Formupgrade: waar moet je op letten in de bouwfase?

Verschenen in Bodylife nummer 4 2019


Formupgrade Malburgen; een ambitieuze sportschool en beweegcentrum dat gaat nieuwbouwen in de Arnhemse wijk Malburgen. Achter de nieuwbouw zit een nieuwe strategie en visie die fitness, gezonder leven en welzijn aan elkaar koppelen. Fitnessondernemer Thomas Verheij neemt ons mee in de bouw en lancering van dit unieke project.


Voor dit laatste artikel in de reeks gaan we samen met Thomas de bouwplaats op. Na bijna twee jaar van plannenmaken, financiering zoeken en héél veel kopjes koffie drinken, wordt de droom waarheid: de nieuwe locatie is bijna klaar. Op dit moment wordt de nieuwe vestiging in rap tempo uit de grond gestampt. Redenen genoeg om de vorderingen van de bouw met Thomas te bespreken.

Wat komt waar?
Als we op de bouwplaats aankomen staat Thomas met helm op ons al op te wachten. Hij verontschuldigt zich eerst: “Zoals je ziet zijn ze flinke betonnen platen en staalwerk aan het takelen, we mogen niet de bouwplaats op. Maar wat vind je er zo van?” De eerste contouren van de nieuwbouw zijn goed te zien. Thomas begint direct enthousiast te wijzen waar alles komt. “Daar in de kelder gaan mensen van de sociale werkplaats aan de slag. Die ruimte verhuren we aan een bedrijf dat tweedehands fitnessapparatuur hersteld. Dan op de eerste etage komt de grote fitnesszaal, de entree, acht behandelkamers voor de fysiotherapeuten, de kleedkamers en de speciale vrouwenfitness. En dan daarboven de groepsfitnesszalen en de vergaderruimte.” En afsluitend met een knipoog: “En natuurlijk de belangrijkste plek: mijn kantoor en de andere kantoorruimtes!”

Zo blij als het klaar is! Toevallig komt een lid van de sportschool even poolshoogte nemen en een praatje met Thomas maken. Lid: “Ziet er toch wel imposant uit zo he! Ben je er al trots op?” Waarop Thomas antwoord: “Ik ben vooral blij dat we straks klaar zijn dan ben ik trots. Voor nu ben ik vooral heel veel tijd en energie kwijt met allerlei dingen regelen en ervoor zorgen dat alle partijen hun afspraken goed nakomen. Ik heb regelmatig overleg met de bouwploeg. Het is net als een huis bouwen of verbouwen, nu kun je nog allerlei zaken toevoegen of net anders indelen. Als het straks klaar is gaat dat niet meer.”

Waar Thomas als ondernemer de meeste tijd mee kwijt is, is het regelen van allerlei randzaken. “Die zijn natuurlijk allemaal belangrijk, maar leiden wel af. Maar het belangrijkste is: we komen steeds een stap verder. Zo is de keuze van het glas veranderd en kwam ik via via in contact met een bedrijf die de subsidieaanvraag voor nog meer zonnepanelen kon regelen. Waardoor we nu een klimaatneutraalgebouw hebben en zelfs terugleveren aan het net.”

Goede nieuwe buren
Thomas: “Hier in de omgeving gaan we met de andere partijen gave dingen doen. De samenwerking met het naastgelegen zwembad van het gemeentelijk sportbedrijf is prima. Dit geldt ook voor de middelbare school, het Olympuscollege en sportwinkel Decathlon. Met al deze partijen maken we samen met de gemeente van het hele gebied een uitdagende sportomgeving. Waar mensen betaald en onbetaald binnen en buiten kunnen sporten. Ik word daar heel blij van! Zeker omdat we het nu met verschillende betrokken partijen samen gaan waarmaken.”

“De gemeente en de lokale politiek zijn hierin van doorslaggevend belang. Daarom vind ik goed contact met de nieuwe wethouder van sport belangrijk. Gelukkig is hij betrokken en maakt hij zich er hard voor dat de plannen voor de omgeving ook echt worden uitgevoerd! Zoals wel vaker in de politiek, gaat dit niet zo snel als gehoopt. Maar ik weet zeker dat het er gaat komen.


Bewegen stimuleren In de omgeving van Formupgrade komt op een braakstuk liggend terrein straks een sportpark waar iedereen mag bewegen. Er komt onder meer een basketbal- en voetbalveldje. Maar ook een parkje met paden voor hardlopen, bootcamp, skaten en een sportcircuit. Thomas: “Allemaal erop gericht om mensen meer te laten bewegen. Het is niet van het zwembad of van Formupgrade. Nee het is van de Arnhemmers uit de omliggende wijken en die mogen daar gaan ontspannen, sporten en bewegen. De aanwezigheid van alle andere partijen versterkt elkaar, waardoor dit mogelijk is! Ik kijk dan ook zeker uit naar een mooie samenwerking en een succesvolle toekomst van Formupgrade en bewegen in Arnhem-Zuid.”
 
Edities