Full-body workout met RP3 Rowing: 'Roeien wordt het nieuwe spinning'

Verschenen in Bodylife nummer 2 2021


Als de trend in de Verenigde Staten maatgevend is, staat roeien aan de vooravond van een doorbraak. “Het zou weleens net zo groot kunnen worden als spinning,” verwacht Jan Lammers, directeur-eigenaar van RP3 Rowing. Het bedrijf introduceerde recent een geavanceerde evolutieversie van zijn dynamische roeimachine, met ervaringen uit de internationale topsport erin verwerkt. Projectietechniek op de muren maakt de full-body workout levensecht.

Tekst: Aart van der Haagen - Fotografie: RP3 Rowing

“In tegenstelling tot fietsen en zwemmen zit roeien bij mensen niet van jongs af aan in hun systeem,” zegt Lammers. “Kijk naar Groot-Brittannië: daar doen kinderen van een jaar of 10 het al vanuit school. In Nederland associëren we het meer met studentenverenigingen en denken we eerder aan sloeproeien. Dat is heel iets anders dan de fullbody workout zoals je die op wedstrijdniveau ziet en waarbij je 85 procent van je spieren gebruikt.” Die techniek omarmt RP3 Rowing met zijn concept en de succespotentie daarvan komt niet uit de lucht vallen. “In Amerika stijgt de populariteit gigantisch. Je vindt er inmiddels diverse rowstudio’s, bijvoorbeeld als onderdeel van de sportschoolketen Btone. RowHouse legt zelfs de volledige focus op roeien, met ruim 300 vestigingen. In Nederland hebben wij inmiddels twee vestigingen van RowStudio Amsterdam ingericht en een derde zal volgen. Roeien wordt - dat durf ik wel te voorspellen - het nieuwe spinning, met als voordeel voor de clubs dat het minder seizoensgebonden is. Naast de populariteit in Amerika weten we uit onze eigen ervaring met RowStudio Amsterdam en onze studio in Haaksbergen dat mensen roeien als workout geweldig vinden.”

Projectie
Het moet volgens Lammers wel sexiër gepresenteerd worden, waarbij de beleving een grote rol speelt. “Dat willen we graag bij de sportscholen onder de aandacht brengen. Wij ondersteunen ondernemers met een totaalconcept, de True Full-body Workout Experience, waarbij we leasing als optie aanbieden. Ook leiden we instructeurs op en ontwikkelen we de bij behorende trainingsprogramma’s. Om de beleving te versterken, combineren we ons systeem standaard met frontale projectie op de muur of zelfs een panoramische weergave op alle wanden, de Immersive Gym. Dan roeien mensen voor hun gevoel echt over de Maas in Rotterdam, de Thames in Londen of waar dan ook. Het beeld trekt zelfs sneller voorbij als ze het tempo opvoeren; heel realistisch. Ook kun je een race programmeren waarin ze het tegen elkaar opnemen.”

Dynamische ergometer
Lammers kent het klappen van de zweep. Hij begon in 1991 met de ontwikkeling en fabricage van roeimachines en nam in 2010 RP3 Rowing over, dat zijn producten wereldwijd levert. “85 procent van de nationale teams traint met onze apparaten, inclusief olympische sporters. Vanuit die elitemarkt breiden we onze focus nu uit naar de sportschoolbranche en de consumentenmarkt. De opgedane ervaringen hebben we verwerkt in een nieuwe generatie roeimachines, gebaseerd op het principe van een dynamische ergometer. Dat houdt in dat, in tegenstelling tot de bij fitnesscentra bekende statische variant, het voorste gedeelte met het vliegwiel op en neer beweegt. Je blijft dus zelf op je plaats en vliegt niet met je lichaam en je armen op en neer. Dat is belangrijk, want met een rugzwaai krijg je een krachtige en acute verplaatsing van je eigen gewicht, wat een groot risico op lage-rugklachten, rib- en knieblessures geeft. Met een dynamisch systeem sluit je dat uit en volg je precies de roeibewegingen zoals je die in een boot ervaart. Wij hebben het gewicht van het vliegwiel zo uitgedokterd dat de machine exact dezelfde inertia weergeeft. Een schokdemper in de achterpoot haalt de laatste energie weg die anders je rug in zou gaan, vergelijkbaar met het effect van een boot die op het water deint.”Feedback
Het zal iedere ondernemer in de fitnessbranche bekend voorkomen: mensen gaan dingen pas echt leuk vinden als ze de techniek optimaal beheersen. RP3 Rowing rust zijn roeimachines daarom uit met intelligente software die feedback geeft. “Het vliegwiel beschikt over tachtig meetpunten om per rotatie de bewegingen te analyseren. Daarmee bouwt het systeem een curve op die precies het verloop van de haal laat zien. Daar komt per omwenteling een referentiecurve overheen te liggen, waardoor je kun vergelijken hoe het zou moeten. Voor de coach ligt hier een rol om het toe te lichten. De juiste roeibeweging begint bij de benen, gevolgd door het bovenlichaam en als laatste de armen. Houd je dat niet aan, dan krijg je een heel andere haal. Zit de piek van de curve achterin, dan betekent dit dat je je benen niet voldoende gebruikt, terwijl die nu juist de sterkste spiergroep bevatten. Bij roeien moet je juist aan begin van de haal de grootste kracht opbouwen. Onze software benadert met 99,97 procent nauwkeurigheid de realiteit in een boot.”

Race programmeren
Via een dynamo laadt de tablet op de machine van RP3 Rowing zichzelf op, waarmee het systeem dus geen stroomaansluiting vergt. Via wifi communiceert de software met die van de studio. Lammers: “Zo kun je heel makkelijk roeiklassen opzetten, ook op afstand. Wij bieden fitnesscentra de mogelijkheid om de roeimachines tegen een aantrekkelijk tarief te verhuren aan de leden thuis, in combinatie met hun eigen abonnement. Dat spreekt drukbezette mensen aan, want het kost hen weinig tijd, terwijl ze toch gezellig in groepsverband sporten. Ze willen in een zo kort mogelijke tijd een optimaal resultaat bereiken. Met een intervaltraining van een halfuur op onze machine haalt iedereen het maximale uit een full-body workout.” Ontketent RP3 Rowing inderdaad een nieuwe trend in full-body workout? Het heeft er alle schijn van.

Meer informatie: www.rp3rowing.com of bekijk hier de brochure
Edities