Il Cuore, sportschool van het jaar: ‘We zijn heel trots op onze community’

Verschenen in Bodylife nummer 1 2020


Voor Paul Ammann en Trisha Moonen was 2019 een bijzonder jaar. In november stonden zij als grote winnaars op het podium bij de uitreiking van de Dutch Fitness Awards op Fitfair. De vakjury wees Il Cuore uit het Brabantse Moergestel aan als Sportschool van het Jaar, tot grote vreugde van eigenaren Trisha en partner Paul.


‘Il Cuore is niet zomaar een fitnesscentrum, sportschool of sportcentrum in Moergestel, maar een compleet healthconcept met wellness, waarin persoonlijke en vooral resultaat gerichte begeleiding voorop staan’, staat beschreven op de website van Il Cuore. Dat de onderneming van Trisha en Paul niet zomaar een sportschool is, bleek ook uit het oordeel van de vakjury bij de Dutch Fitness Awards. Shape All In uit Amsterdam en Raf Sport uit Lelystad legden het uiteindelijk af op plek twee en drie.

Trisha en Paul zijn trots op wat ze hebben neergezet in Moergestel, een paar kilometer ten oosten van Tilburg. Trisha is afkomstig uit een echte familie van fitnessondernemers. Haar ouders runden in het verleden een sportschool in Oisterwijk. Na haar voltooide opleiding bedrijfskunde besloot ze in 2010 om ook de fitnessbranche in te gaan, in de voetsporen van haar ouders. Paul kwam er een paar jaar later bij. Hij studeerde sport en economie en werkte een jaar bij Reebok voordat hij samen met Trisha ging ondernemen.

Breed aanbod
Ze denken een paar maanden na de winst van de award met veel plezier terug aan die middag op de Fitfair in Utrecht. “De spanning nam wel even toe bij de uitreiking”, vertelt Trisha. “De vakjury kwam al eerder bij ons op bezoek, dus we wisten dat we tot de finalisten behoorden. Vanaf dat moment gaat de verkiezing steeds meer leven. Ook bij onze leden. Ze telden de dag met ons af tot aan de uitreiking.”

Paul: “Als je tot finale komt, wil je natuurlijk ook winnen. Voor ons was het dus heel bijzonder om te horen dat wij werden verkozen tot Sportschool van het Jaar. Het is een mooie vorm van waardering voor ons werk. De vakjury vond het mooi dat wij onze eigen koers varen en voor allerlei doelgroepen open staan. We zitten in een niet al te groot dorp, dan moet je laagdrempelig zijn en we hebben een breed aanbod. Heb je niet zoveel tijd om te sporten, dan kun je op de eGym trainen of EMS (Elektro Musculaire Stimulatie) trainingen uitvoeren, maar we bieden ook veel groepslessen aan en in het krachthonk zien we veel jongeren trainen.”

Trisha: “Bij de dames zijn groepslessen heel populair, al zie je daar ook steeds meer mannen hun weg naartoe vinden. Yoga is tegenwoordig is ook hot. Ja, ook letterlijk. Onze leden kunnen gebruikmaken van yogalessen en hot yoga.”

Paul: “We willen er daarnaast voor zorgen dat onze leden niet altijd de deur uit hoeven met fysieke problemen. Gezondheid en leefstijl zijn belangrijke aspecten waar wij ook oog voor hebben. Zo is er onder andere een podotherapeut en een fysiotherapeut aanwezig. We hebben verschillende specialisten onder één dak.”Community
In Moergestel leefden veel leden van Il Cuore mee met de strijd om de Dutch Fitness Award.

Trisha: “Ja, veel van hen waren heel enthousiast over onze winst. We hadden de zondag na de prijsuitreiking ook een groot feest in onze horecaruimte. Die werd goed bezocht. We merkten dat iedereen heel erg met onze mee leefde en oprecht blij was voor ons. Het is toch bijzonder dat je kunt zeggen dat je de beste sportschool van Nederland bent. Ja, ook leuk voor mensen die hier sporten om dat te zeggen.”

Paul: “In de laatste jaren merkten dat we een hechte community hebben opgebouwd met Il Cuore. Er is veel persoonlijk contact vanuit de trainers naar de leden. De brand van een paar jaar terug liet ook zien dat we veel betrokken leden hebben.”

Trisha: “In 2016 ging onze sportschool in rook op. Er waren mannen op het dak aan het werk om een aantal lekkages te verhelpen, maar er ging iets mis, waarna er brand ontstond. Ik was toen aan het werk en heb zelf nog de brandweer gebeld. Maar het ging zo snel. Het waaide hard en binnen twintig minuten stortte het dak in. Gelukkig waren we toen allemaal buiten op een veilige afstand. De brandweer was er heel snel bij en iedereen handelde goed, maar er was niets te redden. Dat was een behoorlijke klap.”

Paul: “Binnen tien dagen zaten we alweer op een tijdelijke locatie, een paar honderd meter van ons oude pand. We hebben daar een grote hal ingericht voor groepslessen en spinning. De fysio ging mee en we hadden een kleine horecaruimte. We zaten daar anderhalf jaar en in de loop van tijd kwam er steeds meer bij. Veel klanten bleven ons trouw.”

Trisha: “Wij maakten ondertussen plannen voor het pand waarin we nu, sinds 2017, zitten. Je moet met de bouwtekening letterlijk vanaf nul beginnen, maar je kunt daardoor wel goed nadenken over hoe je de ruimtes het meest efficiënt kunt inrichten. De expertise van mijn ouders hielp daarbij. We hebben nu een pand waar we super blij mee zijn. Il Cuore zit in de lift en daarvoor bedanken wij ook onze klanten. Een groot aantal is meegegroeid van ons oude pand en de brand naar waar we nu met z’n allen sporten. Ik ben daarom heel trots op onze community. Toen we op het podium stonden dachten we wel even terug aan wat we hebben meegemaakt. Dat maakt ons extra trots op de prijs.”

Voor de toekomst blijven Trisha en Paul inzetten op de betrokkenheid met de leden en trainingen op maat.

“We willen onze leden op alle mogelijke manieren helpen om hun doelen bereiken. Als ze die bereiken is dat ook het eerste wat ze aan andere mensen vertellen. Dat is de beste reclame die je kunt hebben. Al is het ook tof om op de website te kunnen zetten dat je Sportschool van het Jaar 2019 bent, zeker!”, besluit Paul.
Edities