Column hoofdredacteur: What’s in a name: slow sports

Verschenen in Bodylife nummer 2 2019


Sporten is natuurlijk weggelegd voor iedere Nederlander, ongeacht zijn fitheid, gestel en leeftijd. Daarom vind ik het leuk om te zien dat er steeds meer diversiteit komt in het sportaanbod, juist gericht op andere doelgroepen dan de ‘hardcore sporter’. Zo kwam ik in mijn eigen woonplaats laatst het initiatief Slow Sports tegen.


Als je de naam voor het eerst hoort, voelt het aan als iets wat niet echt klopt: sporten en dan langzaamaan? Mijn nieuwsgierigheid en journalistieke inborst waren dus direct geprikkeld: hier moet ik meer van weten! Ik vond het dan ook heel erg leuk toen ik door initiatiefneemster Désirée Smits werd uitgenodigd een keertje mee te doen. Want zelf sport ervaren is toch de leukste manier om je er een beeld van te vormen!

En zo stond ik op een zonnige zaterdagochtend met een groep wat oudere dames en één heer in het bos onder de rook van Arnhem voor mijn eerste Slow Sports-ervaring. Maar wat houdt het concept precies in? Het staat voor genieten, plezier en ontspannen bewegen! Het moeten wat je bij veel sporten ziet, is er helemaal af. Het is vooral niet te moeilijk en niet te zwaar, maar je bent wel met een groep gelijkgestemden buiten in beweging. Het is een veelzijdige training, waarin je werkt aan je conditie, spierkracht en lenigheid. En dat allemaal op een rustig tempo.

Na een wandeling begonnen we met een aantal kracht- en lenigheidsoefeningen. Het tempo en het niveau liggen behoorlijk laag, waardoor het perfect aansluit bij de doelgroep die niet bekend staat als de diehard sportfanaat. Oefeningen op de plaats worden afgewisseld met rustige conditieoefeningen in de natuur. Ieder op zijn eigen niveau. Je kunt joggen in plaats van wandelen of wat zwaardere krachtoefeningen doen. De grote plus: je bent lekker buiten. Gezelligheid speelt ook een belangrijke rol.

Persoonlijk weet ik nu wat Slow Sports inhoudt. Het is rustig sporten op een instapniveau waaraan iedereen kan beginnen. Als iets fanatiekere sporter werd ik er niet moe van, maar voor sommige deelnemers was het een behoorlijke inspanning. Zelf ben ik na het Slow Sports-uurtje nog een 5 kilometertje in het bos gaan hardlopen. Maar Slow Sports is zeker een uitdagend sportconcept dat voor een bepaalde groep mensen het ‘sportverschil’ maakt! Je kunt inmiddels op verschillende plaatsen in Nederland aan Slow Sports doen. Lekker bewegen, zonder 100 procent voluit te gaan! Het is weer een andere inspirerende kijk op fitness.
 
Edities