscentrum die lovend is over payrolling is John Does van De DOES FITNESS te Zevenbergen. Hij ziet louter voordelen zoals zekerheid vooraf, optimale flexibiliteit, geen administratieve rompslomp en arbeidsrechtelijke werkgeversrisico’s, gratis advies en kostenbesparing. En geen facturen meer van accountant, verzekeraar, arbodienst, pensioenfonds en belastingdienst, maar maandelijks één verzamelfactuur. Of het duurder is, vindt John moeilijk te zeggen. “Want om alle kosten m.b.t. het personeel op te tellen en te delen door het aantal gegeven uren is bijna onmogelijk. De factoren ziekteverzuim en ontslagvergoedingen laten zich ook pas achteraf bepalen. Maar dat neemt niet weg dat payroll je organisatie gezond houdt, net als sporten.”

payrolling I business

body•LIFE 1I2014 I

Edities