Michel Meijers: "Nederland heeft meer oncologisch fitnesstrainers nodig"

Verschenen in Bodylife nummer 4 2019


Als je als patiënt de diagnose kanker krijgt, staat de wereld op z’n kop. Het is het begin van een gevecht tegen een ziekte die 1 op de 3 Nederlanders krijgt. Wat veel mensen hierbij vergeten is dat gericht sporten en trainen zowel voor, tijdens als na de behandeling een gunstige bijdrage levert aan het herstel. Michel Meijers richt zich met ‘Trainen met kanker’ op de specifieke sportbegeleiding van kankerpatiënten en de opleiding van Oncologisch Fitness Trainers.


Vanuit een eigen zoektocht naar opleidingen, trainingen en wetenschappelijke onderbouwing heeft Michel uiteindelijk zijn eigen gefundeerde trainmethode ontwikkeld. Dit heeft hij samengevat in een speciaal opleidingsprogramma om Oncologisch Fitness Trainer te worden. En zijn initiatief wordt steeds verder omarmt. Michel werkt onder meer samen met onderzoekers van het UMCU, Universitair Medisch Centrum Utrecht en Stichting Tegenkracht.

Waarom ben je begonnen met Trainen met kanker?
Michel: “Ik ben van vroeger uit altijd al geïnteresseerd geweest in de ‘medische voordelen’ van verantwoord en goed sporten en trainen. Hiermee kwam ik onder meer in aanraking toen ik voor mijn ALO-studie in Amerika aan de East Carolina University studeerde. Daar heb ik me verder gespecialiseerd in Kinesiologie en Personal Training. In Amerika zijn ze een stuk verder op de preventieve kant van sporten en bewegen.”

“Toen ik in mijn directe omgeving met kanker werd geconfronteerd, raadde ik die persoon aan om te blijven sporten voor een beter herstel. Vanuit mijn sportachtergrond en opleiding wist ik welk verschil dit kon maken in de beleving en voor het herstel. Alleen was hiervoor in Nederland geen goede begeleiding voor. Uiteindelijk ben ik met Trainen met kanker in dat gat gesprongen!”

Waar haal je de kennis en kunde vandaan?
“Ik heb veel kennis zelf verzameld uit Amerika en door het lezen van veel wetenschappelijke artikelen. Verder heb ik verschillende internationale studies en opleidingen gedaan die goed aansluiten op mijn ALO-opleiding. De basis is mijn opleidingen aan het American College of Sportsmedicine (ACSM ACS Certified Cancer Exercise Trainer). Ik ben de enige instructeur in Nederland met dit gespecialiseerde diploma.”

Wat adviseer je mensen die kanker hebben?
“Het advies om tijdens de behandeling zoveel mogelijk rust te houden is achterhaald. Recentelijk onderzoek laat juist zien dat gericht sporten veel voordelen heeft. Zo heeft het een positief effect op vermoeidheid, een van de belangrijkste klachten bij mensen met kanker. Want als je sterk en fit de behandeling ingaat, vergroot je de kans om de behandeling prettiger en beter te doorlopen: de kwaliteit van leven neemt toe. Het algemene advies voor mensen met de diagnose kanker is:
• 5 keer per week 30 minuten bewegen met een matige intensiteit.
• 2 à 3 keer per week krachtoefeningen voor de grote spiergroepen.
• Naast de uitvoering van de krachtoefeningen de flexibiliteit vergroten

“Ik definieer drie fasen voor het trainen met kanker. Het mooie is, je kunt in iedere fase beginnen met gericht trainen. Fase één begint zodra iemand de diagnose kanker krijgt. Dan is het belangrijk om zo fit mogelijk aan de behandeling te beginnen. De trainer focust zich op het versterken van het lichaam en het verbeteren van de conditie. De tweede fase is tijdens de behandeling, waarin het lichaam het zwaar te verduren krijgt. De focus ligt vooral op het behoud van de conditie. Intensief contact van de trainer met de huisarts, oncologisch fysiotherapeut of specialist is hierbij heel belangrijk. De laatste fase is direct na de behandeling, sporten vergroot dan het herstel gericht op het weer oppakken van alledaagse taken en een actieve leefstijl.

Wat houdt de opleiding tot Oncologisch Fitness Trainer (OFT) in?
“Het is belangrijk om de patiënt centraal te zetten. Bewegen bij kanker vereist uitgebreide kennis van de ziekte en de bijbehorende behandelmethoden. Kennis waar helaas niet iedere therapeut, sport- of beweegprofessional over beschikt. Tijdens de opleiding tot Oncologisch Fitness Trainer (OFT) komen diverse onderwerpen aan bod. Zoals het inzicht in verschillende vormen van kanker en de behandelmethoden.”

“Het in kaart brengen van de algehele psychische en fysieke gemoedstoestand en de verschillende trainingsmethoden welke aansluiten op de vorm van kanker en het bijbehorende behandelplan. Dit soort informatie moet de Oncologisch Fitness Trainer hebben. En nog belangrijker, als hij de kennis niet heeft moet hij gericht kunnen doorverwijzen. Bijvoorbeeld naar de oncoloog of de oncologisch fysiotherapeut. Mijn opleiding is in 2018 genomineerd voor de PREHAB initiatiefprijs.”

Wat verwacht je van de komende jaren?
“Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen die kanker krijgen, zo fit en gezond mogelijk door deze zware periode te helpen. Dit kan ik niet alleen doen, daarom heb ik ook de opleiding ontwikkeld. Het is belangrijk dat we in Nederland in dit gat springen en hierbij goed samenwerken. Er is gelukkig steeds meer aandacht voor en ik verwacht de komende jaren dat het begrip en samenwerking verder groeit. Ik wil hierbij vooral niet op de stoel van andere partijen gaan zitten, maar juist de verbinding aangaan met artsen, oncologen en oncologisch fysiotherapeuten. Want alleen samen komen we verder!”

Meer informatie vind je op lasports.nl/trainenmetkanker_nl/ en bij stichting tegenkracht: tegenkracht.nl/wp-content/ uploads/2015/07/Kennisdossier.pdf

 
Edities