Hoe NYMA Outdoor Gym juist profiteert van coronamaatregelen

Verschenen in Bodylife nummer 2 2021


Waar bij veel sportscholen de deuren al meer dan een jaar gesloten zijn door coronamaatregelen, daar heeft NYMA Outdoor Gym in Nijmegen in deze periode juist een boost gekregen. Eigenaar Dennis Polman ziet het aantal leden bij zijn Outdoor Gym op de industriële, historierijke locatie, onder de Nijmeegse brug De Oversteek, zelfs verdubbelen. Wij spreken met Polman over zijn succesvolle Outdoor Gym.


Het is 2018 als Dennis Polman van de gemeente Nijmegen een vergunning krijgt om zijn Outdoor Gym te vestigen onder de brug De Oversteek. Aan de oever van de Waal kan hij zijn gym inrichten. De locatie staat bekend als het NYMA-terrein, waar ooit de NYMA-fabriek, een kunstzijdespinnerij, stond. Het oude fabrieksterrein wordt herontwikkeld en moet een gebied worden voor creatieve ondernemers, horeca, ambacht en sport. Op het moment dat Polman zijn gym in de buitenlucht opstart, kan hij nog niet vermoeden dat hij een coronaproof concept uitrolt. “We waren een tijd de enige gym die open mocht. Alleen tijdens de eerste lockdown ben ik dichtgegaan. Toen was het overal paniekvoetbal. In de zomer ging ik weer open en daarna kropen we eigenlijk door het oog van de naald wat betreft de coronamaatregelen. Ik had vette mazzel. In overleg met de gemeente, politie en boa’s ontstond een plan over wat ik wel en niet kon doen. Van belang was wel hoeveel leden ik per vierkante meter mocht ontvangen. Voor mijn situatie bleek dat er geen maximum gesteld kon worden. Ik huur en beheer een terrein van 1000 m2, maar het is onderdeel van een openbaar terrein van zo’n 6000 m2. Omdat mijn terrein overloopt in het openbare terrein was er geen concrete regelgeving voor deze situatie. Zolang ik mijn leden maar op anderhalve meter afstand van elkaar kon laten sporten mocht ik iedereen blijven ontvangen”, vertelt Polman.

Als beheerder van het openbare terrein zag Polman ook snel voordelen van de avondklok. “Ik zorgde er al enige tijd voor dat er geen ongewenste gasten rondhingen op terrein. Sinds ik daar zit is, mede door mijn toedoen, de buurtveiligheid enorm toegenomen. Met de avondklok heb je daar bijna geen omkijken naar. Al begrijp ik ook goed dat het voor heel veel mensen grote nadelen heeft, mag de avondklok wat dat aangaat nog even blijven. Over diefstal van spullen zit ik niet zo in. Mijn spullen en materialen, zoals halters, schijven en karretjes staan veilig in de zeecontainers. De spullen die buiten liggen zijn behoorlijk hufterproof. Bovendien hangen er beveiligingscamera’s. Veel van die spullen heb ik, samen met mijn vader, gemaakt. Op jonge leeftijd heb ik leren lassen en ben een liefhebber van Old School Fitness, met veel ijzer en roest. Raw Steel Fitness noem ik dat: puur en robuust.”

TOESTROOM
NYMA Outdoor Gym wordt intussen steeds drukker bezocht, verklaart Polman. “Doordat de andere sportscholen gesloten zijn, merkten we al snel dat er via onze site meer aanmeldformulieren binnen kwamen. Ook de spontane aanloop van mensen die een kijkje kwamen nemen nam sterk toe. Daar ben ik natuurlijk blij mee, maar ik houd wel in de gaten wie er binnen komen. We maken altijd met iedereen een praatje. We zijn een open gym, maar ik wil onze cultuur bewaken. We hebben een hele hechte community. De laatste maanden zijn we van 150 naar 300 leden gaan. Dat is mooi, maar ik maak met nieuwe mensen altijd duidelijke afspraken over wat hier wel en niet gewenst is. We zijn een soort vereniging. We hebben een ledenraad en een aantal leden heeft ook een sleutel van de containers om zelf aan de slag te kunnen. Daarvoor moet je wel een vertrouwensband opbouwen. Het is om meerdere reden goed om te groeien, maar ik wil dat verantwoord doen en zeker niet ten koste van de leden die al jaren bij mij sporten. Bij ons komt het type sporter dat zich niet thuis voelt in de massale sportscholen, waar alles hip en trendy is met overal spiegels en veel uiterlijk vertoon. Onze leden zijn puur gericht op sporten, buiten zijn.”

“In Nederland zijn we steeds meer gewend én verwend geraakt aan comfortabel binnen fitnessen. Regen en kou vind ik een slap excuus om niet buiten te sporten. Kijk eens in OostEuropa, daar zie je ook veel mensen gewoon buiten fitnessen. Aan deze kant van de Waal kan het ook behoorlijk tekeer gaan in de herfst en winter. Om toch veilig buiten te kunnen sporten en ook iets van bescherming te bieden heb ik een rij zeecontainers zo neergezet dat we wel beschut staan als het heel hard waait of regent. Anders kun je niet veilig deadliften of gewichtheffen en veiligheid is een voorwaarde”, vertelt Polman.GESETTELD
Het is inmiddels zo’n tien jaar geleden dat Polman op het idee komt om een outdoor gym te starten. “In die tijd zat ik behoorlijk aan de grond en had ik geen geld om mijn ambities waar te maken. Toch wilde ik mijn droom verwezenlijken. In het begin reed ik nog in een kleine auto, met wat kettlebells, kleine halters en schijven naar parken en pleintjes. Daar ik deed ik met kleine groepjes krachttraining. Met hulp van mijn vader en een kennis bouwde ik later een slim uitklapbaar mobiel rek. Dit rek is nog steeds in gebruik door mijn leden en het is ook een mooie herinnering aan hoe ik ooit ben gestart.”

“In die tijd was ik werkzaam in de outdoor evenementen-industrie. In mijn vrije tijd was ik veel in het bos te vinden en wilde bergbeklimmen. Maar als ik krachttraining wilde doen, moest ik naar binnen, een sportschool in. Dat begon me steeds meer tegen te staan. Buiten bezig zijn was en is mijn ding en helpt me in balans te blijven. Dat was ooit anders. Doordat ik een gevoeligheid heb voor depressies heb ik ook mindere tijden gekend. Buiten zijn en krachttraining helpt mij fysiek en mentaal gezond te blijven. Daar ben ik geen uitzondering in, dat geldt voor veel mensen. Na tien jaar en inmiddels 300 leden verder heb ik gemerkt dat iedereen opknapt die buiten in de weer is met zichzelf en training.” Nadat Polman met zijn auto en aanhanger een aantal jaar op verschillende plekken in Arnhem, Velp, Elst, Bemmel, Gendt en Nijmegen krachttraining gaf, werd hij door een vriend getipt over de locatie onder De Oversteek. “Daar kon ik buiten trainen en een werkplaats huren voor het bouwen van mijn materialen. Eerst huurde ik van een stichting en nu van de gemeente Nijmegen. De herontwikkeling van het NYMA-terrein is een prestigieus project. Het moet hip and happening worden en de look and feel van de oude NYMA-fabrieken uitstralen. De gemeente vindt dat mijn Outdoor Gym goed past in de toekomstplannen voor het terrein. Ik heb mooi mijn plekje weten te veroveren.”

MOOIE TOEKOMST
Door de coronamaatregelen is NYMA Outdoor Gym twee jaar vooruit gegaan in de tijd, zegt Polman. “De huidige groei en omzet had ik pas over twee jaar gepland. Nu is het belangrijk om gestructureerd en gefaseerd te groeien. Ik heb plannen genoeg. In de pijplijn zit de NYMA Obstacle Run, die ik door de coronamaatregelen en paar keer uit moest stellen. Als we groen licht krijgen zijn we er klaar voor. De Military Bootcamp Experience is volop in ontwikkeling. De Bootcamp volgt op military trainingen die we nu al op zondagochtenden draaien. Dit idee heeft een historisch tintje en is mede ingegeven door een aantal militairen die bij mij trainen. 75 Jaar geleden staken Amerikaanse militairen op deze plek de Waal over met de kleine bootjes. In nagedachtenis van de militairen die toen gesneuveld zijn lopen oud-militairen iedere avond over de brug. We zitten dus op een locatie met veel symboliek en geschiedenis. Dat wil ik eerbiedigen en zo kwam het idee voor de Military Bootcamp Experience tot stand.”

Polman wil volgend jaar ook beginnen met de Outdoor Academy. “Ik geloof heilig alle voordelen van buitensport. Ik wil daarvoor ook trainers opleiden. De positieve effecten van buitensporten worden steeds duidelijker. Het aantal Outdoor Gyms zal ook toenemen, dat merk ik ook aan geïnteresseerde ondernemers die bij mij langs komen. Ik ben de enige in Nederland die tien jaar ervaring heeft met Raw Steel Built. Ik voorzie een mooie toekomst met NYMA Outdoor Gym. Ook door mijn verbinding met de buurt. Zo kunnen kinderen op de zondagochtend gratis bij ons spelen. Kinderen moeten ook lekker buiten in beweging zijn. Als omringende scholen mijn steun en hulp zoeken, sta ik ook voor hen klaar”, besluit Polman.
Edities