Hoe Core Academy steeds meer Powermama’s creëert

Verschenen in Bodylife nummer 8 2019


Zwanger zijn of net bevallen in combinatie met sporten, vroeger werd het vaak afgeraden. Neem je rust, spaar energie, was het advies. Maar tegenwoordig willen steeds meer (aanstaande) moeders gezond en fit worden of blijven en blijven dus sporten. Hoe ga je daar als fitness professional mee om? Josine Gräfe van Core Academy merkt dat de fitnessbranche veel kennis heeft te winnen over een veilige begeleiding van (aanstaande) moeders.


Gezien de populariteit van sportlessen bij vrouwen tussen de 25 en 40 jaar krijgt iedere sportschool of PT’er er vroeg of laat weleens mee te maken: vrouwen die zwanger worden of al zijn bevallen. Dat de (aanstaande) moeders aangepast moeten trainen, zal iedereen wel begrijpen. Maar hoe breng je dat als trainer in praktijk? Hoe geef je zwangeren handvatten, kennis en vertrouwen om hen zo veilig en verantwoord mogelijk in beweging te houden?

Kennis delen
Die vraag beantwoordt Josine Gräfe, samen met Yousra Jaddour, in de opleidingen die Core Academy aanbiedt voor de fitnessbranche. Ze startten hun onderneming in januari 2018 en bieden op steeds wisselende locaties in binnen- en buitenland trainingen en workshops aan. Daarnaast kunnen trainers en coaches een licentie verkrijgen om met een PowerMama® licentie (in eerste instantie voor één jaar) zelf het 8-weekse PowerMama® Programma (met varianten Functional Fitness (CrossFit), Smallgroup en PT, Outdoor en Lifestyle) aan te bieden. Trainers en coaches kunnen met de licentie voorkomen dat vrouwen tijdens of na de zwangerschap (tijdelijk) niet meer sporten, wat weer inkomsten scheelt. Dit programma wordt inmiddels op 80 locaties in Nederland en België aangeboden.

“Yousra en ik merkten voordat we met Core Academy startten dat er veel twijfels en onzekerheden bestonden over zwangerschap en sporten, zowel aan de kant van vrouwen zelf als bij trainers en coaches. Maar ook bijvoorbeeld bij huisartsen, verloskundigen of fysiotherapeuten, die zwangere vrouwen soms nog steeds adviseren tijdens de zwangerschap niet te sporten. Het zou goed zijn als ook binnen zorg en welzijn meer kennis komt over sporten in combinatie met zwanger zijn of net bevallen zijn. We hopen uiteindelijk dat de kennis als een sneeuwbal gaat rollen en zo breed in de maatschappij bekend wordt”, aldus Gräfe, die zelf al jaren moeders traint en werkt als pre- en postnataal fitness expert, CRKBO-docent en gastdocent HBO Sports & Healthy Lifestyles.

“Yousra en ik leerden elkaar kennen via Facebook. Toen we elkaar spraken bleken we hetzelfde werk te doen en samen veel kennis te hebben over verantwoord sporten met zwangere vrouwen. Toen we op een yoga en bootcamp retreat waren in Spanje besloten we dat het goed zou zijn om de handen ineen te slaan. Samen konden we nog veel meer bereiken, dachten we”, aldus Gräfe.

PowerMama
En dat blijkt nu ook. Opleidingen zijn vaak snel uitverkocht en er zijn inmiddels locaties in Duitsland, België, Spanje en IJsland bij gekomen. “Dat we zo snel zouden groeien hadden we wel gehoopt, maar het overtreft wel onze verwachtingen. Blijkbaar is de behoefte aan kennis over zwangerschap in combinatie met sport nog groter dan we dachten. We gaan tijdens onze opleidingen van één dag in op wat er gebeurt in het lichaam van een vrouw tijdens de zwangerschap, tijdens de bevalling en in de periode erna. Daarnaast kijken we naar de trainingsmogelijkheden en belastbaarheid. Waar moet je op letten? Welke vragen kun je stellen om te weten of het goed gaat en hoe pas je de reguliere trainingen aan?”

Wanneer je met (aanstaande) moeders sport is kennis nodig om maatwerk te kunnen leveren, stelt Gräfe. “Wij leren deelnemers signalen op te pikken voor alle periodes gedurende de zwangerschap. Daarmee kun je ook groepslessen aanbieden waaraan vrouwen deelnemen die op andere termijnen zijn uitgerekend of al bevallen zijn. Er is geen standaardprogramma of een blauwdruk om met een zwangere of net bevallen vrouw samen te werken, maar wij bieden de basiskennis en tijdens onze trainingen brengen de deelnemers die in rollenspellen ook in de praktijk. Wanneer deelnemers een licentie voor het PowerMama® Programma hebben verkregen, mogen ze dit programma onbeperkt aanbieden in een sportschool of box.”

Licentiehouders krijgen toegang tot het permanente educatieprogramma, waarmee ze zich kunnen ontwikkelen tot pre- en postnataal fitness specialist. Twee keer per jaar is er een bijscholingsochtend over nieuwe ontwikkelingen en programma’s. Ook twee keer per jaar worden nieuwe programma’s samengesteld met acht volledig uitgeschreven trainingen. “We vinden het belangrijk dat PowerMama®- coaches zich blijven ontwikkelen”, vertelt Gräfe. “Met een online kennisbank willen we onze kennis en ervaringen delen, maar we stimuleren de coaches zelf ook om binnen de online community hun ervaringen met elkaar te delen. Zo maken we elkaar ook wijzer. De coaches vinden binnen de kennisbank ook factsheets, masterclasses en checklists.”

Vertrouwen bieden
De belangrijkste boodschap die Gräfe en Jaddour namens Core Academy aan fitness professionals en eigenlijk aan alle betrokkenen willen meegeven is: bewegen is gezond. Zeker voor zwangere vrouwen en zij die net bevallen zijn. “Vroeger werd nog net niet verteld dat je negen maanden op de bank moest zitten, rustig aan moest doen en zeker niet teveel tillen. Maar voor niemand is het goed om maandenlang niet voldoende te bewegen. Goed bewegen tijdens de zwangerschap heeft ook juist een positieve uitwerking op de bevalling. Om verantwoord te sporten en te bewegen is wel meer kennis vereist. Sommige vrouwen moet je namelijk afremmen en andere juist stimuleren.”

“Het is ook helemaal niet belangrijk om zes weken na je bevalling weer een sixpack te krijgen. Het is wel triest dat door social media en #fitmom bij steeds meer vrouwen het beeld ontstaat dat ze gelijk vol gas moeten geven op de sportschool. Dat dat de nieuwe norm is. Maar je moet samen met je trainer of coach kijken naar welke manier van sporten en met welke intensiteit het beste bij jou past en op welk moment. Voor veel vrouwen is de tijd van zwangerschap er een van twijfels en onzekerheden, dan is het goed om iemand naast je te hebben die je kunt vertrouwen over waar je mee bezig bent. Met Core Academy bieden wij trainers en coaches de kans die rol op zich te nemen”, besluit Gräfe

www.coreacademy.nl

 
Edities