Zo vond Iwan Redan als oud-profvoetballer zijn weg in de fitnessbranche

Verschenen in Bodylife nummer 2 2021


In september hoopt Iwan Redan (40) een knallend feest te kunnen organiseren in zijn gym aan de Osakastraat in Rotterdam. Beyond Yourself viert dit jaar namelijk een bijzonder jubileum. Redan, die in het verleden profvoetballer was bij onder andere RKC Waalwijk, Willem II, Roda JC en Sparta Rotterdam, is dan tien jaar actief met zijn onderneming. Wij spraken met Redan over zijn opmars in de fitnesswereld.


Of de coronamaatregelen het nou toe laten of niet, in september wil Iwan Redan er een groot feest van maken bij Beyond Yourself. Hij is wel klaar met de lockdown, geeft hij aan. “Vorig jaar stond er al een feest op de planning met 200 man. De dj en de catering waren geregeld. Maar ja, toen moesten de deuren dicht blijven. We gaan in september knallen. Live and let live is mijn motto. Je kunt nu ook niet meer zeggen dat wat er vanuit de overheid wordt besloten nog altijd heel geloofwaardig is. Het begon eerst met groepsimmuniteit, later kwam die avondklok, dan weer gedoe met vaccineren en niemand kijkt om naar de sportsector. Hoeveel mensen zitten er niet in een burn-out of hebben een slechtere conditie dan voorheen? Het is nu tijd om onze business weer op te pakken”, aldus Redan.

Ook Redan moest zijn deuren sluiten. Buiten sporten was wel mogelijk op het parkeerterrein voor de vestiging van Beyond Yourself. “Iedereen voelt het effect van de coronamaatregelen. De kunst is om er creatief mee om te gaan. Dat doet iedereen op zijn eigen manier. Wij hebben onder andere online trainingen aangeboden. Daar is wel minder interesse voor dan voor live trainingen, maar je kunt er even mee door. Ik ben ook wel iemand die veel tijd en energie besteed in het onderhouden van de community die we hebben opgebouwd. Ik ben daarom ook bij veel leden aan de deur geweest voor een fitnesspakket. Ze zien dan dat je toegewijd bent om hen te motiveren en te stimuleren. Mede daardoor zaten de lessen buiten, toen die weer hervat konden worden, snel volgeboekt. Het aantal leden bij Beyond is in de afgelopen tijd zelfs toegenomen”, aldus de oprichter van Beyond Yourself.

FILOSOFIE
Beyond Yourself biedt personal trainingen en groepstrainingen voor beginners tot gevorderden aan en performance trainingen voor professionals. Daarnaast is er ook de Beyond Football Academy voor kinderen van 7 tot 16 jaar. “Toen ik tien jaar geleden begon wilde ik geen standaard gym openen. Ik dacht aan een business waarbij ik vooral wilde trainen met het gebruikmaken van lichaamsgewicht. Niet allerlei toestellen en vaste apparatuur. Ik wilde sustainable zijn en mijn lessen ook in een park kunnen geven. Ik heb in de afgelopen jaren materialen aangeschaft, maar ben daar niet afhankelijk van tijdens de trainingen. Het zijn vooral toevoegingen. Ik ben heel dynamisch met de trainingen. Ik implementeer topsportoefeningen, loop- en conditieoefeningen, snelheid en athleticsm. Ik ga voor de full package. Ik werk er met leden naartoe om een atleet te worden en te blijven, op hun eigen niveau. Ze zien in hoe ze grenzen kunnen blijven verleggen.”In 2011 stopte Redan als profvoetballer na een carrière van ruim tien jaar. Via de jeugd van Sparta Rotterdam en Vitesse haalde de oud-spits de Eredivisie, speelde drie interlands voor Jong Oranje en ging nog op avontuur in Wales en op Cyprus. Blessures zaten hem regelmatig in de weg tijdens zijn loopbaan. “Nadat ik definitief besloot te stoppen als voetballer had ik eerst helemaal geen drive om iets anders te doen. Ik zat thuis te gamen en te chillen. Ik had wel mijn KNVB-trainerscursus gedaan en deed wat werk als zaakwaarnemer van voetballers. Maar ik had eigenlijk niet meer zo de behoefte om de bubbel van de voetbalwereld in te gaan. Ik vond het alleen wel tijd om weer voor mezelf te trainen en dat deed ik in een park in Rotterdam. Een paar vrienden uit de voetbalwereld deden ook weleens mee en al snel kwam een paar bevriende profvoetballers in hun vakantieperiode meedoen. Zo is bij mij het vuurtje aangewakkerd. Toen zij mijn vriendin al snel: waarom word je geen trainer?”

“Ik heb dat toen even op mij in laten werken en zag het steeds meer zitten. Dan ga je je verdiepen in het vak en trainingsvormen onderzoeken. Je leest veel, spreekt met mensen uit het vak. Ik kende uit de voetbalwereld natuurlijk nog veel fysiotherapeuten, personal trainers en hersteltrainers. Ik wilde in die periode voor mezelf bepalen waar mijn onderscheidend vermogen en mijn kracht zou liggen. Ik wil vooral uitdragen hoe effectief en duurzaam het is om met je eigen lichaamsgewicht te trainen. Ik heb dat zelf ook ervaren. Je kunt het bovendien echt op elk moment van de dag doen”, zegt Redan. Hij volgde cursussen, lezingen en liep mee met fitnessprofessionals om ervaring op te doen. “Ik heb ook in de voetbalwereld veel kennis opgedaan. Ook op het gebied van mentale weerbaarheid. Ik ben een trainer van de harde aanpak, kan ik wel zeggen. Ik ben iemand van doorpakken en van buiten je comfort zone komen. Ook zeker met de voetballers. Zij worden in deze tijd heel rijkelijk beloond en je merkt dat terug in de werkethiek. Die ligt lager dan vroeger. Om jezelf in je vrije tijd nog uit te dagen is een mentale slag die je moet slaan. Jongens die die omslag maken belonen zich daar vroeg of laat voor.”

PROJECTEN
Beyond Yourself is er ook voor de toekomstige voetballers. “Ik wil mijn expertise ook graag delen met kinderen die voetballer willen worden. Wat bij ons voorop staat is de drie-eenheid: thuis, school en voetbal. Die drie onderdelen in het leven van een kind moeten in balans zijn. Wij proberen dus ook op een bepaalde normen en waarden over te brengen. En we zetten in op de mentale weerbaarheid. Net als bij volwassenen kijken we ook naar hoe iemand van A naar B kan gaan. En dan door naar C en vervolgens naar Z. En als je Z hebt bereikt, ga je naar alfabet +. Er is geen einde aan jezelf verbeteren en uitdagen”, aldus Redan, vader van vier kinderen.

Bij Beyond Yourself en Beyond Football Academy werkt Redan samen met zeven ondersteunende fitness- en voetbalprofessionals. Na zijn opmars in de fitnesswereld kijkt Redan met enthousiasme naar de toekomst. “Ik heb plannen voor een online platform voor amateurvoetballers, maar ook voor een internaat voor topsporters. Daar zouden ze in een vertrouwde situatie met specialisten fysiek en mentaal grenzen moeten verleggen. Ik blijf heel ambitieus, maar ik grijp niet meer alles aan. Ik heb in het verleden zes maanden als personal trainer voor de president van Togo gewerkt. Daarvoor moest ik zes maanden daar wonen. Ik deed dat in goed overleg met mijn familie. Het was een bijzonder en heftig avontuur. Ik zag mijn kinderen om de twee maanden. Zoiets zou ik niet meer doen. Maar ik blijf mensen helpen om mentaal sterker te worden en vitaler door het leven te gaan. Iedereen wil een gezond lichaam, maar hoeveel offers breng je daarvoor? Ik daag klanten uit om hun grenzen te verleggen. En dat doe ik zelf ook als ondernemer.”
Edities