Moeder waarom trainen wij? Individuele form… of vorm?

Verschenen in Bodylife nummer 2 2020


Mocht er een pilletje bestaan dat je er jonger laat uitzien en je vooral jonger laat voelen, dat de kans verkleint op ziekte en vroegtijdige dood, een pilletje dat je ontspant en minder onderhevig maakt aan stress, dat je meer energie geeft en resultaten laat voelen en zien… Een pil zonder bijwerkingen. Zou je dit dan niet iedere dag nemen?


Een vraag waar de meeste van onze klanten vermoedelijk ‘ja’ op zullen antwoorden. Niet-klanten met nog veel meer overtuiging. Zeker wanneer voor hen de drempel te hoog is om stappen te zetten richting een gezondere levensstijl, richting meer lichaamsbeweging. Bij onze klanten mogen we nog hopen dat ze ‘graag’ bij ons komen. Dat ze plezier beleven aan ons aanbod, uitkijken naar het contact met ons en onze medewerkers. Dat fitness deel uitmaakt van hun wekelijkse routine. Iets wat ze bewust en graag doen met als hoofddoel behoud en verbetering van hun gezondheid. Of speelt er dikwijls iets anders?

Vroeger was je best ‘in form’
Onze grootsteden zien er meer en meer uit als moderne wildernissen, maar een gezond en fysiek paraat lichaam hebben we niet meer nodig om te overleven… Dat was vroeger wel het geval. Onze voorvaderen kenden enkel de wet van de sterkste. Het was doden of gedood worden. Een steeds dreigende natuur en dierenwereld zorgden ervoor dat fysieke paraatheid een absolute noodzaak was. Wanneer deze aftakelde, dan was men letterlijk een vogel voor de kat.

De ‘intelligente’ mens vond met de jaren steeds meer niet-fysieke middelen om de dreiging van de natuur de baas te blijven. Het mens’dom’ begon echter steeds meer onderling te vechten en mekaar te bekampen. Lichamelijk sterk zijn werd weer noodzakelijk.

Niet alleen omdat alle traditionele huishoudelijke en ambachtelijke taken meer fysieke inspanning vroegen, maar vooral omdat de oorlogsvoering onmenselijk lichamelijk zwaar was. Met de harnassen van de middeleeuwen kan men ons immobiliseren maar de ridders uit die tijd ‘vochten’ ermee.
Overleven was de hoofdreden om ‘in form’ te blijven, en het dagelijks leven zorgde voor voldoende lichamelijke inspanning, waardoor men, mits men gespaard bleef van ziekte of blessure, steeds in form was.

Nu ‘in vorm'
De tijden van klassieke oorlogsvoering en ‘overleven’ in de natuur, liggen ver achter ons, maar toch zijn er nog steeds mensen die fysiek presteren als hoogste goed beschouwen. Vele mannen en vrouwen hebben een ongelofelijke gedrevenheid om op de één of andere manier beter te presteren dan anderen, beter dan hun tijdsgenoten. Ze trotseren lichamelijke pijn, koude ja zelfs uitputting om hun lichaam voor te bereiden op grootse prestaties. Niet zelden doorstaan ze het onbegrip en zelfs de spot van hun directe omgeving om ‘dit’ te bereiken wat hen boven de massa plaatst. Het applaus en de waardering die ze krijgen van hun medemensen op momenten van overwinning of ultieme prestatie drijft hen.

Sommigen verdienen er veel geld mee, maar het is vooral de brede basis atleten en sportlui die ons respect en adoratie verdienen. Door hen spreken prestaties op wedstrijden zoals de Olympische Spelen zo tot de verbeelding en groeien deze evenementen uit tot ’s werelds grootste mediagebeurtenissen.



Daarom sporten en trainen die toppers, of atleten die het hoogste nastreven… maar waarom doet de modale sporter het?

Dikwijls voor het plezier. Sportbeoefening is een sociaal gebeuren, niet alleen de beoefening op zich is fun, maar het sociaal aspect de interactie met anderen, het gevoel er bij te horen, is voor velen een drijfveer. Soms wil men zijn eigen grenzen kennen en exploreren. Soms wil men weten hoe ver men kan gaan, hoeveel beter men kan zijn dan, daarom niet de wereldtop, dan toch zijn directe omgeving.

Of soms doet men het voor de preventieve effecten van sportbeoefening, soms doet men het voor behoud en verbetering van de ‘gezondheid’. Dan wordt sporten, bewegen, bewegen fitness en wordt het beoogde resultaat een gezonde levensstijl. ‘Gezondheid’ welke zich manifesteert in een lichaam dat er ‘gezond’ uit ziet… slank en sterk. Of maakt men hier een denkfout?

Is ‘vorm’ de verkeerde drijfveer?
De jacht naar het ideale figuur is een drijfveer waarom velen kiezen voor meer lichaamsbeweging, maar het opent deuren naar wonderdokters, misbruiken, ontgoochelingen, nog meer stress en zeker niet alle gezondheid gerelateerde voordelen die regelmatige lichaamsbeweging met zich meebrengt.

Het is fout om te veronderstellen dat enkel slanke mensen gezond zijn, dat enkel mensen met ideale maten gelukkig zijn. Al te veel suggereert men dat overgewicht te maken heeft met een tekort aan wilskracht en een ongezonde levenswijze. Laat ons niet vergeten dat je met een bepaald lichaamstype geboren wordt en dat ook ouder worden zo zijn consequenties heeft. Het is fout te veronderstellen dat met aangepaste voeding en regelmatig bewegen iedereen kan evolueren naar ‘het’ ideaal lichaam. Wel zijn of haar ideale lichaam. Een lichaam dat rekening houdt met eigen genetische voorbestemdheid en de fysiologische mogelijkheden van je eigen lichaam. Je unieke kaart. Gezondheid heeft met veel meer te maken dan met de nummers op de weegschaal.

Een gezond fitnessprogramma houdt niet alleen rekening met lichaamsgewicht door goede voedings- en beweeggewoontes, maar ook met positief denken en vooral het aanvaarden van jezelf.

Waar we vroeger dachten dat enkel calorieën beperken het middel was om te vermageren, zorgt een goede begeleiding voor regelmatig gezond eten met aandacht voor honger en voldoening om toch eet’plezier’ te behouden en eetstoornissen te vermijden.

Lichaamsbeweging mag je niet enkel bekijken als een middel om gewicht te verliezen, het is vooral een middel om je gezondheid en je kwaliteit van leven te bevorderen.

Ontkracht gedachtenkronkels waarbij enkel slanke mensen gelukkig en gezond zijn. Iedereen heeft van nature uit een ander lichaam met verschillende maten en gewichten. We moeten onszelf aanvaarden zoals we zijn en binnen die parameters zorgen dat we zo gezond en kwaliteitsvol kunnen leven.

Hou je fit,

Eric Vandenabeele
Fitness.be - eric@fitness.be
Edities