In de lift met minister Bruins: Pim Lexmond

Verschenen in Bodylife nummer 6 2019



Als ik bij minister Bruno Bruins in de lift zou stappen, dan zou ik met hem willen praten over publiek-private vormen van samenwerking tussen zorg en bewegen. De dienstverlening van de paramedische zorg ligt heel dicht tegen het beweegdomein aan. We kunnen elkaar daarin versterken. Het zorgdomein heeft het ondernemerschap van het beweegdomein nodig. Onze sector is sterk in ondernemen, experimenteren en innoveren. We kunnen flexibeler denken en doen dan het zorgdomein. Als je beide domeinen gaat combineren en je geeft mensen de regie over hun eigen vitaliteit en leefstijl, dan kunnen daar kansrijke programma’s uit voortkomen. Ik pleit voor meer proeftuinen in ons land waar zorg en bewegen elkaar kunnen ontmoeten en waar het beste van die twee werelden kan worden gecombineerd.

Ik profileer me steeds meer als ondernemer in de zorg dan als sec een fitnessondernemer. Ik kom mede daardoor ook terecht in andere netwerken. Acht jaar geleden spraken wij met de zorg op het niveau van de verpleging, de uitvoerende personen. Nu heb ik twee maal per jaar vast overleg met de voorzitter van de Raad van Bestuur van de Zorginstelling (ziekenhuis en overige zorggroepen). Er is hier in Zeeland een ketenzorg oncologie. Die leid ik als fitnessondernemer. En niemand vindt dat vreemd. In die rol en positie ben ik stap voor stap gegroeid. Dat is het resultaat van jaren netwerken, innoveren en experimenteren. En investeren in pilots. Want dit lukt niet als je als ondernemer op korte termijn wilt scoren en alleen maar denkt in termen van ‘abonnementen verkopen en snel geld verdienen’. Dat imago heeft onze branche nog en dat staat vaak een kansrijke en duurzame samenwerking met de zorgsector in de weg.

We hebben in het Gezondheidscentrum Antonius in Oostburg in een ziekenhuis een beweegcentrum geopend. In de combinatie tussen zorg en bewegen liggen voor onze branche kansrijke, nieuwe verdienmodellen. Ik zal een voorbeeld geven. Oncologiepatiënten herstellen de eerste drie maanden onder leiding van de zorg. De volgende drie maanden hebben ze zelf de regie over hun revalidatie en sporten ze bij ons. Wij begeleiden ze daarin. Die cocreatie van revalideren tussen het zorg- en beweegdomein kun je voor allerlei groepen patiënten inrichten. Onze omzet bestaat inmiddels voor 9% uit patiënten die herstellen en daarna blijven sporten om hun vitaliteit en kwaliteit van leven te behouden. We verwachten dat deze omzet van vitaliteitstrajecten de komende drie jaar groeit naar 25% tot 30%..

Pim Lexmond
Directeur Bodyline clubs

Pim Lexmond en zijn echtgenote Anita Boone zijn eigenaar van drie Bodyline clubs en twee proeftuinen. In Philippine experimenteren ze samen met een voetbalclub in nieuwe beweegvormen. In Cadzand bieden ze fitness aan in een strandaccommodatie en richten ze zich met name op toeristen die op het strand willen sporten en bewegen.

Pim Lexmond is één van de succesvolle fitnessondernemers die in het boek Liftgesprekken zijn geportretteerd. Het boek is uitgegeven in opdracht van NL Actief en is hier te bestellen

Edities