Zeilster Marit Bouwmeester traint voor goud in Tokyo

Verschenen in Bodylife nummer 2 2020


We spreken Marit een dag voordat ze vertrekt naar het WK in Melbourne. Dat is haar laatste grote evenement voor ze diverse keren naar Tokyo zal afreizen om te trainen voor de Olympische Spelen (inmiddels is bekend dat de Spelen in de zomer van 2021 worden gehouden, vanwege het coronavirus). De olympisch zeilster was erg blij dat ze al in 2018 was gekwalificeerd. Het worden haar derde Spelen. In 2012 won ze zilver in Londen en in 2016 volgde goud in Rio de Janeiro. Goud is opnieuw haar doel want ondanks al 7 gouden, 8 zilveren en 7 bronzen medailles op haar naam heeft Marit de ambitie om de zeilsport te blijven domineren.


De vroege kwalificatie betekent dat Marit zich volledig op Tokyo kan richten. “Dat is echt heel lekker. Ik kan nu zoveel mogelijk tijd in Tokyo spenderen.” Daar bereidt Marit zich voor door de baai en de lokale winden goed te leren kennen zodat ze haar techniek erop kan aanpassen. “De baai in Rio was echt supermoeilijk! Daar heb ik echt deels dankzij mijn voorbereidingen gewonnen. Tokyo is een stuk makkelijker, maar dat geldt dan voor iedereen, wat het moeilijker maakt om een verschil te maken.” De zeilster zegt dat haar grootste concurrenten nu elke keer een beetje dezelfde zijn. “Dat hangt wel af van de wind die we krijgen. Er zijn een paar meiden net als ik heel erg allround, er zijn landen die sterker zijn met harde wind of juist met zachte. Zo weet je nooit wie je tegenstanders zijn, want je weet niet welke wind er gaat waaien.”

Broer als coach
Marit begon met zeilen op haar zesde, in het kielzog van haar broer die nu haar coach is. Opgroeiend in Friesland speelde het water een belangrijke rol in de familie hoewel hun ouders geen zeilers waren. “Mijn broer was altijd heel goed in zeilen en ik ging altijd achter hem aan. Hij veegde eigenlijk de weg voor mij schoon en ik denk dat ik daarom zo goed ben geworden.” Roelof Bouwmeester kwalificeerde zich voor de Olympische Spelen van 2012 maar kreeg te maken met de andere kant van de medaille. Hij scheurde een pees in zijn arm en kreeg daar bovenop een hernia en hartproblemen. ‘’Hij kan met zijn hart wel goed leven, maar geen topsport meer bedrijven, dus heeft hij zijn zeilcarrière aan de kant moeten zetten. Dat was erg heftig.”

Meteorologische voorbereiding
Om zich voor te bereiden verdiept Marit zich flink in het weer. Ze volgde enkele meteorologische cursussen. ‘’Hoe ouder ik word, hoe meer ik wil weten waarom iets gebeurt. Hoezo waait de wind in Tokyo zus of zo? Nu zie ik gewoon meer patronen waarmee ik kan werken. Dat biedt me zekerheid.” De zeilster legt uit dat kennis van de lokale omstandigheden kan helpen bij de beslissingen die ze in wedstrijden maakt. Ze focust zich tijdens een race zowel op zichzelf maar ook op de positionering van de tegenstanders. Op basis daarvan baseert ze haar strategie ten opzichte van de wind. ‘’Als je echt golven kan surfen kan je veel snelheidsverschil creëren. Tegen de wind in moet je veel kruisen omdat je er niet recht tegenin kunt en dan vormen die golven obstakels en moet je met je tactiek het snelheidsverschil creëren.’’



Trainen
Marit zit niet altijd in haar boot. Een groot deel van haar trainingssessies vinden binnen plaats. “‘Ik doe duurtraining en krachttraining en de specifieke inhoud daarvan wisselt. In de winter doe ik veel omvangwerk en wanneer ik veel wedstrijden heb, zijn korte en krachtige en meer intervaltrainingen met nadruk op cardio en explosieve kracht van belang.” Na het WK in Melbourne gaat Marit nog drie keer trainen in Tokyo. In Nederland zijn de zeiltrainingen altijd in Scheveningen. Marit onderkent dat je als topsporter veel vergt van je lijf. “Toen ik jong was nam ik mijn lichaam gewoon voor lief en dacht ik dat het niet stuk kon. Nu kom ik erachter dat veel kraakbeen is weggesleten, dat ik verstandig moet trainen en alleen maar dingen moet doen die bijdragen aan het zeilen. Inmiddels ken ik het belang van goede warming ups, cooling downs, herstelsessies met de fysio en sportmassages.” Al dat trainen vergt veel discipline, elke dag opnieuw. “De kunst is om af en toe je verstand op nul te zetten en er geen emotie aan te koppelen”, zegt Marit. Als ik mezelf niet meer kan motiveren kijk ik gewoon naar foto’s van mijn tegenstanders en denk ik, no way dat jullie mij gaan verslaan omdat ik geen zin heb om mijn oefeningen te doen.”

Voeding
Zoveel sporten vergt ook veel energie, dus goede voeding. Marit heeft een passie voor voeding en weet inmiddels op welke manier ze er haar voordeel mee kan doen. “Het belangrijkste dat ik geleerd heb is de timing van mijn voeding en de verhouding tussen eiwitten, koolhydraten en vetten. In de fase van wedstrijden heb ik meer koolhydraten, want energie is nodig en als ik veel op kracht train eet ik meer eiwitten. Over het algemeen eet ik gewoon gezond, gevarieerd en uitgebalanceerd.” Ze vertelt dat ze in Tokyo wel moet oppassen omdat Japanners zo mager eten met rijst en veel vis. “Nu hebben we een kok die westers eten kookt aan de hand van de richtlijnen van NOC*NSF. Mijn ideale zeilgewicht ligt boven wat natuurlijk voor mij is, dus ik moet veel eten om op gewicht te blijven.”



Vrije tijd
De zeilster is altijd superdruk, maar weet toch tijd vrij te maken voor andere dingen. Als ambassadrice van Matrix Fitness helpt ze mensen het belang in te laten zien van sporten door met ze te trainen. Daarnaast vertegenwoordigt ze de stichting Spieren voor Spieren die zich inzet voor kinderen met een spierziekte. “Dat vind ik erg tof om te doen. Naast geld inzamelen doe ik ook leuke dingen met die kinderen, zoals knutselmiddagen en dat is heel waardevol!” Voor topsporters-in-spé heeft Marit nog een tip. “Het allerbelangrijkste is om gewoon lol te hebben in wat je doet en je te omringen met leuke en positieve mensen, zodat je het langer vol kunt houden.”
Edities