Column John van Heel: meer senioren zonder rollator door fitness!

Verschenen in Bodylife nummer 1 2020


Ik heb er al vaker over geschreven, maar bemerk dat het fenomeen nog niet erg bekend is, sarcopenie. Dit is het verlies van spiermassa, wat wij allen ondergaan vanaf ons 25e levensjaar. En niet zomaar een beetje, maar liefst 50% tussen ons 25e en 75e levensjaar. De nadelen van dit verlies van spiermassa zijn niet te overzien. Metabolisme daling, spierkracht verlies, balans en coördinatie gaan achteruit, hogere kans op overgewicht, het diabetes risico neemt toe en die stok en rollator komen steeds vroeger in het leven aan de orde. Jammer, want we weten nu dat sarcopenie af te remmen is en zelfs om te keren. En de fitnessbranche biedt de belangrijkste preventieve maatregel, krachttraining.

Rond ons 25e levensjaar speelt de natuur een raar spelletje met ons. Tot die tijd ontwikkelen we, groeien we, maar vanaf die tijd, keert de natuur zich tegen ons, het degeneratie proces begint. Op de spieren eist dat proces een enorme tol. Belangrijkste versneller van sarcopenie is inactiviteit en een gebrek aan weerstand op de spieren. Een gebrek aan eiwit consumptie versnelt het afbraakproces dan nog extra.

De WHO (World Health Organization) paste ter preventie van sarcopenie, in 2010 de Global Recommendations on Physical Activity for Health uit, in 2017 gevolgd door de Nederlandse Gezondheidsraad met de nieuwe beweegrichtlijnen. Nieuw in deze richtlijn, het advies om twee keer per week de spieren te trainen en voor senioren aangevuld met balansoefeningen.

Nu we steeds ouder worden, krijgen we natuurlijk ook steeds meer last van die sarcopenie en VWS wil dat we langer thuis blijven wonen, zelfstandig blijven op hoge leeftijd, gezond blijven en eigen regie blijven houden. Dan is die twee keer per week spiertraining eigenlijk voor senioren geen leuke bezigheid, maar bittere noodzaak. Beter nog om er een heel leven mee bezig te zijn natuurlijk, dan hoeven we het ons niet aan te leren, maar toch zeker vanaf de 40-50 jaar, elke week die spieren een paar keer belasten, en dat kan natuurlijk nergens effectiever mee dan met fitness.

Een mooie en wellicht belangrijke kans voor de fitnessbranche. Programma’s ontwikkelen om de nadelige effecten van sarcopenie te beperken, healthy aging pur sang. We zullen dan ook onze marketing meer moeten richten op de doelgroep senioren en onze trainers, die kunnen we het best zo snel mogelijk expert laten worden, om deze doelgroep optimaal te begeleiden.

En twijfel je nog of de groep wel groot genoeg is? In 2030 zullen er naar verwachting 4,2 miljoen 65-plussers in Nederland wonen, 920 duizend meer dan nu. Deze groep zal dan 23 procent van de bevolking vormen, nu is dat 19 procent. Ik zeg, meer senioren zonder rollator door fitness!

John van Heel
EFAA/Nieuwe Gezondheid
j.vanheel@efaa.nl
Edities