Lifestyle Center Laarbeek heeft in drie jaar tijd al 500 cliënten met BenFit geholpen

Verschenen in Bodylife nummer 5 2022


In 2019 koos Lifestyle Center Laarbeek ervoor om met BenFit in zee te gaan, een veelzijdig voedingsprogramma op basis van eenvoudig toegankelijke software. Sindsdien heeft de club in het Brabantse Beek en Donk er al vijfhonderd mensen mee geholpen. Eigenaresse Ellen Tappel en diëtiste Sandra Penninx vertellen over de succesvolle aanpak.

 
Verantwoord bewegen, dat staat centraal bij Lifestyle Center Laarbeek. “Wij hebben de luxe dat we een setting kunnen creëren die ons in staat stelt het hele plaatje aan te bieden", vertelt Ellen Tappel. “Zo bieden wij vrije fitness, 75 groepslessen per week, eGym, Milon, Eflex en begeleiding door personal trainers en fysiotherapeuten. Door ons ruime aanbod aan mogelijkheden zijn wij in staat om heel snel te schakelen naar de wensen van de deelnemer. Onze fysiotherapeuten staan bijvoorbeeld ook les te geven en dat verlaagt de drempel om op tijd aan de bel trekken bij klachten. Wij vormen één team en werken nauw samen.” Binnen Lifestyle Center Laarbeek houdt voornamelijk diëtiste Sandra Penninx zich met het BenFit-programma bezig, maar ook enkele personal trainers en fysiotherapeuten. “Voor mij is het ideaal dat ik met één druk op de knop een weekmenu kan versturen, vooral als er speciale allergenen bij komen kijken. Dit bespaart mij een hoop tijd, die ik liever investeer in de begeleiding.”
 
Duidelijk begin en einde
 
“Zeventig procent van de mensen die hier binnenkomen wil werken aan een gezond gewicht", weet de eigenaresse van Lifestyle Center Laarbeek. “Ze moeten vaak best een stap zetten om dit op te pakken, maar BenFit maakt het voor hen een stuk toegankelijker, in combinatie met een goede begeleiding en de rol van de diëtist. Om het deelnemers makkelijk te maken regelen wij de declaratie van de kosten voor het programma met hun ziektekostenverzekering. Bij een groot deel zit het in het basispakket; bij anderen gaat het van hun eigen risico af. Deelnemers hoeven niet meteen een groot bedrag te betalen en kunnen op ieder moment direct aan de slag.” Sandra Penninx beschrijft een belangrijke factor die de drempel verlaagt. “We geven een duidelijk begin en einde aan bij de trajecten die we aanbieden. Als mensen echt naar een diëtist moeten gaan, zijn ze vaak bang dat ze er heel lang aan vastzitten. Bij BenFit starten we altijd met een fase die tien weken duurt. De cliënten komen wekelijks langs en daarna bekijken we aan de hand van hun doelstelling hoe we het vervolg inrichten. Ik probeer ze altijd wat langer bij me te houden, om te stimuleren en te observeren dat er ook echt een leefstijlverandering plaatsvindt. Gemiddeld vallen deelnemers dan vijf tot zeven kilogram af.”
 
Inspiratie opdoen
 
Dat laatste vertaalt zich volgens Tappel in een grote klanttevredenheid. “Mensen zijn zo dankbaar als het afvallen lukt. Je creëert echt een sterke band met de persoon in kwestie. De deelnemers vinden het vooral fijn om niet zelf te hoeven nadenken over wat ze mogen en kunnen eten. Daarnaast valt het programma heel makkelijk te combineren met het gezinsleven. Mensen zitten zo vast in hun oude gewoontes en BenFit helpt hierbij om ze weer een nieuwe structuur te geven, die voldoet aan de adviezen van de Nederlandse Gezondheidsraad.” Penninx: “Het is op meerdere manieren inzetbaar, waardoor het bij de meeste mensen past. Je kunt BenFit tevens gebruiken als houvast en van daaruit inspiratie opdoen. Zo leer je om voor jezelf de juiste portiegroottes te bepalen. Wij combineren het ook met het COOL-programma. Deze mensen komen dan eerst langs voor een intakegesprek, waarin we samen bekijken waar de meeste winst te behalen valt. Zit dat in voeding, dan maken we kleine stapjes richting BenFit.”
 
Verantwoordelijkheid pakken
 
Ellen Tappel benadrukt: “BenFit is geen dieet, maar echt een leefstijlverandering. Zodra mensen het punt bereiken dat ze op gewicht blijven en zonder BenFit verder kunnen hebben wij ons doel behaald. Het gaat erom dat de deelnemers ervaren: Ik voel me beter. Wij willen geen bezigheidstherapie geven; ze komen hier echt heen om iets te bereiken. Het is mijn missie dat mensen de verantwoordelijkheid durven te pakken voor hun eigen gevoel. Ze moeten hier met meer voldoening de deur uitgaan dan dat ze hier binnenstappen. Ik ben blij dat wij kunnen meebewegen met de verandering van een persoon zelf. Aan ons de taak om te signaleren dat mensen geen plezier meer hebben in hun huidige sport- of voedingspatroon en vervolgens nieuwe adviezen te geven, zodat het leuk blijft. BenFit is hierin de perfecte tool voor ons.”
 
Meer informatie: www.benfit.nl
Edities