Droom van broers Wesley en Buddy uitgekomen als franchisenemers

Verschenen in Bodylife nummer 4 2021


Op 19 mei was het dan eindelijk zover voor broers Wesley en Buddy Raven. Ze mochten de deuren van hun Anytime Fitness in Bussum openen. Ze zijn trots op wat ze nu toe al hebben bereikt, maar zijn ook ambitieus. Met de ondersteuning vanuit het hoofdkantoor in Sittard willen de broers in de toekomst gaan uitbreiden. Zeker nu ze zien dat hun community groeit: binnen en buiten hun club.


Wesley en Buddy, hoe kwamen jullie ooit op het idee om franchisenemers te worden bij Anytime Fitness?
Buddy: "Als jonge jongens hadden we de droom om samen een fitnessclub te openen. Dat dat ook zou lukken hadden we toen niet direct verwacht. We gingen vijf jaar geleden naar de franchisebeurs en daar hebben we een goed gesprek gehad met Petro en Bjorn Hameleers van Anytime Fitness. We gingen open minded naar de beurs. We wilden kijken wat franchisen inhoudt. Onze vader heeft altijd een eigen bedrijf gehad. We hebben van huis uit meegekregen dat ondernemen hele mooie kanten heeft. Met Petro en Bjorn hadden we direct een klik en we vonden hun plannen heel interessant. We dachten: laten we erover nadenken en dan komen we erop terug. Het is enthousiasme van Petro en Bjorn werkte heel aanstekelijk."
 
Wesley: "Buddy en ik sporten sinds onze tienerjaren in een sportschool. De eerste keer was toen we met onze vader naar een sportschool in Hilversum gingen. Toen zeiden we tegen elkaar: wat zou het leuk zijn om samen een sportschool te beginnen. Dat is nu vijftien jaar geleden. Zo'n tien jaar geleden besloten we echt een plan te maken om het voor elkaar te krijgen. Wij zijn van kinds af aan heel veel met sport bezig geweest. We hebben op hoog niveau gehonkbald en daarvoor hingen we ook aan de gewichten. Zelf een sportschool opzetten leek ons een lastig verhaal in een volle markt met heel veel concurrentie. Het franchiseconcept sprak ons daarom meer aan, maar niet alle franchiseconcepten."
 
Buddy: "We liepen bij andere concepten tegen een muur aan dat je niet altijd kan sporten wanneer je wil. Het 24/7 concept van Anytime Fitness sprak ons daarom enorm aan. Onze ouders houden ook van de Amerikaanse cultuur. Dat zag je vroeger ook bij ons thuis in de inrichting. We kregen bij Anytime Fitness al snel het beeld van een kleinschalige, voor iedereen toegankelijke en gezellige gym, altijd open en minder overweldigend dan grote fitnesscentra. De visie van Anytime Fitness past perfect bij die van ons."


 
BEGELEIDING
Hoe zijn jullie vervolgens het traject ingegaan om uiteindelijk franchisenemers te worden en ook een pand te vinden?
Wesley: "In 2017 hebben Buddy en ik ons ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, na ons gesprek met Petro en Bjorn. Wij wilden samen met Anytime Fitness onze plannen voor een sportschool realiseren en we gingen er echt voor. Maar toen kwam het moeilijke gedeelte: we moesten een pand hebben. We wilden onze sportschool in Bussum, waar we vandaan komen, openen. We hebben meerdere panden bezocht. Uiteindelijk ontstond het idee om vier leegstaande winkels samen te voegen tot één pand. Het duurde alleen zo'n twee jaar voordat de vergunning rond was. Toen zijn we naar de bank gegaan. Ondertussen ondersteunde Anytime Fitness ons, zoals bij de onderhandelingen en de gesprekken met de bank. De lokale bank zag het concept niet zitten, maar de bank in Sittard wel. Die werkt al jaren  met Anytime Fitness samen. Tijdens dat hele traject hield ik veel contact met Petro. Hij gaf ons veel vertrouwen."
 
Buddy: "We hebben alle door het hoofdkantoor aangeboden clinics gevolgd: over sales, marketing, het systeem voor members, hoe je met leden omgaat en over de kernwaarden van Anytime Fitness. Als je onderdeel bent van een franchiseconcept is het belangrijk dat iedereen dezelfde waarden heeft en uniformiteit uitstraalt. De tekeningen van ons pand waren  in eerste instantie in het oude design van Anytime Fitness gemaakt, maar we hebben een upgrade gehad naar het nieuwe design. Daar zijn we heel blij mee! We konden voor vragen altijd contact zoeken met het hoofdkantoor en dan kregen we heel snel antwoord. Ik kan me voorstellen dat het voor veel franchisenemers in de coronaperiode ook heel fijn was om een vangnet te hebben."
 
Wesley: "Sinds we open zijn, is die ondersteuning vanuit het hoofkantoor onverminderd. Zij weten wat er op je af komt na de opening en hoe je bepaalde zaken kunt aanpakken. We krijgen ook marketingtools aangereikt. Bij de hele startfase krijgen we begeleiding. Je hebt nooit het idee van: jullie zijn nu open en zoek het zelf maar uit. De familiaire sfeer die je in onze club ervaart, voel je ook in het contact met het hoofdkantoor."
 
Buddy: "We zitten inmiddels op ruim 350 leden. Als we meer dan 500 leden hebben willen we verder uitbreiden. Ik ben heel veel binnen de club te zien en Wesley werkt meer op de achtergrond. We vullen elkaar heel goed aan binnen ons werk en hebben dezelfde toewijding: no pain, no gain."
 


ACHTERGROND
Jullie zijn nu samen franchisenemers, maar wat deden jullie hiervoor voor werk?
Buddy: "Ik heb bij een fitnessclub op het Mediapark in Hilversum gewerkt. Ik gaf daar small group training en personal training en werkte daar als allround medewerker. Ik heb Sport en Gezondheid gestudeerd en na mijn studie heb ik meerdere cursussen bij AALO-opleidingen gedaan."
 
Wesley: "Ik heb altijd sales gedaan. Toen ik vijftien was verkocht ik potjes verf in een verfwinkel. Dat vond ik echt heel leuk om te doen. Ik ben nu salesmanager bij NEP, een productiebedrijf op het Mediapark. Ik doe dat nog tijdelijk erbij. Maar eigenlijk wilde ik altijd al ondernemer worden. Dat is nu gelukt en we zijn ambitieus. We willen toe werken naar meerdere clubs in de regio, er is nog voldoende mogelijk zonder de binding met onze community verliezen. We willen de community ook buiten de club versterken. Dan doen we door bootcamps te geven op het Mediapark en we werken samen met een atletiekvereniging."
 
Buddy: "Ik ben elke dag in de club en je merkt dat de energie die je erin stopt ook echt terugbetaald wordt. De inschrijvingen blijven toenemen. Dat geeft veel nieuwe energie! De eerste veertig leden waren allemaal bekenden, maar je merkt daarna dat het balletje gaat rollen en dan komen er ook ouders van vrienden en dan weer vrienden van die ouders. Dat is het voordeel van een club in een bekende omgeving. Het balletje rolt alleen harder dan ik dacht."
 
Wesley: "We hebben het druk, maar dat is een goed teken. Op de achtergrond speelt onze vader een adviserende rol en onze moeder helpt mee om de club schoon te houden. Zij deed de administratie bij het bedrijf van onze vader. Zij heeft daar ook veel verstand van. We zijn een soort familiebedrijf. Ik ben ook heel trots op hoe Buddy zich nu als gezicht van de club presenteert."
 
Buddy: "We vullen elkaar heel goed aan met onze eigen kwaliteiten. We hebben als broers ook nooit ruzie gehad. Natuurlijk heb je weleens dingetjes, maar we hebben ook vooral veel lol. Dat is mogelijk doordat we in onze kracht kunnen werken door de steun van onze ouders én het hoofdkantoor van Anytime Fitness."


Heb jij interesse in het openen van je eigen Anytime Fitness club? Kijk dan op anytimefitness.nl/franchise
Edities