Palestra Dokkum: persoonlijke benadering om doelen echt te halen!

Verschenen in Bodylife nummer 4 2019


Bij Palestra in Dokkum brengen ze gezondheid, een warm huiskamergevoel en doelgericht sporten voor een brede doelgroep samen. De missie is: ‘Fit worden en fit blijven in een omgeving die aanvoelt als een tweede huiskamer’. Hierbij gaat het om de juiste combinatie van intensief bewegen, aandacht voor gezonde voeding en tijd voor jezelf vrijmaken in de agenda. Met een team van NASM-opgeleide trainers en voedingsdeskundigen maken ze bij Palestra de wereld een beetje gezonder. 


Palestra opende haar deuren 15 jaar geleden. In 2015 zijn hier nog drie vestigingen aan toegevoegd. Naast de fanatieke sporter richt Palestra zich op mensen die weten dat bewegen noodzakelijk is voor hun welzijn, maar die het moeilijk vinden om de stap naar het sportcentrum te maken. We gingen langs bij eigenaar Jur Roemers. 

Jur: “Voor deze doelgroep is excentrisch en isokinetisch trainen de meest effectieve manier van trainen. Zoals met de Miloncirkel, het middelpunt bij drie van de vier vestigingen. Als sporters weten waarmee ze bezig zijn, worden ze wijzer. Daarom hebben we hierover speciaal voor onze leden het boekje ‘Sporten voor beginners’ geschreven.”

Sportenthousiasme 
Het was voor Jur niet meteen de bedoeling om fitnessondernemer te worden. Maar vanuit de liefde voor sport en bewegen is hij erin gegroeid. Door zijn docentschap op de ALO en Sportkunde in Groningen, kwam hij via studenten die stage liepen in de fitness in aanraking met de sector. Hierop ontstond bij hem het beeld van het ‘ideale sportcentrum’.

Jur: “Bij ons in de regio was er 15 jaar terug één sportschool, voor de meer ‘diehard sporter’. Vanuit de veel bredere, maar minder sportieve doelgroep, was er ook vraag naar sportactiviteiten. Fitter worden, afvallen en slanker worden was bij tachtig procent van onze klanten de droomwens. We begonnen als redelijk doorsnee fitnesscentrum met fitness en groepslessen. Terwijl nu mijn gedachten meer uitgaan naar een boutique club. We bieden dan twee tot drie activiteiten aan, waarbij de kwaliteit van de begeleiding het verschil maakt. Want elke dag vragen we ons af hoe we doelgericht trainen en het ‘warme huiskamergevoel’, hand in hand laten gaan. 

Personeel maakt het verschil
“Het huiskamergevoel wordt gewaardeerd door de leden. Het gezicht van de club zijn de medewerkers achter de ontvangstbalie, de begeleiders op de vloer en de groepslesinstructeurs. Binnen onze centra hebben werknemers meerdere  specialiteiten. De leden komen instructeurs tegen als groepslesinstructeur, als begeleider op de fitnessvloer, als PT-er en als voedingsdeskundige. Daarmee geven we duidelijk het signaal af dat ‘kwaliteit in begeleiding’ het verschil maakt. Onze leden helpen hun doelen bereiken en zich echt laten inspannen tijdens hun work-outs en trainingen, daar zetten we op in. Want alleen zo word je beter, fitter en blijf je gezond.” 

“Om de kwaliteit te borgen werken we twee keer per week met een ‘daily stand’. Na een viertal diensten komen de werknemers van die ochtend of avond bij elkaar voor de ‘mogen we niet vergeten bijeenkomst’. De medewerkers schrijven op geeltjes één of meer aandachtspunten op die ze zijn opgevallen. Daarop wordt ieder punt kort toegelicht, waarna de belangrijkste punten eruit gehaald worden om in de volgende diensten op te pakken. Het idee hierachter is dat de werknemers zelf de clubprestaties bepalen en borg staan voor de kwaliteit.”

Small group training 
Afgelopen jaar is de gym opnieuw ingericht, er zijn drie small group areas bijgekomen. Jur: “Met de nieuwe Skill-line en het Wellness System van Technogym heeft de digitale wereld bij ons écht zijn intrede gedaan. Mensen schrijven zich nu online in voor small group trainingen. Samen met acht tot tien mensen onder deskundige begeleiding trainen neemt nu echt een vlucht!”

“Onze zoektocht nu is om meerdere groeplessen in te korten. 35 minuten hard werken is voor sporters een effectieve trainingstijd voor intensieve spierbelasting. Klanten 35 minuten out of comfort brengen, dat maakt het verschil. Daar geloven wij in. Want olympisch zeilster Marit Bouwmeester zei eens tegen mij: ‘mijn lichaam kan meer dan mijn geest toestaat, de trainer zorgt ervoor dat er grenzen worden verlegd’. Daar moet de begeleiding het verschil maken.”

Toekomstplannen 
Sporters bezoeken Palestra voor het totaalconcept. Binnen de muren van alle centra zijn fysiotherapeuten en voedingsdeskundigen paraat. Jur: “In onze abonnementsstructuur is het PLUS-abonnement het meest verkocht. Met dit abonnement neemt de sporter zonder extra kosten deel aan alle extra begeleidde trainingssessies. Uiteraard zijn er ook abonnementen voor mensen die liever hun eigen gang gaan. Op deze voet gaan wij de komende jaren met onze onderneming verder. Zeker omdat gezondheid en meer bewegen nog belangrijker worden.”

www.palestradokkum.nl 
Edities