Ondernemertips van fitness.be

Verschenen in Bodylife nummer 3 2019


Ondernemen in de fitness is onze passie. Maar helaas kun je als ondernemer niet alles weten, daarom geeft de Belgische brancheorganisatie fitness.be, in iedere BodyLIFE in samenwerking met Unizo en Liantis twee tips speciaal voor Belgische fitnessondernemers. Deze keer:


Tip 1. Lagere last bij aanwerving jongere of oudere werknemers

Voor de aanwerving van bepaalde doelgroepen kan je als werkgever (in het Vlaams Gewest) van lastenverlaging genieten. Voor de aanwerving van een jongere werknemer in je fitnessclub of PT-studio
• Vanaf 1 januari 2019 kan je als werkgever genieten van een volledige vrijstelling van de sociale zekerheidsbijdragen gedurende maximaal 8 kwartalen voor ‘laaggeschoolde jongeren’. Een lastenverlaging gedurende 8 kwartalen is ook van toepassing voor middengeschoold of jongeren in alternerende opleiding.

Voor de aanwerving van oudere werknemers (min. 55 jaar) in je fitnessclub of PT-studio.
• Voor de categorie ‘niet-werkende werkzoekende ouderen’ geldt een volledige vrijstelling gedurende maximaal 8 kwartalen.
• Voor de categorie ‘zittende oudere werknemers van meer dan 60 jaar’ werd de vermindering verhoogd tot max. €1500 per kwartaal
• Ook het loonplafond per kwartaal werd verhoogd tot €13.945, met bepaalde uitzonderingen namelijk voor kwartaal 4 (het kwartaal waarin eindejaarstoelage wordt uitbetaald) bedraagt het plafond €18.545. Voor uitzendkrachten geldt deze verhoging in kwartaal 1 (vanaf 2020)

Tip 2. Ik wil een losstaand reclamebord op de stoep zetten. Wat zijn de regels?
Jouw fitnessclub of personal trainingsstudio verdwijnt tussen de vele andere gebouwen in de straat. Om je zaak wat meer te laten opvallen, wil je een reclamebord op de stoep plaatsen. Mag dat zomaar? Voor elk losstaand reclamebord moet je een omgevingsvergunning hebben. Wil je dat reclamebord bovendien nog eens op de stoep en dus op openbaar domein zetten, dan heb je een extra vergunning nodig voor het privégebruik van openbaar domein. Voor een niet-lichtgevend reclamebord van max. 4 m² tegen de gevel van je bedrijfsgebouw heb je geen vergunning nodig, tenzij je gemeente dat wel expliciet bepaald heeft. Waar de vergunning aanvragen?

• Ligt je club of studio aan een gemeenteweg: Stedenbouw of Ruimtelijke Ordening van je gemeente.
• Ligt je club of studio aan een gewestweg: Provinciale afdeling Wegen en Verkeer van het Vlaamse Gewest.

 
Edities