Zorgt corona voor een paradigmashift van fitness?

Verschenen in Bodylife nummer 2 2021

Elke dag komt er wel weer een bericht in de media over het belang van bewegen voor onze gezondheid en immuunsysteem. Niet uitsluitend vanuit de sectoren die dit al jaren aan het verkondigen zijn, maar nu ook vanuit zorgverzekeraars, huisartsengroepen en ziekenhuizen. De roep om aandacht te geven aan de interne gezondheid, in plaats van uitsluitend aandacht te geven aan de externe factoren zoals mondkapjes, avondklok, spatschermen en afstand houden wordt steeds groter en luider.


Steeds meer wordt bekend over dat de meeste mensen die op de IC belanden een of meerdere chronische aandoeningen hebben en/of met overgewicht of obesitas kampen. Aandoeningen die met leefstijl te beïnvloeden zijn. Vandaar de roep om maatregelen en meer aandacht voor de interne factoren, die ons lijf preventief gezonder houden en de risico’s op complicaties verlagen.

De Minister van VWS Hugo de Jonge pakt dit heel af en toe wel op door het advies te geven meer te bewegen, echter niet structureel en volgens de genoemde partijen veel te weinig. Tevens wordt nog geen compleet beeld gepresenteerd van de Gezondheidsraad beweegrichtlijn, die meerdere beweegvormen bevat dan uitsluitend bewegen. VWS is in voorbereiding van een Nationale Leefstijl campagne, wellicht dat de roep voor meer aandacht voor de interne gezondheid factoren daarmee beantwoord wordt. Wat er in ieder geval aan het gebeuren is, is dat leefstijl en preventie zoals voeding en beweging, rust en goed slapen veel meer op de agenda zijn komen staan dan voor de coronacrisis.

De waarde van leefstijl en preventie wordt vandaag de dag door veel meer mensen veel hoger ingeschat, deze coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat ook beleidsmakers anders naar ziektezorg, preventie en gezondheidsbevordering gaan kijken. De fitnessbranche wordt steeds meer als de vitaliteitsmotor van de maatschappij gezien, omdat de branche specialist is in mensen te helpen de Gezondheidsraad beweegrichtlijn te laten behalen. Natuurlijk slechts een factor van een gezonde leefstijl maar wel een fundamentele en cruciale.

Ook hebben steeds meer sportcentra zich gespecialiseerd in voedingsbegeleiding, specifieke doelgroepen zoals diabetes en overgewicht/obesitas, waardoor ze echt een sterke bijdrage kunnen leveren aan de doelstellingen die VWS zich stelt op gebied van overgewicht en inactiviteit. De fitnessbranche is een preventieve gezondheidsbranche, dat staat vast. De uitdaging voor de komende jaren is dit verder uitbouwen, de samenwerking aangaan met gemeenten en zorgsector en programma’s bieden die laagdrempelig en toegankelijk zijn.

John van Heel
EFAA opleidingen en Leefstijlclub
Edities