Dé fitnesstrends van 2020 om in de gaten te houden

Verschenen in Bodylife nummer 1 2020


2019 is voorbij gevlogen en we staan aan het begin van een nieuw decennium. Toen ik aan het einde van het vorige decennium samen met mijn broer Virtuagym oprichtte, was de fitnessindustrie nog grotendeels analoog. Wat kan er veel veranderen in tien jaar! De mobiele revolutie, high-tech apparatuur, cloud-oplossingen zoals Virtuagym — de branche verandert sneller en sneller. Maar innovatie is nooit 'klaar'. Wat staat ons te wachten in 2020?


Fitness wordt leuker door gamification
Gamification is het gebruiken van spelelementen om gedrag op positieve wijze te sturen. In fitness zie je dit vaak terug in apps met een puntensysteem, scoreborden, en andere manieren om te belonen. Vooralsnog is bij gamificatie in fitness het spelelement gescheiden van de daadwerkelijke training zelf. Pas na de sessie krijg je feedback over hoe goed je bezig bent. Wearables ondervangen deze uitdaging al deels door in real-time terugkoppeling te bieden via vibratie, maar ook dit heeft zijn beperkingen.

Augmented reality zou hier een oplossing voor kunnen zijn. Hierbij wordt er een digitale 'laag' over de echte wereld geplaatst, zoals veel mensen dit kennen van het spel Pokémon Go. Meerdere technologiebedrijven, waaronder Apple, Microsoft en Google werken momenteel aan brillen die digitale beelden op je netvlies kunnen projecteren. Daarmee zou het mogelijk worden om tijdens je training voortdurend je prestaties te zien en feedback te krijgen op je inspanning. Zo zou je bijvoorbeeld, net als in het spel Pac-Man, tijdens hardlopen virtuele bolletjes op straat kunnen verzamelen, terwijl je achterna gezeten wordt door digitale spoken.

Meer motivatie door Voice
Het voorbeeld van augmented reality toont aan dat de manier waarop we met technologie interacteren verandert. Handmatige handelingen veroorzaken frictie; we willen liever dat onze tech naadloos in ons leven wordt verweven, zonder dat hiervoor extra handelingen nodig zijn. Dat betekent dat interactie natuurlijk moet aanvoelen. Een augmented realitybril doet dat door beelden te tonen zonder op een scherm te hoeven kijken. Andere technologie doet het door tegen je te praten. Audiogestuurde training zorgt voor laagdrempelige motivatie die je niet afleidt van je training omdat je naar een scherm hoeft te kijken. En naarmate kunstmatige intelligentie verder ontwikkelt, kunnen we ook terug beginnen te praten. Een Siri voor fitness ligt in het verschiet: een coach die altijd bereikbaar is en je non-stop kan motiveren.

Leefstijlcoaching gedreven door technologie
We leven in een vergrijzende samenleving. In 2012 waren er 2,7 miljoen 65-plussers. In 2040 zijn het er bijna 5 miljoen. Ook welvaartsziekten als obesitas en diabetes nemen toe: bijna de helft van Nederlanders heeft overgewicht, en er komen jaarlijks ruim 75,000 gevallen van diabetes bij. Vergrijzing en welvaartsziekten tonen de noodzaak voor meer leefstijlcoaching. Dit zie je niet alleen terug in een toenemend besef van verzekeraars en zorgverleners. Ook fitness tech stuurt steeds vaker aan op een gezonde leefstijl in plaats van alleen maar op workouts aan te sturen. Zo is voeding een belangrijke component om een gezond gewicht te behouden en kan technologie meditatie ondersteunen tegen stress. Technologie maakt leefstijlcoaching efficiënt en op grotere schaal toepasbaar en steeds meer verzekeraars gaan investeren in apps en andere technologie om mensen gezonder en actiever te laten leven.

Bedrijven investeren in Corporate Wellness
Ook werkgevers beseffen meer dat verzuim en arbeidsproductiviteit in verband staan met beweging en een gezonde levensstijl. Veel bedrijven investeren tegenwoordig in Corporate Wellness door het sponsoren van het fitnessabonnement en meer en meer wordt technologie ingezet om werknemers op een positieve manier te stimuleren en motiveren. Wij zetten Virtuagym steeds vaker in bij bedrijven en onze eigen werknemers hebben nog nooit zoveel trappen op- en afgelopen als toen we onze eigen step-challenge hielden. Een mooi voorbeeld hoe technologie kan stimuleren en meer verweven wordt in het dagelijks leven, of dit nu in het fitnesscentrum of bij je op kantoor is.

De conclusie voor 2020
Verdere integratie van wellness en technologie in het dagelijks leven wordt dé grote trend. De drempel om met je gezondheid bezig te zijn wordt lager door de ondersteuning van slimme tech die je voortdurend helpt je gedrag in positieve zin aan te passen. Bovendien wordt voortgang maken en prestaties meten steeds eenvoudiger door betere en slimmere sensors. Gamification maakt fitness langzaam aan steeds leuker. En omdat belangrijke spelers zoals verzekeraars en werkgevers ook de voordelen van deze aanpak beginnen in te zien, zal de fitnesstechnologie in 2020 groter worden dan ooit.

HUGO BRAAM is technologie-evangelist in de fitnessbranche en medeoprichter van virtuagym.com, leverancier van innovatieve software voor fitnesscentra en personal trainers. hugo@virtuagym.com
Edities