FIBO: Niek, wat valt jou eigenlijk op?

Verschenen in Bodylife nummer 3 2019


Beurzen, congressen en georganiseerde bijeenkomsten, je hebt ze in alle soorten en maten. Door de loop van de jaren bezoek ik er genoeg. Zowel binnen als buiten de fitness. Ik moet eerlijk bekennen: dit soort events zijn niet altijd de leukste om te bezoeken. Het duurt vaak lang, je slentert veel rond en lang niet alles is relevant. Echter is er één uitzondering op de regel: FIBO.


Na mijn FIBO-ontgroening vorig jaar, behoorde ik dit jaar wat meer tot de FIBO-insiders. Het was pas mijn tweede bezoek, maar ik wist nu wat ik kon verwachten. Er zijn al heel wat bekende handjes geschud. In de gesprekken die ik met standhouders had, kreeg ik regelmatig de vraag: Niek wat valt jou nou eigenlijk op als je zo rondloopt?

Op de beurs gaf ik het ‘standaard’ antwoord: er is veel aandacht voor small group training, connectivity en digitalisering. Maar nu ik een paar dagen later deze column schrijf, vallen mij wat andere punten op waardoor ik de vraag net even anders beantwoord. Want wat is mij nog meer opgevallen…


• De verscheidenheid aan bezoekers Het is eigenlijk geen verrassing, maar dat was het voor mij toch nog een beetje. Op FIBO kom je alle mogelijke figuren en persoonlijkheden tegen die er te vinden zijn binnen de fitness. Persoonlijk voelde ik me erg klein en broos tussen de krachtpatsers in de krachthal en conditioneel en atletisch een wrak bij de demonstraties van de fitgirls en -boys. Ik heb een ‘sportdoel’ voor de volgende FIBO!

• De ‘spirit’ van de standhouders Waar ik me al meer op mijn gemak voelde was op de stands van de verschillende leveranciers. De aanstekelijke spirit en het tomeloze enthousiasme waarmee zij vier dagen lang hun bedrijf en product aanprijzen is bewonderenswaardig. Ik geef het mezelf namelijk te doen om vier dagen lang op een stand te staan. Eén woord: respect.

• Het FIBO-familiegevoel Het laatste punt wat mij écht is opgevallen, is het FIBO-familiegevoel onder de standhouders en bezoekers. Iedereen voelt zich één binnen de FIBOcommunity. En ondanks de concurrentie wordt FIBO in mijn beleving ook samen genoten. Want alleen samen brengen we de sector in al haar facetten verder. Op FIBO zie je dit goed terug in de feesten en borrels en de ‘na zessen cultuur’ die er heerst. Want ná zes uur lijkt het concurrentiecomponent verdwenen en klit iedereen pas écht samen tot de FIBO-familie.

Zo mijn tweede FIBO-bezoek was in één woord grandioos. En naast de nieuwste fitnessinzichten, heb ik zeker ook veel geleerd van hoe je de beurs ‘overleeft’! Ik kijk nu al uit naar FIBO 2020, jullie ook?

Niek Arts, Hoofdredacteur BodyLIFE

 
Edities