Hoe gaat de fitnessbranche om met de coronacrisis?

Verschenen in Bodylife nummer 2 2020


Er is vrijwel niemand op de wereld die niet te maken heeft met gevolgen van de coronacrisis, ook de fitnessbranche wordt hard getroffen. Clubs moesten hun deuren sluiten en sporten in grote groepen is vanwege besmettingsgevaar niet gewenst. Hoe gaat de fitnessbranche om met de crisis en de maatregelen tegen de verspreiding van het virus? Wij maakten een rondje langs de velden.

JOHN VAN HEEL
EFAA Opleidingen en
Life Style Vitae leefstijlclub


“We hebben met een nieuwe realiteit te maken. De wereld is op z’n kop gezet en we moeten nu heel creatief zijn en in oplossingen denken om met deze crisis om te gaan. Dat moeten we echt met z’n allen doen. Als persoon, team, branche en maatschappij. Als ondernemer krijg je te maken met leden die niet meer aan hun betalingen kunnen of willen voldoen, maar je moet ook zelf jouw kostenposten betalen, zoals de huur van het pand, leasekosten, personeelskosten, enz. De maatregelen van de overheid zijn voor de korte termijn goed, maar hoe gaat het daarna? Ik hoor ook de verhalen over groepsimmuniteit en een buffer opbouwen. Ik denk: waarom laten ze gezonde mensen die al veel sporten niet buiten sporten, dat zijn de mensen met de hoogste weerstand? Dan krijgen misschien meer mensen het virus, maar zij zullen er goed doorheen komen omdat ze fit en sterk zijn. Dan kun je een buffer opbouwen. Dit is misschien wat voor NL Actief om voor te leggen bij VWS/RIVM? Bij een gehele lockdown dreigt nog grotere inactiviteit en dat leidt weer tot andere fysieke klachten, verminderde weerstand en achteruitgang. Daarom helpen we onze leden met een Workout of the day, Tip of the day, livestream lessen, thuis oefen schema’s, gratis Bewegen als medicijn, online programma en thuis webvideo oefeningen (dat bieden we vanaf vandaag ook gratis aan bij onze Nieuwe Gezondheid steunpunten), uitlenen van materialen, enz. Tegelijkertijd is het tijd voor groot onderhoud in het pand, om straks spik en span weer open te gaan. Wel tof om te zien hoe we dit als team maximaal aanpakken, het verbindt ook op de een of andere manier. We willen op afstand onze kennis delen, motiveren en inspireren. Als je een hoog serviceniveau hebt en je biedt de leden veel alternatieven, dan krijg je daar loyaliteit voor terug. Maar aan die loyaliteit van klanten en leden zitten ook grenzen. Hopelijk duurt deze situatie niet heel veel langer dan 6 april, of komt er compensatie, waar NL Actief zich voor inzet. Anders ben ik bang dat het heel veel partijen in onze branche de kop kan gaan kosten. Maar we gaan uit van een positieve uitkomst en blijven ons onverstoord inzetten om Nederland actief en gezond te houden, zeker in deze bizarre tijden.”



JEROEN MAAS
Jeroen Maas Sports Company


“Het leukste en het ergste in het leven zien je niet aankomen. Deze crisis is echt een moment waarop iedereen wordt wakker geschud. Ik was met een groep van 37 VES-ondernemers op een studietrip naar Dubai. Op de heenweg gingen tien mensen met mondkapjes op, terug vrijwel allemaal. En bij velen nam ook de angst en spanning toe. Sommigen hebben acht zaken. Dan voel je wel de druk. Ik zit nu dertig jaar in het vak en heb eerder al crisisperiodes meegemaakt. Ik heb een rijpingsproces doorgemaakt en pluk er nu de vruchten van. Ik kan me wel goed voorstellen dat een personal trainer van een jaar of dertig in paniek is. Maar deze periode biedt ook weer kansen, hoe zwaar het ook gaat worden. Je moet jezelf opnieuw uitvinden en kijken waar jouw kracht ligt. Blijf ook in gesprek met de leden. Bel ze op, leg uit wat er aan de hand is. Hoe je elkaar kunt helpen. Ik heb mijn werknemers verteld dat we op deze voet drie maanden vooruit kunnen, het helpt als je vet op de botten hebt opgebouwd in betere tijden. Hoe het daarna gaat weet ik ook niet. Maar ik zie deze coronacrisis als een storm die het riet laat buigen. De vraag is wie mee kan veren en wie knakt. Hopelijk zijn wij buigzaam genoeg om te overleven. Dat iedereen vanaf nu wordt teruggeworpen weten we, maar zorg dat je flexibel blijft. Handel niet uit angst, denk in kansen en mogelijkheden. Hoe lastig dat ook is als je deuren gesloten moet houden.”



Roy Pennings
Personal trainer


“Het moment dat wij te horen kregen dat personal trainers weer hun deuren mogen openen, bood mij dat wel even wat ademruimte in deze bizarre tijd. We mogen als personal trainer weer training geven, waarbij we een deel binnen doen en een deel buiten afwerken. Uiteraard moeten we dan wel alle maatregelen treffen qua hygiëne. Klanten die zich niet lekker voelen moeten ook nog thuis blijven. Deze manier vanwerken neemt niet direct onze grootste zorgen weg over de toekomst, maar we kunnen in ieder geval iets extra’s betekenen voor de klanten, die anders echt afhaken. We hebben een trouw en loyaal ledenbestand, waarvan het gros heeft aangegeven ons onvoorwaardelijk te steunen. Dat is ontzettend fijn. Uiteindelijk moeten wij ook aan onze vaste lasten voldoen. Al scheelt het wel dat we voorlopig geen belasting hoeven te betalen. We moeten samen deze periode doorkomen en dat betekent dat ze voor elkaar moeten blijven betalen. Wij betalen al onze lasten gewoon zoveel mogelijk door en steunen lokale ondernemers waar mogelijk. We hebben als Nederland en wereld steeds meer in luxe geleefd, maar nu merken we ook dat we teruggeworpen kunnen worden. We zullen oog voor elkaar moeten hebben en daarom vind ik het ook niet verstandig dat er personal trainers zijn die met groepjes mensen buiten gaan sporten. Dat draagt niet bij aan de oplossing voor de crisis. We moeten nu geen mazen in de regels gaan zoeken, samenscholing voorkomen en afstand houden. Ik blijf positief, probeer te helpen waar mogelijk en probeer creatief te zijn in het vinden van oplossingen. Zo ben ik ervan overtuigd dat we deze crisis doorkomen.”



Marc Neijland
Clubjoy & Fitsnack.TV


“Het is voor iedereen een hectische tijd. Ook op ons kantoor. Aan de ene kant hebben we met onze live programma’s en virtuele training van ClubJoy te maken met klanten die om coulanceregeling vragen. Dat gebeurde al drie dagen, nadat clubs gedwongen moeten sluiten. Dan denk je wel: het wordt een onzekere tijd waarin we elkaar bij moeten staan. Aan de andere kant is er het euforische gevoel naar aanleiding van het succes van ons online fitness kanaal FitSnacks.TV. Hiermee kunnen we veel clubs te hulp schieten. Het aantal clubs met wie we samenwerken explodeerde al een paar dagen na het sluiten van de clubs: In 5 dagen van 50 naar ruim 500. We moesten dus ook met man en macht de capaciteit verder opschalen. Daarnaast moeten we ook alle partijen registreren, vragen beantwoorden en eventuele technische mankementen snel verhelpen. Het zijn dus lange dagen, tot ’s avonds laat. We willen nu ook het aantal workouts uitbreiden, dus nemen we nieuwe filmpjes op. Het aantal views neemt iedere dag enorm toe. We zien onze service met FitSnacks.TV, die wij zonder platformkosten aanbieden, vooral als een geste naar de fitness clubs die gesloten zijn. We worden allemaal geraakt, maar met streaming en online workouts kunnen we leden van aangesloten clubs in beweging houden. Mocht Nederland echt een keer op slot gaan, dan is het aanbod van online fitness een goede manier om inactiviteit bij de mensen thuis te voorkomen.”


 
Edities